Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, stg89 napisał:

Czym w zasadzie poza  ceną różnią się te 2 modele rupesa? Warto dopłacać do mark III?

RUPES BIGFOOT LHR 15 ES

RUPES Big Foot LHR 15 MARK III

Różnice masz wypisane w opisach, wystarczy porównać. Na yt też jest sporo informacji. 

Tak warto dopłacić.

Godzinę temu, KUBA46 napisał:

Różnice masz wypisane w opisach, wystarczy porównać. Na yt też jest sporo informacji. 

Tak warto dopłacić.

Właśnie dane techniczne na stronach sklepów są takie same z wyjątkiem różnicy w zakresie obrotów, stąd moje pytanie.

Edit.  Czy 500W mocy to nie za mało?

W dniu 8.05.2022 o 21:22, Domel napisał:

ty masz czarnego rąba ? 😄

a mam 😛 spoko jest 😛 https://automotivecare.pl/pl/p/The-Rag-Company-The-ULTRA-Black-Sponge-delikatna-gabka-do-mycia-samochodu-bez-splukiwania-/2245

Panie i Panowie - potrzebuję praktycznych opinii od rzeczywistych użytkowników maszyny aku DeWalt DCM 848. Opinie w Necie są rózne - od stawiania jej ponad aku Flex pod względem mocy, po negatywy m.in. właśnie z powodu braku mocy. Czy ktoś miał przyjemność pracować tą polerką i może się podzielić spostrzeżeniami ? Zastanawiam się nad jej zakupem do wykończeń, cleanerów i tego typu delikatnych prac tam, gdzie jest kłopot z prądem, a Flex odpada cenowo. 

• Lubię to 1

• Partner forum
W dniu 8.05.2022 o 11:02, DevMike napisał:

Może ktoś powiedzieć jakie są różnice między czarną / niebieską / czerwoną gabką z Optimum ? Nie moge znaleźć strony która opisuje ich różnice

https://allegro.pl/listing?string=optimum sponge

Porównania konkretnego nie znajdziesz jako 3 gąbek Optimum bo Optimum to tylko BRS, reszta są innych producentów.

Porównania konkretnego nie znajdziesz jako 3 gąbek Optimum bo Optimum to tylko BRS, reszta są innych producentów.

W zasadzie OPT ma jeszcze Big Gold Sponge pod swoim drugim szyldem - Opti-Coat. BRS jest „akredytowany” przez OPT, ale nie jest jego producentem. Nie wiem jak sprawy się mają z niebieską gąbką i ww. żółtą od Opti-coat, ale z mojego researchu BRS, UBS, BBS, BGS od mckee’s37, czyli w zasadzie wszystkie znaczące rinseless’owe gąbki są produkowane przez Lake Country.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to 1

Panowie szukam auta dla mamy i trafiło się takie Clio tylko ma wyblaknięty, zmatowiały lakier na spojlerze. Właścicielka twierdzi, że to od słońca " bo wcześniej był normalny". Nie miałem jak  sprawdzić pastą. Zejdzie polerką czy malowanie?

20220511_185229.jpg.64b08eb1ef2ecd0ae31815e4eacf4999.jpg

Kupiłem polecany mi kiedyś wosk house of wax. Jako, laik nie zorientowałem  się, że był zbytnio przesuszony widocznie długo stał u sprzedawcy. Dopiero jak doszedłem do dobrej warstwy wosku to się zorientowałem. Rozprowadzanie od razu poprawiło się o kilkaset procent... Moje pytanie na przyszłość co robicie z przesuszonym woskiem? Da się np. dolać trochę wody demineralizowanej czy po prostu reklamacja?

@smerf91 Jeśli faktycznie to od słońca to polerka załatwi sprawę.  Dziwne jednak że tylko spojler dostał od słońca...

@nowis Nigdy nie spotkałem się z przesuszeniem wosku 🤯 Wosk jak to Wosk,  potrzebuje trochę ciepła aby się rozpuścić.  Nie da się go przesuszyć chyba.  Następnym razem jeśli aplikator nie daje rady to przyłóż palec do wosku, xa jak zacznie topnieć to wtedy aplikator. 

• Lubię to 1
  • Okay 1

@nowis @penkus5 - wosk wysycha, gdyż zawarte w nim rozpuszczalniki i olejki, odpowiedzialne częściowo za konsystencję wosku i częściowo za jego "smarowalność", odparowują. Jeżeli opakowanie wosku jest niedomknięte, lub nieszczelne, proces odparowywania następuje szybciej. 

• Lubię to 1

Panowie szukam auta dla mamy i trafiło się takie Clio tylko ma wyblaknięty, zmatowiały lakier na spojlerze. Właścicielka twierdzi, że to od słońca " bo wcześniej był normalny". Nie miałem jak  sprawdzić pastą. Zejdzie polerką czy malowanie?

Obstawiam, że to rzeczywiście robota słońca, a wypłowiał tak przez to, że jest plastikowy. Na jakimś aucie już coś podobnego widziałem. Polerka powinna pomóc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Okay 1

Ile padów schodzi mniej więcej na samochód? Przykładowo coś o wymiarach A3 8P. I jak radzicie sobie z czyszczeniem padów bez powietrza i maszynki. Można umyć pod bieżącą wodą z płynem, a następnie trzeba odstawić aż pad całkowicie będzie suchy?

Panowie, czy mógłby mi ktoś podać jaka jest średnica wlewu zbiornika od marolexów 3 litrowych - Master ergo 3000 lub Axel 3000 ?

Potrzebuję znać średnicę do pewnej przeróbki którą planuję a niestety nie mam już takowego egzemplarza pod ręką 🙂