etrone Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2019 A jak cos zostanie na lakierze? I slabiej powloka zwiaze ? Co ci da takie zabezpieczenie na chwile, ja i tak bym sie nie odwazyl aplikowac powloki nie majac pewnosci ze lakier jest przygotowany tip top i calkowicie jalowy - czytaj aplikowal bym powloke zaraz po skonczonej korekcie i odtluszczeniu. Nie ma opcji ze bym wyjechal miedzy czasie... jak juz, zostaw teraz lakier w spokoju a przed sama korekta zrob delikatne odswiezenie, z dekontaminacja i glinka przed,odtlusc i aplikuj powloke. tak jest wg sztuki i spokojnie dla glowy
Szurszur1 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Panowie, zamierzam położyć softa99 na czarny lakier. Chcę przed tym oczyścić powierzchnię za pomocą dodo juice lime prime. Pytanka: 1. Czy idzie to zrobić na luźno ręcznie czy taki cleaner tylko maszyną? 2, Czy robić glinkowanie mimo użycia cleanera? Jak tak to przed czy po dod juice ? 3. Czy dodo juice clener jest ok pod softa99 czy lepiej coś dedykowanego i sprawdzonego żeby wiązanie było dobre? Jak tak to proszę o propozycję Dzięki
Kopersky Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @Szurszur1 Musisz jeszcze trochę poczytać. Glinkujesz umyte auto po uprzedniej dekontaminacji chemicznej i myjesz jeszcze raz. Następnie suszysz i aplikujesz cleaner (można śmiało ręcznie), wymywasz lub nie ipa. Na sam koniec wosk. Glinka ma kompletnie inne zadanie niż cleaner. 1
marco80 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 4 minuty temu, Kopersky napisał: @Szurszur1 Musisz jeszcze trochę poczytać. Glinkujesz umyte auto po uprzedniej dekontaminacji chemicznej i myjesz jeszcze raz. Następnie suszysz i aplikujesz cleaner (można śmiało ręcznie), wymywasz lub nie ipa. Na sam koniec wosk. Glinka ma kompletnie inne zadanie niż cleaner. Pod Fusso zdecydowanie lepiej wymyć IPĄ badź innym zmywaczem 1
Kopersky Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @marco80 Też tak uważam, ale wolę aby Kolega sam wybrał. 1
Szurszur1 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Godzinę temu, Kopersky napisał: @Szurszur1 Musisz jeszcze trochę poczytać. Glinkujesz umyte auto po uprzedniej dekontaminacji chemicznej i myjesz jeszcze raz. Następnie suszysz i aplikujesz cleaner (można śmiało ręcznie), wymywasz lub nie ipa. Na sam koniec wosk. Glinka ma kompletnie inne zadanie niż cleaner. z tego co wiem cleaner ma minimalne wlaściwości ścierne więc myślałem że glinka nie będzie potrzebna i to co się utleniło zetrze owy cleaner ale jeśli faktycznie nie, to zrobię tak jak piszesz. Pytanie mam czy konieczne jest umycie samochodu po glinkowaniu? nie wystarczy spłukać, pozostawić do wyschnięcia i następnie użyć cleanera z padem mikrofibrowym?, on chyba i tak oczyści już finalnie pozostałości?
kivlov Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Co polecacie do oczyszczania kanałów wentylacyjnych w aucie? Kiedyś używałem takiej pianki z auchan. Fajny zapach sie utrzymywał po tym, cos polecacie sprawdzonego?
Kopersky Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @Szurszur1 Glinka oczyszcza lakier mechanicznie, usuwa ona to czego nie zebrał deironizer i tar&glue, dodatkowo sam zobaczysz jaki lakier będzie gładki po glince. Jeżeli chodzi o mycie to możesz po prostu mieć 1 wiadro z wodą i szamponem bo będziesz mył już czyste auto i działać tak: glinkujesz dach, myjesz, spłukujesz i lecisz tak każdy element. Jeżeli nie przemyjesz to w przypadku kiedy powierzchnia wyglinkowana podeschnie mogą zostać smugi. Jak chodzi o cleaner to ma on zadanie oczyścić lakier chemicznie. Niestety w przypadku pracy ręcznej lekko ściernym cleanerem nie ma co za bardzo liczyć na usuwanie rys.
Mylxxd Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Dobra, ogarnąłem wczoraj temat polerki i teraz pytanie na które się tutaj jeszcze nie natknąłem. Mam dużo specyfików od adbl i przychodzą one w butelkach z osobno zapakowanym spryskiwaczem. Czy mogę zostawić całą chemię z założonymi końcówkami spryskiwaczy czy powiino się przechowywać na korkach?
Kopersky Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @Mylxxd Bez problemu ze spryskiwaczem możesz trzymać. Korki służą tylko do transportu. Ja trzymam wszystko z atomizerem i np. Taki qd1 od 2 lat nic się nie dzieje. 1
chudy2355 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Dołączam się do pytania odnośnie czyszczenia wentylacji
Szurszur1 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 czy stosowanie samego QD1 na jałowy lakier jest w jakimś stopniu dobrym zabezpieczeniem czy to nie ma sensu? Chcę nałożyć fusso ale jak ma trzymać przynajmniej z 6 miechów to lepiej już na zimę go nałożyć
lukeu Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @Szurszur1 puszka fusso to kilkadziesiąt aplikacji więc smaruj od razu i podbijaj QD1 a przed zimą spokojnie nałożysz jeszcze raz
etrone Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Do czyszczenia widocznej czesci kanalow wentylacyjnych. pianka jest do dupy. Gdzies czytalem ze wiecej szkodzi na dluzsza mete niz pomaga. Rozpusci troche syfu, scieknie i jeszcze pozatyka odplywy. lepiej granat do srodka, nowicki pokazywal jeden
looker29 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 Czym pielęgnować i przecierać na codzień skórzaną kierownicę w nowym aucie ? Większość polecanych preparatów jest raczej do czyszczenia i konserwacji podniszczonych skór na fotelach, a co do kierownicy , by jak najdłużej była jak nowa ? Kiedyś do bieżącej pielęgnacji w starym aucie używałem TENZI LEDER Clean GT. Jest coś innego godnego uwagi co można psiknąć i przetrzeć ?
Moderator BiałyGTi Opublikowano 19 Maja 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @looker29 kup sobie sciereczki z colourlocka i raz na miesiac nimi przelec kiere i starczy 1
Tomas-sg Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 13 minut temu, BiałyGTi napisał: @looker29 kup sobie sciereczki z colourlocka i raz na miesiac nimi przelec kiere i starczy Właśnie kupiłem sobie w Lidlu podobne ściereczki W5 z Lidla 25 sztuk w cenie 1.5€ jestem mega ciekaw.
Moderator BiałyGTi Opublikowano 19 Maja 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2019 @Tomas22 nie wiem.nie uzywalem. Ja uzywam tylko colourlock
Bapko Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2019 [mention=23957]looker29[/mention] Glipton GT15.Jak aplikujesz jeśli można wiedzieć? Na kierownice i microfibra czy na micro czy może na szczoteczkę?
DZIADZIA Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2019 Nigdy nie aplikuję szuwaksów z atomizera na dany panel, zawsze na MF i pracujemy, jak za mało dorzucam, wyjątkiem jest eraser... a w tym przypadku zdecydowanie na MF
Bapko Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2019 Nigdy nie aplikuję szuwaksów z atomizera na dany panel, zawsze na MF i pracujemy, jak za mało dorzucam, wyjątkiem jest eraser... a w tym przypadku zdecydowanie na MFA docierasz jakoś później czy zostawiasz żeby odparował?
DZIADZIA Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2019 Przecierasz, odwracasz MF i delikatnie zbierasz 1
Bapko Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2019 Przecierasz, odwracasz MF i delikatnie zbieraszNie mam g15 a jedynie colourlock soft to sprawdzi się ta procedura?
Rekomendowane odpowiedzi