Michał126 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Oczywistym jest, że jak się zgłębia tajniki jakiejś dziedziny, to ciężko usiąść na dupie i myśli się nad udoskonalaniem stosowanych technik. Zatem mając we wszystkich autach które mam pod opieką dwa pełne komplety kół, zmieniam je sam, w sposób totalnie pedantyczny, czyszcząc i konserwując przed założeniem (zimówki od razu po ściągnięciu, letnie zwykle o takiej porze jak teraz), a i montaż jest udoskonalony do granic możliwości - jak widzę rzucanie kołami i dopier*alanie ich pneumatem na wulkanizacji, to aż mną telepie. No i właśnie. Tak se myślę: czy w okolicach kół jest jeszcze coś wartego dopieszczenia w ramach sezonowej zmiany kół? Przy zakładaniu letnich zwykle jest ciepło, fajnie i przyjemnie, a dzień już długi, więc można podziałać pod pretekstem usuwania śladów zimy. No nie wiem: może zaciski przemyć zmywaczem uniwersalnym? Może amortyzatory przemyć pędzelkiem i APC i czymś psiknąć? Uprzedzając sugestie, nadkoli nie czyszczę, bo piszę na forum pełne nazwy produktów, więc nie mam czasu. #pdk 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 14 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 @Michał126 ja mam swojego sprawdzonego wulkanizatora ktory nawet dokreca mi recznie koła tylkoi odkrecanie jest pneumatem co mozna zrobic to na pewno zająć sie piastami, dobrze je wyszczotkowac, szczotka drucaną, zacisk mozna przemyć no i ogolnie nadkole ogarnac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał126 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 @Streat, tak jak napisałem, nie mogę czyścić nadkoli. No a ogólnie to chciałbym też wiedzieć, jakie inni mają techniki w związku z tą czynnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator psemo Opublikowano 14 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 7 godzin temu, Michał126 napisał: Zatem mając we wszystkich autach które mam pod opieką dwa pełne komplety kół, zmieniam je sam, w sposób totalnie pedantyczny, czyszcząc i konserwując przed założeniem (zimówki od razu po ściągnięciu, letnie zwykle o takiej porze jak teraz), a i montaż jest udoskonalony do granic możliwości - jak widzę rzucanie kołami i dopier*alanie ich pneumatem na wulkanizacji, to aż mną telepie. Mam to samo 7 godzin temu, Michał126 napisał: No i właśnie. Tak se myślę: czy w okolicach kół jest jeszcze coś wartego dopieszczenia w ramach sezonowej zmiany kół? Przy zakładaniu letnich zwykle jest ciepło, fajnie i przyjemnie, a dzień już długi, więc można podziałać pod pretekstem usuwania śladów zimy. No nie wiem: może zaciski przemyć zmywaczem uniwersalnym? Może amortyzatory przemyć pędzelkiem i APC i czymś psiknąć? Uprzedzając sugestie, nadkoli nie czyszczę, bo piszę na forum pełne nazwy produktów, więc nie mam czasu. #pdk Przy zmianie kół na letnie zawsze myję nadkola. Mimo to skrótów nazw na forum nie stosuję Sprężyny i inne elementy zawieszenia smalcuję Finish Kare Hi-Temp. Na resztę dressing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Jak już przy wulkanizatorach jesteśmy... nic mnie tak do szału nie doprowadza jak przy wymianie opon obracają sobie oponą którą mają postawioną na froncie felgi jak smarują ranty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vergil_PL Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Co użyć do wypolerowania rys na piano black we wnętrzu? Pacjent - Golf 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 @Vergil_PL a czym polerowanie? Ręcznie? Mechanicznie? Czy co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vergil_PL Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 @david2888 Ręczne... O ile to ma sens i więcej można zyskać, niż zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Daj sobie spokój kup sobie wosk do takich "dekorów" @Manufaktura Wosku interior finish HD. Cos tam zakryje, doda balasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Jedyne skuteczne zabezpieczenie tego to ppf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vergil_PL Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 7 minut temu, david2888 napisał: Daj sobie spokój kup sobie wosk do takich "dekorów" @Manufaktura Wosku interior finish HD. Cos tam zakryje, doda balasku U mnie nie ma tragedii, jakieś pojedyncze ale drażnią jak cholera Gdzieś na angielskim forum Skody ktoś używał Autoglym SRP lub Meguiars Scratch X 2.0. https://www.briskoda.net/forums/topic/449192-piano-black-trim-and-scratches/ Co uważacie o czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Nie używałem, nie znam się. Kup, połóż, przekonasz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 15 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 @Vergil_PL kazdy wosk mozesz uzyc do wnetrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek720 Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Poszukuję wieratrko-wkrętarki, której będę mógł użyć okazyjnie, żeby wyczyścić dywaniki/wykładziny w aucie i w domu poprzykręcać, czy złożyć jakieś meble z Ikei. Co może polecić w budżecie do 200 złotych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#kris Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Panowie czy są jakieś wytyczne dla tworzywa z którego będzie zrobiona butelka, chcę zakupić triggery guala plus butelki ala ChemicalGays aby mieć wszystko z jednej parafii np:https://www.centrumopakowan.com/product-pol-385-Butelka-500-ml-PET-28-410.html Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notcon Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Panowie czy są jakieś wytyczne dla tworzywa z którego będzie zrobiona butelka, chcę zakupić triggery guala plus butelki ala ChemicalGays aby mieć wszystko z jednej parafii np:https://www.centrumopakowan.com/product-pol-385-Butelka-500-ml-PET-28-410.html Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Zależy, co chcesz tam wlewać. Te co podlinkowałeś to PET. Większość mocniejszej chemii jest w hdpe. W petach np. T&G jest za to, z tego co pamiętam.Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 51 minut temu, Mareczek720 napisał: Poszukuję wieratrko-wkrętarki Za 129zł ( do 17 marca , potem 179zł) kupisz w OBI wkrętarkę LUX'a (jest w gazetce) . Dostajesz 30NM momentu twardego, 2 biegi, 20V 2Ah baterię z ładowarką ok 45min . Wszelkie sprzęty tej klasy czyli Grafity , Einhele , B+D za 2x taką kasę zostają w tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#kris Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 @Notcon to poszukam coś z hdpe aby nie zastanawiać się co do czego, ogólnie będzie tam lane od deironów, t&g, uwc, po coś mocnego do felg... Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skav Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 No cześć, powoli buduje sobie zestaw i podczas tworzenia koszyka dostalem od mr cleanera wybor gratisu, próbowałem znaleść coś na forum na temat tych produktów ale widze srednio cokolwiek jest, a dokładniej to chodzi mi o te produkty: Monster shine aplikator - cutting, lite polishing i finishing (każdy osobno oczywiscie) MrCleaner wax aplicator (jego raczej odrzuce, jakoś nie czuje ze bedzie mi potrzebny czesto) Miał ktoś doświatczenie z tymi produktami? Jak juz pisalem, aplikator wosku raczej bedzie mi zbedny, ale nad aplikatorami sie zastanawiam. cutter i lite polish służa (w sumie jak nazwa wskazuje) do polerowania recznego, ale nie wiem czy nie beda za agresywne dla japońca, finishing mi obecnie lezy najbardziej bo wydaje sie najbardziej uniwersalny i łagodny. Ktoś miał i ma jakies przemyślenia, doradzi coś? Bardzo popularne jest na forum tri-color, ale o tych konkretnych gąbkach nic nie moge znaleść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vhs Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Szybkie pytanie mam nowe dywaniki welurowe do samochodu, czy powinienem je czymś zaimpregnować ? Jak tak to co polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 15 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 @Skav mam w domu niebieska i żółtą Niebieska jest zdecydowanie twardsza wiec jeżeli masz japonczyka to raczej wybrałbym żółtą nawet fajnie mozna rysy zgubic przy pomocy menzerny 2500 i zółtej gabce @vhs w zadnym wypadku, dywaników welurowych nie impregnuje sie lepiej żeby woda z butów wsiąknęła w taki dywanik welurowy ktróy łatwo wysuszysz i wypierzesz aniżeli mialaby scieknąć i w wykładzinę sie dostac. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vhs Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 1 minutę temu, Streat napisał: @vhs w zadnym wypadku, dywaników welurowych nie impregnuje sie lepiej żeby woda z butów wsiąknęła w taki dywanik welurowy ktróy łatwo wysuszysz i wypierzesz aniżeli mialaby scieknąć i w wykładzinę sie dostac. Tak mi się wydawało, ale wolałem się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano2007 Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 @vhs dywaniki akurat powinny pić wodę, bo jak nie będą to Ci woda wypłynie na wykładzinę. Ich nie impregnuj. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ter Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 W dniu 13.03.2020 o 15:31, CarlosBlack napisał: @ter plastikowy chrom złapał koronawirus a poważniej, na 90% nic już z tym nie zrobisz. Z ciekawości, ile lat? Akurat zabieram się za "kure" 4 letnią. Myta wyłącznie ręcznie. auto z grudnia 2013, 75k przelotu, zimówki mam na osobnych felgach. Widziałem na allegro komplet dekielków z kurą za 40zł więc chyba nie chce mi się czekać na paczkę z chin, ale dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaso Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 A w ogóle Ali wysyła teraz paczki czy oni nie pracują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi