Birkhof Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 [mention=23782]Kuba95[/mention] dzięki sprawdzę. A czy samo puszczenie pralki bez proszku (na sucho) też wystarczy ?Na 90C powinno zalatwic temat
Lukaso Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2019 Skoro tak chcesz to zrobiłbym tak że dać trochę jelenia i puścić pralkę na najkrótszy możliwy pogram i trochę octu na płukanie. Dosłownie trochę jednego i drugiego żeby przepłukać proszek bo sama woda? Cholera wie. Przynajmniej ja bym tak to zrobił i potem atakować fibry w pralkę.
analyzator Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 To trochę z mojego doświadczenia. - proszek w podajniku/tacce - sprawdźcie sobie ile tam zostaje. Da się to ustrojstwo wyjąć i pod bieżącą wodą wymyć. Ostatnim razem myłem mydłem gorącą wodą i pędzelkiem, zboczenie - płukanie pralki - puszczam przed program płukanie, 6 minut. - Programy - 40-50*c więcej nie puszczam, część fiberek ma z metki ograniczenie nawet do 40. Programy raczej agresywe i ok 2h. Wirowanie na 600-800 lepiej jak schną same. Prałem raz na próbę w wyższej temp i niby nic się nie stało. Może ktoś ma doświadczenie? Można prać w wyższych temp? - Czesanie - szczotka tangle teezer. Można tym operować agresywnie nic nie pourywa ładnie rozczesze itd. - żeby nie robić nie wiem ilu prań a piorę fibry często, piorę rękawice i ręczniki do lakieru, i ręczniki "b" (zastrzały itd..) razem. Po prostu wcześniej te w wosku czy zauważalnie zabrudzone, czy rękawice, piorę i płuczę ręcznie. Często mydłem albo płynem do naczyń. Potem, dokładnie wypłukane, lecą na pełne pranko z resztą. Dbam o higienę pracy więc nie są to szmatki które niosą piasek itd. Ręczniki "c" używam tanich marketowych po 1-2zł i jak miały kontakt ze smarami oponami itd to chyba jeszcze nie prałem. Po prostu lecą "w dół" aż do kosza. - prałem w jeleniu + ocet i niby spoko ale niektóre fiberki zrobiły się twardsze w tym jeden duży silk. Pomyślałem więc czy nie sprawdzić czegś dedykowanego i kupiłem SG. Jest lepiej. Muszę popatrzeć na niektóre ręczniki po kilku praniach ale pierwsze wrażenie na plus. Ręczniki odzyskały "czepność", ten silk też trochę bardziej miękki. Stara rękawica adbl to sam by się nią chętnie umył - zmiana strategii i chyba lepiej prać nie 10 itemów po jednym myciu a po prostu robić taki gruntowne mycie raz na jakiś czas. Mam dużo więcej niż 2 komplet na dwa auta więc minimum to zebranie tych dwóch kompletów = 2/3 pralki i jedziemy pełne pranie dedykowanym płynem. W takiej pralce jest spokojnie kilka stówek więc doszedłem do wniosku, że nie ma sensu prać ich przypadkowymi środkami o których składzie w sumie niewiele wiem
Lukaso Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 Jedna uwaga, nie polecam płukania w płynie do naczyń, na początku tak prałem fibry i szybko stwardniały.
Tommy Lee Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 9 godzin temu, analyzator napisał: proszek w podajniku/tacce - sprawdźcie sobie ile tam zostaje. Da się to ustrojstwo wyjąć i pod bieżącą wodą wymyć. Oczywiście, że się da to wyjąć. Ja mam Samsunga i u mnie wystarczy na podajniku wcisnąć do dołu ten niebieski plastik w środkowej przegródce i pociągnąć tackę do siebie. Cała tacka wychodzi i można ją opłukać i całą wnękę gdzie się wsuwa. W Beko i Bosch jest chyba podobne rozwiązanie. Musisz popatrzeć czy w swojej pralce tez takiego rozwiązania nie masz
Kuba95 Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 @Tommy Lee wypłukanie tacki sprawy nie załatwi
Tommy Lee Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 @Kuba95 Ja to wiem, napisałem koledze jak wyjąć tą tackę bo o to też pytał.
analyzator Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2019 W dniu 17.07.2019 o 08:07, Tommy Lee napisał: @Kuba95 Ja to wiem, napisałem koledze jak wyjąć tą tackę bo o to też pytał. Cześć i czołem i dzięki ale nie pytałem tylko zalecałem, chyba niezbyt wyraźnie dokładnie tak robię - wyjmuję tacę i zboczenie, pędzelkuję
V1RU$ Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2019 Ktoś używał Nanolex Microfiber Wash. Mam okazję odkupić w dobrej cenie. Dotychczas używałem SG i Białego Jelenia dla niezbyt uwalonych fibr. SG skończył mi się jakieś czas temu a na mega uwalone fibry BJ wymięka.
Bitek Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 Porównywał ktoś płyn Shiny Garage Enzyme Microfiber Wash z ADBL Micro Wash?
Tomas-sg Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 15 minut temu, Bitek napisał: Porównywał ktoś płyn Shiny Garage Enzyme Microfiber Wash z ADBL Micro Wash? Porównywałem SG, ADBL, nanolex i chemicah guys. Zadnej specjalnej różnicy się zauwazylem. Może tylko nanolex się najmocniej pienił ( chociaż podejrzewam że tam była fibra nasiąknięta APC ) brać to co tańsze
paperson Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 27 minut temu, Bitek napisał: Porównywał ktoś płyn Shiny Garage Enzyme Microfiber Wash z ADBL Micro Wash? Porównywałem te dwa płyny wielokrotnie. SG przelałem litr i wróciłem do 5-litrowej bańki ADBL. Micro Wash wg mnie lepiej radzi sobie z uporczywymi plamami.
Bitek Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 @Tomas22 @paperson Postawie na ADBL, pytałem od Shiny ma w sobie jakieś enzymy które w większym stopniu radzą sobie z pastami i woskami.
paperson Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 @Bitek liczyłem na siłę tych enzymów, lecz u mnie w pralce nie zadziałały
Tomas-sg Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 14 minut temu, Bitek napisał: @Tomas22 @paperson Postawie na ADBL, pytałem od Shiny ma w sobie jakieś enzymy które w większym stopniu radzą sobie z pastami i woskami. Chyba każdy ma coś takiego w sobie. Przynajmniej każdy raczej powinien działać w ten sposób. Zależy też w sumie ile czasu fibry spędziły między użyciem a praniem, moc namaczania itp ogolnie ja różnić nie zauważyłem
Moderator Domel Opublikowano 8 Września 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Września 2019 Warty uwagi - chodź drogi - jest jeszcze Elite Detailer Microfibres Cleaner - wylałem go litr już do pralki i efekty bardzo mi się podobały. Z nowości w tej materii z tego co widziałem to Daniel Washington ma coś nowego do prania MF.
Qukie Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 Ja najpierw miałem płyn od ADBL, a teraz używam SG i w moich warunkach SG pierze troszkę lepiej. Może to różnica w brudzie na fibrach, ich ilości w praniu albo wlewam troszkę więcej płynu
analyzator Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 Do SG brak uwag ale skoro polecacie to pewnie jak przeleję to sprawdzę i adbla. Jedno pytanko to was - jak Wam się ogólnie wypłukują fibry w pralce? Puściłem na lekkie wirowanie - 400obr. Zwróciłem uwagę na jeden z aplikatorów który był mokry i przy wyciskaniu się pienił. Pytanie ile tego zostaje w fibrach i jak się to zachowa potem przy użyciu fiberek z chemią.
Bare Shine Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 widocznie aplikator nie zostal odpowiednio wypluklany. moze za duzo srodka pioracego dodales. a obroty ewidentnie za niskie, ja wiruje na minimum 800. Tez koncze wlasnie pierwszy litr ADBL. ADBL dopiera lepiej niz BJ + Ocet jednak po ADBL fibry nie sa tak miekkie i chlonne jak po BJ.
paperson Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 @analyzator wirowanie ustaw na 800 obr./min., dodatkowo włącz program dodatkowego płukania i będzie po problemie. Mimo prania w ADBL profilaktycznie co kilka prań dolewam do płukania trochę octu. 1
analyzator Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 @paperson ok to kolejne tak puszczę. Przy wyższym wirowaniu nie widziałem tego problemu ale też nie piorę często aplikatorów. Co do octu - mam od niedawna zmiękczoną wodę w budynku i tak się przyglądam jak to się ma. Ocet nie zaszkodzi @Bare Shine wlałem mniej niż zalecane, pranie w 40*c, "babyprotect" ok 2h pranie. Trzeba będzie dodatkowo płukać i wirować szybciej.
V1RU$ Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 W dniu 8.09.2019 o 12:37, Bitek napisał: Porównywał ktoś płyn Shiny Garage Enzyme Microfiber Wash z ADBL Micro Wash? U mnie SG zdecydowanie lepiej wypadł na fibrach brudasach.
Bare Shine Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2019 mnie w adbl troche dziwi ten zmiekczacz ktory jest w plynie
xnolb Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2019 Jest sens kupować te specjalne środki do prania? Do tej pory prałem na "syntetyki" 40*C 800 obrotów wirowania "woda plus", trochę proszku w I, trochę w II, w przegrodę do płukania prawie na max octu, kapkę płynu do płukania i zawsze wszystko dobrze wyprane (mf jak i pady)
Rekomendowane odpowiedzi