Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie macie jakieś sposoby na szybkie mycie auta bez wiadra, tylko z Karchera?
Korzystam z podwórka u przyszłych teściów. I nie zawsze jest czas na wyciąganie wszystkiego. W takich warunkach gdzie jest wysoka temperatura mycie z pianownicy + płukanie woda miejską to masakra, często auto wygląda gorzej przy przed umyciem. Oczywiście mowa tutaj o spłukaniu bez wycieranie auta bo trochę glupota wycierać auto tylko po pianie. Jakies ciekawe sposoby macie czy wtedy jeździcie na bezdotyk i demiralka na koniec?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Patryk14  Jeżeli chcesz umyć bezdotykowo to tylko myjnia bezdotykowa i własna piana/oprysk, a płukanie zdemineralizowaną. Inna opcja to filtr zmiękczający wodę ale nie jest tani i trzeba go „serwisować”.

• Moderator
Opublikowano
5 minut temu, Mumins napisał:

Najlepszy aktualnie na rynku wipe-out to Waszym zdaniem...? (jakość/cena/wrażenia z pracy)

ultracoat wipe it, moim zdaniem jest bardzo fajny swojego czasu kupiłem i używam od tamtego czasu. Mocny pięknie wymywa nie odparowuje az tak szybko

lekko śmierdzi ale to mi nie przeszkadza, na jakis miękkich lakierach można rozrobić 50/50

• Lubię to 1
  • Okay 1
Opublikowano

Koledzy co polecacie do pielęgnacji powłoki polimerowej? Brat szwagra położył na nowe auto, a dla mnie jest to zupełnie nieznany grunt i nie potrafię mu pomóc w temacie kosmetyków.

Możecie polecić jakiś szampon i QD do podbicia?

Z góry dzięki za info

Opublikowano
4 minuty temu, BiałyGTi napisał:

ultracoat wipe it, moim zdaniem jest bardzo fajny swojego czasu kupiłem i używam od tamtego czasu. Mocny pięknie wymywa nie odparowuje az tak szybko

lekko śmierdzi ale to mi nie przeszkadza, na jakis miękkich lakierach można rozrobić 50/50

Też brałem go pod uwagę, ale trochę zniechęcił mnie opis producenta na jednej ze stron, pt. bardzo mocna IPA. Alkohol alkoholem, ale to nie wystarczy by przygotować powierzchnię pod powłoki. Czyli sprawdza się u Ciebie? Kilkukrotnie wymywasz czy raz wystarczy?

Opublikowano
Godzinę temu, BiałyGTi napisał:

@Mumins zazwyczaj podczas korekty wymywam zawsze ipa a na koniec  cale auto jeszcze raz ultracoat badz innym

Jasna sprawa. Miałem na myśli czy powielasz odtłuszczanie ultracoatem czy jednokrotnie odtłuszczasz i aplikujesz po odparowaniu. 

Opublikowano

Dzięki wielkie. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś przemyślenia dotyczące wipe-outów to chętnie podyskutuję. Czy ktoś na bieżąco używa wersji Pro z ADBL?

• Moderator
Opublikowano

@Mumins jeszcze masz scan inspection z SG tez spoko produkt . Ten jeszcze wolniej odparowuje od ultracouta i dodatkowo pachnie wiec nie dusi az tak. Ale tu malo używałem bo moze z 2L i nie jestem w stanie stwierdzić czy z jakas pasta gorzej wspulpracuje czy z kazda to samo. Używałem go głownie z Kochem oraz Sonaxem bo to moj system polerski w 90% i tu sprawdzał sie dobrze, pastę wymywał krzywdy nie robił wiec sadze ze tez jest wart uwagi 

teraz dokupilem wipe outa od chemical guys ale jeszcze nie używałem. jak na razie nr zostaje Ultracoat wipe it swoje kosztuje ale mysle ze warto  

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja tam zmywacza Bolla używam i po roku widzę "moje" autka z siedzącymi powłokami ... nawet na  merivie żony na masce niczym nie przykrywane Cquartz 3.0 i Tacsystem shine mają się dobrze , tak więc nie widzę potrzeby zwiększaniu wydatków /kosztów 😉  Obecnie dla testów kupiłem w promocji wipeout RR bo kosztował tyle samo co zmywacz w lokalnym sklepie .

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja bardziej chciałbym się dowiedzieć o zabezpieczenia plastików wewnątrz auta typu kokpit itd. Co oprócz dressingu, jakieś powłoki są ? kiedyś natknąłem się na chińską, ale raczej to nic nie wart.

Opublikowano

Jakie dać proporcje apc od adbl, chcę usunąć biały nalot który nazbierał się na plaatikach po korzystaniu z myjni?

Opublikowano

Cześć,

jak usunąć naklejkę eurolites z plastikowej lampy?

kiedys trzymała sie mocno, ale teraz zmieniła kolor - wyglada na to ze sie wypaliła trochę - i jak sie nagrzeje to zaczyna odłazić. Ale widać ze pod nią jest kupa kleju.

Zatem, czym bezpiecznie usunac resztki kleju z lampy?

Opublikowano

W wątku o cleanerach nikt nie odpowiedział więc ponawiam tutaj. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy te dwa produkty sa warte zakupu?? Kto miał doświadczenia?

0_CWS_104_04-2T.jpg

0_CWS80316-2.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, MGH napisał:

W wątku o cleanerach nikt nie odpowiedział więc ponawiam tutaj. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy te dwa produkty sa warte zakupu?? Kto miał doświadczenia?

0_CWS_104_04-2T.jpg

0_CWS80316-2.jpg

Wiesz, że to nie są cleanery?

Opublikowano

@Kuba95 Wiem że to nie są cleanery. Bug&tar wiadomo co ma robić. Nie pytałem o niego w temacie o cleanerach ale widziałem na wyprzedaży w sklepie SK to wkleiłem też tu. 

Clean Slate przynajmniej po opisie ma częściowo funkcje cleanera. Przynajmniej jeśli chodzi o ściąganie starego wosku. Chociaż opis sugeruje że cleaner już po tym niepotrzebny. Czy działanie może być podobne do 4Nano Scrub?

Dlatego pytam czy faktycznie to działa jak powinno bo może warto mieć to dodatkowo w arsenale.