Alfa47 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 Panowie, Takie mam pytanie, pierwsza korekta (dwuetap) i efekty nie są zadowalające, Mikroryski coś tam usunięte, głębsze nie bardzo, co mogłem zrobić źle bo efekt jaki był taki jest no może trochę lepiej nabłyszczony. Co było grane ? Polerka Masner Cutting Koch Chemie H8.02 + Niebieski Royal Pads Finish Menzerna 3800SF+ Czarny Nat Wosk Collinite 476's Obroty to 1 bieg na rozprowadzenie, 3 i 4 bieg na polerowanie co dot. obu past, Dodam że robiłem po 2-3 przejazdy tzn. 2-3 wypracowania pasty. Docisk taki optymalny nie za mocny czy lekki starałem się w miarę. Czy może jakieś za szybkie przejazdy tzn. góra-dół, lewo-prawo ?? Dodam że past zużyłem może ok 200ml Zdjęcia tutaj chodź na ostatnim to widać że niby ładnie, ale na żywo to niema takiego efektu tylko aparat tak uchwycił Tutaj takie 50/50 po 2 przejazdach: Tak pad po całym samochodzie wyglądał: Jakieś pomysły, Co mogłem zrobić źle ? Czy może lakier taki zmęczony że tylko tyle mogłem z niego wycisnąć, chyba że było by lepiej gdyby futro czy cokolwiek innego poszło ? Pytać, mówić abym przy nast. tego samego błędu nie popełnił. Bo w kolejce Passat do ogarnięcia.
YOBACK Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 @Alfa47 BMW ma bardzo twarde lakiery. Mogłeś spróbować 2-3 razy wypracować pastę na niebieskim padzie i zobaczyć, czy jest lepiej. Z reguły do BMW i VAG-ów nie podchodzę bez futra/mikrofibry bo są to bardzo twarde lakiery i nawet swirle bez futra ciężko usunąć. Co do zniszczenia pada - unikaj kontaktu z emblematami - oklejaj je taśmą. Wszystkie elementy odstające - spryskiwacze na masce itp musisz unikać i oklejać taśmą, żeby nie niszczyć padów. Do manewrowania obok emblematów kup sobie talerz 50mm i pady 50mm i wtedy będziesz mógł śmiało wykończyć w tych miejscach robotę. @sT3VE Podstawowe pytanie: miałeś problemy takie, że polerka jakby uciekała Ci z ręki? Tak, że Ty idziesz w dół polerką, a ona chce iść w bok/górę? 1
sT3VE Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 17 minut temu, YOBACK napisał: @Alfa47 BMW ma bardzo twarde lakiery. Mogłeś spróbować 2-3 razy wypracować pastę na niebieskim padzie i zobaczyć, czy jest lepiej. Z reguły do BMW i VAG-ów nie podchodzę bez futra/mikrofibry bo są to bardzo twarde lakiery i nawet swirle bez futra ciężko usunąć. Co do zniszczenia pada - unikaj kontaktu z emblematami - oklejaj je taśmą. Wszystkie elementy odstające - spryskiwacze na masce itp musisz unikać i oklejać taśmą, żeby nie niszczyć padów. Do manewrowania obok emblematów kup sobie talerz 50mm i pady 50mm i wtedy będziesz mógł śmiało wykończyć w tych miejscach robotę. @sT3VE Podstawowe pytanie: miałeś problemy takie, że polerka jakby uciekała Ci z ręki? Tak, że Ty idziesz w dół polerką, a ona chce iść w bok/górę? Na pierwszym przejeździe tylko troszkę, ale tam stosowałem prawie zerowy docisk. Na drugiej już dość mocno mi uciekała. Długo bawiłem się z umieszczeniem pada na rzepie dobrze
YOBACK Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 @sT3VE Jeżeli maszyna Ci ucieka, to prawdopodobnie nie dociskasz maszyny prostopadle do lakieru. Jak masz mocowanei typu D, to spróbuj je zdjąć i położyć rękę na samej maszynie ponad talerzem mocującym. Jeżeli będzie się grzać, to po prostu załóż jakąś rękawiczkę. Jak maszyna myszkuje i musisz z nią walczyć, to rysujesz troszkę lakier zamiast go polerować. Spróbuj bez tej rączki i powinna Ci maszyna iść bardzo ładnie Jeszcze jedna rzecz może Ci przeszkadzać w prowadzeniu maszyny - zbyt duża ilość pasty na padzie. Ja zwszę daję 3-4 groszki na pada i jest ok. Jak mi myszkuje, to daję mniej. 1
Alfa47 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 @YOBACK Tzn. pastę wypracowywałem 2-3 razy, chyba że chodzi ci o 5 czy 6 razy ale to wtedy robota na dwa dni jeden etap Co do emblematów itd. wlaśnie miałem je oklejone taśmami Colada i kończoncymi się BOLL i jakimś No Name'em i tak go załatwiło jak tylko gdzieś tam drasnęło, i tym padem dam radę jeszcze jeden samochód zrobić czy do wyrzucenia ? Ilewam idzie pasty cuttingowej oraz finishu na jeden samochód ? Czyli co bez futra to jak bez ręki przy polerowaniu BMW oraz Passata ? BMW już raczej tak zostanie, tylko wyprać wnętrze itd. Efekt jest jaki jest, na pierwszy raz to dobrei to, ale wosk colli to strasznie ciągnie kurz
YOBACK Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 @Alfa47 2-3 razy to dużo wypracowań. W takim razie na ten lakier tylko futro i nic innego. Samo oklejanie i tak nie daje za dużo. Nawet o taśmę lubi się pad uszczerbić. Przy cuttingu niestety trzeba mocno uważać na wszystkie wystające elementy w samochodzie i je omijać. Pasty cuttingowej idzie mi około 50g na samochód pokroju Rover 75/MG ZT. Finishu idzie mi mniej, ale nie mierzyłem ile. Co do pasty Kocha, to najlepiej wg mnie używać gąbki białej od flexipads. Nie wiem dlaczego, ale to połączenie często nawet nie wymaga żadnego finishu! 1
KapselK Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 2 godziny temu, Alfa47 napisał: Czyli co bez futra to jak bez ręki przy polerowaniu BMW oraz Passata ? Mi piękny One Step wyszedł na E91 EX 04/06 + Royal Pads One step i maszyna DA. To była moja pierwsza korekta, ale efekt jaki osiągnąłem jest o niebo lepszy niż u Ciebie. Najpierw bym ogarnął rdzawe purchle a potem brał się za polerowanie lakieru...
Alfa47 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 @KapselK purchle były zamaskowane, i auto leci na sprzedaż i kupujący będzie obciążony robotą rdzawych miejsc, bo mi to się po prostu nie kalkuluje wiec wole cenę obniżyć i niech ktoś robi. A lakier był robiony tylko po to żeby go odświeżyć i pousuwać te mikroryski itd. 1
zibi-M Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Alfa47 21 godzin temu, Alfa47 napisał: Panowie, Takie mam pytanie, pierwsza korekta (dwuetap) i efekty nie są zadowalające, Mikroryski coś tam usunięte, głębsze nie bardzo, co mogłem zrobić źle bo efekt jaki był taki jest no może trochę lepiej nabłyszczony. Co było grane ? Polerka Masner Cutting Koch Chemie H8.02 + Niebieski Royal Pads Finish Menzerna 3800SF+ Czarny Nat Wosk Collinite 476's Obroty to 1 bieg na rozprowadzenie, 3 i 4 bieg na polerowanie co dot. obu past, Dodam że robiłem po 2-3 przejazdy tzn. 2-3 wypracowania pasty. Docisk taki optymalny nie za mocny czy lekki starałem się w miarę. Czy może jakieś za szybkie przejazdy tzn. góra-dół, lewo-prawo ?? Dodam że past zużyłem może ok 200ml 4 bieg to już za wysokie obroty przy tej rotacji i gąbce. Trzeba pamiętać, że gąbka grzeje się mocniej niż futro. Skutkiem przegrzania gąbek jest właśnie ich rozpadanie co miało miejsce u Ciebie. Pracując na rotacji dobrze mieć kilka padów o tej samej sile cięcia dzięki czemu możesz je sobie rotować np. co 2 panele dając im czas na ostudzenie. Na początek fakt wychodzi drogo bo trzeba kupić kilka padów ale potem jest to oszczędność bo starczają na dłużej. Co do efektów końcowych to tutaj problemem mógł być duży przeskok past tzn. mocno tnący H8 i bardzo słaba M3800 która nie poradziła sobie z wyciągnięciem bałaganu po h8. Trzeba było spróbować czegoś pośredniego np. sonax 04-06 który niby jest polishem ale na super wykończenie na miękkiej czarnej gąbce i do tego mniejsze obroty przez co, przy finischu możesz dłużej pracować z pasta i uzyskać lepsze efekty.
Alfa47 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 @zibi-M niby pad się nie grzał bo dawał trochę odpoczynku, chyba ze się nie znam. Przy nast samochodzie może innymi pastami zrobię to wyjdzie lepiej.
kowloonwax Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 18 godzin temu, KapselK napisał: Mi piękny One Step wyszedł na E91 EX 04/06 + Royal Pads One step i maszyna DA. To była moja pierwsza korekta, ale efekt jaki osiągnąłem jest o niebo lepszy niż u Ciebie. Najpierw bym ogarnął rdzawe purchle a potem brał się za polerowanie lakieru... Jaka maszyna konkretnie? O skok mi chodzi głównie
menior Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 A jaka jest roznica w praktyce tak lopatologicznie miedzy danym skokiem a innym,ja pracuje na DA 12 mm,co bym zyskal przechodzac na dajmy 15 mm a co stracil na 9mm
YOBACK Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 @menior Przechodząc na 9mm stracisz na cięciu a zyskasz na wykończeniu, a przechodząc na 15mm masz lepsze cięcie a gorsze wykończenie(cięcie dużo lepsze a wykończenie minimalnie gorsze. 1
powalla Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Tylko zamiast zmieniac maszyne warto pokombinowac z padami i pastami , bo przeskok w ta czy tamta strone o 3mm bedzie ledwo zauwazalny 1
sT3VE Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Jaka pasta finiszowa menzerny? Jest ich chyba z 3 albo 4, mam mętlik... Do dwuetapówki po Menzernie 400 co się nada? 3500 czy 3800?
Arkeolowy Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 1. Warto kupić czołówkę scangripa? Bo spotkałem się z opinią, ze ten chinol z alledrogo za 40/50zl wcale mu nie ustępuje.. @BiałyGTi 5985281920 nr oferty, o tym mowa 2. Przy jakim świetle najlepiej Wam się pracuje podczas korekty barwa coś koło 4000K czy raczej chłodna 6500K. Potrzebuje do statywu dobrać barwę i moc, wydaje mi się, ze taki LED 2x100W wystarczy?
Moderator BiałyGTi Opublikowano 3 Czerwca 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 @Arkeolowy 1. warto kupic scangripa ma renome i wiedza co robia. O chinolu nic nie slyszalem 2. Ja mam halogen HQI 4000 i nie zamienił bym na zadna inna barwe
astra_garage Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 22 minuty temu, sT3VE napisał: Jaka pasta finiszowa menzerny? Jest ich chyba z 3 albo 4, mam mętlik... Do dwuetapówki po Menzernie 400 co się nada? 3500 czy 3800? @sT3VE Po Menzerna 400 rekomendowana jest Menzerna 3500. Tak jest w ulotce Menzerny i w większości przypadków to się sprawdza.. Spójrz na to: 1
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Czerwca 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 10 godzin temu, Arkeolowy napisał: 5985281920, o tym mowa do wnetrza ok do korekty nie sprawdzi sie moim zdaniem
Hubee Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 @Arkeolowy do czego chcesz tego scangripa uzywac? Ja kupilem sobie w zeszlym tyg. Swiatlo wole zimny bialy. Jedna lampe mam od scangripa na cieply / zimny, reszta zimny bialy.
Birkhof Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 1 godzinę temu, Hubee napisał: @Arkeolowy do czego chcesz tego scangripa uzywac? Ja kupilem sobie w zeszlym tyg. Swiatlo wole zimny bialy. Jedna lampe mam od scangripa na cieply / zimny, reszta zimny bialy. Ile K? bo zimny ma dużą rozpiętość
Hubee Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Moje Led 50w maja 4500lm i >6000-6500K Scangrip ma 5000lm 4500/6500 Ogolnie odchdze od tych LED 50W, bo wala po oczach. 1
Lukaso Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Co lepiej Koch H8.02 czy menzerna 400? W sensie z czym się lepiej pracuje, cięcie wykończenie, no ogólnie?
Rekomendowane odpowiedzi