Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Pracował ktoś i z czymś takim (na alledrogo biega po 160 zł jako "Odkurzanie ciśnieniowe") i z BenBow Vacuum Gun? Czy jest zauważalna różnica? Jeśli tak to warta dopłacania 150 zł zakładając że mówimy o hobbystycznym użytkowaniu?

imageproxy.jpg

Hej, mam 2 krótie pytania:

1- czy regularne stosowanie deironizera do czyszczenia felg (i stalowe i alu) przy każdym myciu to zły nawyk?

2- Jeżdżąc nocą widzę na przedniej szybie niewielkie rysy. Auto nigdy nie było skrobane w zimie, więc tragedii nie ma, ale mimo wszystko fajniej jakby nie było takich skaz. Przymierzam się do zaaplikowania niewidzialnej wycieraczki i chciałbym zapytać, czy nie posiadając maszyny jestem w stanie sam coś z tym zrobić? Shiny Garage Glass Polish ręcznie na mikrofibrowym aplikatorze da radę czy tylko pogorszę sytuację?

Pozdro!

7 minut temu, ter napisał:

1- czy regularne stosowanie deironizera do czyszczenia felg (i stalowe i alu) przy każdym myciu to zły nawyk?

Zły 🙂 Taniej, ekonomiczniej, lepiej używać zasadowe Wheel Cleanery 

8 minut temu, ter napisał:

2- Jeżdżąc nocą widzę na przedniej szybie niewielkie rysy. Auto nigdy nie było skrobane w zimie, więc tragedii nie ma, ale mimo wszystko fajniej jakby nie było takich skaz. Przymierzam się do zaaplikowania niewidzialnej wycieraczki i chciałbym zapytać, czy nie posiadając maszyny jestem w stanie sam coś z tym zrobić? Shiny Garage Glass Polish ręcznie na mikrofibrowym aplikatorze da radę czy tylko pogorszę sytuację?

Ani nie poprawisz, ani nie pogorszysz. Szkło to twarde podłoże. Do usunięcia rys z szyb to tylko kombinacja - tlenek ceru + maszyna rotacyjna

• Lubię to 1

5 minut temu, MMCzysci napisał:

Albo myć koła szamponem - wychodzi podobnie.

Dokładnie 🙂 aktywna piana + szampon przy bieżącym myciu spisuje się bardzo dobrze i wystarczająco 🙂 Latem tylko tak myje felgi alu 🙂 

Siemasz zastanawiam się czy nie zakupić taniej polerki DA z Juli używana byłaby do one step lub rozłożenia Cleanera może zabawa z meguiars uc. Problem w tym że nie posiadam garażu obecnie dbam o auto jak się da ale na dworze. Czy ma sens zabawa maszyną na dworze czy jeśli nie mam garażu to lepiej odpuścić bo nie ma to sensu ??

Cześć, szybkie pytanie. Samochód ma dużo mikrorys od szczotek 

potrzebuję prawdopodobnie dobrego boostera do lakieru (chcę odświeżyć lakier i usunąć mikrozarysowania). niekoniecznie myślałem o długotrwałym efekcie 2-3 mycia spokojnie wystarczy. 

Z mojego czytania na forum wyszło:

Tonyin Ceramic Crystal Coating Wax - ale to długotrwały efekt

Collinite 476S  

Fusso nowym lub starym bez różnicy chyba.

Czy lepiej wrzucić coś innego? Z góry dzięki za pomoc 

@Madri A ja uważam że jak najbardziej pod gołym niebem idzie zrobić korektę lakieru - jeśli tylko pogoda na to pozwala - nie ma deszczu i wiatru to jak najbardziej - wybierz jakieś miejsce w cieniu, nie pod drzewami i jazda. 

@mua123 Bez wosku spłynie szybko, osobiście nie wiem jak szybko ale słyszałem że po 1 deszczu spływa. Blackhole super maskuje i mega przyciemnia, nie wiem jaki masz lakier. No i plus taki że możesz kupić mały tester za ok. 30zł. A na temat Prima Amigo może ktoś inny się wypowie. Każdy wosk będzie dobry ale prawdopodobnie z fusso najdłużej Ci się to utrzyma. Ktoś na forum pisał że ok. 3 miesiące. Tutaj masz temat o produkcie:

@Soft99 posiada specjalny produkt właśnie do panoramicznych dachów, Glass Roof one. Ostatnio kupiłem, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować. Może ktoś miał styczność i się wypowie? ;)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Panowie, moja luba wyprała prawdopodobnie ręcznik geyona do osuszania razem z padami polerskimi, fibrami którymi docierałem, fibrami do qd etc. i prawdopodobnie przez to nie chce zbierać wody.
Przykładam a on strasznie maże, taki sam ręcznik fireball zbiera idealnie. Geyon do wywalenia czy jest jakiś sensowny pomysł żeby go uratować i zbierał jak dawniej? Dodam, że prany już z 4 razy w białym jeleniu i płukany w occie.

1 minutę temu, david2888 napisał:

@Patryk14 dziwne. Ja piorę wszystko razem i nie ma problemu 🙂 a prałes jeszcze osobno recznik? Przydalby ci się plyn SG Enzyme Mf Wash

Tam chyba jeszcze wrzuciła mi aplikatory po woskach przez przypadek ;p, możliwe że ręcznik pochłonął trochę fusso i dlatego zamiast wciągać wodę to bardziej ją odpycha i robią się mazy. Oczywiście prałem po tym z 4-5 razy jeszcze ręcznik i dzisiaj sprawdzałem właśnie ponownie i to samo. Stary fluffy zbiera dobrze, fireball zbiera idealnie a geyon niestety tragedia.