D@ViD Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 @alexander.p ale co się stało bo za bardzo nie widac.... Sonax Energy Foam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 @alexander.p ale co się stało bo za bardzo nie widac.... Sonax Energy Foam? Mega zacieki po płynie do spryskiwaczy. Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 @bigsmith21 jak sam podejrzewasz użyj dedykowanego produktu. APC pewnie też da radę ale kwestia ile czasu zajmie Ci dobranie odpowiedniej proporcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 12 godzin temu, Fredi88 napisał: Jak narazie to są same domysły. Ja jeszcze testu 50:50 nie widziałem żeby ktoś kładł na cleaner i wymyty cleaner i zrobił porównanie gdzie dłużej siedzi. Sam kładę woski różne na zimę na cleaner i spokojnie całą zimę siedzą nawet z traktowaniem ich bezdotykiem. Niektórzy do wosku podchodzą jak do remontu domu raz na 20 lat. Zjedzie po 3 miesiącach to się nowy położy... to tylko wosk. Są tacy co robili 50tki, a nawet 25tki Na cleanery, na aio, po inspekcji, różne marki różne kombinacje ogólnie jakieś wnioski udało się zebrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigsmith21 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Budżetowy nie jest, ale warty tej ceny, robi mega robotę https://mrcleaner.pl/prewax-cleanery-przed-woskiem/house-of-wax-amber-lekko-scierny-cleaner-do-lakieru-250ml?from=listingOstatnie pytanie. Impregnować pada przed nałożeniem? Rozumiem że daje tego minimalną ilość i wypracowuje praktycznie do zera, ewentualne resztki docieram fibrą? Da się tym hologramy zrobić? Jak schodzi z plastików? Pytam bo mam go już do odbioru i będę działał Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarBi Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 #rękawica z wełnianym włosiem + mikrofibrowa Szukam godnej polecenia rękawicy z wełnianym włosiem zastanawiam się nad czymś takim: "Flexipads "THE PUNK" Merino Wash Mitt - dwustronna rękawica z naturalnej wełny, długie + krótkie włosie" - miał ktoś styczność/ ewentualnie poleci coś ciekawego ? Wcześniej używałem rękawicy od RRC (progi nadkola) i CarPro Wool Wash Mitt z której byłem mega zadowolony i prawdopodobnie również wpadnie kolejny raz. Niestety podczas testu szamponów zdarzyło mi się zostawić niewypłukane rękawice w wiadrze, po tym zajściu z obu rękawic masakrycznie wychodzi włosie... Co gorsza zupełnie nie pamiętam czym wtedy myłem więc winowajca nieznany. Co do rękawicy z mikrofibry używam workstuff, z którego w sumie również jestem zadowolony ale denerwuje mnie to że jest on tak gruby. Polecicie coś sprawdzonego, ze ścisłym ściągaczem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 8 godzin temu, ghost napisał: Są tacy co robili 50tki, a nawet 25tki Na cleanery, na aio, po inspekcji, różne marki różne kombinacje ogólnie jakieś wnioski udało się zebrać śpiewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochen Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @MarBi polecam klasyka Meguiars Microfiber Wash Mitt - co prawda porównanie mam tylko do Typhoon'a od WS, kermita od ADBL'a i jakichś chinoli ale jest sztos - no chyba, ze ktoś nie lubi krótkiego włosia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarBi Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @bochen zapomniałem dodać, mam również i ta rękawicę ale tam jest strasznie szeroki ściągacz co mi średnio odpowiada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 2 godziny temu, alexander.p napisał: śpiewaj 4 przypadki: A) wosk na cleaner tej samej marki - tak się robiło, tak się robi, wszystko działa, można zamknąć temat. Co bardziej spostrzegawcze osoby w instrukcji woskowania Zymol, SV, DodoJuice, Soft99, Meguiars nie znalazły żadnej wzmianki o IPA, bo jej tam NIE MA. ------ inne pomysły ----- B) wosk na nieoczyszczony lakier, umyty ale bez cleanera, błąd, czyli coś co robi pół nieświadomego społeczeństwa. Zdecydowanie najgorszy wygląd. Najgorsza śliskość, przez chropowatość gorsze hydro. Ale trwałość sprawdzona bez większej różnicy. C) cleaner innej marki niż wosk, tu się zaczyna loteria. Może być tak, że działa pięknie, a może być tak, że hydro jest delikatnie gorsze, a trwałość różni się jednak nadal minimalnie. Raczej nie ma większego znaczenia czy wosk poleży np. 10 czy 11 tygodni. Coś dla miłośników kombinacji lub gdy nie ma innych produktów w szafce a robotę trzeba zrobić. D) cleaner wymyty IPĄ bo jest innej marki niż wosk i wchodzi w dziwne reakcje. Ipa przyszła z ratunkiem dla osób lubiących NIEUDANE eksperymenty. Okazuje się, że w skrajnych przypadkach formuły chemiczne nie współpracują. Paskudne hydro zauważalne gdy znamy wosk i wiemy, że powinno być lepsze. Gdy pojawiają się mazy, duchy, pocenie, których nie ma w komplecie producenta. W skrajnych przypadkach może trafić się utrudnione wiązanie wosku z podłożem i marna trwałość. Gdy znamy produkt i ewidentnie zachowuje się dziwnie w połączeniu z innym. Wtedy albo wracamy do zestawu zalecanego, albo ostatecznie ipa. Jak powyżej, w mojej opinii ipa jest zbędna przy woskowaniu. A używanie jej to skrajne przypadki, będące efektem własnych nieudanych kombinacji z różnymi markami Może jeszcze się czegoś nauczę, na dziś takie mam wnioski z dotychczasowych lat zabawy różnymi cleanerami i woskami/sealantami 4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodowa Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 3 minuty temu, MarBi napisał: @bochen zapomniałem dodać, mam również i ta rękawicę ale tam jest strasznie szeroki ściągacz co mi średnio odpowiada... z tego co mierzyłem w sklepie rekawica od SG miała dosc silny sciagacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietras Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Panowie, jesteście w stanie powiedzieć co tu się stało? Koleżanka poprosiła, żeby jej auto ogarnąć, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1992 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @Pietras po zdjęciu wygląda jak utleniony lakier, jeżeli to tak jak mowie to tylko lakierowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 11 Września 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 14 minut temu, Pietras napisał: co tu się stało? Ktos tu papierami jechał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Cześć, Tugarex, ile to może powiedzieć na lakierze bo nie pisze nic po polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumins Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 34 minuty temu, Domel napisał: Ktos tu papierami jechał Wygląda mi to na nieudaną próbę wyprowadzenia papierami utlenionego lakieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietras Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Auto kupiła pół roku temu i mówi, że maska wyglądała normalnie. Może leżał tam jakiś siuwaks, który to maskował bo po polaniu wodą wyglada prawie ok. Zobaczyłem resztę auta i już wszystko jasne - Janusz zrobił pakiet premium ... Będę miał panel testowy na pasty 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 problem z NW na szybie Audi - zaznaczę tylko, że kładłem tego typu produkty na przynajmniej 20+ autach i nigdy "kuku" nie miałem. więc: na wiosnę na nową oryginalną szybę wpadł SG Glass Polish (nałożony białym NAT i rotacją) do tego SG Drop Off. wszystko cacy ale po jakimś czasie zaczęły skakać wycieraczki po szybie - wymienione na nowe Bosch - trochę się poprawiło. niedawno, przy okazji aplikacji powłoki, na szybę wpadł Prostaff Kiiro Bin + Glaco, wycieraczki porządnie umyte i jak często jest sugerowane zapuszczone tą samą NW. efekt bajka... tyle, że wycieraczki znów zaczęły po tygodniu przeskakiwać uspokajają się na chwilę po spryskaniu szyby płynem (świeży sonax letni). sama NW siedzi super i pięknie zrzuca wodę ale nie mogę sobie poradzić z wycieraczkami (te mają ok. 5-6 m-cy, może ze 2500-3000 km). jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1992 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @Pietras to jest nic. Znajomego syn kiedyś dał do po lakierowania, a bardziej do odświeżenia całego lakieru Mercedesa s class W220 do naprawdę najlepszego lakiernika w mojej okolicy. Zapłacił 12.000 PLN.... Nie chciał byś widzieć jak został wypolerowany, oczywiście farecla G3 i to tyle. Pyta się mnie czy coś dam radę zrobić (było tyle przepalen i hologramow na lakierze że to szok). Oczywiście wyszło to bardzo dobrze, a do tego mistrza nie chciał jechać bo jak powiedział "coś mu zrobię". Niestety gdzieś mi uciekły fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @CarlosBlack Audi z którego roku? Znajomy mnie poprosił o aplikacje nw na najnowszej Q3. Angelwax, Autoland, Gtechniq