Moderator Domel Opublikowano 23 Lutego 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2019 3 minuty temu, psemo napisał: Sorry, nie mogłem się powstrzymać Głupi słownik sorki.
Tommy Lee Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 14 godzin temu, rygryss napisał: myślę, że ciężko będzie znaleźć QD bez sterydów Meguiars Last Touch, Auto Finesse Finale, PB Spray and Gloss czy nasz rodzimy Botox. Szybko się docierają, lubią się z puszystymi fibrami typu zielona Lucullan czy inne żółto niebieskie przez co można oblecieć auto jedną szmatką, dodatkowo Last Touch daje fajne efekty we wnętrzu na lakierowanych dekorach, ładnie siada na powierzchniach winylowych i można go stosować przy osuszaniu. Dobrze siadają i się docierają jak mają coś pod sobą, bo na gołym lakierze tak średnio no i dają wtedy paskudne kropelki.
DZIADZIA Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 jednak trochę te go jest, nie przepadam za QD-kami itp... lubię położyć wosk/powłokę, poczekać jak się skończy i położyć kolejny raz... teraz mamy tak zmutowane Qd-ki, że można jechać tylko na nich. 1 1
Michał126 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 @rygryss, w mojej ocenie trzeba przede wszystkim zadać sobie pytanie, po co mi ten QD. Moim zdaniem na sam wygląd lakieru większy wpływ ma to, jak się z nim obchodzę, niż smarowidła: czyli kluczowy jest jego stan, okresowa dekontaminacja i używanie trwałych LSP, w przypadku których zanik połysku ("looka", szklistości, przyciemnienia - kwestia wtórna) jest ostatnim symptomem degradacji, a nie pierwszym. Dlatego dla mnie QD to ma być coś, co odnowi efekt hydrofobowy (pozwalający na łatwiejsze utrzymanie auta w czystości) i ewentualnie awaryjnie, krótkotrwale podbije wygląd. Ale każdy ma swoje priorytety i miłość do przesmarowania czymś auta po myciu może być priorytetem równoważnym wobec mojego. Byle każdy sobie to pytanie zadał i na nie rzetelnie odpowiedział. Takie moje zdanie. 3
Moderator Domel Opublikowano 25 Lutego 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2019 Ciekawe wyniki Zaś BSD bije na głowę?
Grzechu23 Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2019 Może być ciekawy QD, choć przy aktualnej cenie 17 £ (ok, 85 zł) ciężko będzie przegryźć się przez tanią dobrą legendę BSD
Roon Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 Panowie SSW nada się do powiedzmy odświeżenia czarnego lakieru po myciu i i jakieś tam ochrony hydrofobowej/przed kurzem/palcowaniem i łatwości nakładania? (na aucie nic nie leży).
menior Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 @Roon jak najbardziej nada a nawet to jeden z topowych produktow tego typu
mareckiabc Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 Zazwyczaj myje auto rękawicą jednak sporadycznie zdarzy się sam bezdotyk. Wiadomo film brudu zostaje ale dla odświeżenia jakiego QD mogę użyć by było to bezpieczne?
Kaight Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 @mareckiabc chyba najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji są produkty omawiane w tym temacie: https://kosmetykaaut.pl/topic/13963-wosk-na-mokro/&share_tid=13963&share_fid=196328&share_type=t
drufi Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 2 godziny temu, mareckiabc napisał: Zazwyczaj myje auto rękawicą jednak sporadycznie zdarzy się sam bezdotyk. Wiadomo film brudu zostaje ale dla odświeżenia jakiego QD mogę użyć by było to bezpieczne? Żeby było bezpiecznie to chyba tylko waterless wash np. ECH2O.
mareckiabc Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 A Meguiars Ultimate Quik Detailer do usuwania lekkich zabrudzeń nie będzie dobry?
Arkeolowy Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 17 minut temu, mareckiabc napisał: Ultimate Quik Detailer Będzie, to jest to samo co megsa last touch, mam i polecam
Aivars Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Panowie, troche czasu minelo od ostatnich postow na temat QD o najlepszej antystatycznosci wiec odswiezam zapytanie - ktory obecnie QD jest najlepszy jesli chodzi o odpychanie kurzu? Wiosna zbliza sie wielkimi krokami i wczoraj po umyciu auta, przeleceniu auta QD1 z ADBL cale auto po godzinie bylo w zoltym pyle z drzew. Jednak na czarnym metaliku bardzo to przeszkadza. Czy jest cos w stanie zdetronizowac stare dobre FK 425? Bede wdzieczny za sugestie
menior Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 @Aivars Rapid Detailer od Infinity wax zauwazylem ze sie lepiej w tej kwesti zachowuje ale czy lepiej od FK425 to nie powiem bo nie probowalem
ghost Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 2 godziny temu, Aivars napisał: FK 425 Ten jest sprawdzony w temacie kurzu i przyzwoitą cenę ma, lubię go. Na próbę możesz wciągnąć Prima Slick, też fajny i chyba nawet o jedną milionową lepiej podbija wygląd Jednak 50/50 nie robiłem z nimi. Pod kątem śliskości, to kosmiczną oferuje ArtDeShine NanoGlossPaintSealant v3. Jednak to nie qd. Nie testowałem go w sezonie kurzu. Jednak jeżeli śliskość odgrywa jakąś rolę może być ciekawy do testów na tym polu. Co do żółtych pyłków kwiatów, to są one "lepkie" i czepiają się bardziej niż kurz. I tak niestety trzeba samochód przynajmniej spłukiwać z nich.
Michał126 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 14:33, mareckiabc napisał: Zazwyczaj myje auto rękawicą jednak sporadycznie zdarzy się sam bezdotyk. Wiadomo film brudu zostaje ale dla odświeżenia jakiego QD mogę użyć by było to bezpieczne? Na Hondzie? Żadnego. A serio, to zobacz sobie Sonax Spray&Seal, @MrCleaner ma też podobny, ciekawy produkt marki Adam's.
kriss76b Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 14:33, mareckiabc napisał: Zazwyczaj myje auto rękawicą jednak sporadycznie zdarzy się sam bezdotyk. Wiadomo film brudu zostaje ale dla odświeżenia jakiego QD mogę użyć by było to bezpieczne? Jeśli chodzi o QD to jest ich całe mnóstwo, no i każdy z Nas ma swój ulubiony, którego na pewno Ci poleci. Problem jest taki, że każdy QD daje inny efekt na różnych autach/lakierach. Zależy też jaki budżet masz przeznaczony i czego oczekujesz od QD. Są QDki woskowe z niewielkim dodatkiem Carnauby, QDki z dodatkiem Sio2, no i zwykłe po prostu do usunięcia zacieków, drobnych nieczystości i nadania wyglądu po myciu. Pisałeś o UQD od Megsa - jest ok i jest bardzo prostym QD bez dodatku wosku. Nie ma problemu żadnego z dotarciem itd. Podobnym QD jest Quck Magic od Detailers Magic. Z opisywanych tutaj fajny efekt dają też Botox, FK425 - ale ich jeszcze nie próbowłem. Niestety, musisz wybrać któryś i sam ocenić efekt.
ShiningCar Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Podobny do FK425 w pracy i efekcie jest 3D Final Touch, nie ma w sobie jakiś boosterów wpływający na beading+, pracuje się z nim szybko i lakiery nieco zyskują na śliskości i szklistości. 3D Final Touch ma przyjemniejszy zapach. 1
Moderator Domel Opublikowano 2 Marca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 QD (??) test - mix różnych produktów: - Tevo QD Black - Funky Witch - Infinity Wax Glass Canopy Liquid Sealant - House of Wax Carbon Quick Detailer - ADBL Synthetic Spray Wax - Farecla G3 Wax #domeldetailinglaboratory #domeltestuje #domeltest #testybalkonowe #qdtest #TevoQDBlack #FunkyWitch #InfinityWaxGlassCanopyLiquidSealant #HouseOfWaxCarbonQuickDetailer #ADBLSyntheticSprayWax #FareclaG3Wax EDIT 24h: 2
ghost Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Godzinę temu, Domel napisał: QD test - kłamczuszek, na liście tylko połowa produktów to qd Wizualne, te co przyciemniły dodają wrażenie, że odbicie straciło na klarowności. Albo mi się wydaje obserwując film
Moderator Domel Opublikowano 2 Marca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 7 minut temu, ghost napisał: kłamczuszek, na liście tylko połowa produktów to qd Tak, mowie na początku że każdy reprezentuje inną kategorię Zastanawiam się jak to można klasyfikować... każdy to inna bajka
Tomek1419 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 @Domel Z tego co zaobserwowałem to na ssw woda najszybciej ucieka. Jeżeli się mylę to proszę o poprawę ( filmik oglądany bez głosu).
Moderator Domel Opublikowano 2 Marca 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 6 minut temu, Tomek1419 napisał: @Domel Z tego co zaobserwowałem to na ssw woda najszybciej ucieka. Jeżeli się mylę to proszę o poprawę ( filmik oglądany bez głosu). Temat SSW jest wałkowany od dnia premiery w jego dziale. Produkt można spokojnie wsadzić do działu "Polskie Elitarne Produkty Detailerskie - klasyka gatunku" (czekam na hejt )
Tomek1419 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 22 minuty temu, Domel napisał: Temat SSW jest wałkowany od dnia premiery w jego dziale. Produkt można spokojnie wsadzić do działu "Polskie Elitarne Produkty Detailerskie - klasyka gatunku" (czekam na hejt ) Jest to chyba ich najlepszy produkt jaki kiedykolwiek wypuścili CarPro ma ironX a adbl ssw
Rekomendowane odpowiedzi