rustin Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 56 minut temu, analyzator napisał: @rustin ło panie to dopiero temat jaka oczekiwana trwałość? co na lakierze wygląda dobrze? czy pod spodem jest jakieś zabezpieczenie? Ciemny grafit jak ciemny, perła, metalik? Na logikę taka jak bsd czy SG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 26 Lutego 2022 Partner forum Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 2 godziny temu, penkus5 napisał: Znajomy kupił sobie mazdę, niestety z mocno widoczną wadą. Są to zacieki po wodzie z pod lusterek. Zacieki tak mocno wgryzione, że nie wiem czy polerka dałaby radę... nie chce wydawać kasy na polerowanie całego auta, same drzwi też bez sensu, bo mówię mu że różnica będzie kolosalna (lakier jest mocno zniszczony), a i tak nie wiem czy to zejdzie... Do sedna... Macie jakieś pomysły czym to "ugryźć" aby chociaż zniwelować? Znajomy znajomym, ale nie będę mu sponsorował korekty i swojego czasu na całe auto, a na to to po prostu patrzeć nie mogę Umyj szamponem a potem jeszcze raz dobrym kwasem np 1:10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 @rustin na logikę to są to dwa zupełnie różne produkty kolego. Oba miałem, w sumie nawet na mondeo Odpowiem. Fukupika (trwałość, łatwość, nie zamula lakieru, nie kryje raczej rys, połysk) car pro elixir (przyciemnienie, coś kryje, trwałość). Więcej w testach na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 @CAR CRAZY Spróbuję w taki właśnie sposób i zobaczymy czy to pomoże, podobno to od kilku lat już tak wżarte jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirek03 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 @penkus5 to gdzie był właściciel przez te kilka lat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 @zwirek03 Cholera wie gdzie on go znalazł W każdym razie jeszcze nie widziałem aż tak zniszczonego lakieru, jakby był myty papierm ściernym Najgorsze że chłopina nie chce zainwestować trochę grosza w wygląd tego auta, ale ja nie mogę patrzeć jak tym jeździ... o ile rys z daleka nie widać, tak te zacieki świecą się nim resztę auta zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamsyyo Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Mam trochę inny problem tym razem, otóż kupiłem sobie motocykl i nie wiem czemu, ale jest strasznie brudno pod siedzeniem. Pełno kurzu, jakiegoś piasku itp. Teraz moje pytanie jak to zrobić, bo zakładam że lanie wodą po kablach i kostkach to nie jest dobry pomysł. Myślałem nad odkurzaczem i pędzelkiem, ale czy dam radę tak dokładnie to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rombinik Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 @Kamsyyo wzrusz szczotką od odkurzacza lub pędzelkiem luźny syf, odkurz lub wydmuchaj kompresorem, a na koniec jakieś apc i wycieranie mikrofibrą @penkus5 typowy zakup auta w Polsce. Budżet 20tys, wszystko idzie po grubych bataliach ze sprzedawcą na sam zakup pojazdu, a później gimnastykowanie, bo po zakupie wypadałoby zrobić kilkanaście rzeczy, ale nie ma za co XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 2 godziny temu, Kamsyyo napisał: Teraz moje pytanie jak to zrobić, bo zakładam że lanie wodą po kablach i kostkach to nie jest dobry pomysł Panie to motocykl, czyli producent wie że będzie "jeżdżone po mokrym" i odpowiednio zabezpieczył elektrykę i resztę . Z doświadczenia > APC , pędzelek i jak się myjki ciśnieniowej boisz użyć, to spłukać wodą z węża lub z bańki 5L . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek555 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Czy ktoś klad sic na lakier po dekontaminacji i odtluszczonym ipa? Rok wcześniej był cquarz położony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirek03 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 @Kamsyyo ja swojego KTMa myłem na myjni po każdym powrocie z jazdy , a ujeba.y były zawsze lanca i ogień kosmetyka juz w dom w garażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Właśnie dzisiaj miałem polerkę pierwszy raz w życiu w swoich rękach (K2 masner), polerowałem nią szybę tlenkiem ceru, cały czas mi uciekała i podskakiwała (to ona mnie prowadziła a nie ja ją). dolewałem wody, pasty, kombinowałem ale to samo, co robiłem źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 @SoldierPL - to normalne przy rotacji. Każdy na początku walczył z maszyną i najczęściej to maszyna dyktowała warunki. Obejrzyj sobie trochę filmów instruktażowych w necie. A tak na szybko - nie przesadzaj z prędkościami (im szybsze obroty, tym bardziej maszyna będzie uciekała, a poza tym osobiście uważam, że obroty wyższe, niż 1500 obrotów nie mają większego sensu). Pilnuj jak najbardziej tego, aby pad jak największą powierzchnią przylegał do powierzchni polerowanej (aby nie kantować padem) - w innym przypadku maszyna będzie myszkowała i trudniej będzie zmusić ją do tego, aby przesuwała się tam, gdzie Ty chcesz. Jeśli będziesz miał problem z prowadzeniem maszyny, delikatnie "unieś" do góry pad tak, aby to "uniesienie" było skierowane do kierunku, w którym chcesz przesuwać maszynę podczas pracy (dociskasz np. lekko lewą stronę pada, gdy chcesz, aby maszyna przesuwała się w prawo) - to pomaga opanować maszynę i zmusić ją do słuchania Ciebie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 A może macie jakiś patent na idealnie równo przyklejonego pada? Serio pytam. Przy ciężkiej maszynie jak Masner właśnie, milimetry różnicy powodują, że praca zmienia się w walkę ze sprzętem...Wyryte w skale z S20 FE 5G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 @MMCzysci praktyka, doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 A jakaś droga na skróty? Wyryte w skale z S20 FE 5G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamsyyo Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 @powalla @zwirek03 Obecnego też myjką myłem, ale nie pod siedzeniem. Tam tych kabli trochę jest i się zastanawiam czy jakiś cyrków potem nie będzie z kostkami itp. Bo tam jednak woda nie powinna się dostawać w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrejkBr Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Jaka myjke ciśnieniowa polecacie do mycia samochodu + pianownica i jeszcze do kostki brukowej? PARKSIDE® Myjka ciśnieniowa PHD 170 B2, 2400W da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 @DrejkBr po pierwszych próbach - sensowne minimum. W promce warto. Wąż ciśnieniowy jest kiepski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivars Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Excede Ultimate Wheel Cleaner 1:10 - na dnie butelki osiadly biale farfocle, ciezko rozpuszczalne po wymieszaniu. Sama butelka stoi ok 3-4 miesiecy, temperatura ok 20*. Ktos mial podobnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukeu Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 @Aivars miałem to samo w konentracie, ale u mnie zwaliłem to na zakrętkę, która pękła sama z siebie i towar stał otwarty jakiś czas. Jak to rozrobiłem to się zważyło i musiałem wylać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazelek Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Siemka,wracam na forum po długiej nieobecności. Kupiłem autko u chciałbym tutaj pokazać postęp z prac. Jednak poza detailingiem jeszcze będzie lakierowanie i trochę mechaniki. W którym wątku mogę to wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator psemo Opublikowano 1 Marca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 @Hazelek Jest dedykowany temat "Mój pieszczoch" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Czy można mieszać szampony kwaśne i neutralne między sobą? Ma to jakiś sens? Chodzi o to, że one zazwyczaj słabo się pienią, czego nie lubię, a mam umierające SSW do całkowitego usunięcia przed kolejnym QW. Wyryte w skale z S20 FE 5G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 @MMCzysci polecam Bubble Maker, niewielki dodatek i masz lepszą piankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi