PiterG Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Pytania: Ad.1 Nie ma takiego obowiazku ale w przypadku coli ja pewnie polecial bym ipa. Ad.2 Najlepiej maszyna. Tak jak[mention=2113]Domel[/mention] wspominal wyzej... Recznie troche sie napocisz. Ad.3 Robisz panel ruchami kolistymi oraz wycierasz. Mino wszystko dobra bylaby maszyna. Ad.4 Tak jak[mention=2113]Domel[/mention] wspominal chociaz nie ma reguly ze wzgledy na wilgotnosc powietrza, temperature oraz ilosc produktu jaka aplikujesz (ciensza - lepsza). Zrob test palca. Wyklikane ze smartfona... Oraz, czy wy czyścicie i nakładacie wosk nawet w najdalsze zakątki progów pod drzwiami(można powiedzieć, że to już podwozie - tak głęboko )? Dzisiaj tam glinkowałem to masakra - 2 czarne glinki i nadal nie jestem pewien czy to wyczyściłem w 100%. Mówię o długości jakieś 30-40cm od koła przedniego - bo to z niego cał syf idzie na te progi. Ja dzialam na calej powierzchni lakieru. Jesli lakier wchodzi na progi i widoczny jest tylko od spodu to rowniez tam dzialam. Uwazam, ze ma byc kompleksowo... Wiem, prawie nikt tam nie zaglada ale ma byc zrobione. Wyklikane ze smartfona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro112 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 14 godzin temu, SylPio napisał: Pytania: Ad.1 Nie ma takiego obowiazku ale w przypadku coli ja pewnie polecial bym ipa. Ad.2 Najlepiej maszyna. Tak jak[mention=2113]Domel[/mention] wspominal wyzej... Recznie troche sie napocisz. Ad.3 Robisz panel ruchami kolistymi oraz wycierasz. Mino wszystko dobra bylaby maszyna. Ad.4 Tak jak[mention=2113]Domel[/mention] wspominal chociaz nie ma reguly ze wzgledy na wilgotnosc powietrza, temperature oraz ilosc produktu jaka aplikujesz (ciensza - lepsza). Zrob test palca. Wyklikane ze smartfona... Ja dzialam na calej powierzchni lakieru. Jesli lakier wchodzi na progi i widoczny jest tylko od spodu to rowniez tam dzialam. Uwazam, ze ma byc kompleksowo... Wiem, prawie nikt tam nie zaglada ale ma byc zrobione. Wyklikane ze smartfona... A czym sie pozbyć takiego syfu który nie byl ruszany przez lata? Tar&glue i deiron i tam zdziałają cuda? Oraz, rozrobione 1:10 Adbl APC do detali na zewnątrz jest optymalce czy za mocne? Np. Do gum/uszczelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 @maro112 na pozostałości po T&G, deiron - glinka. Nie oszczędzaj przy oprysku auta na tych środkach, gdy widzisz, że coś jeszcze leży możesz dopryskać preparat powtórnie po kilku minutach. Reszta tak jak pisałem usuniesz glinką. 1:10 jest ok. Jeśli będzie za słabo możesz zwiększyć stężenie APC. To już wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterG Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Dokladnie@paperson ma racje. Wyklikane ze smartfona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cineos Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Mój lakier od pół roku pokryty jest Optimum OptiCoat wykonywaną przez warsztat SPA w Gdańsku. Kropelkowanie szału nie robi, ponieważ maska i dach były przeszlifowane po tym miękkim padem ze względu na waterspoty. Od tego czasu trochę poczytałem forum i sam działam przy aucie. Ale nie o tym. Moje pytanie dotyczy zimy. Samochód w porach wiosna-lato myłem na dwa wiadra co 2-3tyg. Potem QD (roztwór Ech2O + Reload). Na plastiki i opony dressing. Co warto zrobić na zimę gdy samochód ma powłokę ceramiczną? Chodzi mi nie tylko o lakier, ale całościowo. Czy warto na powłokę kłaść twardy wosk? Czy zabezpieczyć w jakiś sposób plastiki przed solą? Przesmarowanie uszczelek? Trzeba by było kupić także początkowy zestaw na zimę. Szczotka do śniegu, skrobaczka do szyb, zimowy płyn do spryskiwaczy? http://showcarshine.pl/home/1377-vikan-szczotka-do-usuwania-sniegu.html http://showcarshine.pl/zima/1372-skrobaczka-mosiezna-delikatna-dla-szyby.html Pytania może nowicjusza, ale będzie to moja pierwsza zima z pierwszym samochodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterG Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Mam taka szczotke vikan. Drugi sezon jezdzi w aucie i wszystko jest ok. Trzeba miec swiadomosc w jaki sposob uzytkowac szczotke... Delikatnie. Skrobaczka murska w mojej opinie bardzo dobra. Teraz uzywam z dluzszym uchwytem bo nie chce nawet przypadkowo zahaczyc zamkiem kurtki o lakier samochodu.Wyklikane ze smartfona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cineos Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 12 minut temu, SylPio napisał: Mam taka szczotke vikan. Drugi sezon jezdzi w aucie i wszystko jest ok. Trzeba miec swiadomosc w jaki sposob uzytkowac szczotke... Delikatnie. Skrobaczka murska w mojej opinie bardzo dobra. Teraz uzywam z dluzszym uchwytem bo nie chce nawet przypadkowo zahaczyc zamkiem kurtki o lakier samochodu. Wyklikane ze smartfona... Dziękuję za odpowiedź. Natomiast co z lakierem i innymi elementami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Ja skrobaczki nie używam. Może dzięki temu po roku szyba jest bez rys. Psikam zawsze tylko odmrażaczem. Jeśli jest masę lodu od zamarzającego deszczu to staram się rozgrzać auto chyba że naprawdę mi się spieszy to ostateczność - skrobanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 31 Października 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 45 minut temu, Cineos napisał: Dziękuję za odpowiedź. Natomiast co z lakierem i innymi elementami? jak masz powłokę, to odetkaj ją tylko np ADBL Shampoo Pro - i nałóż sobie albo jakieś QW, Np Detailer's Magic SWM albo adbl QD1 albo SSW i Ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mldlbn Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Czy quick detailer Morning Dew będzie dobry na wosk zymola? Zostało mi z 2 litry i nie wiem czy nim przelecieć auto czy kupić coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leci Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 @Mldlbn, jeżeli nie masz nic innego pod ręką to spokojnie obleci, ale mogą być problemy z docieraniem, nawet ze względu na coraz to niższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo100 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 mam pytanie które oponki wybrać mam do wyboru 165/70 r13: Barum Polaris 3 2017r 508zł Debica Frigo 2 2017r 540zł Nokian wr d3 z 2016r. 550zł gość kupił zły rozmiar i tak mu rok przeleżały produkcja rosyjska Laufenn I Fit 2017r. 516zł Które waszym zdaniem są godne i najlepiej na zimowe warunki, jazda miejska woj. Świetokrzyskie Nokian opony premium, Dębica i barum niskobudzetowe...Pytanie czy do miasta potrzebujesz opon premium... Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 13 minut temu, wilk30 napisał: Które waszym zdaniem Moim zdaniem śmiecisz na forum zadając tutaj to pytanie ... po co mamy specjalny temat o oponach? Żeby o pomidory pytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk30 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 napisałem w nie tym temacie sorki miałem kilka zakładek otworzonych i nie zwróciłem uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał126 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 21 godzin temu, Cineos napisał: Mój lakier od pół roku pokryty jest Optimum OptiCoat wykonywaną przez warsztat SPA w Gdańsku. Kropelkowanie szału nie robi, ponieważ maska i dach były przeszlifowane po tym miękkim padem ze względu na waterspoty. Od tego czasu trochę poczytałem forum i sam działam przy aucie. Ale nie o tym. Moje pytanie dotyczy zimy. Samochód w porach wiosna-lato myłem na dwa wiadra co 2-3tyg. Potem QD (roztwór Ech2O + Reload). Na plastiki i opony dressing. Co warto zrobić na zimę gdy samochód ma powłokę ceramiczną? Chodzi mi nie tylko o lakier, ale całościowo. Czy warto na powłokę kłaść twardy wosk? Czy zabezpieczyć w jakiś sposób plastiki przed solą? Przesmarowanie uszczelek? Trzeba by było kupić także początkowy zestaw na zimę. Szczotka do śniegu, skrobaczka do szyb, zimowy płyn do spryskiwaczy? http://showcarshine.pl/home/1377-vikan-szczotka-do-usuwania-sniegu.html http://showcarshine.pl/zima/1372-skrobaczka-mosiezna-delikatna-dla-szyby.html Pytania może nowicjusza, ale będzie to moja pierwsza zima z pierwszym samochodem. Co do tego co zrobić przed zimą: wymyć wnęki drzwi wraz z uszczelkami, zaimpregnować uszczelki, możesz przesmarować zamki (zarówno sam bębenek przy kierowcy, żeby był sprawny w razie "W", jak i mechanizmy), zająć się kołami zimowymi przed wymianą. Z ceramiką masz komfort. Ta szczotka jest bardzo fajna. Nawet przy dużej ilości śniegu się nie zapycha zbyt szybko, a do tego jest delikatna. Ale tak jak napisał @SylPio, lepiej nią omiatać samochód, niż szczotkować. Jakaś cieniutka warstewka może zostać na karoserii. Mandatu za nią nie dostaniesz Zamiast skrobaczki - odmrażacz, tak jak pisze @Fredi88. Jaki - to kwestia dość wtórna, ja dla bezpieczeństwa stosuję tylko Sonaxa i Turtle Waxa, skuteczność raczej podobna, Sonax ma lepszy atomizer i to jest mój typ. Za to kilka butelek Turtla kupiłem jakoś w maju za 1/4 ceny zimowej, więc mam zapas. A firma @Detailer's Magic wypuściła odmrażacz "detailingowy" i o ile skuteczność odmrażania jest jednakowa jak w przypadku Sonaxa (co nawet udowadniałem w stosownym wątku), to ma wypasiony zapach jagód i nie rozprawia się z typowymi niewidzialnymi wycieraczkami. Co do płynu - jest stosowny wątek - Sonaxa Xtreme nikt nie dał rady zdetronizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterG Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Dokladnie omiatac. Dlatego napisalem uzywac z rozwaga. Wyklikane ze smartfona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro112 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Tak jak napisałem wczoraj, dziś było w planach ponowne mycie auto, cleaner i wosk. Niestety wosku nie zdążyłem bo już deszcz się rozpadał. I teraz pytanie, co dalej? Czy gdy wezmę się za robotę jutro/weekend to po tym deszczu jeszcze raz umyć samochód SAMYM szamponem i wosk czy jeszcze raz cleaner? Samochód może stać aż do czasu woskowania by syfu nie zbierać lecz niestety będzie pod chmurką więc i deszczyk jeszcze raz na pewno spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 10 minut temu, maro112 napisał: Tak jak napisałem wczoraj, dziś było w planach ponowne mycie auto, cleaner i wosk. Niestety wosku nie zdążyłem bo już deszcz się rozpadał. I teraz pytanie, co dalej? Czy gdy wezmę się za robotę jutro/weekend to po tym deszczu jeszcze raz umyć samochód SAMYM szamponem i wosk czy jeszcze raz cleaner? Samochód może stać aż do czasu woskowania by syfu nie zbierać lecz niestety będzie pod chmurką więc i deszczyk jeszcze raz na pewno spadnie. Jak nie stoi w jakimś miejscu gdzie się kurzy, to tylko spłukać i odtłuścić przed woskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobbjack Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Tak jak napisałem wczoraj, dziś było w planach ponowne mycie auto, cleaner i wosk. Niestety wosku nie zdążyłem bo już deszcz się rozpadał. I teraz pytanie, co dalej? Czy gdy wezmę się za robotę jutro/weekend to po tym deszczu jeszcze raz umyć samochód SAMYM szamponem i wosk czy jeszcze raz cleaner? Samochód może stać aż do czasu woskowania by syfu nie zbierać lecz niestety będzie pod chmurką więc i deszczyk jeszcze raz na pewno spadnie. Ja bym umył na dwa wiadra dla pewności Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jijx Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Używałem szukajki ale nic ciekawego nie znalazłem. Macie jakiś sprawdzony domowy sposób na pozbycie się wilgoci? Szyby parują i chciałbym najpierw sprawdzić opcje wilgoci której zapewne w okresie zimowym brakować nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strus Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Ryż z domowych. Z niekoniecznie domowych pochłaniacz wilgoci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterG Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Ktos na forum ostatnio wspominal gdzies o zwirku, zelu do kuwet dla kota. Wyklikane ze smartfona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gold_Car Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Można jeszcze dawać ręcznik papierowy lub papier toaletowy pod dywaniki... Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka @jijx Puki nie ma mrozów ,( chyba że masz garaż to co innego) kup sobie pochladiacz wilgoci z metylana - Henkel o zapachu lawendy do auta jest idealny, tanio i skutecznie i ładnie pachnie. Możesz go później wstawić do domu do szafy, jak będą mrozy ( im wyższa temp tym jest skuteczniejszy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 1 Listopada 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 40 minut temu, Strus napisał: Ryż z domowych. Z niekoniecznie domowych pochłaniacz wilgoci sprawdzone. guzik to daje. no chyba ze ryz lidlowy to kiepski gatunek 13 minut temu, SylPio napisał: Ktos na forum ostatnio wspominal gdzies o zwirku, zelu do kuwet dla kota. mam dwie kuwety w garazu a w aucie woreczek ryzu i żwirku - tez bujda na resorach .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkeolowy Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Bawił się ktoś już tak więcej tym Rupes'em Mille? Na targach chwilę nim pojeździłem fajnie grzeje lakier, tnie chyba tak jak rotacja + ma ruch DA = lepiej wykańcza. Będę niedługo zamawiał kilka maszyn i tak myślę czy warto się nad tym Rupesem tak spuszczać czy dokupić krauss'a s21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi