nervus Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 30 minut temu, PawelRDM napisał: Jak dla mnie szampon od FW troszkę muli hydro ale ogólnie do mycia japońskiego nie używałbym nic poza szamponami softa. Bzdury. To mocno skoncentrowany szampon, z pianownicy tez go używałem już nie raz. A na wiadro 30ml w zupełności wystarcza. Po umyciu zawsze czekam z jednego papierosa, by lakier sobie odpoczął i hydro nie jest słabsze przez ten szampon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 To jeszcze inna rzecz, a co z szaponami z woskiem/sio? Załóżmy że nie kładę tego po japońsku, tylko normalnie z wiadra, zamiast QD czy SSW (np koch chemie PW), zakładając oczywiście że na aucie leży już jakiś wosk. Czy to ma sens? Rozumiem, że auto jest zakurzone, to piana z bezdotyku, koch PW, delikatnie ręcznikiem przyklepać wodę, jak brudas, to rękawica i szampon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelRDM Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 1 godzinę temu, nervus napisał: Bzdury. To mocno skoncentrowany szampon, z pianownicy tez go używałem już nie raz. A na wiadro 30ml w zupełności wystarcza. Po umyciu zawsze czekam z jednego papierosa, by lakier sobie odpoczął i hydro nie jest słabsze przez ten szampon Dokładnie takiego efektu oczekiwałem po wielu pochwałach tego produktu na forum. Niestety u mnie coś nie siadło i moje obserwacje na moich lakierach jest trochę inne niż Twoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nervus Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 No to tez nie wiem co powiedzieć. Kilkaset aut za mną i nigdy problemu nie było. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelRDM Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Muszę popróbować z mniejszym stężeniem i z mocniejszymi zabezpieczeniami i zobaczę jak to wyjdzie. Nie skreślam go ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 5 minut temu, PawelRDM napisał: Muszę popróbować z mniejszym stężeniem i z mocniejszymi zabezpieczeniami i zobaczę jak to wyjdzie. Nie skreślam go ! 20-25ml na wiadro używam Nawet jak chwile zaburzy hydro, to przeciez po osuszeniu lakieru wszystko wraca do normy. Duuuuży mega plus dla mnie tego szamponu jest taki ze można myć pod chmurką, w słońcu, w gorące dni, bo nie robi kuku i nawet jak przyschnie to elegancko sie wyplukuje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk4tdi Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Siemanko Mam problem z jakimiś kropkami na lakierze, chyba to sok z drzew Pierwszy raz mnie coś takiego spotkało... W maju robiłem one stepa wszystko było ok a teraz lakier nie jest już gładki tylko taki chropowaty Próbowałem benzyną ekstrakcyjną niestety nie daje rady. Na myjni samoobsługowej część zeszła ale duzo zostało. Czym to usunąć? Glinki bym nie chciał używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 4 godziny temu, mk4tdi napisał: Siemanko Mam problem z jakimiś kropkami na lakierze, chyba to sok z drzew Pierwszy raz mnie coś takiego spotkało... W maju robiłem one stepa wszystko było ok a teraz lakier nie jest już gładki tylko taki chropowaty Próbowałem benzyną ekstrakcyjną niestety nie daje rady. Na myjni samoobsługowej część zeszła ale duzo zostało. Czym to usunąć? Glinki bym nie chciał używać. Robiłeś one step , wiec pewnie dekontaminacje przed one stepem robiłeś. A jak robiłeś, to używałeś produktu typu Tar & Glue Remover , który służy do …. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk4tdi Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 One step to może za dużo powiedziane, ale takie lekkie odświeżenie. Nie używałem Tar & Glue Remover... Lakier praktycznie nowy i poszła tylko glinka. Dobra to kupię jakiś Tar& Glue i tym spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flatron007 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 U mnie też są te je*ane kropki jakoś nie przypominam sobie żebym wcześniej kiedykolwiek miał coś takiego na lakierze. Jaki tani o dobry T&G polecicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 @sloniu myślę że coś zjadło ale wosk mógł przeżyć a to co widzisz to totalnie zamulone hydro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qukie Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Czy ktoś z Was się orientuje czy jest jakiś dodatek do szamponów/cleanerów do felg, opon itd, aby przedłużyć czas wysychania produktów? Coś jak Buble Maker, ale o innym działaniu? Strasznie mnie wkurza jak minutę po spryskaniu np. felg (zimnych i w cieniu) płyn już przysycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 10 Czerwca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 17 minut temu, Qukie napisał: Czy ktoś z Was się orientuje czy jest jakiś dodatek do szamponów/cleanerów do felg, opon itd, aby przedłużyć czas wysychania produktów? Coś jak Buble Maker, ale o innym działaniu? Strasznie mnie wkurza jak minutę po spryskaniu np. felg (zimnych i w cieniu) płyn już przysycha A który Ci tak przysycha szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qukie Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 @Domel nie chcę wyjść na typa, który ciągle się czepia, ale CarLab Wheel Cleaner HD niezależnie od stężenia i pomimo użycia większej ilości produktu przysycha zanim skończę pędzelkować całą felgę. Testuję różne stężenia, ale nie widzę tego za bardzo. Niedługo kolejne mycia więc będę obserwował. Binder Premium Car Shampoo też mi całkiem szybko przysycha niestety. Nie mam dostępu do hali więc szukam rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 10 Czerwca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 3 minuty temu, Qukie napisał: CarLab Wheel Cleaner HD @V1RU$ jak u Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzat06 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Czy mogę użyć CarPro Essence na czarnym padzie na wkrętarce, czy musze mieć maszynę do tego (rotacja? DA?) ? Czy mogę zrobić prewash, mycie na 2 wiadra, osuszanie i od razu wjechać Essence czy narobię bałaganu pomijając T&G, Deiron i glinkę? Lakier nie był polerowany, pytam tylko czy nie zrobię grubych rys, a chciałbym nieco go odświeżyć i na to położyć jeszcze wosk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 @skrzat06 każdy wjazd z maszynką na lakier bez dokładnego przygotowania powiechrzni grozi narobieniem bałaganu. Nie ważne czy to pasta do cięcia czy politura, cleaner itd... Jeśli nie posiadasz to kup sobie te produkty bo 60zł Cię nie zrujnuje, a w przyszłości Ci sie przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzat06 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 W zasadzie brakuje mi tylko T&G. Czarny pad na wkrętarce się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 10 Czerwca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 21 minut temu, skrzat06 napisał: W zasadzie brakuje mi tylko T&G. Czarny pad na wkrętarce się nada? Nie polecam takiej zabawy. Szczerze to polecam pierwsza lepszą tańszą polerkę DA np z JULI >>> 10700312082 <<< Wkrętarka jest za mocna i w amatorskich rękach może wyrządzić szkody. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad.am Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Pytanie niedoświadczonego (może głupie): czy woski z zawartością krzemu (Zircon) bardziej wolą powierzchnię jałową czy po cleanerze (Wolfgang) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Czy ktos z Was moze wie, jak nazywa sie atomizer z tej butelki ? Jeden z ostatnich zakupow, butelka shiny garage 500ml. Bardzo mi przypadly do gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Czy qd'ki Soft99 w szczególności Speeb&Barier "lubią wodę" podczas aplikacji? @Aivars te atomizery są dostarczane z butelką. Nie wiem, czy można je oddzielnie kupić, ale masz rację, są fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisz Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Czym najlepiej ściągnąć plaka (i plamki po źle rozprowadzonym/niedotartym plaku) z plastikowej świni (tapicerka mbtex)? IPA w jakimś słabym stężeniu? APC z K2 w stężeniu 1:10 nie za bardzo daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wooke Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Myślicie, że 7 letni FinishKare 1000P nadaje się jeszcze do użytku? Konsystencji nie zmienił, nawet zapach jest ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @wooke - lakieru nie zeżre. Jeśli wiek wosku (dotyczy to każdego wosku) nie wpłynął jakoś znacząco na zmianę jego konsystencji i związane z tym trudności w aplikacji - można go śmiało aplikować na lakier. Najwyżej starcił trochę na trwałości i finalnym efekcie optycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi