FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Pierwsze foto dół maski po dekontaminacji, drugie foto już po cleanerze maszynowo. Na ten moment wygląda to tak: Lewa strona (cleaner ręcznie) Drugie foto to cleaner maszynowo. Oba niewymywane, jedynie wyczysczone ech2o 1:15 Jak dla mnie o wiele lepszy jest efekt maszynowo, choć została bardzo drobna siateczka. Sporo swirli zniknęło Dokładam fotki z aparatu. Ręcznie vs maszynowo. Bez ruszania IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 a co w tym dziwnego że lepiej wyszło "maszynowo"? to cleaner a nie wosk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Ale została jakaś drobna siateczka i lakier nie jest tak czysty jak ten zrobiony ręcznie. I teraz pytanie od czego to zależy? Tj. Rysy zniknęły ale lakier nie jest tak soczysty pod latarką jak ten z rysami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 możesz to wymyć choćby IPA? w zasadzie z cleanerem soft akurat nie pracowałem ale wiem jaki syf potrafi po sobie zostawić SG Pure Paint Cleaner w stosunku do AutoFinesse czy McKess Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 @CarlosBlack Ręcznie vs maszynowo po Ipie 50/50 Kwestia wykończenia czarnym padem? Rysy schodzą, zostaje drobna siateczka i kolor pod latarką nie jest tak soczysty. Bez latarki nie do zauważenia. Wymywam IPA i dalej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 1 godzinę temu, FilipO napisał: Kwestia wykończenia czarnym padem? Rysy schodzą, zostaje drobna siateczka i kolor pod latarką nie jest tak soczysty. Bez latarki nie do zauważenia. Wymywam IPA i dalej to samo. Lakier wygląda na zmatowiony. Usunąłeś trochę drobnicy, ale przy okazji zmatowiłeś lakier i stąd taki efekt. Teraz tylko pytanie: zmatowiłeś, bo używałeś zbyt mało cleanera na padzie (i pod koniec "tarłeś" samym padem po lakierze), czy zbyt długo/na zbyt wysokich obrotach/przy zbyt dużym docisku wypracowywałeś cleaner i przegrzałeś cleaner...? Co i tak pozwala wrócić do pierwszej wątpliwości, czyli tarcia po lakierze suchym padem... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Hej, Z czego te białe plamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 @Eidos71 czegoś mi brakowało.... kliknięcia "dodaj odpowiedź" powiedzmy, że podobnie myślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 53 minuty temu, Eidos71 napisał: Lakier wygląda na zmatowiony. Usunąłeś trochę drobnicy, ale przy okazji zmatowiłeś lakier i stąd taki efekt. Teraz tylko pytanie: zmatowiłeś, bo używałeś zbyt mało cleanera na padzie (i pod koniec "tarłeś" samym padem po lakierze), czy zbyt długo/na zbyt wysokich obrotach/przy zbyt dużym docisku wypracowywałeś cleaner i przegrzałeś cleaner...? Co i tak pozwala wrócić do pierwszej wątpliwości, czyli tarcia po lakierze suchym padem... Na padzie były 4 groszki cleanera, rozprowadzenie na 1 biegu, potem pracowałem na 2 /3 biegu, może rzeczywiście za długo, przez co cleaner zdążył zaschnąć .. teraz pytanie jak to odwrócić ? 3d one + czarny / czerwony pad da radę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Nie znam tej pasty ale myślę ze złoty środek to będzie żółty lub czerwony oczywiście na OS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 jeśli masz 3d one pod ręką to wrzuć na miękki pad i zrób jak trzeba. wymyj dobrze i cleaner nie będzie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 1 minutę temu, CarlosBlack napisał: jeśli masz 3d one pod ręką to wrzuć na miękki pad i zrób jak trzeba. wymyj dobrze i cleaner nie będzie potrzebny. W tygodniu dojdzie, razem z czarnym / czerwonym padem także będę działał. Dziś to tylko próby, zapoznanie się, jak widać nie do końca poszło dobrze, no ale uczymy się na własnych błędach. Efekt po wymyciu, położeniu FW Paradise nie jest taki zły, maska nabrała fajnego blasku, stała się gładka (auto nie widziało nigdy glinki) i tak jest o wiele lepiej niż było. Co polecacie do wymycia ? IPA 50/50 ujdzie czy produkt typowo do usuwania past itd? Warto się zainteresować którymś ręcznikiem glinkowym? Samo glinkowanie maski zajęło mi dzisiaj dobre 20-25 minut .. robotę zrobiła, ale takich "masek" jest jeszcze z 10 na tym 1 aucie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 18 minut temu, FilipO napisał: 3d one + czerwony pad da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Ręcznik glinkowy przyspieszy pracę i to mocno,do wymycia może być ipa,ale lepiej zmywać silikonowy -ja sie ostatnio przesiadłem na zmywacz Koch - SIL mozna go rozrabiać z wodą nawet 1:4 ale 1:1 jest super 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 W przypadku ręcznika -> technika pracy typu dużo lubrykantu na lakier + parę psiknięć na ręcznik, czy bardziej wiaderko z szamponem i zanurzanie ręcznika w nim ? Przy zwykłej glince, dużo lubrykantu na lakier, i trochę na nią samą robię. @Eidos71 to w połowie tygodnia pewnie będzie update powyższej sytuacji + zapewne kolejna setka pytań ale kto pyta nie błądzi, a jest co poprawiać po myciu zmiotką przez 5 lat.... tak naprawdę nie zależy mi na idealnym wycięciu wszystkich rys -> bo wiem że to w tym aucie niemożliwe (sama maska ma dziwne czarne pęknięcia lakieru), ale jeśli uda się usunąć większość swirli to będę zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monterro Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Czego lepiej użyć do APC do czyszczenia kokpitu/deski? Mikrofibra czy np Gliptone - Miękka? Do aplikacji dressingu fibra czy gąbka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 2 godziny temu, FilipO napisał: Co polecacie do wymycia ? IPA 50/50 ujdzie Ujdzie ale dla mnie najlepiej wymywa zmywacz silikonu, a finalnie przed lsp lece jeszcze jakimś "markowym odtłuszczaczem" np carpro erester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevMike Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Marolex foamer 3000, biala czy szara. Są jakieś różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 15 godzin temu, Pioter83 napisał: Z czego te białe plamy? Jeżeli jest to chropowate to może być zapylenie lub jak gładkie to zmatowienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaso Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 @marco80 jakieś testy SILa na pastach? Jako finalna inspekcja lepiej od IPA 100%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 18 minut temu, Dante05 napisał: Jeżeli jest to chropowate to może być zapylenie lub jak gładkie to zmatowienie. To jest gładkie, usunę to polerką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 @Lukaso Wymywaliśmy tym past kocha i ostatnio Enzo,spokojnie daje radę ale zawsze jeszcze przed powłoką idzie dodatkowo Eraser @Pioter83 To najprawdopodobniej zmatowienie albo przejscie - powinno się udać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birkhof Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Ręcznik glinkowy przyspieszy pracę i to mocno,do wymycia może być ipa,ale lepiej zmywać silikonowy -ja sie ostatnio przesiadłem na zmywacz Koch - SIL mozna go rozrabiać z wodą nawet 1:4 ale 1:1 jest superJak ostatnio sprawdzałem karty kocha SIL to 97% to był izopropanol (ipa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaso Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Hmm. Szkoda liczyłem na jakiś tani prep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Jaki polecacie pędzelek do miękkiego lakieru żeby nie porysował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi