Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jakich szczotek używacie przy konkretnym czyszczeniu opon przed położeniem dresingu? Szukam czegoś raczej twardszego

Ja używam Mothersa do opon i jest spoko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie co do trwałych dressingów, mam już w swoim asortymencie ADBL Black Water (czysto informacyjnie), ADBL Tire Dressign oraz Funky Witch Dark'shine Tire Dressing i niestety ale nie zachwyciły mnie trwałością i leżą bardzo podobnie, robiłem testy co do trwałości stron, osi (przód tył) i w podobym momencie kończyły się. Szukam kolejnego dressingu, który będzie sporo leżał.
Czy zostaje mi dalej Shiny Garage Back2Black Polymer lub Meguiars Endurance? Na ostatnich stronach był wspomniany FX Protect T&R Protection jak u niego z trwałością w porónaniu do wyżej wymienionych? Czy pojawiło się coś nowego trwalszego prócz propozycji od Prostaff? 😉

Opublikowano

Gyeon tire, ale według mnie na podobnym poziomie co adbl. Adbl leży u mnie około 2 tys km. Ostatnio rzuciła mi się w oczy "powłoka do opon" optimum. Mam zamiar zakupić buteleczkę i wyrobić sobie opinie.

Opublikowano
9 minut temu, rudi0018 napisał:

Pytanie co do trwałych dressingów, mam już w swoim asortymencie ADBL Black Water (czysto informacyjnie), ADBL Tire Dressign oraz Funky Witch Dark'shine Tire Dressing i niestety ale nie zachwyciły mnie trwałością i leżą bardzo podobnie, robiłem testy co do trwałości stron, osi (przód tył) i w podobym momencie kończyły się. Szukam kolejnego dressingu, który będzie sporo leżał.
Czy zostaje mi dalej Shiny Garage Back2Black Polymer lub Meguiars Endurance? Na ostatnich stronach był wspomniany FX Protect T&R Protection jak u niego z trwałością w porónaniu do wyżej wymienionych? Czy pojawiło się coś nowego trwalszego prócz propozycji od Prostaff? 😉

Dziwi mnie zawód trwałości żelowego ADBL'owego Tire dressing. Przy odpowiednim przygotowaniu opony w zależności od przebiegu i późniejszej częstotliwości myć i mi i tak trzyma bardzo długo. 

Z dressingów wodnych - przyjemniejszych w aplikacji posłuchałem się Pawła Nowckiego i kupiłem Tire & rubber protection od FX Protecta i jak dla mnie dressing również jest trwały. Porównując do SH coco tyre booster leży sporo dłużej. 

Nie wiem co rozumiesz przez trwałość, czy liczysz na maksymalnie długie utrzymywanie się połysku, czy fakt że na oponie "coś siedzi". W tej pierwszej kwestii ADBL tire dressing wypada dobrze, FX protect to raczej satyna, a nie połysk.

Opublikowano
2 godziny temu, rudi0018 napisał:

Szukam kolejnego dressingu, który będzie sporo leżał.

sporo leżał hmm, Co to znaczy dla Ciebie? bo te które miałeś to siedzą długo, ale wiadomo ze look znika 🙂 każdy dressing po czasie traci "połysk" - nie ma złotego środka.

FX Protec ma mega trwałość i opona domywa się pod samym ciśnieniem, ale połysku to tam nie znajdziesz

Opublikowano

@D@ViD @Masa05 Dla mnie to znaczy, że look może z czasem zanikać, ale u mnie bardzo szybko też tracę właściwości hydrofobowe, niestety u mnie z tą trwałością i kropelkami jak zwykle problem czy to na felgach, czy na lakierze, czy na oponach, już zastanawiam się, że coś źle robię za każdym razem, albo rzeczywiście w moim regionie są mega trudne warunki 😕 Opona za każdym razem myta ExCede T&R Cleaner wyszczotkowana kilka razy, że piana zostaje biała po ostatnim szczotkowaniu, czekam aż opona wyschnie i aplikacja dressingu, a i tak z każdym tak samo z trwałością. 😉 

Opublikowano

@rudi0018a co masz za opony? może tu jest przyczyna. U mnie np. Endurance na letnich Continentalach w ogóle nie trzymał się, a na zimowych Nokian siedział jak zły. Mając dressingi od FW, ADBL, GS teraz przerabiam B2B od SG i jest mega trwały na obydwóch moich kompletach. Nawet trwalszy od Tire Dressing od Adbl, który u mnie też bardzo dobrze siedział.

Opublikowano

@rudi0018 Tak jak kolega @maciek-drummer myśle, że w takim razie to kwestia samego ogumienia. Ja akurat miałem doświadczenie z chińczykami chyba Goodride, to nic się ich nie trzymało. Guma zachowywała się jak śliski plastik. Skoro taki "mocarz" jak tire dressing, który jednak większości ludzi siedzi długo, to pewnie ciężko będzie dużo trwalsze dressingi.

Opublikowano

@maciek-drummer @Masa05  Letnie nowe Continental ContiSportContact 3-2szt i 5-2szt, a zimowe Nokian WR... nie pamiętam dokładnie, a wcześniej miałem Nokian na letnich i na wszystkich porównywalnie się trzymał, co do Continental nie miałem jeszcze okazji dokładnie przetestować trwałości tych dressingów. 
@maciek-drummer Właśnie też myślałem od B2B Polymer od SG aby przetestować i sprawdzić jego trwałość. 😉

Opublikowano
20 minut temu, rudi0018 napisał:

B2B Polymer od SG

Mam go od roku, ale dopiero teraz w ostatnim czasie jakoś postanowiłem go dłużej potestować na różnych oponach - jak dla mnie jest w samej czołówce TOP3 dressingów.
Zapach bomba, sama konsystencja, aplikacja, czas wchłaniania, trwałość no i samo finalne wykończenie. Uwielbiam go 😉 

20201115_153949.jpg.b8d0e720897ed389f5fc238b666196f8.jpg

20201115_154009.jpg.395605807ee84208c8fcc203fe1df7ea.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, rudi0018 napisał:

Letnie nowe

I tu jest słowo klucz. Na moich nowych Continentalach letnich dressing się praktycznie nie trzymał. Po miesiącu może dwóch po wielokrotnym szorowaniu tire cleanerem wszystko zaczęło działać 👍

• Okay 1
  • Moderator
Opublikowano
7 godzin temu, rudi0018 napisał:

nowe

tutaj moze byc problem, nowe opony sa zwykle pokryte farba do opon która nie przyjmuje dobrze dressingów, dopiero gdzies po poł roku widac jak dressingi sie ładnie przyjmuja