Jump to content

Recommended Posts

Posted
czy to w sumie prawie nie to samo co TO TUTAJ NA ALLEGRO ?

~45 funtów + przesyłka to nawet drożej wyjdzie :)

Posted

marolex robi doskonałe opryskiwacze, sam ich używam. myślę jednak, że takim patentem nie zastąpsz pianownicy do myjki ciśnieniowej. próbowałem używać piany w takich urządzeniach i zupełnie mija się to z oczekiwaniami. piana nie ma właściwej konsystencji, ze względu na ciśnienie i rodzaj dyszy, jaką takie urządzenie jest zakończone.

Posted

niemniej jednak takie opryskiwacze dobre są jak używamy ich ,np. do środków do mycia silnika czy też mycia kół czyli APC :) spryskanie nadkoli :) tam już są środki bardziej rzadkie, gdzie akurat ich właściwości pieniące nie są tak brane pod uwagę :)

ciśnienie też jest wtedy wystarczające :)

Posted
CarValet dostępną w polsce?
a czy te produkty też nie są przypadkiem ściągane z UK ??
Posted

kwazary szybko siadaja od chemii, a duze marolexy uzywam czesto przy wykladzinach i dywanach stad taki pomysl wpadl do glowy ;) po prostu zaoptrze sie w myjke, przyda sie rowniez do innych rzeczy

Posted

A czy istnieją pianownice które pracowały by na ciśnieniu 3 atmosfer w porywach do 4 (w pszyszłym sezonie będę mógł sobie pozwolić na 5 do 6 jak uruchomię pompę na szkółce). Poprostu nie mam zbytnio ochoty wywalać kasy na myjkę (choć czasem zdała by się do mycia C330). A jak myję samochody urzywam tradycyjnego węża ogrodowego. Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Ja sprawdziłem całą linie kwazara do chemii łącznie z pianownicą o której mówisz wiec moge się wypowiedziec. Najpierw miałem Kwazar venus pro 2l z końcówką spieniająca. 2 litry cieczy starczało mi na matiza i mimo, że piana była kiepska to niezle domywało.

2s85ukn.jpg

Pózniej kupiłem Kwazar Orion Pro 6l gęstośc piany była na podobnym poziomie tylko , że nie trzeba było dolewac na wieksze auto.

sc8i1y.jpg

Poszłem jeszcze dalej i słysząc pianownica napaliłem się na pianownicę kwazara z regulacją. i niestety nie polecam. Piana tylko troche gęstsza niż na powyższych Kwazara. Ale najwieksza wada to taka , że szybko schodziło powietrze i aby rzeczywiście piana była gęstsza to po połowie auta najlepiej dopompować.

spvel0.jpg

Ostatecznie do mojej myjki Boscha zakupiłem pianiwnicę, która też nie robi mega piany ale przynajmniej nie bawię się w pompowanie

xf80ls.jpg

2mzayf.jpg

Co do piany to testuje właśnie Carvaleta kontra Collinite 845 i jak narazie ok

acwztl.jpg

Posted

Dokładnie to jest raczej mleko, a nie piana jak nazwa wskazuje no i jak pisałem ta szybka utrata mocy. Za te pieniązki kup pianownce do myjki napewno lepszy wybór. A jak coś z opryskiwaczy to zwykły Venus lub Orion a cena duuzo niższa od pianownicy

Posted
Niestety ' ujęcie ' wody ma rure 1/2" z tego co pamietam a wąż podłączony do niego to już na pewno ma 1/2". Ciśnienie jest raczej średnie , stąd pytanie czy zdołam wykarmić tym jakąś najprostszą najmniejszą myjkę ciśnienową np. Karchera. http://uslugi.nie-spamuj.eu Jaką myjkę polecacie nisko-budżetową ?

Wbrew pozorom niskobudżetowe myjki nie mają dużego zapotrzebowania na wodę. Zuzyjesz jej mniej niz myjac wężem. Wiec o małe przyłacze nie masz sie co martwic. W jakich pieniązkach chcesz tą myjke. Ja od 3 lat mam Boscha AQUATAK i na potrzeby co tygodniowego umycia auta jest ok

Posted

ja planuje kupic wlasnie boscha lub einhella cos z nisko budzetowych, po zakupie napisze recenzje, do auta taka myjka spokojnie wystarczy, nie musi miec od razu niewiadomo ile bar a wody pojdzie na pewno mniej niz z weza.

Posted

Nie jest ważne ciśnienie a przepływ. Ja jutro biore swojego karchera do pracy na zimę. Będę chciał tam myć w zimę gdyż zimą nie mam warunków w domu. Generalnie nie lubię myć karcherem wolę z węża ale w pracy mam strasznie kiepski wydatek - 6L/min. Przetestuję i dam znać.

A co do zużycia wody to potwierdzam to co kolega wyżej napisał. Dużo mniej jej schodzi przy myjce. Nie masz też kałuży dookoła samochodu.

EDIT: do kolegów którzy chcą kupić pierwszą myjkę powiem z własnego doświadczenia. Mam tą myjkę http://allegro.pl/item769741329_hit_myj ... _lata.html i powiem wam ,że wszystko się da przeżyć ale nie mogę znieść krótkiego węża. Pomimo że jest mała i lekka to 4m węża to zdecydowanie przynajmniej 2 razy za mało. Zwróćcie na to uwagę przy kupnie.

Posted

jak wpisałem w szukajce na allegro ' Aquatek ' to mi wyskoczył tylko wibrator plastikowy , jesteś pewien że tym myjesz auto ? :lol: heheh zartuje , szukam dalej

Posted

5M węża to jest mało. Nie zrobisz tym całego w wygodnych warunkach bez ruszania myjki. Kup taką myjkę do której bez problemu dokupisz dłuższy wąź.

Ja bym sobie odpuścił Bosha - nie ma w tym momencie już nic wspólnego z dawną jakością. Tania chińszczyzna w środku.

Popatrz może B&D - mają bogatą oferte akcesoriów np. http://allegro.pl/item764557660_black_d ... _fv22.html . Tylko musisz zobaczyć jak z wężami.

Posted

kabul tylko jak ktoś kupi B&D lub Einhell'a lub inne urządzenie tego typu firmy to może mieć problem z doborem pianownicy gdyż nie wszystkie są przystosowane do wszystkich urządzeń (końcówki/przejściówki).

Np. przy TAKIEJ, bardzo polecanej zresztą pianownicy masz do wyboru tylko 6 końcówek do najbardziej popularnych myjek ciśnieniowych.

Posted

dzieki Kabul, obczaje b&d

edit:

Lukasz mysle, ze do takiej amatorskiej pracy spokojnie mi pianownica myjki,bo koszt tej ktora pokzalazes to prawie 50% ceny myjki ;)

Posted
Lukasz mysle, ze do takiej amatorskiej pracy spokojnie mi pianownica myjki,bo koszt tej ktora pokzalazes to prawie 50% ceny myjki ;)

Ale jako jedyna z nielicznych wytwarza taką pianę, która się trzyma na aucie jak "śnieg" - bardzo sobie ją chwalą i myślę, że na dłużą metę warto zainwestować w taką pianownicę ;)

Posted
kabul tylko jak ktoś kupi B&D lub Einhell'a lub inne urządzenie tego typu firmy to może mieć problem z doborem pianownicy gdyż nie wszystkie są przystosowane do wszystkich urządzeń (końcówki/przejściówki).

Np. przy TAKIEJ, bardzo polecanej zresztą pianownicy masz do wyboru tylko 6 końcówek do najbardziej popularnych myjek ciśnieniowych.

A to nie jest to samo co w bosch'u? węże mają takie same

Patrząc na dysze to wtyk wygląda tak samo

http://allegro.pl/item748089796_black_d ... atowa.html

http://allegro.pl/item784881360_pianown ... kinzo.html