Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

@CarlosBlack Hmmm jest to Cleaner z tych raczej "chemicznych" 🙂 no i do aplikacji na mokro. Stad w instrukcji jest aby go spłukać/wypłukać wodą 🙂 

Jak nie chcesz moczyć świeżej powłoki, to połóż ręcznik na maskę i pokombinuj z opryskiwaczem ciśnieniowym (w nim woda) 🙂 

Spryskaj szybę , użyj na mokro clenera Prostaff. Znowy spryskaj szybę wodą (dość obficie) Dotrzyj na sucho i użyj z 2-3x IPA

• Lubię to 1

16 minut temu, CarlosBlack napisał:

@david2888 to jednak powalcze z glass cleaner'em na polerce. Więcej pracy ale mniej kombinowania. I można "wtmyc". Dałem dupy z planowaniem pracy. 

Eeee jak masz Glass Cleanera to zapinaj pada na maszynę i jazda 😛 a Prostaff fajny, szybki, ale trzeba go wrzucać na etapie mycia auta 🙂 

• Moderator
51 minut temu, Bravo220s napisał:

Mam jeszcze jedno pytano związane z forum, nie mogę komentować postów w dziale sprzedaży ( jak to rozwiązać )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zasłużyć stażem.

No i przeczytać regulamin forum.

• Lubię to 1

Co prawda fiesta 2011 ale tutaj masz omówione (może pomoże) - 

51 minut temu, Bare Shine napisał:

Wie ktos jak zamontowac oparcie tylnego siedziska fiesta mk8?

A tutaj nowszy model ale nie wiem czy to mk8: 

• Dziękuję 1

Cześć! Kupiłem nastoletni wóz za kilka tysięcy i chciałbym na samym początku zadbać o kilka irytujących detali, bez zbędnego ładowania się w spore koszty, a gdzie pytać, jak nie tutaj;)

Cztery pierdoły:

1. Chciałbym zaczernić kilka plastików, w tym drobne krateczki grila z przodu (więc jakieś mazidła odpadają). Co polecacie sprawdzonego, co nie zbiera syfu a ładnie zaczerni (najlepiej na mat)?

2. Mam jasną, kremową podsufitkę, która dostała plam od sączącej się wody + jakieś punktowe brudne plamy od rąk. Są jakieś fajne pianki w sprayu czy inne cuda, które mogłyby mi to chociaż trochę wyciągnąć, żeby przy okazji nie odkleić sobie tej podsufitki? ;)

3. Kierownica jest skórzana. Przejechałem po niej szmatką z wodą i nie wiem czy ściągam kolor czy brud. Lepi się i tego chce się pozbyć. Czym skutecznie oczyścić i/lub zaimpregnować?

4. Błotniki przy masce są matowe, tak jakby w warsztacie nie nakładali mat ochronnych. Chciałbym to czymś ładnie spolerować. Mam polerkę kołową z marketu. Jaki środek byłby do tego najlepszy, żeby przypadkiem nie zetrzeć lakieru? (nie mam wprawy). Czy może najlepiej ręcznie jakimś środkiem?

Pytania może i dość obszerne ale zakładam, że odpowiedzi będą krótkie dla ludzi już zaznajomionych z tematem ;) 

Z góry dzięki!

1 minutę temu, alfagranturismo napisał:

2. Mam jasną, kremową podsufitkę, która dostała plam od sączącej się wody + jakieś punktowe brudne plamy od rąk. Są jakieś fajne pianki w sprayu czy inne cuda, które mogłyby mi to chociaż trochę wyciągnąć, żeby przy okazji nie odkleić sobie tej podsufitki? 😉

3. Kierownica jest skórzana. Przejechałem po niej szmatką z wodą i nie wiem czy ściągam kolor czy brud. Lepi się i tego chce się pozbyć. Czym skutecznie oczyścić i/lub zaimpregnować?

4. Błotniki przy masce są matowe, tak jakby w warsztacie nie nakładali mat ochronnych. Chciałbym to czymś ładnie spolerować. Mam polerkę kołową z marketu. Jaki środek byłby do tego najlepszy, żeby przypadkiem nie zetrzeć lakieru? (nie mam wprawy). Czy może najlepiej ręcznie jakimś środkiem?

2. Polecam ADBL Bonnet + fibra, spryskaj lekko, wypracuj, odczekaj aż przeschnie i powinno zejść

3. Tu polecam firmę Colourlock, ale jak chcesz coś tańszego to nawet w jakimś markecie kup impregnat do tapicerki skórzanej

4. Zależy jak bardzo są zmatowiałe, może wystarczyć one step, ale jak jest gorzej to najpierw cut, potem finish. Z one stepów polecam Menzerne 3in1, jeżeli zdecydujesz się na opcję drugą to polecam Sonax Cutmax oraz Sonax Perfect Finish

• Lubię to 1

@Lukaso  mówisz o nakładaniu czegoś na ten lakier później? W poniedziałek daje zderzak do lakierowania, lakiernik zalecił odczekanie minimum 2 tygodni A nawet trochę dłużej zanim zdecyduję się na kładzenie czegokolwiek na lakier. To samo z foliami

@rygryss Ale ty usuwałeś odkurz świeżego na starym lakierze? Jak tak to rozumiem , @paki112 a mi chodzi o matowanie lakier który był położony tydzień temu.

@CarlosBlack normlanie sobie mokrą fibrą zbierz tego prostaffa i potem jest c raz mokrą przeleć i ipa i tyle. Mówimy i kiiro bin tak? Skoro jest nowa o użyciu wody z nim to woda mu nie przeszkadza i pewnie jest na bazie wody to po mojemu na luzie z tą fibra na wilgotno. I tak też ja robiłem. Tyło dawałem jeszcze kapkę tlenku ceru bo lepiej zbiera syf z szyby. 

14 godzin temu, alfagranturismo napisał:

1. Chciałbym zaczernić kilka plastików, w tym drobne krateczki grila z przodu (więc jakieś mazidła odpadają). Co polecacie sprawdzonego, co nie zbiera syfu a ładnie zaczerni (najlepiej na mat)?

Brayt R1. Reanimuje stare, zszarzałe plastiki. Troszkę połyskuje, ale określiłbym to jako satynę. Daje bardzo trwały efekt liczony w miesiącach.