Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.04.2021 o 10:28, D@ViD napisał:

Funky Witch Hipnotic Icon

W dniu 16.04.2021 o 06:54, Madri napisał:

Lepszy efekt da funky czy nattys, czy jednak podobnie 

Zależy mi zdecydowanie na tym, aby wosk nie miał problemu jak będzie nakładany w słońcu. Wiem że nattys się sprawdzi w takich warunkach, ale zapewne są też inne woski które w słońcu można kłaść . Jest jakiś syntetyk, który da się położyć w słońcu??

FW Icon nakładałem w ubiegłym tygodniu na czarną perłę w pełnym słońcu, akurat robiłem na dworze i było pochmurno podczas mycia i oczyszczania cleanerem, ale do woskowania wyszło słońce i powiem tak, żadnego problemu z tym woskiem w pełnym słońcu, nim skończyłem boki to dach już był cieplutki, że szok, ale elegancko się prowadziło aplikator.

Wosk bardzo wydajny, bez problemu ścieranie, a krople po dwóch dnia przy opłukaniu z kurzu jak głupie uciekały. Ogólnie to przy 60km/h zaczynają znikać, przy 80km/h prawie suche auto.  Także @Madri polecam ten wosk w miejscach gdzie jest słońce. Był na sprzedaż, ale teraz zostaje jednak ze mną na jakiś czas.

• Lubię to 1
  • Super 1
Opublikowano

Zieeew. O, lato idzie 😄 Trzeba się wygrzebać z barłogu 🙂

Ja kolegom wyżej, @Madri i @Mati55 polecę ten sam wosk: DetailInk Bees Wax. Wosk naturalny, na bazie wosku pszczelego a nie carnauby. Kładłem go rok w zasadzie w południe, w środku lata. Było tak gorąco że wosk topił się w puszce, a samochód stał na takiej patelni. Zero problemu z nakładaniem, docieraniem i trwałością. Kładłem go na podkład bodajże z SRP. Jest recenzja i zdjęcia w odpowiednim dziale.

Na czerwoną Alfę też będzie wg mnie dobry. Był w stanie podbić wygląd "niepodbijalnego" Infra Red Kii to i z Alfa Rosso sobie poradzi.

• Super 1
Opublikowano
W dniu 26.04.2021 o 14:34, kedar napisał:

FW Icon nakładałem w ubiegłym tygodniu na czarną perłę w pełnym słońcu, akurat robiłem na dworze i było pochmurno podczas mycia i oczyszczania cleanerem, ale do woskowania wyszło słońce i powiem tak, żadnego problemu z tym woskiem w pełnym słońcu, nim skończyłem boki to dach już był cieplutki, że szok, ale elegancko się prowadziło aplikator.

Wosk bardzo wydajny, bez problemu ścieranie, a krople po dwóch dnia przy opłukaniu z kurzu jak głupie uciekały. Ogólnie to przy 60km/h zaczynają znikać, przy 80km/h prawie suche auto.  Także @Madri polecam ten wosk w miejscach gdzie jest słońce. Był na sprzedaż, ale teraz zostaje jednak ze mną na jakiś czas.

No to zakupuje, ile u Ciebie leży ?

Opublikowano
13 godzin temu, Madri napisał:

No to zakupuje, ile u Ciebie leży ?

Jak chciałem 75zł za nówkę nie otwieraną nawet to miałem propozycje 70zł z przesyłką  🤣  Śmiech na sali. Na razie nie sprzedaję, zostaje u mnie, zaje...  jest, a już garażu nie mam, więc łatwość aplikacji jest teraz dla mnie znacząca.

Opublikowano
3 godziny temu, kedar napisał:

Jak chciałem 75zł za nówkę nie otwieraną nawet to miałem propozycje 70zł z przesyłką  🤣  Śmiech na sali. Na razie nie sprzedaję, zostaje u mnie, zaje...  jest, a już garażu nie mam, więc łatwość aplikacji jest teraz dla mnie znacząca.

A czasami nie miałeś wystawione na FB na grupie giełda ad ?? Bo widziałem że ktoś tam ma do sprzedania, nowy za 75zl

Opublikowano
5 minut temu, Madri napisał:

A czasami nie miałeś wystawione na FB na grupie giełda ad ?? Bo widziałem że ktoś tam ma do sprzedania, nowy za 75zl

Tak, dobrze, że przypomniałeś. Muszę usunąć 😉

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba już w czerwcu odbieram nowe auto w kolorze srebrnym.

Lakier twardy bo to auto z grupy Volkswagena. Powłoki kwarcowe i ceramiczne sobie odpuściłem po rozmowach z ludzmi  zbranzy którzy mówia inaczej niz papka marketingowa.

Szukam najlepszego wosku.

Priorytet - trwałość przy 2 powłokach co najmniej 3-4 miesiące

- połysk i połysk oraz dobra hydrofobowość.

- możliwość aplikacji na rozgrzany lakier w słońcu bo od maja do września jest ciepło a nakładm na dworze)

Cena od 150-300 zł.

Odpada Fusso bo tani i lubi się mazać

Wstępnie zerkam na:

- Meguiar's Ultimate Paste Wax - 175 zł za 211 gram, podobno mega hydrofobowy i można nakładać w pełnym słońcu co ważne

- Meguiar's NXT Generation Tech Wax 2.0 Paste - 130 zł za 311 gram - podobno najjaśniejszy połysk

- ArtDeShine Kotsos Wax z domieszką krzemu - 250 zł za 200 gram, zdobywca nagrody Detailing World - zna ktoś ?

Z firmy Zymol nic nie wybrałem albo nietrwałe albo drogie.

A co polecacie od Angelwax ?

Preferowałbym także coś z Niemiec. czekam na propozycje

A co sądzicie o woskach z domieszką krzemu czy podobne rzeczy?

Opublikowano

Czy Gyeon Wax traci Wam tak szybko hydro? Położyłem na pół elementu solo, po one stepie pastą 3D one, wymyte Adbl shampoo pro i Carpro eraser. Od aplikacji minął lekko ponad miesiąc, hydro słabe, tafla przy laniu z myjki dość szybko schodzi 

Myty raz bez spłukiwania Wolfgangiem (różowym) , drugi raz użyłem Bathe

QD nie używałem, teraz po myciu użyłem Wolfganga sio2 jako wspomaganie osuszania, hydro nie poprawił 

Piana której używałem to Ecoshine Power Foam White w stężeniu 1:20 

Opublikowano
8 minut temu, AudiBlask napisał:

Czy Gyeon Wax traci Wam tak szybko hydro? Położyłem na pół elementu solo, po one stepie pastą 3D one, wymyte Adbl shampoo pro i Carpro eraser. Od aplikacji minął lekko ponad miesiąc, hydro słabe, tafla przy laniu z myjki dość szybko schodzi 

Myty raz bez spłukiwania Wolfgangiem (różowym) , drugi raz użyłem Bathe

QD nie używałem, teraz po myciu użyłem Wolfganga sio2 jako wspomaganie osuszania, hydro nie poprawił 

Piana której używałem to Ecoshine Power Foam White w stężeniu 1:20 

Zdycha niesamowicie szybko, mam cały materiał na test ale nie zdecydowałem się jeszcze wrzucić myśląc, że może to u mnie jakiś problem. Kładłem na swoim już 3 razy, za każdym razem inaczej i za każdym razem inaczej/inną chemią traktowany. Czy to jałowy lakier czy cleaner - sytuacja ciągle ta sama. Wrzuciłem testowo na inne auto, które również sam polerowałem - od tak, bez zbędnego pieszczenia się z wymywaniem pasty i przygotowywaniem pod wosk - 1,5 tygodnia później kropelki w kształcie ziemniaków. Piąty raz nie mam zamiaru powtarzać tego samego.

Ale aplikacja, sama forma opakowania i hydro przez pierwsze dni super.

Opublikowano

@MaArek77 na srebrny może DSW bilthambera. Na jasne / metaliki siada super i siedzi.

@AudiBlask @KiziorDZN forensic właśnie wrzucił na panel i zjachało szybciej niż letniaczek uhd. Tego się chyba nikt nie spodziewał po tym wosku. Z testu wychodzi że to raczej na wyjazd ze studia żeby sobie ceramika stwardniała.

Opublikowano
31 minut temu, MaArek77 napisał:

Jak znajdziesz - daj proszę tutaj znać. Mam 24 woski i wciąż jeszcze nie znalazłem tego najlepszego. 🙂

Cytat

priorytet - trwałość przy 2 powłokach co najmniej 3-4 miesiące

No to za dużego wyboru nie masz. Fusso za tani, Zymol za drogi...

W tym konkretnym przedziale cenowym to może BH Finis Wax? Wolfgang DGPS?

• Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano

No a z tych które wymieniłem wszystkie nie są godne polecenia co do moich kryteriów?

