D@ViD Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @STR Pytanie typu "chce kupić samochód. Jaki mam kupić samochód?" Nie ma gotowej receptury, wszystko zależy od danego przypadku, lakieru, kombinacji past, padów, maszyny ale.... KOCH F6.01 to pasta Polish więc sprawdzi się dobrze. Kwestia doboru pada. Na lakierach miekkich może być różnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @STR to się okaże już na lakierze + zależy od padów. Nie jestem doświadczony natomiast F6.01 na żółtym/czerwonym nacie na miękkim lakierze nie miała problemu z wykończeniem. Przejazd M3 pewnie wniósł coś na glossmeterze, więc się odbył ale pod latarką wykończenie f6 bez uwag. Przechodząc jedna na plastiki i widząc co robi M3 na czerwonej gąbce nawet nie próbowałem podchodzić z f6.. da15. Ale to tylko moje auto i mój lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STR Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @D@ViD a no właśnie tak też czuję że może wyjść różnie... jedno auto to mazda z lakierem red soul, lakieru mało i miękki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Godzinę temu, STR napisał: @D@ViD a no właśnie tak też czuję że może wyjść różnie... jedno auto to mazda z lakierem red soul, lakieru mało i miękki Soul Red ? U mnie pykło z 3D ONE + Żółty 4CR lub nieco mocniejsza kombinacja 4CR purpurowy. Może coś pośrodku - pomarańczowy ADBL / SuperShine / Lake Country zrobiłby robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat231 Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Jaka optymalna temperatura do pracy z glinką? Żeby dało się ją rozrobić i pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @mat231 10 stopni starczy w zupełności może nawet i mniej. Ważne jest moczenie glinki w bardzo ciepłej wodzie no i do tego poślizg też dobrze by było mieć trochę podgrzany. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 12 godzin temu, mat231 napisał: Jaka optymalna temperatura do pracy z glinką? Żeby dało się ją rozrobić i pracować. Kup sobie kostkę syntetyczną. Np Marflo. Chyba Adbl robi też coś podobnego. Wg mnie jest bezpieczniejsze w niższych temperaturach niż tradycyjna glinka Metoda jest mniej agresywna, ale robi robotę, często płukaj w wiaderku z lekko ciepłą wodą i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefONE Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Dokladnie, ja żółtą VP jechałem przy 6 stopniach i było znośnie, za to niebieska mimo ciepłej wody juz ewidentnie broiła. Polimerek trwalszy i mniej inwazyjny jak często moczysz. Jedyna klasyczna glinka która zawsze dawała rade w niskich temperaturach to Bilt Hamber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Jaką szczotkę na wkrętarkę polecacie do tapicerki żeby nie zaciągała tkaniny? ADBL Twister Soft, K2 Brill a może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sodol Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 @kamil598 od siebie polecam K2. Na tapicerke Audi jest w sam raz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skav Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Planuje nałożyc 2 warstwy wosku (fk 1000p) na lakier i felgi, jak to zrobić żeby było to zgodnie ze sztuka? Nałożyc jedna warstwe, poczekac np 1-2h i leciec druga czy lepiej odczekac 24h? Podejrzewam że dużo zależy tutaj od wosku/sealantu, ale może jedna z tych metod jest 'poprawniejsza' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 16 minut temu, Skav napisał: Planuje nałożyc 2 warstwy wosku (fk 1000p) na lakier i felgi, jak to zrobić żeby było to zgodnie ze sztuka? Nałożyc jedna warstwe, poczekac np 1-2h i leciec druga czy lepiej odczekac 24h? Podejrzewam że dużo zależy tutaj od wosku/sealantu, ale może jedna z tych metod jest 'poprawniejsza' Dlaczego nie trzy warstwy?! Wystarczy jedna 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skav Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 1 hour ago, alexander.p said: Dlaczego nie trzy warstwy?! Wystarczy jedna Dwie podobno jeszcze ma sens w kwesti trwałosci wosku, a że u mnie z czasem czasami krucho (może inaczej, krucho z odpowiednią pogodą w czasie jak moge sie zając autem) to nawet ten miesiac może dwa dłuższego zycia wosku zrobiłby u mnie robote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bitek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 @Skav Może lepiej rozejrzeć się za wytrzymalszym woskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skav Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 @Bitek Był plan kiedys fusso kupic, ale obecnie troche mi juz kasy poszło na chemie i powiedzmy że nie chce narazie wydawać wiecej kasy na detailing - tym bardziej ze obecny wosk prawie nie był uzywany, a raz uzyty wosk w kąt odstawic (ew. go sprzedać, ale bym go musiał chyba za 10zl wystawić żeby ktoś to wzial - szkoda zachodu) to troche smiesznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 2 godziny temu, Bitek napisał: @Skav Może lepiej rozejrzeć się za wytrzymalszym woskiem? aż ciekawy jestem co zaproponujesz pomijając że FK nie jest tzw. "woskiem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 FK pod względem trwałości nie jest zły. Nawet bym powiedział ponad przeciętną. Kładź drugą warstwę po 5-6h. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Szybkie pytanie, czy jest sens warstwować Dlux na frontach felg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 1 godzinę temu, keza napisał: Szybkie pytanie, czy jest sens warstwować Dlux na frontach felg? To ma sens. Na całej feldze oczywiście Cq uk 3.0 dwie warstwy, robia robotę, więc dlaczego nie dulux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 @alexander.p ok, dzięki za info. Spróbuję tak zadziałać. Jeszcze jedno pytanko, czy odstęp jednej godziny wystarczy między warstwami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 dla cq uk 3.0 tyle zaleca producent (chyba że jest "zimno" to dłużej) więc podejrzewam że z dlux'em będzie podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos10 Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Panowie , ostatnio słyszałem o impregnacji pada szamponem optimum no rinse , czy ktoś sprawdzał , uzywał tego rozwiązania , poleca lub nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkeolowy Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 2 godziny temu, zajkos10 napisał: Panowie , ostatnio słyszałem o impregnacji pada szamponem optimum no rinse , czy ktoś sprawdzał , uzywał tego rozwiązania , poleca lub nie Nie rozumiem w czym problem sprawdzić. Jak nie no rinse to obojętnie jaki QD i wyciągnąć wnioski. Czasem mam wrażenie, ze napisanie posta zajmuje więcej jak pójście do garazu i sprawdzenie.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos10 Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 1 minutę temu, Arkeolowy napisał: Nie rozumiem w czym problem sprawdzić. Jak nie no rinse to obojętnie jaki QD i wyciągnąć wnioski. Czasem mam wrażenie, ze napisanie posta zajmuje więcej jak pójście do garazu i sprawdzenie.. Możesz sie przejść , zobaczyć i wyciagnac wnioski swoje, będe wdzieczny jeśli dla Ciebie to 5 minut roboty niż odpisywać bez sensu:) ? Po pierwsze nie mam pod reką obecnie ani maszyny , ani możliwości sprawdzenia jak działa takie połączenie , niektórzy ludzie pracują w delegacji , ktoś w jednym z filmików na yt wspomniał o tym wiec chce dopytac tutaj czy to sie sprawdza czy jednak lepiej impregnowac pasta . Pytanie szybkie i proste dlatego zadane w tym dziale , od tego jest chyba ten dział i to forum ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkeolowy Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 To sprawdź jak będziesz miał czas, bo P. Marcin Szkatuła Ci powie, ze bez impregnacji pada optimum no rinse nie zrobisz korekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi