Pawman Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj i parę pytań. W dziedzinie autodetaligu jestem całkiem zielony. Auto myję na myjni bezdotykowej lub na działce. Ponieważ samochód zakupiony 8 miesięcy temu ma bardzo ładny lakier chciałbym go w tym stanie utrzymać. Zaznaczam że chcę to zrobić jak najtańszym kosztem ,bez użycia maszyn polerskich itp. Poczytałem trochę, pooglądałem youtube i zdecydowałem się na takie produkty: ADBL T&G TAR AND GLUE REMOVER – PRODUKT DO USUWANIA SMOŁY I KLEJU Z LAKIERU 1L ADBL VAMPIRE LIQUID PŁYNNY ŚRODEK DO CZYSZCZENIA FELG I LAKIERU DEIRONIZACJA 1L ELITE DETAILER CAR PAINT CLEANER – CZYSTY CLEANER DO LAKIERU 500ML ADBL SLIPPY – LUBRYKANT DO GLINKI, WYSOKI POŚLIZG, PRZYJEMNY ZAPACH 200ML ADBL CLAY SPONGE POLIMEROWA GĄBKA GLINKOWA DO USUWANIA ZABRUDZEŃ Z LAKIERU MEGUIAR'S DEEP CRYSTAL POLISH KROK2 CZYSTA POLITURA NABŁYSZCZA WYPEŁNIA LAKIER 473ML K2 GRAVON Czy myślicie że taki zestaw dla początkującego amatora będzie ok? Samochód to Ford Focus mk3 2012r. Kombi.kolor Red candy. Dziękuję za wszelkie sugestie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Odnalazłem w czeluściach CT Easyone Spray Wax i zastanawiam się czy nie wrzucić tego na powłokę FX Protect Vision po myciu. Good/bad idea? : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Godzinę temu, czester napisał: Odnalazłem w czeluściach CT Easyone Spray Wax i zastanawiam się czy nie wrzucić tego na powłokę FX Protect Vision po myciu. Good/bad idea? : ) Spokojnie. Ładuj. Możesz nawet na mokry lakier jako wspomagacz osuszania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Ktos stosowal Gyeona Rim na Essense? Nie pogryzie sie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 37 minutes ago, D@ViD said: Spokojnie. Ładuj. Możesz nawet na mokry lakier jako wspomagacz osuszania @D@ViD jak zawsze czujny! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 @Pawman linki są popsute. Powłoki nie kładzie się na politurę. Coś na smołę i deiron Glinka soft99 chyba że ktoś poradzi coś bezpieczniejszego? Megs ultimate compound. Gąbka tricolor Ipa Fusso, fk1000p, możesz ładować gravona czy jakiegoś cancoata. Jakas piana/oprysk, szampon wiadra rękawice ręczniki qd. Jeszcze koła i wnętrze. Oto zestaw początkującego detailera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotfas Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Panowie, odtłuszczać IPA felgi po CarPro Essence przed położeniem Dluxa? Czy dać się związać Essence jakieś 24h i na to Dlux ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Panowie, odtłuszczać IPA felgi po CarPro Essence przed położeniem Dluxa? Czy dać się związać Essence jakieś 24h i na to Dlux ? Są 2 opcje. 4h odczekaj i CarPro Eraser12h odczekaj i Dlux.Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiolek1204 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Panowie może trywialne pytanie ale gdzie kupie pianę ProElite Neutral AC Foam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 1 godzinę temu, Ari napisał: Są 2 opcje. 4h odczekaj i CarPro Eraser 12h odczekaj i Dlux. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Skąd masz takie czasy? Zwłaszcza ten drugi - 12 godzin? Pytam bo bazuje na tym co CarPro (Korea) podaje i nieco się to różni... Po swoich poczynaniach też mi to nie pasuje. Ale człowiek uczy się całe życie, chętnie konstruktywna krytykę przyjmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monterro Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Cześć czego lepiej użyć do uszczelki zewnętrznej szyby? Back2black czy JET BLACK EXTERIOR TRIM RESTORER, sam nie wiem czy bliżej temu do gumy (b2b) czy plastiku (jetblack) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skav Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 @Pawman Polecam zalozyc temat w dziale o zestawach - podejrzewam że szybciej znajdziesz odpowiedz, albo przynajmniej twoj post nie zniknie w czeluściach, a o to w tym temacie nie trudno v: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochen Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 @osiolek1204 Neutral AC Foam była ostatnio dostępna w m.in. 5l bańkach... mniejsze litraże ProElite wycofało z dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiolek1204 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 @bochenA 5 l gdzie można zakupić niech stracę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masa05 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 17 godzin temu, monterro napisał: Cześć czego lepiej użyć do uszczelki zewnętrznej szyby? Back2black czy JET BLACK EXTERIOR TRIM RESTORER, sam nie wiem czy bliżej temu do gumy (b2b) czy plastiku (jetblack) Jaki to samochód i jakiego typu uszczelka ? Zwykle jest tak, że to co jest na obwodzie szyby czyołowej to po prostu "osłona" szyby, bo uszczelnia ją klej. W większości BMW jest plastikowy stelaż, a z zewnątrz guma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo15005 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Testowal ktos moze tar z carlab? Jakies opinie macie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Czy cquartz UK 3.0 mozna kłaść na alufelgi i plastiki (lampy i listwy boczne)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf91 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 9 godzin temu, rakso147 napisał: Czy cquartz UK 3.0 mozna kłaść na alufelgi i plastiki (lampy i listwy boczne)? Na felgi można i osobiście mam go na felgach. Na pozostałe też można tylko są do tego bardziej dedykowane powłoki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiBlask Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 @rakso147 jasne, siedzi bardzo dobrze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grechut Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Panowie czy odtykał ktoś wosk Dimmerem? Jak tak to w jakich proporcjach to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek21 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Mam pęknięty klosz w prawej lampie a że do końca tygodnia mam jeszcze izolacje domową więc stwierdziłem, że czas ją wymienić. Czy wymienić tylko tą uszkodzoną czy lepiej obie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Icey33 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 @adek21 Zależy czy cenisz sobie doznania estetyczne ale sądząc po obecności na forum to tak - w takim razie wypadało by wymienić parę - tak żeby były równe. Jakiś konkretny powód że pękł? Może drugi też zaraz pęknie? Ja jak wymieniałem halogeny przeciw-mgielne to kompletem - mimo że jeden był prawie jak nowy a drugi mleczny i przydymiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gardor Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 00:53, Eidos71 napisał: Parownicą. Kusi mnie zakup parownicy ale nie wiem czy nie wyrzucę kasy w błoto. Da się wmiare szybko i bezpiecznie silnik za pomocą parownicy? Bo zazwyczaj silnik potrzebuje produktu typu Tar lub mocna zasada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Godzinę temu, Gardor napisał: Kusi mnie zakup parownicy ale nie wiem czy nie wyrzucę kasy w błoto. Da się wmiare szybko i bezpiecznie silnik za pomocą parownicy? Bo zazwyczaj silnik potrzebuje produktu typu Tar lub mocna zasada. Jak najbardziej się da. Opryskujesz elementy chemią, czyścisz, a potem "wypłukujesz" chemię parą pod ciśnieniem. Nie będzie to tak szybki proces, jak przy użyciu lanej wody, ale wynik końcowy zadowala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1RU$ Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 1 godzinę temu, Gardor napisał: Kusi mnie zakup parownicy ale nie wiem czy nie wyrzucę kasy w błoto. Da się wmiare szybko i bezpiecznie silnik za pomocą parownicy? Bo zazwyczaj silnik potrzebuje produktu typu Tar lub mocna zasada. Da się. Jak jesteś mięczakiem i boisz się atakować z myjki i lancy to jak najbardziej polecam. A tak poważnie. Spisuje się do komory silnika i wnęk BDB. Używam od dłuższego czasu. Że tak powiem potęguje działanie użytej chemii i nie ma obaw jak przy akcji z wodą. Więc polecam. A i żona się ucieszy bo ogarniesz jej fugi w łazience. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi