Moderator Streat Opublikowano 12 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 @MMCzysci zalezy jaki wheel cleaner, jeden ma inhibitor korozji, co jest mega fajne, drugo zaś jest mega mocny. Niekiedy po prostu nie bedziesz w stanie doczyścicć felg tak jak to robią dedykowane środki. Przy regularnym myciu auta spokojnie wystarczy szampon na takie felgi, plus od czasu do czasu cos mocniejszego jeżeli posiadasz powłoke na felgach ja osoatnio umyłem felgi APC, bo fajnie odetkało mi powłoke Jak trafisz na porządnme szczury w felgach to wtedy zrozumiesz po co sa dedykowane środki zasadowe/alkaliczne/kwasowe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 @Streat czym się różnią zasadowe od alkaicznych? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 13 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @CarlosBlack nie wiem z chemii byłem słaby, a że w arsenale mam i zasadowe i alkaliczne dlatego podałem je do przykładu teraz wyczytałem że alkaliczne roztwory są zasadowymi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 37 minut temu, Streat napisał: nie wiem z chemii byłem słaby, a że w arsenale mam i zasadowe i alkaliczne dlatego podałem je do przykładu kurła nie pisz tego "na głoś" .... detailer, który nie wie czego używa, po co i jak działa 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 13 Marca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @david2888 po to się robi test potrafię przyznać się do błędów 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas-sg Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @Streat pewnie w arsenale ma zasadowe i alkaliczne oraz kwasowe i "asydowe" Zasadowe = alkaliczne Zasadowe (PL) = alkaincze ( eng ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybik w Machinie Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Głupie pytanie: czy preparaty T&G i deironizery można użyć na lekko brudny i mokry lakier, czy koniecznie umyty i suchy, bo w przeciwnym wypadku kula ziemska wybuchnie/coś źle zareaguje? Pytam, bo chciałbym kilka kropek po prostu spryskać i wypłukać na bezdotyku bez dokładnego mycia. Edit: kurczę, faktycznie było o tym stronę wcześniej coś. Nie zagłębiłem się wystarczająco dobrze. Ale dziękuję serdecznie za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inspire Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Na brudnym/mokrym słabiej zadziała i tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @Rybik w Machinie można, będą jednak słabiej działać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Głupie pytanie: czy preparaty T&G i deironizery można użyć na lekko brudny i mokry lakier, czy koniecznie umyty i suchy, bo w przeciwnym wypadku kula ziemska wybuchnie/coś źle zareaguje? Pytam, bo chciałbym kilka kropek po prostu spryskać i wypłukać na bezdotyku bez dokładnego mycia.O tym dywagowaliśmy kilka postów wcześniej Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinus Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Na mokrym słabiej działa, to się zgadzam, ale czy na brudnym? Jeśli nie jest to nie wiadomo jakie błoto, tylko zakurzone auto, to moim zdaniem nie będzie wcale gorzej...Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew-mks Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Z mojego punktu widzenia aplikacja na brudny/zakurzony lakier po pierwsze jest mniej skuteczna - brud kryje cząstki metaliczne wbite w lakier, a po drugie trzeba go znacznie więcej wypryskać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzy Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Mam pytanie: czym zabezpieczyć śruby do kół? Na zdjęciu (po prawej) widać jak wyglądają po sezonie letnim (podejrzewam, że to sprawka deairona), próbowałem FK hi temp ale jak widać nie pomogło. (ta po lewej, jakby się ktoś pytał, potraktowana Autosolem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja135 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Szybkie pytanie, gąbki z rotacji (pełne) można wykorzystywać bez przeszkód na DA ? Nie zniszczeją ? Mam cały arsenał do rotacji a zaopatrzyłem się teraz w DA i nie wiem czy jest konieczność zamawiania kolejnych takich samych gąbek od tego samego producenta tylko z "dziurką" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 3 minuty temu, czaja135 napisał: Szybkie pytanie, gąbki z rotacji (pełne) można wykorzystywać bez przeszkód na DA ? Nie zniszczeją ? Mam cały arsenał do rotacji a zaopatrzyłem się teraz w DA i nie wiem czy jest konieczność zamawiania kolejnych takich samych gąbek od tego samego producenta tylko z "dziurką" śmiało możesz używać , ale pamiętaj o czystości pada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @czaja135 wytnij sobie dziurki drylownicą do jabłka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ter Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Mam taki brzydki biały osad na dekielkach od felg. Nie kruszy się pod paznokciem, nie zszedł vampirem, prickbortem ani nawet glinką. Co to może być i jak sobie z tym poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaso Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Wygląda na to że lakier ten pseudo chrom plastikowy niszczeje i nie zmyjesz tego. Jedynie malowanie jeszcze raz pseudo chromem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @ter plastikowy chrom złapał koronawirus a poważniej, na 90% nic już z tym nie zrobisz. Z ciekawości, ile lat? Akurat zabieram się za "kure" 4 letnią. Myta wyłącznie ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzy Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @ter zaglądnij na aliexpress, takie dekielki to tam groszowe sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 7 godzin temu, grizzy napisał: podejrzewam, że to sprawka deairona bardzo możliwe, zamień mycie kół deironem na Excede UWC, będzie mniej szkód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Cześć, Ze względu na zakończenie sezonu narciarskiego postanowiłem ściągnąć bagażnik. Mam taki co mocuje na ramce dachu czyli styka się z lakierem . Na pierwszy rzut oka nie widać śladów ale już po głębszym przyjrzeniu widać rysy. Myślałem żeby na przyszłość przed założeniem wrzucić w miejscu styku qd lub wosk, co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiano2007 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 17 minut temu, Pioter83 napisał: Myślałem żeby na przyszłość przed założeniem wrzucić w miejscu styku qd lub wosk, co sądzicie? To Ci w zaden sposób nie zabezpieczy lakieru przed uszkodzeniami mechanicznymi. Tylko folia... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berd Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 @Pioter83 A może w miejscu styku użyj cienkiego filcu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 19 godzin temu, ter napisał: Mam taki brzydki biały osad na dekielkach od felg. Nie kruszy się pod paznokciem, nie zszedł vampirem, prickbortem ani nawet glinką. Co to może być i jak sobie z tym poradzić? Masz jakies Aio? Np Adbl Aio lub jakąś pastę polerską ? Groszek na mikrofibre i spróbuj powinno coś pomóc, jak nie to nowe musisz kupić 19 godzin temu, ter napisał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi