KUBA46 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 @FilipO ja używam takiej kanapki Esennce+Sonax PNS/Tonyin Ceramic Wax/Aqua 9h. W tym trzech przypadkach kombo jest reweleacyjne. W takim przypadku ważna jest aplikacja essence zgodna z zaleceniami producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 @FilipO Powłoki z Fx siadają na essence , bez problemu rób .Sam kładłem na essence, visiona i nie było kłopotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybik w Machinie Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Głupie pytanie: czy zwykły opryskiwacz Venus Kwazara stanie się magicznie pianownicą po dokupieniu samej końcówki spieniającej? Szukam taniego sposobu na pianowanie, bo dotychczas zimą/jesienią leciałem opryskiem, a jednak w ciepłe dni trochę piany by się przydało bez czyszczenia portfela Edit: ok, zapytałem u producenta i oczywiście, że nie No cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Szybkie pytanie o poor boys nattys. Wersja liquid czy można używać jako płynnego wosku? Twardy wosk na samochodzie jest ale zastanawiam się jako takie porządne odświeżenie luku? co któreś mycie w lecie mogę sobie pozwolić na to żeby samochód wprowadzić do garażu rozprowadzić to szybciutko po aucie odczekać pięć minut. nie miałbym w planach stosowaniu nattysa jako podstawowe zabezpieczenie Jaka jest różnica między wersją Red i blue? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 31 minut temu, analyzator napisał: Wersja liquid czy można używać jako płynnego wosku? To jest płynna wersja tego wosku w paście. Ale jako forma QD - nie nada się. 33 minuty temu, analyzator napisał: Jaka jest różnica między wersją Red i blue? W teorii Red jest do lakierów o ciepłych kolorach, a Blue - do ciemnych. Poza tym różnią się zapachem. A co do rzeczywistych walorów optycznych - wg mnie Blue daje ciut lepszy połysk. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 @Eidos71 ok. Myślałem o takim detailerze ale właśnie nie quick i bez potrzeb czyszczących Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 @analyzator - aplikując wersję liquid, aplikujesz po prostu kolejną warstwę wosku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Czy materiał używany w starszych mercedesach MB-Tex inaczej skóra winylowa czyścicie tak jak zwykłą skórę czy jakoś inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Hej, Mam opryskiwacz Marolex Ergo 3000 i mam wrażenie że 2l roztworu Citrusa ledwo starcza na moja Megane. Wydaje mi się, że korzystając z zielonych końcówek ciężko zroibć odpowiednią fajną "mgiełkę". Z jakich końcówek korzystacie do oprysku pre wash? Czy może dobrym pomysłem jest kupienie tych niebieskich (110 stopni)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 W dniu 17.08.2020 o 19:15, KUBA46 napisał: aplikacja essence zgodna z zaleceniami producenta. czyli wypracowujemy jak normalna paste, docieramy bez wymywania i później po 6-12h kładziemy na to powlokę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @Streat wg producenta należy odczekać minimum godzinę, zaleca też użyć "eraser'a". takie dostałem info bezpośrednio od CarPro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @CarlosBlack eraser po 1h? czy odrazu po wypracowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @Streat ja dotarłem porządnie a eraser dałem przed aplikacją powłoki. chociaż w zasadzie za pierwszym razem nie dawałem eraser'a i nie zauważyłem żadnej różnicy w aplikacji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @czester szersza końcówka przyspieszy oprysk ale niekoniecznie da ci oszczędność produktu.W oprysko to trochę mnij przeszkadza niż przy pianie ale fabrycznie są moim zdanie zbyt wąskie. Zmieniłem na 110. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @CarlosBlack w takim razie strasznie się gubią... Ktoś wrzucał screeny na grupie Carpro, gdzie było powiedziane tak: albo czekamy 4h i wymywamy eraserem albo 12h i nie musimy wymywać @Streat tak i ostatni przejazd na „full speed” 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Ja wam napisze tak ze po essence po 4 h kładliśmy powloke i trzyma do dzisiaj (Ok rok czasu) bez wymywania a innym razem bylo wymywane i zadnej roznicy nie widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poncio Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Polećcie proszę jakiś sensowny Tar & Glue do dekontaminacji przed nałożeniem wosku... BEpro? P.S. Mam D-Tox Shiny Garage, czy do lakieru jako deiron mogę go użyć? nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 10 minut temu, poncio napisał: D-Tox Shiny Garage, czy do lakieru jako deiron mogę go użyć? nada się? nada sie 10 minut temu, poncio napisał: BEpro albo vasco/prickbort 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip126p Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Witajcie, Czy mogę używać adbl bubble maker z woflgang no rinse ? Chodzi mi o inhibitory korozji, po myciu no rinse tarcze są pomarańczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poncio Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Streat napisał: albo vasco/prickbort Dzięki, zapomniałem zupełnie o prickbort Czy jest tu na forum jakaś skrócona instrukcja pełnej dekontaminacji przed nałożeniem wosku? niby wiem jak to się robi ale nie mam pewności, że w 100% jest to poprawne... To samo się tyczy poszczególnych etapów - być może robię coś niepotrzebnie lub czegoś nie robię (Celowo pomijam mycie felg) 1. Nakładamy piane aktywną 2. Spłukujemy wodą 3. Myjemy auto metodą na 2 wiadra 4. Suszymy ręcznikiem 5. Tar & Glue (odczekujemy zgodnie z instrukcją) 6. Spłukujemy wodą 7. Suszymy 8. Deironizer (odczekujemy zgodnie z instrukcją) 9. Spłukujemy wodą 10. Suszymy 11. Cleaner 12. Wycieramy 13. Nakładamy wosk 14. Wycieramy Czy po każdym etapie trzeba myć ponownie auto? Czy można jakieś etapy ze sobą połączyć? np wpierw położyć deironizer a na to następnie piane? Czy suszenie po każdym etapie jest niezbędne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @poncio płukanie i suszenie jest wg mnie konieczne. co do mycia między etapami dekontaminacji; myję bo to naprawdę tylko kilka minut zajmuje - komfort psychiczny "+10" przecież dekontaminacji nie robisz co tydzień a co do łączenia etapów; jeśli auto jest zabrudzone w stopniu minimalnym to przed pianą daję t&g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumins Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 10 godzin temu, poncio napisał: 3. Myjemy auto metodą na 2 wiadra 4. Suszymy ręcznikiem 5. Tar & Glue (odczekujemy zgodnie z instrukcją) Ja ostatnio przekonałem się do następującej kolejności i polecam ją, czyli: - po myciu właściwym suszę samochód, - aplikuję T&G na jeden element (najczęściej są to doły elementów od linii klamek, ponieważ tam pojawia się smoła - w przypadku mega szczurów, które stoją tygodniami pod drzewem - również elementy płaskie) - odczekuję 10-15 sekund, czystą mikrofibrę spryskuję T&G dla poślizgu i delikatnymi ruchami docieram produkt na lakierze, dzięki czemu czuję jak usuwam zanieczyszczenia oraz mogę skupić się dzięki temu na tych bardziej uporczliwych grudkach - jeśli jakaś się trafi i ją zbiorę, to wtedy mf na drugą stronę lub biorę świeżą i powtarzam sekwencję na kolejnym elemencie - (podpatrzone u White Details), - jak auto jest już obleciane T&G to wpada iron i po odczekaniu lub wzruszeniu go (te żelowe dobrze jest poczochrać żeby lepiej pracowały) wrzucam pianę, która wypłukuje chemię z zakamarków, - jeśli czuję, że auto jeszcze wymaga ingerencji, to glinkuję ręcznikiem. Przyjęło się, że zawsze trzeba (!) glinkować - tylko po co, skoro auto już jest doczyszczone? Dzięki takiej sekwencji praktycznie odszedłem już od tradycyjnej glinki, którą zazwyczaj ściągałem właśnie tę najgrubszą smołę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 @Mumins ja osobiscie po t&g i ironie, robie całe auto rekawicą glinkującą, zajmuje to kilka minut ajestem pewny ze mam wszystko usuniete 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Cześć, Czy możecie polecić jakiś zestaw to regeneracja felg aluminiowych, do uzupełnienia ubytków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1992 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 11 minut temu, Pioter83 napisał: Cześć, Czy możecie polecić jakiś zestaw to regeneracja felg aluminiowych, do uzupełnienia ubytków? Jak duże te ubytki? Ja to robię szpachlą z dodatkiem aluminium na to podkład i lakier i włala gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi