Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@YOBACK właśnie przecieram tymi samymi mikrofibram co robiłem seata leona (były prane po tamtej korekcie) ale takie teraz mam wrażenie ze jakoś ciężko to paste się przeciera. Na tamtym lakierze jak po maśle a tu jak fusso po 10 min. Czyżby coś w tym temacie ?

Opublikowano

Miał ktoś taki przypadek co do lakieru, że polerka była w stanie zedrzeć lakier na załamaniu ?

Opublikowano

Uważasz że to niemożliwe? Przecież to normalne że jak dłużej potrzymasz lub mocniej dociśniesz  polerką rotacyjną, to przebicie do podkładu jest chwilą ...

Opublikowano

Chcę stosować PLAK HYDROREP WOSK NA MOKRO 750ML jako osuszacz po myciu oprysk w rozcieńczeniu z demineralką. W jakiej proporcji? Próbowałem 1 do 1 ale bardzo dużo tego schodzić. Jest w ogóle sens stosować taki osuszacz? 

Opublikowano
Godzinę temu, wiertlo92 napisał:

Pytanie do osób co korzystali wosk Colli 476s. Jaki cleaner jest najlepszy pod ten wosk? 

Pozdrawiam!

Ja w sumie ze swojej niewiedzy, jak swego czasu aplikowałem Colli 476s, używałem tylko IPY jako cleanera. Teraz już wiem, że IPA TO NIE CLEANER (że tak powiem słowami klasyka).

Opublikowano
1 minutę temu, powalla napisał:

Uważasz że to niemożliwe? Przecież to normalne że jak dłużej potrzymasz lub mocniej dociśniesz  polerką rotacyjną, to przebicie do podkładu jest chwilą ...

Docisk był lekki aby tylko maszyna płynnie chodziła.Rotacją może i tak ale po tym zdarzeniu wziąłem DA lare LD 09 i stało się to samo przy średniej gąbce...

Opublikowano
Godzinę temu, matson napisał:

Chcę stosować PLAK HYDROREP WOSK NA MOKRO 750ML jako osuszacz po myciu oprysk w rozcieńczeniu z demineralką. W jakiej proporcji? Próbowałem 1 do 1 ale bardzo dużo tego schodzić. Jest w ogóle sens stosować taki osuszacz? 

😱😫😭

Opublikowano
9 godzin temu, matson napisał:

Nie sądzę żeby ktokolwiek Ci tu powiedział. Powiedzmy że Plak jest faux pas

Opublikowano
11 godzin temu, wiertlo92 napisał:

Pytanie do osób co korzystali wosk colli 476s. Jaki cleaner jest najlepszy pod ten wosk? 

Pozdrawiam!

W sumie to chyba obojętnie.Kup najtańszy cleaner i bedzie ok.

Opublikowano

@YOBACK dzisaj patrzyłem różne mikrofibry i po menzenrnie 2500 zależności jaką fibrą docieram powstają hologramy większe lub mniejsze. Chyba w tym jest problem. Sproboje teraz przechadzac się 3500 na czerwonym padzie. Taki samymi fibrami robiłem lakier wag i nie było problemu a tu lakieri miękki i taki klocki wychodzą. Ciekawe czy dobra teoria 

Opublikowano
8 godzin temu, Strus napisał:

Nie sądzę żeby ktokolwiek Ci tu powiedział. Powiedzmy że Plak jest faux pas

Błąd amatora. A czy stosowanie jakiegokolwiek wosku na mokro do osuszania ma rację bytu. 

Tego Plaka widziałem gdzieś w poradniku dot. mycia... właśnie w roli osuszacza.  

Opublikowano
Godzinę temu, Zdroja0 napisał:

Koch Chemie PW polecam. 

Mam i robi MEEGA efekty jak na wosk na mokro, po prostu ta wydajność i efekt hydrofobowości na niezabezpieczonym aucie... ❤️ 

Pytanie:
Nakładanie cleanera/glaze tylko DA? Czy można rotacją?
Poorboys White Diamond czy Prima Amigo? 😛

Opublikowano

@RafalB Od 5 lat mam stiga combi sqb. Co prawda nie ma rozrusznika elektrycznego, ale jakiś easy start. Pali za jednym pociągnięciem. Kosi regularnie ok 1500m2 trawnika i czasami dodatkowy 1000. Jedyna awaria to wymiana piasty, ale z mojej winy

Opublikowano

panowie przy praniu tapicerki wystarczy pre-spray plus szczotka i do tego ekstrakcja wodą czy jednak użyć czegoś do wypłukiwania?

Do tej pory tak robiłem i było ok, pytanie czy dodanie czegoś do wody ułatwi wypłukiwanie.
Druga sprawa, szczotka. Zawsze używałem ręcznej, a widzę ze można sobie ułatwić i przyśpieszyć szczotą na wkrętarce.
czy to musi być jakaś fancy szczotka czy są jakieś godne polecenia merketówki?

Opublikowano

Mamy tu jakiegoś elektryka? Dostałem oprawę na świetlówki i po załączeniu nie świeci a jak wyłączę to przez jakiś czas świeci.... Prawdopodobnie była używana jako oświetlenie awaryjne. Da się to jakoś przerobić żeby świeciło po włączeniu prądu a gasło po wyłączeniu? 

Opublikowano

Meguiars Ultimate Compound, opisany jako lekko ścierny środek.
Czy jego działanie jest porównywalne z Auto glym AIO Super Rising Polish?
AG też opisany jest że ma takie właściwości.
Może ktoś miał do czynienia z jednym i drugim?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Opublikowano

@_harry - to są dwa różne produkty. Łączy je tylko to, że oba mają w składzie substancje ścierne i oba można stosować ręcznie, lub maszynowo. UC ma nieco silniejsze właściwości ścierne, praktycznie nie zawiera wypełniaczy i nie zabezpiecza w żaden sposób lakieru. SRP to typowe AIO ze stosunkowo niezłymi (jak na AIO) właściwościami ściernymi. Posiada sporo wypełniaczy i syntetyczne substancje zabezpieczające lakier. Szukasz produktu, którym tylko odświeżysz lakier - możesz wybrać UC. Jeśli zaś szukasz AIO, którym delikatnie odświeżysz wygląd auta i wstępnie zabezpieczysz lakier - możesz użyć SRP.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienie. Mam AG którym próbowałem przy okazji konserwacji lakieru usunąć nalot od płynu do spryskiwaczy. Z mizernym skutkiem. Błyszczy się pięknie razem z nalotem;-)

Zastanawiałem się czy Megs da lepszy efekt oczyszczenia.

Z twojej wypowiedzi wynika że teoretycznie tak, bo UC lepiej wyciera. Ale też nie jest to środek super "tnący" icon_wink.gif.c9ee0fe609322662ef8a094816c65a6c.gif

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Opublikowano

UC na maszynie i z padem polishowym / one step powinien poradzić sobie z takim nalotem. Generalnie pasta finishowa i maszyna powinny pomóc, chociaż z autopsji wiem, że czasami zacieki po płynie do spryskiwaczy slutecznie usunie jedynie pasta polishingowa (miałem tylko raz taki przypadek).

• Lubię to 1