Gesiu_15 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 [ref=#ff3366]szczepan997[/ref], Pricbort i po problemie
gawon Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 witam, kupiłem lagunę '07r lakier ma w stanie bardzo ok, wygląda jak by ktoś dbał o niego albo podszykował do sprzedaży.mycie i glinkowanie to ogarniam, teraz pytanie czy po tym jak dam SHINY GARAGE ALL IN #1 POLISH (250 ml wystarczy na kombi bo nigdy nie używałem? ) i na koniec FINISH KARE 2685 PINK WAX lub FINISH KARE 1000P HI-TEMP to to ma sens,zgra się to razem? problem jest że wszystko łapami będę działał bez maszyny, nigdy sam nie woskowałem, wosk chcę kupić tester 59ml domyślam się że spokojnie starczy tylko na ile? chodzi mi o to że jak będę wiedział czy na raz czy na 5 to mi ułatwi ile aplikować lakier ma kolor curacao blue z fajną głębią chciał bym ten efekt utrwalić i że by brud się tak nie czepiał, a jak się czepi to że by łatwiej się zmywał Początkowo zużywałem 50-60ml AIO na kombi typu V40, potem doszedłem do wprawy i wystarczy mi 30-40 ml, więc taka butla na sezon Ci wystarczy. Co do Finish Kare to nawet możesz nawet obydwa woski na siebie nałożyć, nawet producent to podaje na swojej stronie. 1000P i na to 2685, tylko trzeba trochę odczekać. Tester wosku jest bardzo wydajny, starczy myślę 4-5 razy na takie kombi. Jak już aplikator woskiem nasiąknie to jedziesz i jedziesz. czy dobrze pracuje się ręcznie z tymi woskami ? jakieś inne niedrogie,mogą być w małych opakowaniach, polecacie jak nie mam maszyny żadnej ?
Torbba Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Witam, Czy podczas prania mogę spryskać dwoma Presprey naraz ? mam na myśli pr101 i Enz All zadziała każdy na swojego rodzaju plamy ? czy lepiej najpierw pr101 wypłukać a później Enz All ?
kedar Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 [ref=#ff3366]gawon[/ref], woskami FK łatwo się pracuje, jedyna wada to zapach chemiczny. Jeśli Ci to przeszkadza to szukaj innych testerów z Carnaubą.
mbieniek Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Jaki dobry, gesty, delikatny i ekskluzywny pędzel detailingowy do wnętrza polecacie ? (całkowite przeciwieństwo pędzli ADBL) Myślałem o Auto Finesse Hog Hair Detailing Brushes tylko ta cena Nie wiem, te miałem AF w rękach i nie kupiłem. SV nie polecam do wnętrza, zwłaszcza do aut z piano zamiast drewna ale i niektórego drewniaka porysujesz swisswaksem. Ja ze swojej strony polecam mały pędzel valetpro to wnętrza ma naprawdę drobne włosie i mientkie i nie robi aż tyle zamieszania Wiem, że to nie brzmi za bardzo fancy, ale jakbym detalował coś kozackiego to użyłbym właśnie tego pędzla, małego wheel woolies to wnętrza nawiewów i szczotki do butów z kauflandu do skóry
KeepeR Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 [ref]mbieniek[/ref], i weź to wrzuć na fb relacje z takim pyndzlem a tak serio to lubię fancy stuff, dlatego AF mi się spodobały. Wheel Wooliesa przeznaczyłem do zew. spraw. No nic albo odpuszczę temat albo kupie to i to
camus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Czy felgi aluminiowe mogę potraktować Tenzi Alux (z tego co czytałem to jest do środek do felg aluminiowych), a następnie Prickbortem?
Killaz Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 1. Czy fioletowy denaturyt to to samo, co IPA (skład to alkohol etylowy) 2. Czemu Nielsen Finesse zostawia mi smugi na plastikach? Tak jakby nierówno się wchłaniał i widać plamy. Wysłane z Meizu M2 Note
ibiza Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Krótkie pytanie - czy w obecna pogodę ( 10-15 stopni ) można już szykować auto pod kompletne mycie ??
adriand0088 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Krótkie pytanie - czy w obecna pogodę ( 10-15 stopni ) można już szykować auto pod kompletne mycie ?? Szykowac mozna Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Gozdziu23 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 1. Czy fioletowy denaturyt to to samo, co IPA (skład to alkohol etylowy)2. Czemu Nielsen Finesse zostawia mi smugi na plastikach? Tak jakby nierówno się wchłaniał i widać plamy. Wysłane z Meizu M2 Note Przycyzn może być wiele, generalnie źle dotarty, za mało specyfiku, źle przygotowana powierzchnia, finesse to to takie 2w1 czysci i dressinguje więc na grubo i dobrze dotrzec według mojego doświadczenia
Bakus Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Istnieje coś takiego jak QD do skór ? Szukam czegoś co będzie nadawać się do szybkiego odświeżenia siedzeń pomiędzy zabiegami konserwacyjnymi (czyszczenie i balsamowanie). PB Leather Stuff nada się do takiego zastosowania ?
Killaz Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Dzięki Gozdziu, dzisiaj położę na grubo, myślałem, że trzeba cienką warstwę i wcierać ;-) A czy ktoś wie jak jest z tą IPA a denaturytem, którego jedyna zaw. w składzie to alkohol etylowy, no ale jest on koloru fioletowego i czy nie pozostawi zanieczyszczeń na lakierze, które negatywnie wpłyną na trwałość wosku? Nie chcę stracić czasu na kładzenie wosku jak ma później zejść po tygodniu, a chwilowo IPY nie posiadam ani nigdzie nie mogę jej dostać stacjonarnie u mnie.
ShiningCar Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 [ref]Bakus[/ref], np. Leather&Forever Cleaner&Conditioner
KHOT Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Istnieje coś takiego jak QD do skór ? Szukam czegoś co będzie nadawać się do szybkiego odświeżenia siedzeń pomiędzy zabiegami konserwacyjnymi (czyszczenie i balsamowanie). PB Leather Stuff nada się do takiego zastosowania ? Ja mam inny sposób: gyeon leather coat nałożony na umyte cleanerem colourlock skóry i potem tylko wilgotną fibrą przecieram co jakiś czas.
Michał126 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 A czy ktoś wie jak jest z tą IPA a denaturytem, którego jedyna zaw. w składzie to alkohol etylowy, no ale jest on koloru fioletowego i czy nie pozostawi zanieczyszczeń na lakierze, które negatywnie wpłyną na trwałość wosku? Nie chcę stracić czasu na kładzenie wosku jak ma później zejść po tygodniu, a chwilowo IPY nie posiadam ani nigdzie nie mogę jej dostać stacjonarnie u mnie. Różnica jest zasadnicza - alkohol etylowy i izomer alkoholu propylowego to inne substancje chemiczne, chociaż z tej samej grupy. Praktyka pokazuje, że alkohol izopropylowy jest zupełnie obojętny dla powierzchni, a alkohol etylowy - niekoniecznie. Dlatego np. wśród zimowych płynów do spryskiwaczy lepsze, ale niestety sporo droższe, są te, które w składzie mają alkohol izopropylowy, a nie/nie tylko etylowy. Z denaturatem nie ryzykowałbym. Może zostawić ślady na tworzywach, zwłaszcza barwnika. Jeżeli potrzebujesz czegoś zastępczego do przygotowania powierzchni, to ludzie praktykują zmywacz silikonu, który raczej jest bezpieczny - aczkolwiek ja takiej kombinacji nie próbowałem, powtarzam za wieloma relacjami na forum. U mnie wlatuje cleaner+IPA rozcieńczona wodą demineralizowaną, bo akurat cleaner, którego używam (Shiny Garage) jest ciężki do dotarcia i dla czystej powierzchni trzeba go czymś wymyć - inaczej zostają zaschnięte placki cleanera.
Jawóś Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Jako osoba zaczynająca przygodę z detailingiem mam pytanie, jak przeprowadzacie 1 etapową korektę a jak wieloetapową np na systemie rupesa, jedno etapową robicie uhsem albo niebieską pastą i to koniec ? a wieloetapową zaczynacie na niebieskiej pozniej zielona, zółta i biała ? Czy jak to u was wygląda ?
pyzdra1 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Jaką polecacie maszynę polerującą do motocykla? Mile widziane małe pady do polerowania w zestawie. Mieszkam w UK wiec allegro odpada
S3ci0r Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Nie polecam uzywac denaturatu szczegolnie przy jasnych lakierach, bo fioletowy barwnik zostawi po sobie slady. Denta przynajmniej dragona ma niewielka domieszke propan-2-olu
S3ci0r Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 bezbarwny chyba ale lepsze właściwości odtłuszczające ma 2-propanol niż etanol, ale od biedy jak nic nie masz innego to może być ten denaturat
S3ci0r Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 właśnie patrzyłem sobie na karty charakterystyk denaturatów i przypadkiem odkryłem że jest też produkt handlowy o nazwie denatural, czyli IPA dostępny w dwóch wersjach - bezbarwnej i barwionej na fioletowo
Rekomendowane odpowiedzi