Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Godzinę temu, D@ViD napisał:

kupił taka z EZ. Chyba jeszcze nią "kibla" nie wyczyścił

Jeszcze nie, kupiłem ją po założeniu zimówek, czekam na letnie i będę testował, głównie do nadkoli ale jestem ciekaw jak do felg się sprawdzi.

17 minut temu, #kris napisał:

@Mateczek zwątpiłem...hmm mówisz Woolies lepsze. Mam EZ małą i dużą lecz chce też taką (zboczenie).

Myślę że to zależy od upodobań. Te EZ/Daytony sà spoko, ale mi bardziej podpasowaly wheel woolies. Szczotki Work Stuffa mi też fajnie leżą. Taki typ jest mniej uniwersalny, dlatego pasuje mieć kilka rozmiarów (dlatego WW są sprzedawane w komplecie). Rozmiar mają taki jak widać i niewiele się poddają w przeciwieństwie do Daytony. Za to odwdzięczają się tym, że nie chlapią na wszystkie strony.

Panowie, krótka piłka..

CarPro Lite vs Geyon CanCoat ?

Mimo tego, że woski zawsze będą moim "konikiem", tak od pewnego czasu bije sie z myślami czy nie spróbować czegoś z powłokami lite - z czystej ciekawości.

Jak długo w/w mogą być otwarte?

Chciałbym unikać sytuacji, że po miesiącu czy dwóch od pierwszego otwarcia powłoka skrystalizowała = kosz.

Kilka pytań z cyklu how to:

1. Jak rozdrabniacie piane aktywna pod PA to robicie ją w proporcjach zalecanych przez producenta (zalozmy 1:8), czy np 1:1, 1:2 a reszte dajecie rozcieńczyć pianownicy? Słyszałem 2 teorie i nie wiem które jest bardziej poprawna

2. W jakich proporcjach uzywacie kocha GS pod wnętrze (głownie deska rozdzielcza), producent podaje 1:10-20, ale slyszalem na forum (niestety nie udalo mi sie znaleść przez lupke za dużo info, chyba tylko 1 post na którym było podane 1:15-20, ale chyba pod czyszczenie pedałow jak dobrze pamietam) że niektorzy robią słabsze niż 1:20, a jeszcze inni trzymają sie bliżej 1:10 - wiadomo że chodzi również o to jak usyfione jest auto, ale powiedzmy że chodzi mi o w miare regularne mycie.

3. Bardzo podobne pytanie do CL inside cleanera, produkt niby ready to use, ale niektorzy zalezaja rozcienczenie 1:1, inni uzywaja 1:4 bo podobno nadal mocny środek (ale były 2 wersje, wiec może tutaj chodzilo o tą starsza)

4. Co do samego APC i jego wymywania - rozumiem ze trzeba to zrobic mniej-wiecej tak: pedzelkowanie -> zebranie piany/pozostałosci fibra -> przelecenie w miare mocno mokra -> starcie mokrego?

14 minut temu, Grzechu23 napisał:

CarPro Lite vs Geyon CanCoat ?

Wybór trudny. Aplikacja (moim zdaniem) nieco prostsza przy CanCoat (chociaż Lite też jest przyjazny i łatwy w aplikacji), trwałość - moim zdaniem - po stronie CarPro, połysk również ma lepszy CarPro.

19 minut temu, Grzechu23 napisał:

Jak długo w/w mogą być otwarte?

Gyeon po otwarciu ponad rok nadal nadaje się do użytku (tylko pierwszy atomizer szlag trafił), Lite po pół roku skrystalizował się nieco przy "wylewce" (zakręcony i postawiony do góry dnem). 

7 minut temu, Skav napisał:

2. W jakich proporcjach uzywacie kocha GS pod wnętrze (głownie deska rozdzielcza), producent podaje 1:10-20, ale slyszalem na forum (niestety nie udalo mi sie znaleść przez lupke za dużo info, chyba tylko 1 post na którym było podane 1:15-20, ale chyba pod czyszczenie pedałow jak dobrze pamietam) że niektorzy robią słabsze niż 1:20, a jeszcze inni trzymają sie bliżej 1:10 - wiadomo że chodzi również o to jak usyfione jest auto, ale powiedzmy że chodzi mi o w miare regularne mycie.

Jeżeli regularne mycie to 1:20 będzie wystarczające. Stężenia 1:20 stosuje do wnętrz "normalnie" brudnych. 1:10 do szczurów ale miałem przypadki że rozcieńczenie 1:10 potrafiło narobić szkód (zebrało białe napisy lub w Golfie IV z jasną deską kolor deski miałem na mikrofibrach). także trzeba uważać.

@Grzechu23 nie wypowiem się który "lepszy" ale z pewnością aplikacja CP jest łatwa a trwałość (z essence) większą niż producent deklaruje - sprawdziłem na kilku różnych i różnie używanych samochodach. Butelkę otworzyłem w marcu tamtego roku, zostało jeszcze na 2-3 auta, trzymam w ciemnym miejscu w temp 15-18 stopni i ma się dobrze. 

@Skav GS - zależy od brudu i co chcesz uzyskać. Pobaw się bezpiecznymi stężeniami (okolice 1:20) przy jakimś szczurku i zobacz czy potrzebujesz więcej mocy. Z mojego doświadczenia 90% to wystarcza - wspominam takie działkowe auto którego deska nie była myta kilka lat i nie było widać w jakim jest fabrycznie kolorze 😉

We własnym aucie, dbanym po naszemu, apc to raz na rok jak chcesz mieć pełny reset. Robiłem u mnie przed zabezpieczeniem gtechniq i apc nie miało co zbierać - po dwóch latach używania na bieżąco IC.

12 godzin temu, #kris napisał:

@Mateczek no to pewnie wjadą Whoolies, tylko jeszcze kwestia gdyż widzę czarno-czerwone lub całe czarne...czy czymś się różnią oprócz ceny🤔

Czarno czerwone to nowszy model

• Lubię to 1

cześć, nie wiem czy w temacie, ale dużo tu ludzi sie kręci i chce na szybko coś zweryfikować

Czy ktoś z Was zamawiał cokolwiek ze strony https://cosmetic4car.pl/? Polecacie, czy omijać?
Wygląda dość podejrzanie, zważywszy na ceny i regulamin (np mail całego serwisu)

Panowie, bo nie wiem czy mogę tu zapytać czy zakładać nowy temat, chodzi o oczyszczanie lakieru i wosk, niby nakładałem już kilka razy ale trwa to za długo. 

Najpierw dokładne mycie>deiron + spłukanie>t&G + spłukanie > mycie gąbką> glinka (czasami)> i mycie znowu>suszenie

Czy po deironie i T&G, lub później po glinkowaniu trzeba myć jeszcze? Bo mi nałożenie wosku zajmuje z 7-8h zanim się rozłożę ze wszystkim. Chciałbym trochę szybiej

7 minut temu, Kamsyyo napisał:

Panowie, bo nie wiem czy mogę tu zapytać czy zakładać nowy temat, chodzi o oczyszczanie lakieru i wosk, niby nakładałem już kilka razy ale trwa to za długo. 

Najpierw dokładne mycie>deiron + spłukanie>t&G + spłukanie > mycie gąbką> glinka (czasami)> i mycie znowu>suszenie

Czy po deironie i T&G, lub później po glinkowaniu trzeba myć jeszcze? Bo mi nałożenie wosku zajmuje z 7-8h zanim się rozłożę ze wszystkim. Chciałbym trochę szybiej

ja jeszcze spryskuje IPĄ, potem 1.5h nakładanie wosku, schodzi sie ze wszystkim 2h, dodam, że robię to ręcznie

@Kamsyyo

Osobiście wolę najpierw Tar, dokladnie wypłukać i dopiero deiron. A po deironie umyc na szybko mocną pianą (np CT citrus foam), ewentualnie ręcznie. Dlaczego? Raz miałem sytuacje, że widocznie nie dokładnie wymylem Tar'a i zżarło mi glinkę. Po glinkowaniu wystarczy dobrze spłukać lakier i postępować IPĄ/cleanerem. 😉 

• Lubię to 1

Jak nie ma sporo syfu i macie dobry t&g to przyspieszy mocno robote jak zaczniecie od niego i dacie mu dobre pol godz jak nie godz.  Pozadne splukanie i prewash masz za soba w jednym etapie z T&G. Nastepnie mycie na 2 wiadra, plukanie wytarcie na szybko i deiron. Tak naprawde wiekszosc dobrych deironow jest swietnym lubrykantem pod glinke, wiec daj mu sie wypracować (zajmij sie w tym czasie np felgami/oponami)i jedziesz glinkowanie.
Wpierw tam gdzie jest najmniej syfu, a na koncu doły drzwi i progi. cześciej zagniataj albo podziel glinke na dwie czesci. Do stref dolnych drzwi/progowych i na reszte nadwozia. 
Tym sposobem nie licząc czasu przez ktory dzialal prewash masz od malego mieszczucha po sredniego suva ogarniete auto w jakies 1,5h. Po dokladnym wytarciu jedziesz ipa i robisz co tam dalej w rozkładzie jazdy. Woskowanie to kolejna godz max 1,5. Jesli jednak przekonasz sie do wosku w plynie, ktory na koniec wyzej wymienionego procesu wystarczy nanieść, splukac i wytrzec to masz to wszystko zrobione zazwyczaj w mega szybkim czasie. Wypracowalem ta metode osobiście i uwazam ze jest to najszybsza droga lecz tez nie bezinwazyjna. Na mega twardych lakierach oraz mega miekkich musisz wiedziec jaka kombinacje glinki dobrac aby nie narobic wiekszego bałaganu. Glinka oczywiscie po kontakcie z deironem idzie w smietnik. 
Pozdrawiam

• Lubię to 1

2 godziny temu, mefONE napisał:

Tak naprawde wiekszosc dobrych deironow jest swietnym lubrykantem pod glinke, wiec daj mu sie wypracować

No właśnie to też miałem dopytać, ja wcześniej glinkowałem na wodzie z szamponem. Czyli co psiknąć deironem, poczekać chwilę i bez spłukiwania glinka?

Ta chwilka to max kwadrans dla deirona i glinkujesz. W wiekszosci przypadkow spokojnie da rade takie podejscie. Wyjatkiem sa bardzo brudne drogie auta lub bardzo usmolone, tam t&g siedzi juz dzien wczesniej miejscowo albo robie na spokojnie wg tutejszego feng shui 😉 

• Lubię to 1

54 minuty temu, Szubian napisał:

To jak tam, wiadomo coś o tej stronce, czy nic? Bo nie wiem, czy zamawiać stamtąd 

Sprawdź facebook, google, zadzwoń spytaj. Jeśli nie jesteś pewny, a chcesz zrobić zakupy weź opcje za pobraniem. 

Czy jest jakiś środek który zlikwiduje zarodki plesni? Mam ja na uszczelkach szyb te pokryte flokiem. Wystarczy apc i pędzelek?
Mam ten sam problem. Zbiera się wilgoć i taki nalot z pleśni. Czyszcze to często APC albo płynem do mycia szyb przy okazji czyszczenia szyb. Schodzi od razu ale niestety od jakiejś delikatnej nieszczelności problem wraca.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Mam ten sam problem. Zbiera się wilgoć i taki nalot z pleśni. Czyszcze to często APC albo płynem do mycia szyb przy okazji czyszczenia szyb. Schodzi od razu ale niestety od jakiejś delikatnej nieszczelności problem wraca.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

U mnie pierwszy raz pewnie sporo mrozu miało na to wpływ.