Lukaso Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 Wlej conajmniej 50tkę a i można więcej
D@ViD Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 21 minut temu, MMCzysci napisał: le octu na jedno pranie? Przysłowiową "setkę"
kaktusPL Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 Panowie mój ręcznik do wycierania auta odmówił posłuszeństwa po tym jak wyprałem go z fibrą do nakładania qd, mam pytanie bo jest on nadal miękki itp poprostu nie chłonie, mogę go używać do polerowania wosków itp ? ps 900gr/m2 i drugie pytanie, czy używacie do prania szarego jelenia w kostce czy można w płynie ?
Moderator Streat Opublikowano 18 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 @kaktusPL ja uzywam w płynie
kaktusPL Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 @Streat a jak pierzesz np sam ręcznik do suszenia to ile dajesz ml, i jaki dokładnie ten płyn ?
Moderator Streat Opublikowano 18 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 @kaktusPL o ten mam: jak dobrze pamietam to 3 nakrętki, do tego troche octu i płynu do płukania i jest ok
alfaJersey Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Nie prościej wciapać po prostu taki płyn do prania jaki się ma pod ręką? Po diabła kombinować? Ja fibry piorę w takim płynie do kolorów jaki akurat jest pod pralką, do szufladki na płyn do płukania wlewam z dwie łyżki octu, 60 stopni i wio. Jakieś specjalne płyny, mydła, ą i ę - po co? Zwykły płyn wypierze i chińską fibrę i Microfiber Madness bez problemu. Obie będą nadal działać.
analyzator Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 @alfaJersey hmm. Jeśli masz czysty detergent to tak. Jeśli zostawia coś po sobie to jest szansa, że twoje fibry będą tracić właściwości. Po przesiadce z jeleni na dedykowany płyn do ręczników nie sądzę, żebym wrócił. Nawet starsze ręczniki odzyskały miękkość i moc. Po większych akcjach w pralce są ręczniki za kilkaset złotych. Tak do przemyślenia
alfaJersey Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Chyba tylko płyny z lanoliną coś zostawiają. Reszta to kwestia odpowiedniej temperatury prania (30 czy 40 stopni to za mało) i płukania. Ja po każdej akcji mam w pralce fibr za parę stów bo myję waterless/rinsless więc schodzi tego sporo, a używam tylko dobrych jakościowo szmat. Nie mam problemu, a miętuski MM które bardzo lubię mają już za sobą paręnaście prań i nadal działają jak nowe. I żeby nie było, miałem płyny dedykowane do fibr. Te detailingowe (ADBL i coś jeszcze) i te "normalne" (płyny do ubrań sportowych) - nie widziałem różnicy między nimi a Woolite do kolorów
gromog Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Zrobiłem pierwsze pranie mikrofibry płynem ADBL u wszystko fajnie przefarbowało się.
Moderator Streat Opublikowano 19 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 @gromog tylko farbowanie nie zalezy od proszku a od jakosci mikrofibr
gromog Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Trochę zdziwiłem się, bo wszystkie tanie i drogie wrzuciłem razem. Ale to szczegół, ważne są właściwości.
Strus Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Kończy mi się ADBL i pewnie pójdę teraz w stronę SG ale zastanawiam się też nad jeleniem. Ile tego jelenia się lało (w necie nie ma dawkowania do normalnego prania) - 100ml na pranie po bezdotyku (odpowiednik 25-30 ml w SG czy ADBL) i ze 200 za całą pralkę (odpowiednik 50-60 w ADBL czy SG) ?
Moderator Streat Opublikowano 20 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 @Strus na opakowaniu z tyłu jest na miarki, 3 miarki to max co producent zaleca
Strus Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 A ile ma miarka ? O ekonomię rozwiązania mi chodzi mówiąc wprost
Fredi88 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 @Strus mi tam jeleń nie dopierał... szło tego stosunkowo dużo. Sg leję 50ml i dopiera najlepiej z tej 3ki.
smerf91 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Ja leję 30ml SG + 50ml jelenia i dopierają się elegancko
raafal91 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 A ile ma miarka ? O ekonomię rozwiązania mi chodzi mówiąc wprostW moim nakrętka ma 40ml 1
D@ViD Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 SG daje się 50ml, natomiast Biały Jeleń, to trzeba dać jakieś 2 nakrętki (nie wiem ile to jest) - białego jelenia warto mieć do prania takich "czystych mikrofibr" po docieraniu wosków itp
Lukaso Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2020 Też zauważyliście że fibry dobrej jakości nawet po wielu praniach (10 i więcej) dalej są przyjemnie miękkie i dobrse zbierają np pastę mimo że nie jest juz to co na początku ale jednak, a te gorszej jakości po 5 praniach są już średnie i zdecydowanie gorzej się nimi pracuje?
Moderator Domel Opublikowano 28 Czerwca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 Daniel Washington - marka chyba nie doceniana a maja fajne produkty a czy ktoś używał ich płynu do MF ?
tryhp3 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2020 Widzę, że ten produkt potaniał do poziomu ADBL i SG - jak szukałem czegoś takiego na jesieni było sporo drożej. Dla mnie wada, że nie ma opakowań 1 litrowych. W dobrej cenie wychodzi 5 litrów.
Strus Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Nie miałem żadnego specjalnego płynu więc wyprałem fibry wczoraj w vizirze z octem dodanym do płukania. Moc dopierania nieco mniejsza niż przy ADBL ale nie mogę powiedzieć żeby fibry straciły na miękkości.
D@ViD Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 14 minut temu, Strus napisał: Nie miałem żadnego specjalnego płynu więc wyprałem fibry wczoraj w vizirze z octem dodanym do płukania. Moc dopierania nieco mniejsza niż przy ADBL ale nie mogę powiedzieć żeby fibry straciły na miękkości. miękkość ok..... a jak z chłonnością ?? Po jednym razie, to tam nic fibrom nie będzie, ale pytanie jakby było jakbyś cały czas tak prał, czy z biegiem czasu nie byłoby inaczej. Znam detailerów co piorą w proszku i żyją oczywiscie z octem Sam ostatnio prałem w normalnym PERSIL GEL + ocet i było ok Słowo klucz i robotę robi - OCET
Rekomendowane odpowiedzi