Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
8 godzin temu, Michał82 napisał:

@Domel jest gdzieś na forum temat jak usprawniłeś swoją pianownicę Axel? Konkretnie z filimiku o pianach GS w dziale Testy. Albo nie ma albo coś słabo szukam.

Oczywiście szanowny Panie kolego, proszę ja Ciebie tu:

🙂

• Dziękuję 1

1 godzinę temu, etr napisał:

ile bierzecie za szlifowanie i polerowanie kloszy lamp, zniszczone w stopniu standardowym, jak to w 15-letnich autach? 🙂

Gdzieś poza forum natknąłem się na ciekawy artykuł odnośnie cen usług. Jak znajde to wstawię. Głównie chodziło o to, że każdy powinien indywidualnie podejść do kwestii cen usług. Policz sam ile Cię co kosztuje (materiały, prąd, amortyzacja,...) dodaj do tego roboczogodzinę i wyjdzie ci cena jaką  mozesz zaoferować. Kopiowanie cen nie jest niczym dobrym

• Lubię to 1

@Slovak @Crasher za K&N idzie opinia odnośnie brudzenia przepływek i się nie zdecydowałem. Uzywałem mokergo pipercrossa kilka lat, kontrolnie czyściłem przepływkę zmywaczem sylikonowym bez reakcji - była czysta. Dolot też.

Do zupełnie nowego auta wrzuciłem sobie AEM Dry + później airboxa od foki RS. Głównie dla dźwięku bo raczej koni to nie robi. Gwarantuje jednak czystość bo w dolocie sterylnie a filtr myję pod wodą, płuczę, suszę i do auta. Poczytajcie o tych filtrach. Cenowo ok, dostępność jest, utrzymanie łatwiejsze.

Mam problem z pianownicą ręczną Epoca 2L. Mam ją ponad 2 lata i regularnie używam, ale ostatnio jak napompuję na max to nie chce działać, muszę przy pomocy kółka spuścić trochę powietrza i wtedy zaczyna pianować, ale niestety wydajność jest słaba bo wystarcza tylko na drzwi, potem następne pompowanie i cała maska, i następne i cały zderzak. Piana ta co zwykle czyli Yeti, dwa filce, nic od zakupu nie było wymieniane.

Czy to już pora na wymianę pianownicy czy któraś z części wewn. wysiadła??

@kedar Miałem podobnie, po około roku najpierw przy pełnym nabiciu nie chciała od razu pianować - musiałem wiele razy spust wciskać albo ustawić pianownicę w idealnym pionie, a jak już trochę ciśnienia zeszło to było ok. A druga sprawa, to zbiornik mi pękł - poziome pęknięcie na około 5 cm się zrobiło w dolnej części zbiornika - do dziś nie wiem od czego - przeszedłem na marolex axel 2000 :)

• Moderator
2 minuty temu, kedar napisał:

@powerf czyli coś jest na rzeczy. Rozumiem, że nie próbowałeś naprawiać przy pomocy zestawu naprawczego?

Możesz rozebrac, przesmarowac każdą część, ja tak robiłem rok w rok. U mnie raz zatkało sie też siteczko z rurki. Wymyj przeczysc wszystko dokładnie, nasmaruj i sprawdz szczelność.

• Okay 1

W dniu 1.04.2019 o 21:55, ghost napisał:

Duragloss Squeaky Clean. Tańszy ale jeszcze trudniejszy do dostania. Może być odrobinę mniej skuteczny, koncepcja ta sama co McKees37 Coating Prep Polish (dawniej DP)

Duragloss Squeaky Clean pojawił się na Allegro 😉

• Lubię to 1

Dziś Numatic odkurzał wnętrze i trochę denerwuje mnie sztywność ori węża, czy są jakieś zamienniki lub jako przedłużka bardziej elastyczne wersje to samo tyczy się wężyka od mini zestawu do deski
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

@kedar wyczyść końcówkę i załóż nowe filce. Moja lata na filcu do podklejania krzeseł 😉 inna sprawa że robi za oprysk do kół i została zastąpiona marolexem oczywiście. @powerf i wymieniałem na gwarancji bankę bo zaczęła puszczać na spawie.

• Okay 1

Panowie mogłby ktoś mi powiedziec jak to jest z myciem auta z myjki + pianownica? Na myjniach bezdotykowych zawsze leci ciepła woda + chemia, ale jak wiadomo raczej malo kto ma ciepla wode z weża 😄 sa tam potrzebne jakies inne szampony niz do typowego mycia na 2 wiadra? I czy nalezy je mieszac z ciepła woda czy to nie ma znaczenia? Pytam jako totalny laik bo dopiero sie zagłebiam w detailing i robie liste zakupów (a jak juz patrze na cene to juz potfel boli 😄) i zastanawiam sie jak to z tymi szamponami jest

@Skav do swojej pianownicy jeśli masz taką możliwość śmiało rozrabiaj z ciepłą wodą. Płuczesz w programem spłukiwanie zwykłą zimną wodą. Wodę do mycia ręcznego raczej weź swoją, jeżeli możesz to też ciepłą.