edek86 Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 dzięki @Grzechu23 Jeszcze jakieś propozycje? QD, który będę mógł kłaść na Fusso, żeby nie osiadał kurz.
Tommy Lee Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 W dniu 28.05.2019 o 14:47, grzegmis napisał: Nie lubię cię za to a najgorsze jest to ze opinia twoja jest i będzie tylko twoja xd muszę kupić i zrobić test u siebie - kolejny produkt do listy hehe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Spoko po prostu opisałem najbardziej wszechstronny QD jaki miałem. Nie szedłbym w QD typu Reload czy inny bardziej upierdliwy w użyciu, a skupiłbym się na czymś co sprawdzi się w rożnych warunkach.
BarteQk Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2019 Cześć, Jaki QD polecacie do użytku z autem zabezpieczonym powłoką ceramiczną od Fireball? Zależy mi na "wsparciu" powłoki i usunięcia śladów po twardej wodzie. Czy np Gyeon Cure będzie dobrym rozwiązaniem? Nie chciałbym "zapchać" powłoki przez używanie niewłaściwego QD.
Eidos71 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2019 41 minut temu, BarteQk napisał: Zależy mi na "wsparciu" powłoki i usunięcia śladów po twardej wodzie. Niestety, ale raczej nie pogodzisz tych dwóch celów. QD dedykowany do powłok nie zdoła skutecznie usunąć water spot-ów (bez silnego tarcia lakieru). Sam musisz dbać o to, aby dokładnie osuszać lakier po myciu i unikać pozostawiania kranówki na lakierze. A jeśli chodzi o "wsparcie " powłoki - każdy QD z dodatkiem ditlenku krzemu wspomaga powłokę. Wszystko zależy od osobistych preferencji i tego, z jakim QD dobrze Ci się współpracuje. Ja np. polubiłem się z CP Elixir, a średnio podchodzi mi Prostaff WG, a z kolei wielu detailerów ma odwrotne odczucia. Bardzo fajny jest Mothers CMX - wg mnie absolutnie bezproblemowy (z tym, że oprócz SiO2 ma w składzie TiO2).
menior Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2019 Znam taki QD ktory ma za zadanie usuwac water spoty a nawet im zapobiegac SD DROP Quick detailer,ale u nas chyba niedostepny,a wspomniany CP Elixir tez chyba radzi sobie z delikatnymi
Moderator Domel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 W dniu 9.03.2019 o 19:40, david2888 napisał: Mi bardziej chodzi o czyste QD żadne booster, mutanty itp Robię testy teraz takich QD'ków - odświeżam swój magazyn. Szukam właśnie takiego czystego QD który totalnie nie zaburzy działania LSP - szczególnie wosków a będzie idealnym produktem po myciu a nie przeszkodzi w testowaniu. Mam już jednego kandydata. Wkrótce coś opublikuje. Czy mieliśmy już dedykowany temat pod tego typu przeznaczenie czy tylko w tym temacie o tym rozmawialiśmy ? Widze temat o "czystych szamponach" więc pewnie trzeba będzie założyc coś i poprzeć testami w tym dziale o QD'kach 2 1 1
menior Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 A czy tu nie sprawdza sie QD ki z tych lekko czyszczacych
///MPower Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @Domel ja też ostatnio sobie testuje takie qd-eki które nie wpływają na LSP. Można założyć taki temat gdzie będziemy wrzucać swoje spostrzeżenia. 1
lukeu Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @///MPower zanim zostanie założony temat zdradź co testujesz
Moderator Domel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 21 minut temu, ///MPower napisał: @Domel ja też ostatnio sobie testuje takie qd-eki które nie wpływają na LSP. Można założyć taki temat gdzie będziemy wrzucać swoje spostrzeżenia. Dokładnie to chce sprawdzić. Jak coś masz opracowanego zakładaj temat. Ja jeszcze 3-4 tyg potrzebuję.
///MPower Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @lukeu 3D Finał Touch, Kecav Yoga, FW Hypnotic Icon QD, Zaino Z8 i jeszcze coś pewnie wpadnie. Założyłem sobie tak że jeśli na nieprzygotowanym lakierze daje słabe krople to nie wniesie do kroplingu wcześniej położonego wosku. 1
Moderator Domel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 8 minut temu, ///MPower napisał: FW Hypnotic Icon Dodaj Botox jeszcze. 1 1
///MPower Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Mam jeszcze Zymol FG i DM Quick Magic także porównam. 1
Pkubalak Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 2 godziny temu, ///MPower napisał: qd-eki które nie wpływają na LSP No nie wiem. Wg. mnie takowe nie istnieją. Każdy zostawia po sobie jakiś film. Czasem podbija on połysk, czasem hydrofobowość, czasem przyciemnia, czasem poprawia antystatyczność, czasem coś tam jeszcze innego. Mówiąc szczerze, nie bardzo rozumiem pojęcie czysty QD. Co to takiego? Ma nie wpływać na nic? To co ma robić? Jeśli jego zadaniem jest "nie robić nic", to po co miałby on by być?
Fredi88 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Czyli wystarczyłaby woda destylowana z jakimś wspomagaczem poślizgu dla fibry i drugim dla szybkiego odparowania produktu... Ja tam wolę jak jednak qd lekko podbije połysk lakieru
Moderator Domel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 18 minut temu, Pkubalak napisał: Co to takiego? Ma nie wpływać na nic? To co ma robić? Jeśli jego zadaniem jest "nie robić nic", to po co miałby on by być? Np do osuszania lakieru po myciu, usuwania lekkich water spotów, usuwania kurzu jakiś lekkich zabrudzeń, waterless, ptasiego gówna, nabłyszczenia lakieru - do wszystkiego do czego klasyczne QDki były stworzone a nie te nowoczesne hybrydy od których wymaga się trwałość na kilka miechów ;) Ale produkty lekkie i nie zaburzające działania LSP. Oczywiście można by użyć zwykłej wody ale nie w tym rzecz. To tak jakby wędkarzowi powiedzieć - użyj kija od miotły do łowienia ryb ;) 11 minut temu, Fredi88 napisał: Czyli wystarczyłaby woda destylowana z jakimś wspomagaczem poślizgu dla fibry i drugim dla szybkiego odparowania produktu... No w zasadzie tak :)
Pkubalak Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 20 minut temu, Domel napisał: Np do osuszania lakieru po myciu, usuwania lekkich water spotów, usuwania kurzu jakiś lekkich zabrudzeń, waterless, ptasiego gówna, nabłyszczenia lakieru - do wszystkiego do czego klasyczne QDki były stworzone a nie te nowoczesne hybrydy od których wymaga się trwałość na kilka miechów Ale produkty lekkie i nie zaburzające działania LSP. Nadal uważam, że nie ma produktu bez wpływu na LSP. Pytaniem jest natomiast, gdzie postawisz i zdefiniujesz tą granicę wg. której jest już wpływ na LSP, lub już go nie ma. Jeśli QD'ek ma np. nabłyszczyć to przecież ma wpływ na LSP bo go musi przykryć jakimś filmem. Pierwszy QD'ek, czyli Megsowy QD (zresztą może to troche dziwne, bo wszyscy producenci posługują się tym terminem, a jest on opatentowany przez Megsa), niby został stworzony do celów o których piszesz, ale nie można powiedzieć, że jest on bez wpływu na LSP. Np. hydrofobowość znakomicie po nim siada. Reasumując, z dużym zainteresowaniem (bez ściemy) będę śledził te rozważania . 27 minut temu, Domel napisał: To tak jakby wędkarzowi powiedzieć - użyj kija od miotły do łowienia ryb No masz rację, ale tą wodę wleję do zajefajnej detailinowej butli np. WS, to będzie w porządku .
menior Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Takie kryteria powinny spelnic wszelkie qd ki nadajace sie tez jako lubrykanty pod glinke np.echo2 czy Megs qd itp.
Moderator Domel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 10 minut temu, Pkubalak napisał: adal uważam, że nie ma produktu bez wpływu na LSP. Pytaniem jest natomiast, gdzie postawisz i zdefiniujesz tą granicę wg. I tu uderzyłeś w punkt - właśnie o to chodzi w tych testach
///MPower Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @Pkubalak nie wpływające na LSP miałem na myśli nie wnoszące nic do hydrofobowości. Napisałem to w zalożeniach. Po każdym myciu tak jak napisałeś chce podbić połysk, głębię itp. ale chce zachować hydrofobowość wosku.
Eidos71 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 9 godzin temu, ///MPower napisał: Zaino Z8 Ten QD nie należy do grupy "nic nie wnoszących do hydrofobowości", czystych QD. To bardziej produkt na granicy QD/sealant, wnoszący dużo do wyglądu lakieru (połysk) i zmieniający właściwości hydrofobowe głównego zabezpieczenia (wg mnie - na gorsze, tzn. krople stają się mniej kuliste.
///MPower Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @Eidos71 stosowałem go bardzo często zeszłego lata na różne woski m.in. nattys red czy blue, bh finis, prostaff cc wax gold, Fusso a tej zimy kładłem na Sonaxie PNS i nie zauważyłem żeby pogarszał hydro tych LSP.
maciek-drummer Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Panowie jestem tu nie od dziś i może to głupie pytanie, ale Wam zadam. Jak Wam się lepiej nakłada Quick Detailery, na lakier bezpośrednio czy może na fibrę i dopiero na element? Tak pytam z ciekawości
kursien Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 @maciek-drummer ja ostatnio namiętnie korzystam z aplikatorów mikrofibrowych. Psikam kilka razy na aplikator i jadę góra-dół, lewo-prawo. Na koniec wiadomo miękka mikrofibra i przecieram na gotowe 1
Pkubalak Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 6 godzin temu, ///MPower napisał: ale chce zachować hydrofobowość wosku. Fajnie, chociaż uważam, że trochę to niewykonalne. A w przypadku kiedy kropling pozostanie bez zmian nie oznacza to, że QD'ek nic nie wnosi, bo akurat po nim krople mogą być identyczne jak po LSP. Nie chcę się czepiać, staram się jedynie dowiedzieć jak może przebiegać test. Jak każdy test ma swoje założenia i jak dla mnie każdy jest ciekawy, bo zawsze jakieś nowe wnioski/informacje można będzie zdobyć. Pozostaje mi jedynie z niecierpliwością czekać na Twoje i @Domel porównania i wnioski. 32 minuty temu, maciek-drummer napisał: Tak pytam z ciekawości Ja chyba typowo, psikam na lakier i przecieram mikrofibrą. Nie psikam na fibrę, bo po paru przetarciach ona zawsze jest już nasączona QD'kiem.
Rekomendowane odpowiedzi