Skocz do zawartości

Pianownica i aktywna piana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Moniak Lord Masło napisał:

Spoko, wszystko wiem 😉 wiadomo że myjka rozcieńcza roztwór jak i piana nie domyje tak jak oprysk. Piana latem ma przygotować powierzchnie do mycia a nie umyć na gotowo. W tym problem że neutrali nie lubie a chce silny oprysk i w miarę satysfakcjonującą pianę (w sensie domywania bo konsystencja nie interesuje mnie). Bardziej myślę nad bh albo sg co tfr pod względem piany (z pa) bo że z oprysku będę zadowolony to wiem napewno. 

Bierz nowa wersje SG Citrus Oil i po temacie

Opublikowano

Starego citrus oil nie mailem, ale mam nowego TFR i mam citrus foam i mam wrażenie, że shiny trochę mocniej domywa. Kupiłem na zimę i jestem bardzo zadowolony, używam oby z PA. Citrus foam też fajny, domywa mocniej niż neutralne, ale wydaje mi się, że trochę słabiej niż shiny 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, chciałbym podłączyć się do tematu i poprosić o polecenie jakiejś piany do pre-wash. Do tej pory używałem piany z ADBL, gęstość była dla mnie zadowalająca, ale efekt po takiej pianie jest dość podobny jakbym po prostu pred myciem dobrze opłukał auto wodą z karchera. 

Mam myjkę Karcher HD 5 Professional i do tego pianownicaę jak na dołączonym zdjęciu (nie wiem czy to dobre). 

Lanca-Pianownica-500ML-Karcher-seria-HD-HDS-M22.jpg

Opublikowano
12 minut temu, analyzator napisał:

Pianownica w najlepszym wypadku średnia.

Wiem, że pianownica jest średnia, ale taką mam i pomyślę o nowej jak ta wyzionie ducha. Póki co spienia. 

Dzięki za podpowiedź co do piany. Jeżeli lepsza od ADBL to wezmę i zobaczę jak efekt. 

Opublikowano

Cześć Pany. Kompletuje pierwszy zestaw detailingowy do swojej Alfy. Mam myjkę Karcher K2, pianownicę chciałem zakupić takową o :https://allegro.pl/oferta/pianownica-pa-do-myjki-karcher-k2-k3-k4-k5-k6-k7-10562493367

I teraz pytanko, jaka piana aktywna bedzie stosowna (auto bedzie pokrywane regularnie woskiem soft99 dark wax) ? Kompletnie nie wiem czy wybrac pianę o neutralnym PH czy kwasową. Na czym polega różnica?

Dzięki za pomoc! 🙂 

Opublikowano
3 hours ago, analyzator said:

@Cjgames czytaj w tym temacie. Proszę! 🙂

Odpowiedź dla potomnych:

po dlugiej analizie całego tematu, wybralem Bilt Hamber Auto Foam. Wyglada na mega spoko opcje biorac pod uwagę cenę za 5 litrów.. Nie mogę nigdzie znaleźć mniejszych baniaków, są dostępne? Przy użytkowaniu jej w proporcjach 1:100 to pewnie starcza na naprawdę długo 🙂 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry, szukam jakies piany na lato, obecnie mam ct citrus foama, ale mam obawy ze bedzie zbyt agresywny i bedzie mi wosk podjadał (narazie uzywany glownie w stęzeniu najmocniejszym, czyli chyba 1:8 - no ale narazie samo odszczurzanie po zimie bylo). Po przeleceniu tematu widze ze przewijał sie sonax energy (ktory jednak troche kosztuje) i proelite neutral ac - którego nigdzie nie moge znaleść (możliwe ze zrobili rebranda). Auta wszystkie są (albo raczej będa, jeszcze jeden w kolejce czeka) pozabezpiezane woskiem fk1000p, wiec jakies ultra wydajnosci nie potrzebuje, no chyba ze zmywanie pyłków od roślin i ptasich g... to jest jakies wyzwanie, bo u mnie po nocy auto potrafi zmienić kolor na żołty (bo zmycie pod cisnienie + osuszenie zostawia cos ala water spoty), z ptakami jeszcze pol biedy, bo ladnie pod cisnieniem schodza.

I pytanie nr. 2 - wie ktoś gdzie można dokupić butelki pod pianowice? Narazie mam jedna i powiedzmy jakos daje rade, ale jak dokupie 2 piane to nie bede miał gdzie podziać wczesniej wymieszanego i niewykorzystanego preparatu

I pytanie nr. 3 - widzialem ze niektorzy dorzucaja APC do piany, ile dodajecie ml na litr wody? Czasami zdarzaja sie grubsze zabrudzenia ze szkoda jeździć rękawica (bo piana nie domaga, a syfu nadal sporo) wiec moze apc coś by pomoglo - apc mam kocha gs'a. I rozumiem ze samo apc jakiegos negatywnego skutku na lakier mieć nie powinno?

Opublikowano
Teraz, Skav napisał:

Dobry, szukam jakies piany na lato, obecnie mam ct citrus foama, ale mam obawy ze bedzie zbyt agresywny i bedzie mi wosk podjadał (narazie uzywany glownie w stęzeniu najmocniejszym, czyli chyba 1:8 - no ale narazie samo odszczurzanie po zimie bylo). Po przeleceniu tematu widze ze przewijał sie sonax energy (ktory jednak troche kosztuje) i proelite neutral ac - którego nigdzie nie moge znaleść (możliwe ze zrobili rebranda). Auta wszystkie są (albo raczej będa, jeszcze jeden w kolejce czeka) pozabezpiezane woskiem fk1000p, wiec jakies ultra wydajnosci nie potrzebuje, no chyba ze zmywanie pyłków od roślin i ptasich g... to jest jakies wyzwanie, bo u mnie po nocy auto potrafi zmienić kolor na żołty (bo zmycie pod cisnienie + osuszenie zostawia cos ala water spoty), z ptakami jeszcze pol biedy, bo ladnie pod cisnieniem schodza.

I pytanie nr. 2 - wie ktoś gdzie można dokupić butelki pod pianowice? Narazie mam jedna i powiedzmy jakos daje rade, ale jak dokupie 2 piane to nie bede miał gdzie podziać wczesniej wymieszanego i niewykorzystanego preparatu

I pytanie nr. 3 - widzialem ze niektorzy dorzucaja APC do piany, ile dodajecie ml na litr wody? Czasami zdarzaja sie grubsze zabrudzenia ze szkoda jeździć rękawica (bo piana nie domaga, a syfu nadal sporo) wiec moze apc coś by pomoglo - apc mam kocha gs'a. I rozumiem ze samo apc jakiegos negatywnego skutku na lakier mieć nie powinno?

Tenzi neutral magic bardzo fajna piana,malo doceniana a dobra.

• Lubię to 2
Opublikowano
5 godzin temu, Skav napisał:

obecnie mam ct citrus foama, ale mam obawy ze bedzie zbyt agresywny i bedzie mi wosk podjadał (narazie uzywany glownie w stęzeniu najmocniejszym, czyli chyba 1:8 - no ale narazie samo odszczurzanie po zimie bylo). 

Myję tym woski nawet naturalne się zdarzało w lato. Oczywiście nie w stężeniu 1:8 z oprysku. Z oprysku to mocna zasada i napewno będzie podjadało jednak z pianownicy myje 1:10 i nic się złego nie dzieje. Myjka dodatkowo rozcieńcza roztwór. Domywanie na dobrym poziomie z pa.

