misz.czu Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2019 Akurat czerwone Nat'y posiadam. Lakier średnio twardy - Fordowski. Jak wygląda wypracowanie cleanera rotacją? Tylko 1 bieg czy jechać zwiększając i zmniejszając obroty tak jak przy korekcie pastami?
ghost Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 9 godzin temu, misz.czu napisał: Akurat czerwone Nat'y posiadam. Lakier średnio twardy - Fordowski. Jak wygląda wypracowanie cleanera rotacją? Tylko 1 bieg czy jechać zwiększając i zmniejszając obroty tak jak przy korekcie pastami? bieg nic nie mówi, bo każda rotacja ma inny zakres obrotów, ale trzymaj się ogólnie niskich 1
damiano2007 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 @misz.czu pewnie, że możesz na rotacji. Ale z głową. Na jedynce małe obroty, nie wypracowujesz do końca, gąbka miękka np. czarny NAT. 1
chudy2355 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Jaka szczotka polecacie do pre sprayu? Do tapicerek będę używał miękkiej na wkrętarke A do prania podłogi w samochodzie? Poszukuję czegoś niedrogiego, może widział ktoś na Ali?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Birkhof Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Jaka szczotka polecacie do pre sprayu? Do tapicerek będę używał miękkiej na wkrętarke A do prania podłogi w samochodzie? Poszukuję czegoś niedrogiego, może widział ktoś na Ali?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaVikan mala szczoteczka
Kondziuu Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 Jeśli wyczyszczę auto glinką to mogę tą samą użyć ponownie? Chodzi mi o to czy po 1 użyciu ma lecieć do kosza czy w jakiś sposób można ją wyczyścić z brudu.
paperson Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 @Kondziuu zależy na jakiego szczura trafisz Przy swoich zadbanych autach, które glinkuję 1-2 razy w roku, zagniatam brud do środka i używam jej wielokrotnie. Lądują w małym zamykanym pojemniczku na żywność i czekają na następne użycie. 1
KZFR Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Czy CP Essence + np. Cquartz Lite to dobre połączenie?
QualityTM Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Posiadam odkurzacz pioracy George numatic. Jaka chemię polecac8e do niego żeby był wydajny? Dodatkowo czy mieszacie chemię z ciepłą wodą czy wrzątkiem?
paperson Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 @KZFR dobre Uzyskasz większą szklistość lakieru stosując to combo. Pamiętaj o odpowiednim odstępie między Essence, a Lite. 1
asaledr Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Ile mniej więcej ml powłoki jest zużywane na takie auto średniej wielkości (limuzyna klasy E)? Tak na oko mniej więcej.
ghost Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 28 minut temu, asaledr napisał: Ile mniej więcej ml powłoki jest zużywane na takie auto średniej wielkości (limuzyna klasy E)? Tak na oko mniej więcej. Zależy od powłoki, jednej pójdzie 10ml innej 15ml. Zależy też od warstwy, mam wrażenie, że na kolejne warstwy idzie mniej towaru niż na pierwszą
asaledr Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Ale mówisz 10-15 -> 1 warstwa tak? Ile się zazwyczaj warstw kładzie? I taka flaszka 50 ml spokojnie wystarczy nie?
ghost Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 5 minut temu, asaledr napisał: Ale mówisz 10-15 -> 1 warstwa tak? Ile się zazwyczaj warstw kładzie? I taka flaszka 50 ml spokojnie wystarczy nie? Jaką powłokę wybrałeś? CQ UK3.0 oraz Tevo S36 wystarcza spokojnie 30ml na 2 warstwy i jeszcze powinno zostać jeżeli nie przesadzałeś na bogato Kwestia czasu i kosztów może być (Primer ceramiczny opcjonalnie) -1 warstwa uniwersalnej powłoki -2 warswty takiej samej -warstwa powłoki bazowej + warstwa top coat (czyli razem 2) To są najpopularniejsze konfiguracje. 1
asaledr Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Ok dobra o to mi chodziło. A jak wygląda sprawa z połowkami na skórach ile warst zazwyczaj się daje?
ghost Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 5 minut temu, asaledr napisał: jak wygląda sprawa z połowkami na skórach ile warst zazwyczaj się daje? Nie stosuję powłok do skór, między innymi z powodów które opisał kolega @Birkhof w tym wątku
aabbcc123 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 @ghost CQ UK dwie warstwy plus dwie warstwy top coat gliss i wciaz w buteleczkach cos jest. Auto SUV. Tyle, ze buteleczki 50ml.