G5, a nawet po Glaco de cleaner wycieraczki skakały jak szalone. Pióra wyczyszczone idealnie, przeleciałem je również nw bez skutku. Ostatecznie ściągnąłem wszystko z szyby i została jałowa. Na moim a4 dobrze spisuje się G5 od Gtechniq. Czemu tam nic nie siadło? Nie mam pojęcia. Myśle, że trzeba próbować z różnymi nw do skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigsmith21 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 4 przypadki: A) wosk na cleaner tej samej marki - tak się robiło, tak się robi, wszystko działa, można zamknąć temat. Co bardziej spostrzegawcze osoby w instrukcji woskowania Zymol, SV, DodoJuice, Soft99, Meguiars nie znalazły żadnej wzmianki o IPA, bo jej tam NIE MA. ------ inne pomysły ----- B) wosk na nieoczyszczony lakier, umyty ale bez cleanera, błąd, czyli coś co robi pół nieświadomego społeczeństwa. Zdecydowanie najgorszy wygląd. Najgorsza śliskość, przez chropowatość gorsze hydro. Ale trwałość sprawdzona bez większej różnicy. C) cleaner innej marki niż wosk, tu się zaczyna loteria. Może być tak, że działa pięknie, a może być tak, że hydro jest delikatnie gorsze, a trwałość różni się jednak nadal minimalnie. Raczej nie ma większego znaczenia czy wosk poleży np. 10 czy 11 tygodni. Coś dla miłośników kombinacji lub gdy nie ma innych produktów w szafce a robotę trzeba zrobić. D) cleaner wymyty IPĄ bo jest innej marki niż wosk i wchodzi w dziwne reakcje. Ipa przyszła z ratunkiem dla osób lubiących NIEUDANE eksperymenty. Okazuje się, że w skrajnych przypadkach formuły chemiczne nie współpracują. Paskudne hydro zauważalne gdy znamy wosk i wiemy, że powinno być lepsze. Gdy pojawiają się mazy, duchy, pocenie, których nie ma w komplecie producenta. W skrajnych przypadkach może trafić się utrudnione wiązanie wosku z podłożem i marna trwałość. Gdy znamy produkt i ewidentnie zachowuje się dziwnie w połączeniu z innym. Wtedy albo wracamy do zestawu zalecanego, albo ostatecznie ipa. Jak powyżej, w mojej opinii ipa jest zbędna przy woskowaniu. A używanie jej to skrajne przypadki, będące efektem własnych nieudanych kombinacji z różnymi markami Może jeszcze się czegoś nauczę, na dziś takie mam wnioski z dotychczasowych lat zabawy różnymi cleanerami i woskami/sealantamiCiekawe jak siądzie Collinite 476 na House of wax Amber. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaso Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @KUBA46 tą q3 jechałeś tlenkiem ceru może? Może ona fabrycznie miała jakąś powłokę na sobie? Jak nie to tlenkiem przy atakować i dopiero zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 @Lukaso tam było jechane ostro wszystkim Glass Polish od Sg, ceriglass. Oczywiście też sprawdzałem czy zdjąłem całą hydrofobe. Nic nie pomagało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 2 godziny temu, CarlosBlack napisał: problem z NW na szybie Audi - zaznaczę tylko, że kładłem tego typu produkty na przynajmniej 20+ autach i nigdy "kuku" nie miałem. więc: na wiosnę na nową oryginalną szybę wpadł SG Glass Polish (nałożony białym NAT i rotacją) do tego SG Drop Off. wszystko cacy ale po jakimś czasie zaczęły skakać wycieraczki po szybie - wymienione na nowe Bosch - trochę się poprawiło. niedawno, przy okazji aplikacji powłoki, na szybę wpadł Prostaff Kiiro Bin + Glaco, wycieraczki porządnie umyte i jak często jest sugerowane zapuszczone tą samą NW. efekt bajka... tyle, że wycieraczki znów zaczęły po tygodniu przeskakiwać uspokajają się na chwilę po spryskaniu szyby płynem (świeży sonax letni). sama NW siedzi super i pięknie zrzuca wodę ale nie mogę sobie poradzić z wycieraczkami (te mają ok. 5-6 m-cy, może ze 2500-3000 km). jakieś pomysły? Większość NW niestety nie jest śliska. Poza tym NW są magnesem na kamień z wody, po czasie widać ile się tego osadza. Osobiście NW stosuję tylko na szyby boczne i tylną. Na przód Duragloss Nanoglass Ceramic Coating jeszcze mam ze starych zapasów. Super śliski. Nie zrzuca tak szybko jak klasyczna NW, ale poza tym współpracuje i działa ze wszystkimi szybami i wycieraczkami jakie widziałem na rynku. Super ratunek na sytuacje bez wyjścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 @KUBA46 audi A4 4-5 lat ale szyba nowa, wymieniona w ASO. Spróbuję jeszcze innych wycieraczek, może bosch jest jakiś upierdliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi