xadamx Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 W dniu 4.05.2020 o 06:54, rygryss napisał: Odradzam produkt nieprzewidywalny 4:27 https://youtu.be/IseLvNhsdi8 Ale, że co? Z Cleantechem? Ładnych kilka kompletów felg juz zrobiłem czystym CT i nigdy nic złego się nie stało. Mało tego produkt leżał nawet 5 minut po wewnetrznej stronie.
Adaszek96 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 Uzywacie APC do felg? Ktory spisuje sie najlepiej w takiej roli ?Ja używam green stara, ponieważ nie śmierdzi jak inne apc. 1
menior Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 Nie no pachnacych apc jest cala masa bardziej chodzilo mi o sile domywania
Adaszek96 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 Ostatnio bezdotyk GS 1:4. Po samym spryskaniu było widać jak rozpuszcza brud z felg, pędzelkowanie i czyściutko. Felgi niezabepieczone.
analyzator Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @menior sprawdzałem green stara i uwc i nie ma sensu używać APC. Uwc lepiej sobie radzi i też jest tanie. 1
menior Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 No tak ale wielu chce 1 produkt do wszystkiego i nie wiem jakie apc polecic
FilipO Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 Ktoś z was stosuje / stosował Tenzi En-jee (koncentrat) w rozcieńczeniu 1:10 / 1:20 ? Szukam czegoś do bieżącego mycia. Aktualnie UWC mi się kończy (a nie zrobiło na mnie wrażenia), Czysta Felga fajnie daje radę ale to samo, jedna butelka została a to mi na miesiąc / półtora max starczy, ale wyciągnąłem z czeluści szafki butelkę En-jee koncentratu ( ze 2 lata będzie miał ) i tak się zastanawiam czy do bieżącego mycia się nada i w jakiej formie. Tj. oprysk / piana z pianownicy / piana z triggera. Mam jeszcze Cleantecha Cleen Wheel, pytanie czy on się nada do bieżącego mycia w rozcieńczeniu 1:10-1:20 ? @Domel widziałem że stosowałeś En-Jee GT w formie gotowego produktu, koncentrat już ruszyłeś ? Coś mógłbyś powiedzieć ?
D@ViD Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @FilipO Używałem, używam daje rade 1:10. Ja dodaje jeszcze krople ADBL Bubble Maker aby mięć lepszą pianke i poślizg przy pędzelkowaniu. No i dodatkowo te sławne inhibitory korozji. Butelka z atomizerem lub z atomizerem pianującym. Jak kto woli. 11 minut temu, FilipO napisał: Mam jeszcze Cleantecha Cleen Wheel, pytanie czy on się nada do bieżącego mycia ? To jest produkt kwasowy - nie nadaje się do bieżącej pielęgnacji. Wheel Cleanery to produktu zasadowe. Co do Tenzi EnJee kolega @V1RU$ może jeszcze dopowiedzieć kilka słów jak używa i do czego
FilipO Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 Teraz, david2888 napisał: @FilipO Używałem, używam daje rade 1:10. Ja dodaje jeszcze krople ADBL Bubble Maker aby mięć lepszą pianke i poślizg przy pędzelkowaniu. No i dodatkowo te sławne inhibitory korozji. Butelka z atomizerem lub z atomizerem pianującym. Jak kto woli. To jest produkt kwasowy - nie nadaje się do bieżącej pielęgnacji. Wheel Cleanery to produktu zasadowe. Pianownicy Marolex-a nie zeżre mam nadzieję ? xD Bubble Maker własnie daje u mnie w połączeniu z UWC i Marolex-em (bodaj średnia wkładka) fajną pianę. Ale bezdotykowo coś słabo czyści. Skończy się UWC to zrobię En-Jee 200ml / 2 litry + korek Bubble Maker-a i zobaczymy jak to da radę. Co do Cleantecha mam świadomość że to kwas, ale myślałem że w rozcieńczeniu 1:10-1:20 da radę do bieżącego bezdotykowego mycia -> choć tu się obawiam co by było gdyby zaschnął na feldze ..
V1RU$ Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 19 minut temu, david2888 napisał: @FilipO Używałem, używam daje rade 1:10. Ja dodaje jeszcze krople ADBL Bubble Maker aby mięć lepszą pianke i poślizg przy pędzelkowaniu. No i dodatkowo te sławne inhibitory korozji. Butelka z atomizerem lub z atomizerem pianującym. Jak kto woli. To jest produkt kwasowy - nie nadaje się do bieżącej pielęgnacji. Wheel Cleanery to produktu zasadowe. Co do Tenzi EnJee kolega @V1RU$ może jeszcze dopowiedzieć kilka słów jak używa i do czego EnJee do bieżącego mycia zabezpieczonych felg, opon spokojnie 1:20 daje radę. Wbrew pozorom to mocny zawodnik. 1:5 na brudasy. Taki mocny zaburza hydro i ściąga słabe dresingi aż miło. Nawet gotowca wersję GT robiłem pół na pół z wodą. Gdyby miał inhibitory korozji to był by idealny produkt. Ale mam litra ADBL BM i zawsze dolewam do umieszanej porcji małe co nieco. Spokojnie można też nim ogarniać nadkola tam też robi robotę.
Moderator Domel Opublikowano 7 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 1 godzinę temu, FilipO napisał: widziałem że stosowałeś En-Jee GT w formie gotowego produktu, koncentrat już ruszyłeś ? Coś mógłbyś powiedzieć ? Nie jeszcze nie.
eyf92 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2020 Witam Panowie i Panie, mam problem, otóż kupiłem nowe felgi 18 firmy "MAM" czarne lakierowane połysk, rysują się od patrzenia założyłem ceramike od FX'a i teraz pytanie jak je myć ? kupiłem rękawicę od Work Stuff'a do felg, myślałem, żeby kupić lekko zasadową pianę aktywną "cleantech citrus foam" rozmaić w trigerze 1:30 i aplikować piankę z tego atomizera, potem spłukać i normalnie wymyć tą rękawicą wodą z szamponem neutralnym. Czy to będzie dobry zabieg, czy potrzeba coś jeszcze po tej pianie aktywnej ? Oczywiście raz na miesiąc lub dwa będzie ADBL Vampire nakładane. Może ktoś ma lepszy schemat, który nie naruszy ceramiki lub coś trzeba dodać jakiś cleaner po tej pianie tylko tak, żeby ceramiki nie gryzło. Czy te cleanery zasadowe do felg nie zjedzą ceramiki ?
MMCzysci Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2020 Vampire raz na miesiąc to przesada, a i mycie felg Citrusem nie bardzo mi się widzi - to dosyć mocny zawodnik. Nie ma potrzeby tak komplikować - kup jakiś cleaner typu Excede, Detailink, a tak naprawdę i woda z szamponem doskonale się sprawdzi przy ceramice. Deironizacja raz czy dwa na sezon wystarczy.
Jacek94 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2020 Potwierdzam. Mam pierwszy raz Dluxa na felgach. Najpierw idzie piana aktywna neutralna, potem szampon tak samo, pędzelkiwanie i jest malina.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 13 Czerwca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 @V1RU$ miałeś racje P&S Break Duster robi robotę. Zużyłem już pół butli tylko na różnych oponach, gumach, dywanikach. Reszta butli zostawię na felgi. ewelacyjnie doczyszcza gumę. Guma robi się taka satynowa, równomierna w barwie, bije od niej taka czystość. Porónam go z produktami do opon i felg ale bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że taka cena wysoka na polskie warunki 3
D@ViD Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 @Domel proszę o prownanie tego czegoś z FW Rollaround 1
PPatryk Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 @Domel co to ma w składzie? Wodorotlenek sodu jest?
V1RU$ Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 2 godziny temu, PPatryk napisał: @Domel co to ma w składzie? Wodorotlenek sodu jest? Trudno powiedzieć Yankesi nic na ten temat nie piszą. Mocny zawodnik mocniejszy od FW. Zaraz za nimi EnJee GT. Na plus że ma inhibitory korozji więc "ruda" na tarczach po nim nie wyłazi jak po EnJee. @Domel możesz na co dzień 1:5 urobić i też da sobie radę bdb. Fajny produkt dla leni taki all in one. Fakt cena wysoka. Choć FW do tanich też nie należy. No i u nas kiepsko z dostępnością. 1
PPatryk Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 @V1RU$ a na opakowaniu nie ma na przykład napisane przy piktogramie (o ile taki jest?) Jaka substancja wpływa na to, że jest piktogram? Po prostu jestem ciekawy co z grubsza tam siedzi, a widziałem że swego czasu na amerykańskich kanałach na YT był na to szał
V1RU$ Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 2 godziny temu, PPatryk napisał: @V1RU$ a na opakowaniu nie ma na przykład napisane przy piktogramie (o ile taki jest?) Jaka substancja wpływa na to, że jest piktogram? Po prostu jestem ciekawy co z grubsza tam siedzi, a widziałem że swego czasu na amerykańskich kanałach na YT był na to szał O ile pamiętam brak piktogramów. Ale luknę zaś dokładnie na butelkę. A sam środek naprawdę fajny. EnJee od Tenzi ma właśnie wodorotlenek sodu - dlatego on też taki mocny.
eyf92 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 W dniu 12.06.2020 o 12:38, MMCzysci napisał: Vampire raz na miesiąc to przesada, a i mycie felg Citrusem nie bardzo mi się widzi - to dosyć mocny zawodnik. Nie ma potrzeby tak komplikować - kup jakiś cleaner typu Excede, Detailink, a tak naprawdę i woda z szamponem doskonale się sprawdzi przy ceramice. Deironizacja raz czy dwa na sezon wystarczy. A czy produkty, które przedstawiłeś nie mają czasem zasadowej konsystencji ? z tego co wiem ta piana ma 'lekko' zasadowe ph, dużo osób polecało do ceramiki, stąd mój post, szukam czegoś przetestowanego, do felg z nałożoną ceramiką, jak to w ogóle myć, żeby nie przysporzyć sobie kompleksów, czy ktoś może konkretnie się określić co mam kupić, żeby to miało ręce i nogi ?
DZIADZIA Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 @eyf92 osobiście felunek myję tak, może coś z tego wyniesiesz https://youtu.be/tyQ_XtDaWkI
vlodek2532 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2020 Szukam czegoś do cotygodniowego mycia felg i czytam wasze opinie. Co lepiej kupić: Koncentrat tenzi en-jee GT czy Koncentrat excede UWC. Rozumiem, że obydwa środki wymagają mechanicznego wzruszenia brudu i bez dotykowo słabo się sprawdzą?
Moderator Streat Opublikowano 21 Lipca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2020 @vlodek2532 uwc posiada inhibitor korozji, bardzo fajny środek i w dodatku koncentrat więc można rozrabiać z wodą, bezdotykowo to chyba kwas Ci tylko umyje albo mocna zasada
FilipO Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2020 Godzinę temu, vlodek2532 napisał: Szukam czegoś do cotygodniowego mycia felg i czytam wasze opinie. Co lepiej kupić: Koncentrat tenzi en-jee GT czy Koncentrat excede UWC. Rozumiem, że obydwa środki wymagają mechanicznego wzruszenia brudu i bez dotykowo słabo się sprawdzą? Ja ostatnio przesiadłem się na En-Jee w rozcieńczeniu 1:10 + 20ml Bubblemaker w pianownicy Marolexa. Bezdotykowo jest dobrze, dotykowo jest świetnie. Przy cenie 56zl /5L jest to chyba jedna z najlepszych mozliwych opcji.
Rekomendowane odpowiedzi