Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Strus napisał:

Z 8 nie ma co się pitolić. Jakbym miał teraz maszynę kupować to tylko 21. Oszczędność czasu.

Osobiście na pierwszą maszynę wybrałbym 8 mm typu Roller, Krauss. Bardzo dobrze wspominam Kraussa DB5800s z 8 mm. Dobrze dobrana kombinacja i leciałem ładne one stepy na różnych lakierach 😉 Do tego nieoceniony plus przy jednej maszynie to po obleceniu całości dużą gąbką zakładamy bp 75 mm i polerujemy mniejsze elementy 😉 

• Lubię to 2

Jak już brać rollera jako jedyną maszynę to tylko 9mm. Jest uniwersalna poprzez zmianę talerza 125mm/75mm.

Powodzenia robić cały samochód talerzem 125mm... Skąd wgl ten pomysł?

Jeśli nie chcemy wydawać dużo kasy to nadal najlepszym wyjściem jest rotacja. Dokupić do tego 3-4 talerze i mamy zestaw, którym dojdziemy w każdą dziure i zrobimy każdą listwę. 

• Lubię to 4

A najlepsze jest myślenie, że najwiekszą ma moc i najlepszą robi robotę SKOK w maszynie (im więcej mm, tym lepiej) 🙂 a jest to błędne myślenie 🙂 (liczą się umijętności, wiedza, technika, dobór kombinacji) Ci którzy przerobili kilkanaście aut i mają lub mieli kilka różnych maszyn, to wiedzą oczym mówie .

Planetarna maszyna z wymuszonym skokiem posiada tylko 8-9mm, a w cale nie jest gorsza od traktora DA 21mm

• Lubię to 3

Może nie do końca dobrze się wyraziłem więc wyjaśniam dla tych co mają wątpliwości - w moim rozumieniu jako maszyna do korekty niezbędne minimum to 15. Jeśli mówimy o DA. A 21 jest jeszcze lepszym rozwiązaniem. 8mm jako główna maszyna to tak sobie, moim zdaniem.

Ostatnio zrobiłem 2 one-step'y własnie samą DA 21 i jakoś nie czułem potrzeby brania niczego innego. Ale jest to też kwestia auta na jakim się to robi. Fakt, że część aut pozwoli operować DA21 wszędzie a część wymagać będzie mniejszych talerzy niż 125-135

• Lubię to 1

• Moderator
8 godzin temu, lukeu napisał:

Osobiście na pierwszą maszynę wybrałbym 8 mm typu Roller, Krauss. Bardzo dobrze wspominam Kraussa DB5800s z 8 mm. Dobrze dobrana kombinacja i leciałem ładne one stepy na różnych lakierach 😉 Do tego nieoceniony plus przy jednej maszynie to po obleceniu całości dużą gąbką zakładamy bp 75 mm i polerujemy mniejsze elementy 😉 

Również jestem tego samego zdania. Moja pierwsza maszyna był krauss s8 którym zrobiłem kilka aut i dla mnie osobiscie taka maszyna jak na początek jest idealna. 21mm to zdecydowanie za duzy skok plus za duzy talerz jak na początek. Aktualnie mam 6 maszyn polerskich plus dwie mini i 21 uzywam sporadycznie. Najwiecej uzywam 8mm i 15mm 😄 

6 godzin temu, D@ViD napisał:

Planetarna maszyna z wymuszonym skokiem posiada tylko 8-9mm, a w cale nie jest gorsza od traktora DA 21mm

Potwierdzam, mam HDX8 i siła ciecia jest porównywalna do DA21 ale tutaj mamy ruch wymuszony i praca tą maszyna jest dosc specyficzna 😛 

• Lubię to 2

39 minut temu, Orgazmus napisał:

Kładł ktoś na essence jakąś inna powłokę niz od carpro? Zdaje to egzamin? 🙂

Z tego co ktoś wspominał na grupie:

1. Aqua 9H nie bardzo siedzi.

2. Ultracoat one powyżej roku i było ok.

2 minuty temu, MMCzysci napisał:

3. Opryskiwacz ciśnieniowy, da radę z 2l gorącego prespraya to?

Ja używam Kwazar Venus Super (ten jasno niebieski). Ale nie leję gorącego prespraya tylko dość ciepłego (40-50stopni).

56 minut temu, xadamx napisał:

1. Opryskiwacz ciśnieniowy 2l, który przeżyje deirona to:

KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+

56 minut temu, xadamx napisał:

2. Opryskiwacz ciśnieniowy 2l, który przeżyje t&g removera to:

KWAZAR VENUS SUPER HEAVY DUTY PRO+ SOLVENT

48 minut temu, MMCzysci napisał:

3. Opryskiwacz ciśnieniowy, da radę z 2l gorącego prespraya to?

KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+

• Dziękuję 1

20 minut temu, lalek12 napisał:

Mothers CMX się skrystalizował w butelce trochę, jak go przelewam z przezroczystego do butelki to zostają takie drobinki na ściankach. Śmietnik, czy chociaż gruza tym przeleciec? 

Miałem tak samo nawet z całkiem świeżym produktem i ponoć to normalne. Dobrze wymieszaj przed użyciem 

• Dziękuję 1

7 minutes ago, mat231 said:

Ile czasu trzeba odczekać na odparowanie ipy żeby kłaść wosk?

Przeciez jak ja wycierasz i nie czujesz juz pod fibrą oporu to znaczy, ze mozesz isc po smalec.

• Lubię to 1