buzk4 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 to było tydzień temu, nie mam chemii żeby to usunąć więc dopiero zamówie. Tak to była spadź bo krystalicznie biała.
pablo15005 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 @Domel na fordzie masz wrzucony wosk enzo? Hydro lux przy tescie kinga
Moderator Domel Opublikowano 16 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 6 minut temu, pablo15005 napisał: @Domel na fordzie masz wrzucony wosk enzo? Hydro lux przy tescie kinga nie, na mk1 jest UNCr + wosk OSD
pablo15005 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 23 minuty temu, Domel napisał: nie, na mk1 jest UNCr + wosk OSD Jest dobrze 1
powerf Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Hej, czy rysy na szybach da się chociaż trochę wyciąć pastami np menzerna ? Próbował ktoś?
Kopersky Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 @powerf Z tego co się orientuję tylko tlenek ceru na padzie filcowym i maszyna rotacyjna. Szyba jest dużo dużo twardsza niż lakier. 1
Moderator Domel Opublikowano 16 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 2 godziny temu, powerf napisał: Hej, czy rysy na szybach da się chociaż trochę wyciąć pastami np menzerna ? Próbował ktoś? nie da sie. 1
analyzator Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Cześć. Krótko - czy zabezpieczony lakier może być tępy i piszczeń pod palcem? Byłem dzisiaj na myjni dwa razy. Raz małożnki autem - na nim sam carpro elixir. Dostał moją pianę - BH, potem poprawkę myjniową. Mycie na dwa wiaderka szamponem BH. Auto super. Śliskość elixira zachowana. Nic nie zmyło. Drugi raz byłem moim. Z braku czasu użyłem tylko piany z myjni. Na aucie był/jest BH DSW, na nim elixir i na nim SSW. Zabezpieczenie trwalsze od karoserii forda wszytko ma 1000km przebiegu łącznie i jest garażowane - nówka. Po myciu na dwa wiaderka szamponem BH i kolejny bardzo dokładnym płukaniem - lakier haczy pod palcem i piszczy. Co ciekawe przy płukaniu hydro jak po ssw - krople szaleństwo. Na lakierze to kropelkowała nawet piana. o co kaman? mogło mi zmyć taką kanapkę? piana z myjni bardzo rzadka, spływała z auta kropelkując na lsp, nie śmierdziała. Używałem tylko programu piana, płukanie wodą i płukałem niby odkamienioną.
Fredi88 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Skoro kropelkuje to w czym problem? Zabezpieczenie siedzi i ma się dobrze. Są śliskie i tępe produkty. Tępe jest np BSD czy właśnie SSW ale za to hydrofobe mają świetną.
analyzator Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 2 minuty temu, Fredi88 napisał: Skoro kropelkuje to w czym problem? Zabezpieczenie siedzi i ma się dobrze. Są śliskie i tępe produkty. Tępe jest np BSD czy właśnie SSW ale za to hydrofobe mają świetną. Może mam mało doświadczenia z ssw - używałem ze trzy razy. Wiem, że jest słabo śliskie ale przy aplikacji nie jest to aż taka tępota i ie piszczy pod palcem Dla spokoju ducha dostał szybką rundkę elixira. Mam nadzieję, że jak się wydro trzyma to i produkt siedzi
ghost Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Bez paniki, większość mocno hydrofobowych LSP do niedawna była tępa. Te śliskie miały brzydsze krople. Przykład bsd vs fk425. Fusso vs DG NGCC. Śliskie i hydrofobowe jednocześnie to była wcześniej mała grupa produktów, która dopiero teraz rośnie w siłę, zwłaszcza w postaci top coatów. Z czasem użytkowania przez zanieczyszczenia oczywiście każde lsp traci śliskość. No stress. Najłatwiej ocenić stan życia LSP po hydro. Nawet jak już połysk uciekł i śliskość też. 1
powerf Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Siema, na czarnym lakierze zrobiłem finish (menzerna 3500) potem odtłuściłem IPĄ i miałem idealnie błyszczącą powierzchnię - dioda LED telefonu odbijała się punktowo od lakieru bez żadnych smug itp. Potem nałożyłem wosk Collinite 476s przy pomocy nowego pada gąbkowego miękkiego od K2. Odczekałem aż pojawiła się mgiełka, i wypolerowałem nową fibrą. Po wszystkim okazało się że lampka LED na lakierze zostawia smugi, poświata, coś a'la hologramy - załączam zdjęcie. Tak, jakby nie do końca wosk został dotarty, mimo że nakładałem bardzo cienką warstwę wosku i docierałem wosk dokładnie ale delikatnie. Co mogło pójść nie tak? Czy możliwe żeby gąbka wprowadziła mikroryski przy woskowaniu i stąd ten hologram? Czy jednak za dużo wosku?
ghost Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 33 minuty temu, powerf napisał: Siema, na czarnym lakierze zrobiłem finish (menzerna 3500) potem odtłuściłem IPĄ i miałem idealnie błyszczącą powierzchnię - dioda LED telefonu odbijała się punktowo od lakieru bez żadnych smug itp. Potem nałożyłem wosk Collinite 476s przy pomocy nowego pada gąbkowego miękkiego od K2. Odczekałem aż pojawiła się mgiełka, i wypolerowałem nową fibrą. Po wszystkim okazało się że lampka LED na lakierze zostawia smugi, poświata, coś a'la hologramy - załączam zdjęcie. Tak, jakby nie do końca wosk został dotarty, mimo że nakładałem bardzo cienką warstwę wosku i docierałem wosk dokładnie ale delikatnie. Co mogło pójść nie tak? Czy możliwe żeby gąbka wprowadziła mikroryski przy woskowaniu i stąd ten hologram? Czy jednak za dużo wosku? Jaki samochód, jaki lakier ? Jeżeli jesteś na 100% pewien, że po korekcie i inspekcji było ok. To opcje mogą być różne, trochę zgadywanie, bardzo miękki lakier i porysowałeś ponownie. Albo wosk się źle dociera - to by była najlepsza opcja, bo haze od wosku schodzi po QD zazwyczaj.
powerf Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 7 minut temu, ghost napisał: Jaki samochód, jaki lakier ? Jeżeli jesteś na 100% pewien, że po korekcie i inspekcji było ok. To opcje mogą być różne, trochę zgadywanie, bardzo miękki lakier i porysowałeś ponownie. Albo wosk się źle dociera - to by była najlepsza opcja, bo haze od wosku schodzi po QD zazwyczaj. Hyundai i30 '15, czarny - Phantom Black. Jest miękki, to się zgadza ale aż tak miękki żeby go porysować aplikatorem do wosku albo mikrofibrą? Po korekcie i zmyciu IPA było idealnie - żadnych poświat, smug, hologramów itp. Czyli co, jeśli to haze od wosku to przejechać QD po nim?
kurdziaszek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Mam 3d speed i 3d one ale czy z braku innych środków można np 3d one użyć z miękkim padem do oczyszczenia szyby? Oczywiście na bogato ipa później. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
ghost Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 @kurdziaszek można, szyba jest tak twarda, że można z każdym padem
KUBA46 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Pytanko o wybór piany. Potrzebuje kupić do swojego arsenału pianę mocniejszą od klasycznych neutrali jak Shiny czy Yeti. Coś mocowo na poziomie Citrus Oil(lubię go, ale w formie oprysku) żeby polezało z 5-8min i coś tam domyło, a nie tylko naruszyło brud.
StreamHD Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Was też przekierowuje na dziwne strony przy próbie wejścia na MAXIFI.PL ? U mnie aż antywirus reaguje. EDIT: dobra nie wchodźcie bo mają problem. Strona zaraża.
Adaszek96 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Pytanko o wybór piany. Potrzebuje kupić do swojego arsenału pianę mocniejszą od klasycznych neutrali jak Shiny czy Yeti. Coś mocowo na poziomie Citrus Oil(lubię go, ale w formie oprysku) żeby polezało z 5-8min i coś tam domyło, a nie tylko naruszyło brud. A warunkiem koniecznym jest leżakowanie 5-8 minut? Jesli nie to BH autofoam, śmietany z tego nie będzie, ale domywanie klasa :D
Kuba95 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 @KUBA46 od siebie polecam magi. Kupiłem 5l i póki co jestem pozytywnie zaskoczony. Długo leży na lakierze, dobrze domywa brud
kaktusPL Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Jeżeli na aucie dwa lata temu miałem nałożony ceramic pro light, a dziś można powiedzieć że go nie ma( odtykanie nic nie daje itp, jest tafla) to przed nałożeniem nowej powłoki, muszę robić korektę? Lakier jest w bardzo dobrej kondycji
Arkeolowy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 9 minut temu, kaktusPL napisał: to przed nałożeniem nowej powłoki, muszę robić korektę jeden etap powinien być, odtłuszczenie i ponowna aplikacja, To jest niestety wada powłok w stosunku do wosków. Oczywiście możesz położyć bez przygotowania, tylko żeby potem nie było płaczu, że dana powłoka trzyma 50% mniej czasu..
kaktusPL Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 @Arkeolowy o to mi chodziło, dzięki za odpowiedź
Arkeolowy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 1 minutę temu, kaktusPL napisał: o to mi chodziło, dzięki za odpowiedź Jeśli masz w bardzo dobrym stanie to ten 1 etap zrób na mocniejszym finiszu typu 3D 520/502 polish na żółtej gąbce polishowej czy jakakolwiek pasta finiszowa, która coś tam zbiera z lakieru.
D@ViD Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 @Kuba95@Kuba95 zobacz sobie piane cleantech citrus
Rekomendowane odpowiedzi