Skocz do zawartości

Coś do kokpitu

MetalMagnes

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Spritz nie podjada dressingu? Potrafiłbyś porównać go z innymi produktami, np. Tenzi, Koch (ADBL nie biorę pod uwagę, skoro ponoć ciągnie kurz)?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

W dniu 19.09.2019 o 00:34, MMCzysci napisał:

Dzięki. Spritz nie podjada dressingu? Potrafiłbyś porównać go z innymi produktami, np. Tenzi, Koch (ADBL nie biorę pod uwagę, skoro ponoć ciągnie kurz)?

U mnie Tenzi i ADBL zjadł WOWa i kokpit zrobił się matowy. Teraz używam FW Mademoiselle i też raczej podjadają w mniejszym lub większym stopniu - zależy od nacisku i siły czyszczenia. Ale z racji, że dressing i QD dają efekt matu to wizualnie większych zmian nie ma. Nawet jeśli osłabią ten dressing to QD zostawia jakąś tam ochronę, więc jest ok 👍

Co do ciągnięcia kurzu to nie zauważyłem żeby ADBL ciągnął go bardziej niż taki wspomniany wcześniej Tenzi czy SG, może też kwestia plastiku.

• 3 tygodnie później...
  • Moderator

Używał ktoś EliteDetailer Quick Plastic Move ?

Rewelacyjny zapach. 2 Godziny po aplikacji wchodzę do auta i ta nuta zapachowa muska po nosie. Rewelka.

Coś tam przyciemnia i odżywia. Na moich plastikach miałem wrażenie że robi się tłusto i klejąco, ale szybko to wsiąka i daje fajny poślizg.

Produkt jest żółtawy i gęsty. Atomizer Guala wali glutami - ale aplikowałem na mikrofibrę więc - nie uważam to za problem.

Jestem ciekaw jak z przyciąganiem kurzu.

Aplikowałem i docierałem bez specjalnego przykładania uwagi na detale, jedną mikrofibrą bez włosiową - gładką - wszystko ok.

2019-10-06-17-36-34.jpg

• 1 miesiąc temu...

Dzięki waszej pomocy kilka miesięcy temu wybór padł na Funky Witch Mademoiselle, dressing świetnie usiadł na plastikach mojego Accorda i przede wszystkim kurzu nie ciągnie wcale! 😉

Kusi mnie, aby przetestować inny produkt, który da inne wykończenie, tak dla własnego sprawdzenia, który look lepiej mi przypadnie do gustu, dlatego zastanawiam się nad: Funky Witch Gentelmann, ADBL Interior WOW lub PB Natural Look, który z tych dressingów możecie najbardziej polecić pod względem bezproblemowej aplikacji, a przede wszystkich aby nie ciągnął kurzu jak obecny dressing, nie dopuszczam również zacieków po deszczu.  ADBL Mat Maxa odrzuciłem, ze względu na podobne wykończenie do Madam. 😉 Pześledziłem tematy w dziale testy tych produktów, ale opinie różne, NL martwią mnie zacieki, a ADBL IW mam wrażenie, że będzie tłusty i będzie ciągnął kurz, a o Gentelman mało opinii. 

• Lubię to 1

Pierwsza zasada. ADBL Interior WOW 🙂 mocno przyciemnia 🙂 musisz przyłożyć się do aplikacji 🙂 

Miałem kiedyś taki przypadek, że gdzieś "nie dojechałem aplikatorem z dressingiem" i była to znacząca różnica 😄 aż bolało w oczy 😄 Kurzu ten dressing nie ciągnie. 🙂 

Czy Interor Wow czy Mat Max to zależy od Ciebie jakie wykończenie wolisz 🙂

Zobacz sobie jeszcze @Detailer's Magic Interior Magic

No i znowu kolejna zależność- Każdy dressing siada inaczej na różnych plastikach/kokpicie 🙂 

Godzinę temu, rudi0018 napisał:

ADBL Mat Maxa odrzuciłem, ze względu na podobne wykończenie do Madam

Kusi mnie, aby przetestować (...) Funky Witch Gentelmann

Z tego co wiem to Gentleman to ten sam produkt co Mademoiselle tylko z innym zapachem. Lubisz mat to weź detailers magic.

@david2888 Mat Maxa odrzuciłem, bo chcę coś innego, a on zachowuje się bardzo podobnie do Madam patrząc w dziale testy, a chciałem spróbować czegoś innego dla porównania. 😉 Bardziej w stronę Gentelmana chciałem iść, ale czy tak samo nie będzie ciągnął kurzu? Sprawdzę ten Detailers Magic Interior Magic, a jakie to wykończenie? 

@Fredi88 Napisałem już wyżej dlaczego nie chcę Mat Maxa, lubię mat, ale tak jak napisałem chciałbym przetestować coś nowego, ale aby kurzu nie ciągnęło. 😉 

Detailers Magic Interior Magic, a jakie to wykończenie

Według mnie to trochę mat/satyna. Używałem go w Peugocie 206 i tak mocno przyciemnial i dawał satyne

A coś żeby dawało podobne wykończenie jak Perl - lekko błyszczące?

Gyeon preserve
@david2888 Mat Maxa odrzuciłem, bo chcę coś innego, a on zachowuje się bardzo podobnie do Madam patrząc w dziale testy, a chciałem spróbować czegoś innego dla porównania.

Polecam gtechniq :-)

• Moderator
12 godzin temu, rudi0018 napisał:

Kusi mnie, aby przetestować inny produkt, który da inne wykończenie, tak dla własnego sprawdzenia, który look lepiej mi przypadnie do gustu, dlatego zastanawiam się nad: Funky Witch Gentelmann, ADBL Interior WOW lub PB Natural Look, który z tych dressingów możecie najbardziej polecić pod względem bezproblemowej aplikacji,

Wydaje mi się, że producenci muszą zacząć wprowadzać próbki 10ml-50ml - w tych elastycznych foliowych woreczkach. Nie pije personalnie do Ciebie @rudi0018, ale od kilku lat widzę, że dużo hobbystów szuka czasem miesiącami jednego produktu, jakby miał to być jeden do końca życia 😉

Nie wiem jakie są to koszta - wiem że Shiny Garage miało takie saszetki - ale jeśli czyta to jakiś producent - może warto o tym pomyśleć, żeby ułatwić ludziom zakupy i wybory 🙂

Pzdr all.

@Maxifi@Colourlock@Good Stuff@kecav@Manufaktura Wosku@Gtechniq Polska

@Elite Detailer@ProElite@Farecla@BINDER@Fireball@K2 Auto jak nowe@tenzi@Chemotion@4Detailer

@Soft99@ADBL@cleantechco@Funky Witch@Detailer's Magic@HadwaoNet

• Lubię to 4

@ct240 tylko to dla mnie to bardziej typowe QD niż dressing 😉 

@Domel super pomysł i fajnie gdyby producenci wdrożyli to w życie 😉 wiem o co chodzi i szacunek dla Ciebie za to jak oddałeś się tej pasji, ale niestety ja nie mam na to tyle czasu i pieniędzy, bo mam też inne hobby, które rozwijam, a doba ma niestety tylko 24h 😕 dlatego dużo tutaj pytam i czytam aby mieć jakieś podstawy co do wyboru produktów i chciałbym mieć  tylko takie, z których jestem zadowolony a nie cały czas testować i raz się uda a dwa razy nie, co nie znaczy, że tego można uniknąć, bo po prostu się nie da, dlatego cześć rzeczy tez testuje, ale jak coś mi nie leży to niestety ponownie tego nie użyje i sprzedaje. 😉 

• Lubię to 1

34 minuty temu, Domel napisał:

Wydaje mi się, że producenci muszą zacząć wprowadzać próbki 10ml-50ml - w tych elastycznych foliowych woreczkach. Nie pije personalnie do Ciebie @rudi0018, ale od kilku lat widzę, że dużo hobbystów szuka czasem miesiącami jednego produktu, jakby miał to być jeden do końca życia 😉

Nie wiem jakie są to koszta - wiem że Shiny Garage miało takie saszetki - ale jeśli czyta to jakiś producent - może warto o tym pomyśleć, żeby ułatwić ludziom zakupy i wybory 🙂

Pzdr all.

@Maxifi@Colourlock@Good Stuff@kecav@Manufaktura Wosku@Gtechniq Polska

@Elite Detailer@ProElite@Farecla@BINDER@Fireball@K2 Auto jak nowe@tenzi@Chemotion@4Detailer

@Soft99@ADBL@cleantechco@Funky Witch@Detailer's Magic@HadwaoNet

Z punktu widzenia początkującego (chociaż czytam to forum już od ponad 3 lat  :-)), mogę potwierdzić, że dla mnie najciężej było wybrać chyba właśnie coś do plastików wewnątrz. I nie chodzi o to, aby wybrać jeden produkt do końca życia, ale o to, że kupić trzeba pojemność min. rzędu 250ml /a czasem nawet 500ml/, która przy wydajności tych środków starcza na bardzo długo (zakładając użytek tylko dla swoich aut), a jak efekt nie przypadnie do gustu, to trzeba się z nim męczyć albo odstawić na bok (zakładając, że ktoś nie chce bawić się w odsprzedawanie). Środki te dają różny efekt na różnych plastikach i możliwość przetestowania małej ilości środka byłoby super, aby wybrać ten 1 czy 2, które najlepiej przypasują.

8 minut temu, rudi0018 napisał:

@ct240 tylko to dla mnie to bardziej typowe QD niż dressing 😉 

Przyznam, że nie wiem czym w tym przypadku różni się qd od dressingu. Mam jeszcze fw mademoiselle i nie widzę, aby fw wnosiło coś dodatkowego jako dressing w stosunku do kocha, przy czym mam na myśli takie rzeczy jak trwałość, maskowanie/przykrywanie lekkich odbarwień czy łapanie kurzu, a nie wygląd, bo ten dają trochę inny. Obydwa mają też deklarację producentów o ochronie UV (czego chyba i tak nie jesteśmy w stanie potwierdzić czy działa). 

6 godzin temu, ct240 napisał:

Przyznam, że nie wiem czym w tym przypadku różni się qd od dressingu. Mam jeszcze fw mademoiselle i nie widzę, aby fw wnosiło coś dodatkowego jako dressing w stosunku do kocha, przy czym mam na myśli takie rzeczy jak trwałość, maskowanie/przykrywanie lekkich odbarwień czy łapanie kurzu, a nie wygląd, bo ten dają trochę inny. Obydwa mają też deklarację producentów o ochronie UV (czego chyba i tak nie jesteśmy w stanie potwierdzić czy działa). 

Ja wcześniej używałem PB Natural Look teraz mam kocha i też nie wiem czym to się różni no po za tym że jak dla mnie koch daje ładniejszy wygląd☺ 

To jest chyba tak jak na lakierze: najpierw porządne czyszczenie APC/cleanerem, dressing i do regularnej pielęgnacji QD. Jak macie wychuchane środki to niedziwne, że nie widzicie różnicy

QD to trochę dressingu, trochę czyścika. Chyba, że nie o to chodziło w pytaniu.

Właśnie też rozglądam się za czymś rozsądnym do wycierania z kurzu. Każda ryba dobra na bezrybiu, więc śmigam teraz chusteczkami do kokpitu, ale wiecie... nie wypada Raz, dwa w roku akcja jak wyżej a co 2 tygodnie QD. Najpierw bardzo chciałem coś z matowym wykończeniem, ale po perlu mi przeszło... no ale przecież nie będę dressingować środka co dwa tygodnie

8 godzin temu, MMCzysci napisał:

Właśnie też rozglądam się za czymś rozsądnym do wycierania z kurzu

-Shiny Garage Interior QD

-ADBL Interior QD

-Koch Chemie Refresh Cockpit Care

@rudi0018 Idz w strone Interior Wow bo da ci fajna satynke , Ale tak jak pisze kolega @david2888 trzeba się przyłozyć się do aplikacji bo jak pominiesz rzuca się w oczy bardziej niz kurz. A co do Natural Looka to mojw pierwszy dressing od ktorego zaczołem przygode . Fajny jest, daje fajna satynke ale mega ciagnie kurz dlatego . Sprzedalem butle i, zostawilem sobie setke jak bym miał ochote wrocic. Jak chcesz mogę co urzyczyc Wowa I Pb NL to sobie porównasz😁 Mam też dressing I Shiny Detaier's Magic. 

-Shiny Garage Interior QD
-ADBL Interior QD
-Koch Chemie Refresh Cockpit Care
Który z nich najmniej ingeruje w wygląd/matowi?