Opublikowano

@Moniak Lord Masło jak lejesz 1:10 z PA to masz na lakierze 1-2%? Pytanie po co ładować te wodorotlenki na auto, które nie zrobiło parę setek kilometrów w deszczu i nie wygrzewało się potem dwa tygodnie na parkingu pod lotniskiem 😉

@Skav sonax ma niezłą wydajność. Wcale nie wychodzi drogo. I jest z niego niezły szampon. Wspomniany tenzi - bardzo dobry. Jak ma być do uzupełnienia citrusa to jeden z tych z powodzeniem. Jak chcesz mieć jeden produkt to bilthamber na lato 2%, na zimę 4%.

• Lubię to 1
Opublikowano
16 minut temu, analyzator napisał:

Pytanie po co ładować te wodorotlenki na auto, które nie zrobiło parę setek kilometrów w deszczu i nie wygrzewało się potem dwa tygodnie na parkingu pod lotniskiem 😉

Nie lubię neutrali 😛 nic na to nie poradzę. Dla mnie to strata czasu. Równie "dobrze" domyje sam oprysk z myjki czystą wodą. Może są neutrale które w miarę domywają, też wszystkiego nie mam. A teraz leci bh af cały czas, chciałeś bez wodorotlenku to masz 🤪

• Okay 1
Opublikowano
1 hour ago, analyzator said:

Jak chcesz mieć jeden produkt to bilthamber na lato 2%, na zimę 4%.

Nie zalezy mi na jednym, citrus bedzie git na ogarnianie auta po ciezszych przezyciach, ale chcialbym cos co nie zje wosku ale pomoze w domyciu (tylko tutaj znowu wchodzi ze musze sobie ogarnac butle do pianownicy, bo narazie nie mam gdzie zlewać pozostalosci v:), może coś kiedys z opryskiem poekrperymentuje, ale to na przyszlosc

Opublikowano

Potrzebuje pianownicę do K5... Czy ta oryginalna Karchera FJ6 daje radę czy warto dopłacić do Techkara za 90zł? FJ6 mogę kupić za 50zł. Wiem, że PA byłoby super ale do jednego auta raz na miesiąc (mam fajną, zadbaną myjnie niedaleko) wystarczy mi coś ze średniej półki 🙂

Opublikowano

Dzięki, wezmę włoską, droższą.

A doradzicie mi czy warto brać T-Racera T5 do K5 za 210zł do czyszczenia kostki czy rotacyjna dysza będzie lepsza / wystarczająca? 

Opublikowano

Szanowni,

Tak czytam temat i wychodzi że na rynku mamy tylko jeden produkt godny uwagi czyli pianownica PA.

Czy oby na pewno ? nie ma nic innego godnego uwagi? Na techkar są jeszcze:

PS. Myjka moja to PHD 135

1. https://allegro.pl/oferta/pianownica-do-myjki-parkside-lavor-lanca-piany-6410837549

89.jpg.0cf2e673c3b4c1e9e0963945a2f4b212.jpg

2. to chyba pojawiło się niedawno https://allegro.pl/oferta/pianownica-do-myjki-parkside-lavor-stm-vertigo-10595864590

79.jpg.2710641fe42ca164e14fe36bd98eff60.jpg

Opublikowano

Panowie, chciałbym kupić pianownicę ręczną w budżecie do 100-200zł. Zastanawiałem się nad Glorią FM30, ADBL BFF lub ik Foam Pro 2. 

Gloria to koszt rzędu 230zł, modyfikacji do niej nie chcę robić bo szkoda mi wydawać ponad 400 zł na pianownicę ręczną, zawór i kompresor jak mam pod domem pianownicę PA.

Czy sama Gloria FM30 będzie lepszym wyborem od ADBL BFF + modyfikacja Dyszy TeeJet Gloria FM10 lub iK Foam Pro 2 o której widzę całkiem niezłe opinie?

Gloria FM30 na amazon - 230zł

ADBL BFF - 99 zł + 8 zł Dysza TeeJet Gloria FM10

ik Foam Pro 2 - 165 zł 

@Domel

• Lubię to 1