stpsn Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 Można do umycia opon zastępczo użyć Kocha GS w odpowiednim stężeniu zamiast Tire & Rubber Cleanera? Da sobie radę czy jednak cały brud zdejmie tylko T&R?
PIO1405 Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 Panowie jaką pastę i pady w rozsądnej cenie polecacie aby poprawić jakość lakieru (rotacja)? Chciałbym żeby to poszło w miarę łatwo i przyjemnie. Pacjent to audi 80 b4. Czy schodzący lakier przy drzwiach da się jakoś uratować żeby tak nie biło po oczach? 1
powerf Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 @PIO1405 Tam gdzie schodzi ci lakier nie masz już klaru więc polerka niewiele tu zmieni, aczkolwiek jeśli wypolerujesz cały element to przejście między tymi miejscami będzie płynne więc będzie mniej biło po oczach. A co do korekty to pewnie pad wełniany / mikrofobry / twarda pianka + mocno ścierna pasta ale według mnie wszystkiego i tak nie wytniesz bo niektóre rysy są za głębokie. 1 minutę temu, powerf napisał:
Kopersky Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 @oscc No jasne, ze tak. Nie zrobi tego tak dobrze tak dedykowany Tire cleaner ale tez da radę. Oczywiście ze szczotkowaniem. 1
Szurszur1 Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 6 godzin temu, Domel napisał: aplikujesz i docierasz aplikuję aplikatorem np gąbką i docieram mikrofibrą tak? czy tym aplikatorem ?
PIO1405 Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 2 godziny temu, powerf napisał: @PIO1405 Tam gdzie schodzi ci lakier nie masz już klaru więc polerka niewiele tu zmieni, aczkolwiek jeśli wypolerujesz cały element to przejście między tymi miejscami będzie płynne więc będzie mniej biło po oczach. A co do korekty to pewnie pad wełniany / mikrofobry / twarda pianka + mocno ścierna pasta ale według mnie wszystkiego i tak nie wytniesz bo niektóre rysy są za głębokie. Polecisz jakaś konkretna? Po paście mocno ściernej trzeba lecieć pasta polishowa?
Moderator Domel Opublikowano 22 Września 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 3 godziny temu, Szurszur1 napisał: aplikuję aplikatorem np gąbką i docieram mikrofibrą tak? czy tym aplikatorem ? Można maszynowo i można ręcznie. Aplikujesz aplikatorkiem albo no TriColorem, a mgiełkę docierasz MikroFibrą. 1
xadamx Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 Elementy chromowane i polerowane aluminium czym zabezpieczyć aby ponownie nie łapały matowienia, nie zostawały zacieki?
paperson Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 @xadamx polecam CP Dlux. Bardzo uniwersalna powłoka. Wytrzymała nawet na tak newralgicznych elementach jak wydechy czy felgi. 1
asaledr Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2019 A co polecacie do zabezpieczania reflektorów? Wosk można przy okazji woskowania auta? Trzeba je jakoś wtedy przygotować? Bo to jakiś taki plastik lub tworzywo, więc nie chce uszkodzić. A reflektory się grzeją chyba bo to ksenony więc może te wosk się będzie topił? Może coś lepszego jest?
audicoupe Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 @asaledr po pierwsze xenony się nie grzeją tak jak zwykłe żarówki h. A do zabezpieczania masz dowolność od zwykłego wosku do karoserii przez typowe do lamp np megs hedlight protectant po powłoki bo carpro dlux.
MMCzysci Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Cześć, podbijam pytanie o dekontaminacje i ręcznik do suszenia z innych wątków.Tu moje pytanie jest takie: czy musze przed położeniem dressingu uzyc ipy na plastiki, czy Apc wystarczy?Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
mk4tdi Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Koledzy jak umyć auto na myjni bezdotykowej na której mogę użyć swojej gąbki do mycia ale nie mogę rozstawić się z wiadrami?
D@ViD Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 @mk4tdi Zależy jak auto mocno brudne nie testowałem tej techniki, ale slyszałem o niej i widziałem jak robią. 1)Pre-Wash = piana -płukanie - i tak x 2-3 2) Wrzucasz piane kolejny raz na lakier i bierzesz mikrofibry wilgotne mikrofibry. powiedzmy 2 szt. na 1 panel ( panel - drzwi lub maska). To sobie policz ile musisz mięć mikrofibry. Najlepiej bez obszycia. Delikatnie myjesz od góry do dołu. Jak brudna mikrofibra to zmiana strony lub następna. 3) Płuczesz i suszysz i tyle
damiano2007 Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Pytanko - do spolerowania końcówki wydechu wystarczy autosol metal Polish, czy wziąść dwa razy droższą stainless steel Polish? Są jakieś różnice?
ghost Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 25 minut temu, mk4tdi napisał: Koledzy jak umyć auto na myjni bezdotykowej na której mogę użyć swojej gąbki do mycia ale nie mogę rozstawić się z wiadrami? myjesz na jedno wiadro, trzymasz w jednej ręce a w drugiej gąbkę :) 1
Moderator BiałyGTi Opublikowano 23 Września 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 @damiano2007 starczy autosol jesli sa zajechane to i tak bez papierów sie nie obędzie 1
powerf Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 @PIO1405 Polecę to co lubię i używałem, czyli do cięcia menzerna HCC1100 + wykończenie menzerna SF3500 (polish możesz pominąć, ale jeśli bardzo byś chciał to menzerna MCP 2500). Zacznij od cięcia na bardzo twardym padzie piankowym, jeśli uznasz że słabo tnie to wełnę. Mówiąc 'bardzo twardy pad piankowy' mam na myśli coś takiego: https://allegro.pl/oferta/flexipads-cutting-gabka-polerska-150mm-twardy-tnac-7721153400 Ten wg mnie tnie najlepiej z twardych padów dostępnych na rynku. 1
misz.czu Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Co się dzieje ostatnio z forum? Serwer nie wyrabia? Długi czas oczekiwania na odpowiedź, czasem nie można wyświetlić powiadomień.
asaledr Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Dobrze rozumiem że opryskiwacz ciśnieniowy mogę zastąpić butelka z atomizerem? Efekt będzie ten sam tylko będę zamiast pompować będę klikać ciągle?
CarlosBlack Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 No nie zupełnie. Ciśnieniowym nalozysz chemię równomiernie.
asaledr Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 Na ramkach chromowany wokół okien zrobiła się taka jakby tęcza patrząc pod jakimś tam kątem. Czy możliwe że to np. od mikroprosku na bezdotyku? Bo jedno z aut jest często tam myte. I najlepiej czym to wyczyścić i zabezpieczyć?
paracelsus444 Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2019 10 godzin temu, MMCzysci napisał: Tu moje pytanie jest takie: czy musze przed położeniem dressingu uzyc ipy na plastiki, czy Apc wystarczy? Apc wystarczy
canaveral Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 Cześć, odebrałem felgi na zimę pomalowane na czarno (piano black). Niestety kolor nie do końca na tyle błyszczący na ile bym chciał. Co polecacie by to poprawić? Myślałem o nałożeniu powłoki FX Protect lub wosku dark soft99, ale nie wiem czy to aż tak bardzo pomoże. Czy jakieś sugestie?
asaledr Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 Ostatnio odkryłem że IPA genialnie sprawdza mi się do piano blacków wewnątrz pojazdu, bo nie pozostawia smug. Myślicie że to bezpieczne stosować IPĘ często tak 2x w tygodniu do przetarcia kurzów? Nic złego się nie stanie?
Rekomendowane odpowiedzi