Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, zwirek03 napisał:

Zastanawiam się nad parownicą , karcher sc4 ewentualnie czy warto dorzucić i wybrać  sc5 ?

Jeśli starczy Ci zbiornik 1,6l pomyśl o Ariete Xvapor Deluxe 4146

• Moderator
Opublikowano

@mat231 sprawdz organoleptycznie czy lakier nie jest szorski, jezeli wyczujesz ze nie jest idealnie wyczyszczony to ja bym wyglinkował auto a jezeli auto przejechało 500km to mysle że nie powinno nałpac zadnego brudu 🙂 

Opublikowano
1 godzinę temu, mat231 napisał:

Pod koniec października początek listopada do tego cleaner lekościerny. Niemiłe doświadczenia z glinkowaniem w niezaduzej temperaturze.

To porządna dekontaminacja powinna wystarczyć. Wrzucony na lakier jest jakiś wosk?

Opublikowano

Kolejne pytanie głąba: ściągnę Fusso cleanerem na maszynie? Pewnie nie ma szans, ale pytam, bo znudzilo mi sie i planuję nałożyć coś nowego na wiosnę, a nie mam na razie czasu i ochoty na konkretniejsze zabawy. Jeśli nie, czym je zdjąć? Mam obawy, że wax off tez nie podoła.

Opublikowano

Widziałem w teście@Strus, że z Wax Offa nie wiele sobie robił. Jednak z drugiej strony to było chyba niedługo po aplikacji, u mnie leży od listopada.

Opublikowano

@MMCzysci u mnie Wax off nie potrafił ściągnąć wosku FW Vettore który leży od listopada. Z przebiegiem prawie 5k km. Użyłem cleanera lekko ściernego od Collinite.

Spokojnie cleaner + gąbka i maszyna ściągnie Ci wszystko.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, MMCzysci napisał:

Widziałem w teście@Strus, że z Wax Offa nie wiele sobie robił. Jednak z drugiej strony to było chyba niedługo po aplikacji, u mnie leży od listopada.

Nie pamiętam dokładnie ale ze 3 miesiące po

7 godzin temu, D@ViD napisał:

@MMCzysci u mnie Wax off nie potrafił ściągnąć wosku FW Vettore który leży od listopada. Z przebiegiem prawie 5k km. 

Dziwne. Który WO i jakie stężenie? Jak stosowany?

8 godzin temu, MMCzysci napisał:

Kolejne pytanie głąba: ściągnę Fusso cleanerem na maszynie? Pewnie nie ma szans

Bez problemu. Po to między innymi jest cleaner. 

Opublikowano
35 minut temu, Strus napisał:

Dziwne. Który WO i jakie stężenie? Jak stosowany?

Detailink 1:5. Po myciu, na mokry lakier. Odczekane 3-5min, spłukanie i nie było idealnej tafli, ale ta mieszanka miała rok czasu, więc może coś już się zepsuło 

Opublikowano

Lepiej jest pomóc mu mechanicznie.

Zarzucasz na lakier

Czekasz 3-5 minut

Rozprowadzasz fibrą albo rękawicą

Ja Detailinka lecę 1:3. Nie szczypię się za bardzo.

Opublikowano

@Strus psiklem i rozprowadzałem rekawica 🙂

Na drugi raz Autobrite sprawdzę i zrobię świeża mieszankę 

Opublikowano
26 minut temu, D@ViD napisał:

mieszanka miała rok czasu, więc może coś już się zepsuło 

@DETAILiNK czy tak może być?

Czy też produkt po zmiksowaniu z wodą może sobie spokojnie stać w baniaku?

Opublikowano

Ja ostatnio użyłem mieszanki która miała prawie rok, bez problemu poradziła sobie z prawie 6 miesięcznym fusso podbijanym już QD'kami. Aplikacja na lakier, wax off poleżał kilka minut, przeleciałem rękawicą i przy płukaniu była już tafla. Na koniec umycie kwaśnym szamponem i w kilku miejscach pojawiły się kropelki, podejrzewam, że to kwestia niedokładnego przejechania rękawicą.

Opublikowano
2 minuty temu, locarno napisał:

To co kupić do 300-500 zł na początek?

ADBL ROLLER

• Lubię to 1
Opublikowano

@D@ViD Jeszcze takie pytanie. Jaki pad i pasta do lakierowanego samochodu na początek? Chodzi o usunięcie mikrorys widocznych w słońcu. Są to bardziej małe swirle po myjni automatycznej. Lakier LC9Z perła więc w słońcu wszystko widać.

Opublikowano
6 minut temu, D@ViD napisał:

ADBL ROLLER

Bez sensu. W niczym nie jest lepsza niż Hamron za 250 (obecnie)

• Lubię to 3
Opublikowano

@locarno a czytałeś chociaż trochę?

Ale odpowiem uniwersalnie dość:

Pasta 3D one 

Gąbka żółta nat

@Strus Jeden woli matkę a drugi córkę. 

• Lubię to 1