D@ViD Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 2 minuty temu, xadamx napisał: @david2888 poważnie. Myjka sama z siebie świetnie myje, po założeniu pistoletu z wymiennymi końcówkami ma takie ciśnienie, że na dłuższą metę ręka zaczyna boleć od trzymania. Problemem jest zbyt duży wydatek wody w myjce. Pianownica (Idrobase) po przełączeniu u kolegi na mniejszą myjkę K5 robi fają pianę. Oczywiście płyn ten sam. Np Bilthamber 50/50 robi się troszkę gęstsze mleko. bys musiał napisać do techkar jak się zamawia u nich PA Techkar, to trzeba podać do jakiej myjki, bo chyba jakąś dyszę zmieniają - Szczerze strzelam , Nie znam sie.
xadamx Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Informacja była podana. Z dyszą chodzi o to, że nie może być za mała bo radykalnie zwiększy ciśnienie i myjka będzie się rozłączać.
D@ViD Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Powiem ciekawostkę, że moja PA techkar (myjkę mam K5) - myślałem, że już do kosza poleci. Mleko zaczęło lecieć. Czyszczenie, odkamienianie nie pomagało. Wymieniłem sitko na nowo pianownica jak nowa !
xadamx Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Też się zacząłem zastanawiać czy aby z sitkiem nie jest coś nie tak. W piątek postaram się o PA od kolegi i sprawdzę czy na niej jest lepiej.
D@ViD Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 3 minuty temu, xadamx napisał: Też się zacząłem zastanawiać czy aby z sitkiem nie jest coś nie tak. W piątek postaram się o PA od kolegi i sprawdzę czy na niej jest lepiej. Sprawdź, sprawdź. Ja się zdziwiłem. Cała PA rozebrana. Przeczyszczona i na końcu mowię - kupię nowe SITKO . Dziwienie było mega bo chyba nawet lepiej pianuje niż na początku
V1RU$ Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Godzinę temu, xadamx napisał: Też się zacząłem zastanawiać czy aby z sitkiem nie jest coś nie tak. W piątek postaram się o PA od kolegi i sprawdzę czy na niej jest lepiej. Jak dysza była dobierana to powinno być OK. Zostaje sitko - może coś na nie poszło (paproch itp.) i trzeba by wyczyścić. Choć życie mi pokazało, że tylko wymiana daje 100 efekt. Do PA david2888 robiłem dwa podejścia. Kupił nowe sitko i dopiero wtedy zagrało a czyszczenie dało tyle, że było ok jedno pianowanie.
D@ViD Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Ważna sprawa - każdą pianownicę, czy ręczna, czy PA, należy przepłukać samą, czystą wodą. Czyli dać do zbiornika wodę i przepuścić przez cały układ pianownicy. Na przykładzie ręcznej pianownicy Gloria FM30. Rozbieram ją ostatnio na części a tam na filcu taki jakby kamień, osad sypki więc warto dbać o sprzęt
Pioter83 Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 1 godzinę temu, david2888 napisał: Ważna sprawa - każdą pianownicę, czy ręczna, czy PA, należy przepłukać samą, czystą wodą. Czyli dać do zbiornika wodę i przepuścić przez cały układ pianownicy. Na przykładzie ręcznej pianownicy Gloria FM30. Rozbieram ją ostatnio na części a tam na filcu taki jakby kamień, osad sypki więc warto dbać o sprzęt Dodam że elementy gumowe które pracują, co jakiś czas przesmarować olejem silikonowym.
xadamx Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Panowie to o czym piszecie to ja wiem. Jednak dlaczego pianownice po podłączeniu do słabszej myjki zrobiła lepszą a pianę?
Moderator Streat Opublikowano 12 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 @xadamx obstawiam zbyt duzy wydatek wody. Sam mialem problem ze swoja k570 która cisnienie oraz wydatek wody miala kozacki tylko pianownica pa nie chciałą za nic współgrac z nia... teraz kupiłem k520 i pianownica pieknie działa
xadamx Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Teraz, Streat napisał: @xadamx obstawiam zbyt duzy wydatek wody. Sam mialem problem ze swoja k570 która cisnienie oraz wydatek wody miala kozacki tylko pianownica pa nie chciałą za nic współgrac z nia... teraz kupiłem k520 i pianownica pieknie działa Dokładnie o tym samym myślę
inspire Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 Porównaj parametry myjek, prawdopodobnie twoja leje więcej wody pod podobnym ciśnieniem dlatego piana jest rzadsza.
yas Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2020 jak za duzo wody , to moze wincyj piany do pianownicy trza ;) zamiast 100ml , 150 albo 200ml
Moderator Streat Opublikowano 13 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2020 @yas nic to nie da, ja w desperacji wlałem koncentrat i nie dało to zamierzonego efektu
PPatryk Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2020 @xadamx a próbowałeś wymienić tą taką małą dysze na inną średnicę? Chodzi mi o tę część:
zgoda150 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 jaką pianę o dużej sile polecacie? z uwagi na brak czasu chcę przelatywać auto samą pianą. Brak wosku więc może być woskożrąca. Zależy mi by jak najlepiej umyć auto samym zabiegiem piany+spłukania
D@ViD Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 @zgoda150 nie piana a pre-wash, czyli oprysk. 1. Adbl TFR 2. Shiny Garage Citrus Oil Ale jak koniecznie chcesz piane do Cleantech Citrus Foam
PPatryk Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Jak ma być po prostu silna piana to zobacz na proelite, oni mają kilka mocnych pian. Tenzi truck też można. A jeśli jednak mamy na uwadze, żeby nie zjadło chromów i innych to jak wyżej. Bezdotykowo to chyba bym jednak w tfr poszedł
poncio Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Mam pytanko, dzisiaj korzystając z okazji i pogody wziąłem sie za kompletne mycie samochodu. Kupiłem w promo produkty SG i w tym była Fruit Snow Foam. Po uzyciu piany (myjka Karcher K7 premium plus pianownica Techkar ) wyszło samo mleko przy ustawieniu na min ilości wody. Czy ten typ tak ma? czy może źle zrobiłem stężenie?(900/100) pianownica kupiona była pod koniec zeszłych wakacji (sierpień / wrzesień) Nie ukrywam, że liczyłem na mocną zbitą piane (przynajmniej chciałbym mieć możliwość jej zrobienia)
Moderator Streat Opublikowano 27 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 @poncio steżenie odpowiednie według mnie, zrobiłeś na maksymalny pobór piany i wyszło mleko? cyknij nastepnym razem fotke jak wyglada piana
poncio Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Tak, ustawiłem na max (chyba w prawo), tak czy siak każde przekręcenie w drugą stronę powodowało, że robiło się bardziej wodniste Jutro robię kolejne auto to cyknę fotę... Dzisiaj byłem w tak dużym szoku, że zapomniałem
CarlosBlack Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 stężenie ok, obstawiam sitko w pianownicy, sam sobie odpowiedz; ile razy ją płukałeś po myciu od września?
poncio Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Użyłem ją może w sumie 4-5 razy płukałem... ale o co ci chodzi? Jutro sprawdzę raz jeszcze, jak dalej to samo to sito do wymiany?
CarlosBlack Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 chyba @rygryss wrzucał filmik jak sitko umyć, jeśli po myciu będzie OK to kup nowe bo mycie wystarcza na krótko a nowe kosztuje tylko kilkanaście zł (kup 2-3 na zapas)
DZIADZIA Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Tak wrzucałem długi i nudny film
Rekomendowane odpowiedzi