Emig Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Panowie Glasur czy titanium? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qn666 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Szybkie pytanie. Zamierzam przeprowadzić porządne przygotowanie lakieru i położenie fusso. Nie mam żadnych maszyn polerskich. Czy poniższa kolejność jest odpowiednia czy trzeba coś zmienić? - [ ] Piana mocna TENZI TRUCK Clean - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Tar and Glue remover zostawić na ok 5min - [ ] Bug remover w zależności czy znajdę jakieś owady - [ ] Piana mocna TENZI TRUCK Clean - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Deironizer ADBL zostawić na ok 15min - [ ] Spłukać myjką - [ ] Glinka na lubrykancie (woda + szampon) - [ ] Piana neutralna ValetPRO pH Neutral Snow Foam - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Cleaner Shiny Garage Pure Paint Cleaner - jak go nałożyć ręcznie? Aplikatorem bawełnianym? MIkrofibrą? - [ ] Wosk Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emig Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Po t&g daj pianę neutralna i następnie spłucz i wtedy deironizer Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 1 minutę temu, Qn666 napisał: Szybkie pytanie. Zamierzam przeprowadzić porządne przygotowanie lakieru i położenie fusso. Nie mam żadnych maszyn polerskich. Czy poniższa kolejność jest odpowiednia czy trzeba coś zmienić? - [ ] Piana mocna TENZI TRUCK Clean - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Tar and Glue remover zostawić na ok 5min - [ ] Bug remover w zależności czy znajdę jakieś owady - [ ] Piana mocna TENZI TRUCK Clean - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Deironizer ADBL zostawić na ok 15min - [ ] Spłukać myjką - [ ] Glinka na lubrykancie (woda + szampon) - [ ] Piana neutralna ValetPRO pH Neutral Snow Foam - [ ] Mycie na dwa wiadra - [ ] Cleaner Shiny Garage Pure Paint Cleaner - jak go nałożyć ręcznie? Aplikatorem bawełnianym? MIkrofibrą? - [ ] Wosk Z góry dziękuję za pomoc Tylko nie sam Truck Clean, chyba, że robisz Robura na szybką sprzedaż. Ewentualnie możesz się pokusić o dolewkę do Neutrala.... zależy do jakiej pianownicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qn666 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 1 minutę temu, Ari napisał: Tylko nie sam Truck Clean, chyba, że robisz Robura na szybką sprzedaż. Ewentualnie możesz się pokusić o dolewkę do Neutrala.... zależy do jakiej pianownicy... Dlaczego nie można samej? Planowałem porządnie usunąć wszystkie QD i QW które kładłem na auto.Mam klasyczną pianownicę PA podłączoną do karchera K5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 @Emig weź titanium. I trwałość, i cena lepsza. A w look'u pewnie jakieś nano %. Gwarantuję, że gdy przygotujesz lakier przy użyciu HDC i na to położysz titanium, to będzie duże WOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emig Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 @paperson no właśnie mam titanium i jest rewelka,ale myślałem o czymś nowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 @Emig a może Pinnacle Souveran Carnauba Paste Wax. Polecał go ostatnio @ghost tutaj: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 29 minut temu, paperson napisał: @Emig a może Pinnacle Souveran Carnauba Paste Wax. Polecał go ostatnio @ghost tutaj: Ojj polecam, w pewnym sensie jest sprzecznością Titaniuma. Przyjemny w aplikacji i zdecydowanie mniej trwały, ale nie tak łatwo go dostać, trzeba pogłówkować W temacie "Coś z wyższej półki" koledzy też polecają", jest kilka razy wspominany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 @ghost króliczka trzeba gonić , a Ty w przytoczonym poście na tyle atrakcyjnie opisałeś ten wosk, że moim zdaniem wart jest grzechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sT3VE Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ile około +/- zuzywacie deironizera na całe auto? Powiedzmy że na średniej wielkości auto, nwm sedana Mondeo? Ciekawski jestem 😝 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berd Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 10 godzin temu, Emig napisał: @paperson no właśnie mam titanium i jest rewelka,ale myślałem o czymś nowym Czemu pytasz ,,Galasur czy Titanium?'' skoro masz Titanium ,a myślisz o czymś innym. Myslałeś ,że powiemy Glasur Ja dołączam do kol @paperson i również zasugeruję Titaniuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 A mnie zastanawia różnica pomiędzy Glasur, Titanym, Carbon, Concours bo któregoś bym przytulił na wiosnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berd Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 @david2888 Jak odpowiem w ten sposób. Jeśli mówimy o wyglądzie, to każdy z nich wrzucony na lakier, który wcześniej potraktowany był HDC wygląda tak samo. Moi koledzy testerzy nie widzieli różnicy i były to tylko przypuszczenia. Jeżeli mówimy o trwałości, to mój ranking wygląda następująco 1. Titanium 2. Glasur/ Carbon - nie widzę różnicy. A jak nie widać różnicy ,to po co przepłacać 3 Concours Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 @Berd A Carbon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 12 godzin temu, Qn666 napisał: Dlaczego nie można samej? Planowałem porządnie usunąć wszystkie QD i QW które kładłem na auto.Mam klasyczną pianownicę PA podłączoną do karchera K5 Jeśli chcesz uniknąć problemów z uszczelkami (zaciekami)plastikiem i chromem to dolej max 10ml do PA na 1 pianowanie. Później jest Truck zbędny, może narobić więcej złego niż dobrego. Od usunięcia QD i QW jest cleaner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berd Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 20 minut temu, david2888 napisał: @Berd A Carbon? Na początek przygody z Zymolem znakomity. Z autopsji wiem, że po spróbowaniu Carbona nabierzesz ochoty na inne Zymole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozaa Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 12 godzin temu, Qn666 napisał: - [ ] Cleaner Shiny Garage Pure Paint Cleaner - jak go nałożyć ręcznie? Aplikatorem bawełnianym? MIkrofibrą? Aplikator bawełniany spełnia się w tym zadaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość orzech_1983 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Bardzo dobrze się sprawdza Tricolor do nakładania cleanerów ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 jak wypada koch green star 1:20 przy polecanym shiny garage citrus prewash 1:20?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkeolowy Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pewnie gorzej, bo zalecane stężenie dla kocha to 1:10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szox Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pytanko, autoglyma bawełnianym aplikatorem chce jechać, zda to egzamin? I po wypracowaniu dać mu troche poleżeć i zetrzeć fibrą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hep Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 W dniu 11.01.2018 o 10:47, orzech_1983 napisał: Ja pracuje na finishowym padzie na 4 biegu i czasami schodzę niżej żeby jeszcze tą pastę wypracować do końca. Na 4 biegu juz antiholo i sonax perfect finish (takich past używam) ładnie wykończy lakier po cięciu. Musisz próbować, u mnie taka kombinacja się sprawdza na czarnej perle hondy civic. Czyli przy wykańczaniu nie schodzisz na niższy bieg? Właśnie jedno z aut u mnie to civic i zastanawiam się czy lepiej jakiś onestep próbować czy kupić dwie pasty lekkościerną i stricte wykończeniową. Rysy to raczej drobne od mycia itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość orzech_1983 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 @Hep Możesz zrobić one step, na miękkim lakierze hondy spokojnie dasz rade jeśli tak jak piszesz masz drobne ryski. A robiłem one-step sonaxem perfect finish na zółtym padzie polishowym NAT'a. Nie robiłem finishu bo wykończenie po takiej kombinacji w zupełności mi wystarczyło, sczególnie, że i tak po tym wrzuciłem carpro essence. Na wiosnę będę robił finish na finishowym czarnym padzie. Wszystko zależy od stanu lakieru. Jak mam więcej czasu na zabawę zprzy aucie to podczas finishu schodzę na niższy bieg żeby jeszcze bardziej wypracować pastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 5 godzin temu, Berd napisał: Na początek przygody z Zymolem znakomity. Z autopsji wiem, że po spróbowaniu Carbona nabierzesz ochoty na inne Zymole Produkty Z. bez wątpienia mają zalety, składniki, zapach, hydrofobowość, ładny woreczek ale czy to wystarczy? Zależy kto czego szuka. Ja nie nabrałem ochoty, pozostałe przetestowałem z czysto detailerskiego obowiązku Różnice w wyglądzie jak to w woskach, zależnie od warunków, zresztą sam opisałeś.... Przyjemność pracy z HDC bardzo mała, aplikacja wosku też bez szału, wypacanie jest irytujące. Ludzie często wybierają Titaniuma nie tylko by zapewnić dłuższą żywotność, ale by jak najrzadziej mieć wątpliwą przyjemność aplikacji Zymola. Poziom przyjemności niski a cena niewspółmierna, użyłbym słowa "overpriced". Póki co nie wymyślono wosku, który byłby jednocześnie mistrzem przyjemnej aplikacji, zapachu, żywotności, wyglądu, połysku, hydrofobowości i samooczyszczania. Zawsze jest to jakiś kompromis i świadomy wybór na jaki cechy stawiamy, kosztem innych Myślę, że większość z nas stawia na przyjemność pracy i satysfakcję wizualną z efektów. Podczas wykonywania detailingowych czynności odprężamy się i zapominamy o obowiązkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi