wyimaginowany88 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 W dniu 16.10.2019 o 13:10, qwert59 napisał: Panowie czytam, oglądam, rozgryzam analizuje i dalej nic nie wiem - to myślę zapytam. Zaznaczam że chodzi mi bardziej o doświadczenie praktyczne. Pytanie na własny użytek. Użytkownik mało doświadczony. Auto kilkuletnie, zadbane, czyszczone na bieżąco, priorytet nie zniszczyć Do tej pory cały środek (za wyjątkiem kierownicy) leciałem czystą wodą bo to wystarczało. Do kierownicy SG Leather Soft + Versigelung. Na zewnątrz to co mogę czyli bezdotyk w schemacie: Deironizer felgi pk neutralne - czekam chwile Piana na całość (lakier, felgi, opony, nadkola) Opony szczota, nadkoli niestety nie dam rady wyszczotkować (szczota się nie mieści), felgi szczoteczka Mikroproszek na całość Czysta woda Zakamarki wypłykiwałem sobie wodą z opryskiwacza Przez około rok od kupienia to wystarczało w 100%, teraz po skończeniu mycia auto jest nadal brudne w dolnych partiach, to samo opony. Góra ok. I tu pojawiają się pytania - przypominam priorytet nie zniszczyć, mycie na powietrzu: Czy do czyszczenia plastików wewnętrznych, tapicerki materiałowej, opon i nadkoli powinienem mieć osobne dedykowane środki czy wystarczy APC? Jakie proporcje polecacie per każde zadanie? - na MX Nowicki widziałem już proporcje 1:30, mowa o czyszczeniu plastików wewnętrznych. Może dobrym pomysłem było by zapinowanie tematu o rozcieńczaniu poszczególnych APC pod konkretne użycie np. plastiki wewnętrzne zabrudzenie niskie:, średnie: wysokie itp ? Czy środki typu interior cleaner rzeczywiście nie muszą być rozcieńczane - jeżeli tak to jakie proporcje? ADBL i SG podają sie za neutralne ale cleantech już za zasadowy. Z tego co czytałem sam cleantech chyba już nawet osłabił ten produkt. Czy jest sens bawić się w dodawnie prespray z opryskiwacza do schematu mycia na te dolne partie - czy lepiej po prostu nabyć dwa wiaderka i rękawice? 1, APC gneralnie jest ok i doczyścisz nim wiele elementów, ale odradzam do czyszczenia tapicerki, do tego już dedykowana chemia no i odkurzacz piorący. 2. rozcienczasz wg producenta po co ci taki temat? 3. No i znowu to zależy od producenta, jeśli kupujesz koncentrat to oczywiste że trzeba, a jeśli gotowy do użycia to używasz i tyle 4. Zasada jest taka, że czym byś nie pryskał i czego nie nakładał to żeby dobrze umyć auto MUSISZ ruszyć brud rękawicą. Więc oczywiści polecam dwa wiadra ,dobrej jakości rękawice i lecisz z tematem
asaledr Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 Używałem dotychczas Axela 3000, końcówki 45 stopni i wkładki najmniej spieniającej i piana jest dla mnie taka ok. Po zmianie końcówki na 80 stopni, po prostu biała woda jest (piane to mało przypomina), myślicie ze problem leży w wkładce spieniającej i jak większy kat to muszę bardziej spieniająca wkładkę? 1
Bielutomek Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Siema, co byście zaproponowali do szybkiego odszczurzenia foteli (krzeseł biurowych) w pracy? Czasu na prace z nimi dużo nie mam, myślałem nad spryskaniem czymś, w piątek na fajrant, i odkurzeniem w poniedziałek. Krzesła jak to w biurach, czuć przepocenia, moje drobne kąśliwe bączki oraz ogólny stan użytkowy. Myślę nad takimi wyborami: Valetpro Enzyme Odor Eater Prostaff Spray Type Deodorizer 3D Car Care Odor Eliminator Lub po prostu, Encapsulator Cleaner od Excede, lub Valetpro Carpet Cleaner. PS. Oczywiście, nie chce ich "wyprać" tylko odświeżyć. Co sadzicie? Doradzi ktoś?
b0l5 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Używałem dotychczas Axela 3000, końcówki 45 stopni i wkładki najmniej spieniającej i piana jest dla mnie taka ok. Po zmianie końcówki na 80 stopni, po prostu biała woda jest (piane to mało przypomina), myślicie ze problem leży w wkładce spieniającej i jak większy kat to muszę bardziej spieniająca wkładkę? proporcje piany dobre dałeś?
kxd231 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Siemka, co polecacie na szybkiego one stepa na Volvo v70 niebieski metalic chyba 2012 rok. Myślałem nad Sonaxem Perfect Finish z żółtym padem od Honey. Czy może celować w coś mocniejszego. Lakier nie jest mocno zniszczony pare grubszych rys na jednym boku.
asaledr Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Godzinę temu, b0l5 napisał: 11 godzin temu, asaledr napisał: Używałem dotychczas Axela 3000, końcówki 45 stopni i wkładki najmniej spieniającej i piana jest dla mnie taka ok. Po zmianie końcówki na 80 stopni, po prostu biała woda jest (piane to mało przypomina), myślicie ze problem leży w wkładce spieniającej i jak większy kat to muszę bardziej spieniająca wkładkę? proporcje piany dobre dałeś? No tak mówię włożyłem końcówkę 80 stopni to leciała woda jak mleko to myślę nie ma co I od razu zmienilem na 45 stopni i wtedy juz było normalnie jak zawsze. Więc albo muszę żeby używać 80 stopni kupić bardziej spieniające końcówki albo ta końcówka 80 stopni nie nadaje się. Chociaż byłoby to dziwne bo wyglada tak samo. Ale to wy naprawdę zmieniając końcówki stopnia nie musicie zmieniać wkładów planujących na mocniejsze?
masa140 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 6 godzin temu, Bielutomek napisał: Siema, co byście zaproponowali do szybkiego odszczurzenia foteli (krzeseł biurowych) w pracy? Czasu na prace z nimi dużo nie mam, myślałem nad spryskaniem czymś, w piątek na fajrant, i odkurzeniem w poniedziałek. Krzesła jak to w biurach, czuć przepocenia, moje drobne kąśliwe bączki oraz ogólny stan użytkowy. Myślę nad takimi wyborami: Valetpro Enzyme Odor Eater Prostaff Spray Type Deodorizer 3D Car Care Odor Eliminator Lub po prostu, Encapsulator Cleaner od Excede, lub Valetpro Carpet Cleaner. PS. Oczywiście, nie chce ich "wyprać" tylko odświeżyć. Co sadzicie? Doradzi ktoś? Do takiej szybkiej roboty to polecam Encapsulator Cleaner od Excede robi mega robotę 1
xadamx Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 12 godzin temu, asaledr napisał: No tak mówię włożyłem końcówkę 80 stopni to leciała woda jak mleko to myślę nie ma co I od razu zmienilem na 45 stopni i wtedy juz było normalnie jak zawsze. Więc albo muszę żeby używać 80 stopni kupić bardziej spieniające końcówki albo ta końcówka 80 stopni nie nadaje się. Chociaż byłoby to dziwne bo wyglada tak samo. Ale to wy naprawdę zmieniając końcówki stopnia nie musicie zmieniać wkładów planujących na mocniejsze? Zmień wkładkę spieniającą na mocniejszą. Ja mam u siebie założoną dyszę 110 stopni i nie mam problemu z pianą.
ShiningCar Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 @kxd231, warto zastanowić się nad 3D ONE Hybrid Compound&Polish, pasta jest bardzo uniwersalna, możesz jej używać zarówno z twardszą gąbką (skutecznie usuwa defekty) a także średnią/miękką gąbką wykończeniową (wysoki połysk). W skrócie 1 pasta, zmieniasz tylko gąbki, według uznania. 1
aabbcc123 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 Przygotowalem auto na zime, wrzucilem zymol titanium. Jeszcze odkrece kola przed wymiana i je przygotuje. Takze stoje i patrze i lipa. Plastiki wyblakle, zniszczyly mi caly obrazek. Normalnie wrzucalem dluxa, ale w tym roku oszczedzam. To co Panowie mam uzyc na te plastiki, taki top produkt w przystepnej cenie. Zeby przyciemnilo te plastki. Co jest teraz modne, zeby na miescie wstydu nie bylo? 1
asaledr Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 Jaką znacie najsłabszą pastę do szyb/glass polish? Taką najbardziej delikatną do wyczyszczenia mocno zatluszczonych i zasmużonych szyb od wewnątrz.
Lukaso Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 Swego czasu ludzie autoglym car Glass polish używali z powodzeniem.
asaledr Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 A co sądzicie o pomyśle zabezpieczenia lusterek Ultra Glaco NW takim jak do szyb? Wiem, że efektu takiego nie będzie, ale chodzi mi o samo zabezpieczenie żeby nie robiły się mocne waterspoty, łatwiej się czyściło itp?
b0l5 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 A co sądzicie o pomyśle zabezpieczenia lusterek Ultra Glaco NW takim jak do szyb? Wiem, że efektu takiego nie będzie, ale chodzi mi o samo zabezpieczenie żeby nie robiły się mocne waterspoty, łatwiej się czyściło itp?Możesz zabezpieczyć, a mocne Water spoty możesz zawsze usunąć Soft99 Glass Compound
Arturo Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Podpowie ktoś jaki mam kupić pad bądź pady do nakładania cleanera pod wosk, polerka to Krausa 5800s którą udostępni mi kolega.
CarlosBlack Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 finish/super finish, np. czarny NAT.
Arturo Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 11 minut temu, CarlosBlack napisał: finish/super finish, np. czarny NAT. Dzięki za odpowiedź, już znalazłem tego czarnego NATa, podpowiesz jeszcze czy jednym dam radę obskoczyć auto?
CarlosBlack Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 bez problemu, przecież to nie "polerka" 1
KapselK Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Wczoraj kładłem powłokę i oczywiście dzisiaj zauważyłem kilka niedotartych mazów... Zrobię coś z tym jeszcze czy zostało mi polerowanie i powtórne nałożenie powłoki?
Tomas-sg Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Mamy na forum jakiegoś prawnika ?
ghost Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 59 minut temu, KapselK napisał: Wczoraj kładłem powłokę i oczywiście dzisiaj zauważyłem kilka niedotartych mazów... Zrobię coś z tym jeszcze czy zostało mi polerowanie i powtórne nałożenie powłoki? Delikatnie przejedź rozcieńczoną ipą. Jak nie pomogło do zaaplikuj miejscowo tą samą powłokę, jest szansa, że rozpuszczalnik zrobi robotę. Ten krok często pomaga. Nakładanie od nowa to dopiero ostatnie rozwiązanie, chyba, że masz dużo powłoki i Ci nie zależy 1
KapselK Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 7 minut temu, ghost napisał: Jak nie pomogło do zaaplikuj miejscowo tą samą powłokę, jest szansa, że rozpuszczalnik zrobi robotę. Ten krok często pomaga. To już próbowałem dzisiaj, nie wszędzie pomogło. Jutro zobaczę czy IPA coś poradzi. 7 minut temu, ghost napisał: Nakładanie od nowa to dopiero ostatnie rozwiązanie, chyba, że masz dużo powłoki i Ci nie zależy Wolałbym tego nie robić, pewnie będę musiał w takim przypadku polerować całe elementy. Powłoki jeszcze mi zostało prawie pół 30ml buteleczki. Ostatni raz kładę powłokę w blaszaku, oświetlenie to podstawa a ja miałem tylko przenośny halogen. Ciała dałem krótko mówiąc.
asaledr Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Czy powłoka tytanowa na szyby od normalnych niewidzialnych wycieraczek, czymś się różni czy to tylko chwyt marketingowy?
bonderez Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Siema, będę w przyszły weekend kładł fk hi-temp. Zastanawiam się, czy mądrze będzie glinkować auto, nie robiąc korekty? Wyczytałem dużo opinii na forum. Jeśli zwykłą glinką jest szansa narobić bałagan, lepiej będzie użyć alternatywę np. adbl clay mitt? Czy robiąc porządną dekontaminację chemiczną, używając lubrykantu "na bogato", nadal możliwe jest zarysowanie lakieru? Jaką macie opinie o tej rękawicy, bądź innej? Naprawdę wytrzyma 40-50 użyć, jak deklarują? zbiera syf na poziomie glinki? Z góry dziękuję.
quq Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2019 Cześć, szybkie pytanie poszukuje czernidła do plastików i uszczelek, w szczególności tych na drzwiach, bo porobiły się dziwne jasne plamy, do tego szukam czegoś do chromowanych elementów, możecie coś polecić? Fiat bravo II, zdjęcie poglądowe.
Rekomendowane odpowiedzi