Używałem dotąd Coli 476 i Finish1000p

Opublikowano

@KiziorDZN @KiziorDZN czyli zaaplikowany poprawnie 🤣 wrzuciłem go jako top na świeżego Cancoat ale to już z czystej chęci woskowania, jako samodzielne zabezpieczenie to on się za bardzo nie nadaje. Jako top na lekko zdechłej powłoce działa lepiej, chociaż te niesamowite hydro również zanika szybciej ale to jeszcze chwilę muszę poobserwować 

@analyzator  A to filmik obejrzę z ciekawości. Właśnie takie mam odczucia co do tego wosku, że to taki Cure w paście. Miał być to zamiennik ich Boostera ale coś chyba nie poszło 🤔

Opublikowano

@AudiBlask @KiziorDZN Gyeona aplikowaliście na goły lakier ? Może tu jest pies pogrzebany i jest to wosk do używania na powłoki .. to tylko moje domysły, i w ciągu miesiąca spróbuję go zarzucić na auto z 6msc 1 warstwą UK 3.0. Póki co wrzuciłem go na jałowy lakier i po 2 tygodniach hydro świetne - w przeciwieństwie do FW Vettore które spłynęło po 2 tygodniach .. (FW twierdzi że kwestia odtłuszczenia Eraserem przed położeniem Vettore - niby się mogą gryźć.. ).

Opublikowano

Ostatnio zaaplikowałem po raz pierwszy Gyeona Wax na dwu letnia powłokę Tevo s36 na samochodzie rodziców. Aplikacja niesamowicie łatwa, zapach na dłuższa metę jak dla mnie męczący. Zobaczymy czy jako topcoat dobrze się sprawdzi. 

Z tego co pisaliście chłopaki wyżej to ciut się rozczarowałem, bo miałem nadzieje na coś bardziej trwałego albo za dużo oczekiwałem od tego smarowidła.

Opublikowano

Ja jestem antypowłokowcem, tylko smalec 😄

Aplikowałem na goły lakier po one stepie, pasta wymyta, odtłuszczane ipą + 2x zmywacz antysilokonowy z Novola.

Drugi raz to samo lecz tym razem wymyte FX Protect Surface Agent V2

Trzecia aplikacja na McKees37 CPP

Czwarta, na innym aucie - one step + ipa

Wszystko max dwa tygodnie.

Opublikowano

@FilipO na gołym lakierze to umiera w oczach. A z ciekawości to czym ci FW zaleciło odtluścić przez aplikacją? 

Położyłem na świeżego Cancoata, ale to z nudów 🤣

Na roczny Tac System Quartz Shine położyłem, ale to tylko błotnik i auto które praktycznie jeździ tylko do kościoła. 

Poczekam aż mi Cancoat zdechnie i zaaplikuje na jakąś pełnoprawną powłokę, co faktu nie zmienia że ta trwałość mnie lekko rozczarowała 🙂

Opublikowano
10 minut temu, FilipO napisał:

FW twierdzi że kwestia odtłuszczenia Eraserem przed położeniem Vettore - niby się mogą gryźć.. ).

Ciekawe jak ma się gryźć coś co w teorii ma odparować i dobrze przygotować pod powłokę. Jakoś to uzasadnili?

Opublikowano
Cytat

- Meguiar's Ultimate Paste Wax - 175 zł za 211 gram, podobno mega hydrofobowy i można nakładać w pełnym słońcu co ważne

Ani nie jest mega hydrofobowy ani trwały. 3-4 miesiące to może on w Nevadzie, albo Californi wytrzyma - w Polskich warunkach daje mu miesiąc max, z tym, że nawet początkowe kropelkowanie nie jest wybitne. Samo nakładanie, zapach - bez uwag.

Cytat

- Meguiar's NXT Generation Tech Wax 2.0 Paste - 130 zł za 311 gram - podobno najjaśniejszy połysk

Nie wiem, nie miałem - ale "podobno najjaśniejszy połysk" to niezły tekst sam w sobie. Coś jak Żywiec - podobno najlepsze piwo na świecie 😉

Cytat

- ArtDeShine Kotsos Wax z domieszką krzemu - 250 zł za 200 gram, zdobywca nagrody Detailing World - zna ktoś ?

Mi na jasnym ciężko się go nakłada - pozostawia bardzo cienki film i trzeba mieć dobre światło - żeby go równo nałożyć. Tak, czy siak na pewno nie osiągnie Twojego warunku "co najmniej 3-4 miesiące trwałości.

@MaArek77

18 minut temu, FilipO napisał:

w przeciwieństwie do FW Vettore które spłynęło po 2 tygodniach .. (FW twierdzi że kwestia odtłuszczenia Eraserem przed położeniem Vettore - niby się mogą gryźć.. ).

No to dałeś mi do myślenia -  w sobotę miałem go sobie dokupić do kolekcji, a teraz już nie wiem, czy go chcę 😕 
Znowu kolega @D@ViD zachwalał kiedyś jego trwałość. Nie kumam takich różnic 🤔

Opublikowano
11 minut temu, KUBA46 napisał:

Ciekawe jak ma się gryźć coś co w teorii ma odparować i dobrze przygotować pod powłokę. Jakoś to uzasadnili?

"Eraser nie jest produktem pod woski. To jest produkt zwiazany z powłokami."

I że to że 2 warstwy FW Vettore spłynęły (już przy 1wszym myciu po 2 tygodniach i może 50km) to na pewno wina Erasera ..

Oczywiście wcześniej prep, onestep Sonax PF, dotarcie pasty, wymycie eraserem, odczekanie 15-30 minut i aplikacja 1 warstwy, po 30 minutach kolejna.

Ale dziwny efekt tafli bo .. FW Vettore wpadł na cały prawy bok, błotnik 2 warstwy, drzwi pasażera 2, drzwi tylne 1, klapa 1 dla testu - czy coś doda od siebie druga warstwa i.. Spłynął na błotniku i na klapie .. na drzwiach jeszcze siedzi, choć od połowy w dół już krople średnie ..  

Druga strona auta należy do Gyeona i jest ogromna różnica w kropelkach, w wyglądzie ? Ja nie widzę różnicy. I tu i tu autko fajnie wygląda. 

FW Vettore wrzuciłem na jeszcze jedno auto (klapa, ćwiara tylna), i zobaczymy ile posiedzi (choć też do odtłuszczenia Eraser poszedł .. )

BTW. Ktoś z was bawił się Routem x52 ? Coś się nie mogę z nim dogadać.. Docieranie po minucie ? niby okej, ale nie idealnie, po 2-3 już zostają holosy i ni jak nie idzie go dotrzeć .. 

@ktm950 może to jednostkowy przypadek.. aplikacja bajka, zapach ? lekko nie moje klimaty, wolę zapach Paradise Glossa, docieranie ? mega ślisko i szybko, ale co do tej trwałości .. ehh, nie wiem.. jak będę miał chwilę czasu robię reaplikację na tym samym błotniku, ale tym razem jako podkład IPA .. 

Opublikowano

A moze doloz troche i kup fireball fusion wax, w motogo czasami sa dobre promocje i nowke mozna za 350 wylapac. 
Jest pewny myk z tym woskiem bo smarujesz wieczorem a rano docierasz i trzyma naprawde min 4 miesiace.

Opublikowano
Godzinę temu, MaArek77 napisał:

Priorytet - trwałość przy 2 powłokach co najmniej 3-4 miesiące

- połysk i połysk oraz dobra hydrofobowość.

- możliwość aplikacji na rozgrzany lakier w słońcu bo od maja do września jest ciepło a nakładm na dworze)

Cena od 150-300 zł.

To Cię pocieszę. Nawet jak zwiększysz budżet do 30.000pln to ciężko o wosk spełniający powyższe kryteria.

Można próbować szukać kompromisów, dość blisko jest Bilt Hamber Finis Wax.

Trochę dalej wspomniany przez @ktm950
DGPS, ale ten jest mniej hydrofobowy od Finisa.

Mocne hydro i sporą trwałość mają woski Infinity Wax.

Opublikowano
47 minut temu, FilipO napisał:

- w przeciwieństwie do FW Vettore które spłynęło po 2 tygodniach .. (FW twierdzi że kwestia odtłuszczenia Eraserem przed położeniem Vettore - niby się mogą gryźć.. ).

No patrz a ja miałem Vettore całą zime i nawet miałem problem potem go "ubić" po zimie na elementach typu dach, maska. Musiał wjechać cleaner 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, MaArek77 napisał:

możliwość aplikacji na rozgrzany lakier w słońcu bo od maja do września jest ciepło a nakładm na dworze)

Przez tą kwestie wybór mocno się zawęża. Nie mógłbyś woskować auta rano w cieniu albo wieczorem? A nie myślałeś o FinishKare 1000p? Aplikacja nigdy nie sprawiła mi problemu ale od razu mówię że nie smarowałem w słońcu.