KZFR Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 @paperson , dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie, polecicie jakiś sprawdzony zestaw do korekty lakieru XC60 kolor czarny UNI, lakier już dosyć zmęczony? Próbowałem pasty 3D AAT 501 + pady NAT różnej twardości na maszynie Heckmann HS900, ale efekt praktycznie zerowy. Może należy przejść na rotację?
ghost Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 3 godziny temu, KZFR napisał: Mam jeszcze jedno pytanie, polecicie jakiś sprawdzony zestaw do korekty lakieru XC60 kolor czarny UNI, lakier już dosyć zmęczony? Próbowałem pasty 3D AAT 501 + pady NAT różnej twardości na maszynie Heckmann HS900, ale efekt praktycznie zerowy. Może należy przejść na rotację? Jeżeli najtwardsza gąbka z pastą tnącą niewiele wnosi na DA 8mm, to aż się prosi o zmianę na większy skok lub właśnie rotację. Jak na rotacji z twardą gąbką będzie Ci mało, to wtedy futro, jednak jest szansa, że się bez futra obejdzie, nie mam za wiele do czynienia z lakierami volvo.
NorbertW89 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 1.Witam, czy w przypadku lampy do inspekcji lakieru ważniejsze są ilości diody Led czy temperatura barw? Jak wybrać taka lampę? Czym różnią się takie lampy od zwykłych porządnych latarek ledowych? 2. Co polecacie do impregnacji trwałej kokpitu i wszystkich plastików wewnątrz w nowym samochodzie? Jest tego tyle, że głowa mała..
Tomas-sg Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Godzinę temu, NorbertW89 napisał: 1.Witam, czy w przypadku lampy do inspekcji lakieru ważniejsze są ilości diody Led czy temperatura barw? Jak wybrać taka lampę? Czym różnią się takie lampy od zwykłych porządnych latarek ledowych? 2. Co polecacie do impregnacji trwałej kokpitu i wszystkich plastików wewnątrz w nowym samochodzie? Jest tego tyle, że głowa mała.. 1 najważniejszy jest parlament CRI zwany wskaźnikiem oddawania barw. 2. Dresing do plastiku, z początku polecam zabawy w testery ( rozne efekty na różnych plastikach ) od siebie polecę Angel wax AnGel chociaż nie występuje w testerach
NorbertW89 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Godzinę temu, Tomas22 napisał: 1 najważniejszy jest parlament CRI zwany wskaźnikiem oddawania barw. 2. Dresing do plastiku, z początku polecam zabawy w testery ( rozne efekty na różnych plastikach ) od siebie polecę Angel wax AnGel chociaż nie występuje w testerach Jakie cri powinienem szukać, aby było dobrze a nie za drogo? Czy dressingi to trwałe zabezpieczenie?
Tomas-sg Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 3 minuty temu, NorbertW89 napisał: Jakie cri powinienem szukać, aby było dobrze a nie za drogo? Czy dressingi to trwałe zabezpieczenie? Cri powyżej 90 jest już wyśmienicie.( Ogolnie kieruj się tym że im większe tym lepsze) Marek nie polecę bo nie jestem obeznany na tym rynku Co do barwy to zimna sprawdza się na ciemnych lakierach a ciepła na jasnych Dresingi nie są "mega" trwałym zabezpieczeniem ale chyba jedynym. Po jednej aplikacji można używać interior Quick detailery które mają w sumie filtry UV (spray and wipe, dresingi wymagają wczesniejszego wyczyszczenia APC)
NorbertW89 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy ktoś z Krakowa lub okolic ma pożyczyć taka lampę? Potrzebuję praktycznie na dzień odbioru samochodu. Czy przyda mi się w przyszłości? Warto kupić? Czy na rynku jest coś trwałego do zabezpieczenia kokpitu i tapicerki materiałowej?
Kondziuu Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Jakiś dobry szamponik do pianownicy, mam zamiar zakładać wosk z softa99. Jaki polecacie szampon dobry?
Rekomendowane odpowiedzi