Gość Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Czy Hammerite Kurust nada się do odpryskow które zaszły rdzą? Najpierw lekko papierem ściernym, potem Kurust i po odczekaniu zaprawka? Dobrze będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dystrybutor e36ace Opublikowano 27 Listopada 2017 Dystrybutor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 W dniu 3.09.2017 o 13:42, Domel napisał: nie maskuje. Będziesz robić korektę czy chcesz tylko "wymyć" auto i nałożyć ? Czemu akurat powłoki ? Jakie masz doświadczenie w detailingu ? Czemu w zimę i nie na wiosnę ? Nie polecam tego bez odpowiedniego przygotowania lakieru a tym bardziej w zimę. Zrób porządny detox lakieru ( mycie, tar, deironizer, glinka, cleaner chociażby ręcznie) i nałóż wosk zimowy np Colli. Oczywiście jeśli warunki pozwolą bo mycie auta w temp 0st to dramat .... Sprostuję wypowiedź kolegi. Powłoka FX Protect maskuje delikatne niedoskonałości takie jak lekkie holo, aplikacja w temp minimum 10 st i taka temperatura jest niezbędna przez conajmniej 12godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 5 godzin temu, lk1407 napisał: Czy Hammerite Kurust nada się do odpryskow które zaszły rdzą? Najpierw lekko papierem ściernym, potem Kurust i po odczekaniu zaprawka? Dobrze będzie? Jak jeszcze lekko zaszły to deironizerem potraktuj i potem papierkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 No jeszcze nie są złe, jak będzie jutro pogoda to coś się z tym pobawię a mam taki właśnie Hammerite w pędzelku i pomyślałem żeby użyć. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Witam wszystkich chce zacząć mocniej dbać o autko a ze jest to klasyk (mercedes w140) to wypada. Zbliża się zima temperatury minusowe a ja nie wiem czy wlasnie teraz mogę zakupić myjkę cisnieniowa i czy mogę nią myć auto zima? Dziękuje z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Szczepek - a dlaczego nie...? Byle nie było mrozu (chyba, że masz ogrzewany garaż, do którego możesz wstawić samochód po myciu) - inaczej pozamarza Ci woda w zamkach i szczelinach, poprzymarzają uszczelki (zabezpiecz je odpowiednim środkiem, wtedy zminimalizujesz to ryzyko). Myć auto należy przez cały rok, a zimą szczególnie - pozbywasz się wtedy z karoserii i elementów zawieszenia/podwozia soli i innego syfu, który ma niespecjalnie pozytywne działanie korozyjne na samochód. To, czy myć w danym dniu samochód, czy nie (oraz czy myć, czy tylko spłukać na bezdotyku) - zależy od warunków, pogody, czasu i możliwości. Acha - mycie myjką uzależnia też dostęp do źródła wody (zimą najczęściej zakręca się dopływ wody do kranów, które znajdują się na zewnątrz - z wiadomych powodów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Eidos71 dziękuje za pomoc. Bałem sie ze myjka sie zepsuje. Pompka siądzie itp. Po umyciu zostanie zostawiona w pomieszczeniu z piecem gdzie jest ciepło. Wlasnie najbardziej zależy mi na ochronie przed solą itp. Jeszcze raz ci dziękuje. Wiec zabieram sie za zamawianie myjki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 28 Listopada 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Szczepek jak masz ciepłe pomieszczenie to myjesz i wstawiasz do niego zarówno sama myjke jak i auto ja w zime myjke chowam do domu w lato natomiast stoi w takim dobudowanym pomieszczeniu do domu (nieogrzewanym) tak zwana graciarnia szpadle, taczki itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @BialyGTI dzięki wielkie. Ja garaż mam nie ogrzewany ale po myciu mogę wstawić grzejnik elektryczny plus zabezpieczyć uszczelki i zamki. To może zapytam cię jeszcze o myjki. Wiem ze karchery tańsze maja pompki plastikowe i nie warte sa zakupu. Ale np k5 jest dość droga. Na Allegro znalazłem myjki firmy Lavor 180 i jest tańsza o polowe od karchera. Firma włoska ale wiadomo ze wszystko made in china. Zakup bedzie na raty i zastanawiam sie czy warto inwestować w karchera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fyox Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Poczytaj ten wątek, przynajmniej kilka ostatnich stron https://kosmetykaaut.pl/applications/tapatalk/index.php?/topic/6165-Wybór-myjki-ciśnieniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 28 Listopada 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Szczepek zobacz temat o Myjkach duzo wyjaśnia ja kupilem K5 i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfa47 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Panowie, czy ktoś stosuje dressing do opon (w moim przypadku black mamba shine) na zabezpieczenie uszczelek na zimę? Chciałbym się dowiedzieć czy to dobry pomysł. Oraz gdy wyciągnąłem z paczki paste menzerne sf3800 była jakby od korka mokra i smierdziało to ropą, czy to może być pasta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 @Alfa47, ja stosowałem zwykła mambe na gumy pod maską (gdzie znowu jest wysoka temperatura) i było widać zdecydowanie mniej zacieków na gumach po dressingu, więc odpycha wodę skutecznie, plus mamba zostawia taki lekko tłustawy film, więc powinno dać radę bo shine zostawia chyba bardziej tłustą oponę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posejdon Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 11 minut temu, Alfa47 napisał: Panowie, czy ktoś stosuje dressing do opon (w moim przypadku black mamba shine) na zabezpieczenie uszczelek na zimę? Chciałbym się dowiedzieć czy to dobry pomysł. Oraz gdy wyciągnąłem z paczki paste menzerne sf3800 była jakby od korka mokra i smierdziało to ropą, czy to może być pasta ? Stosuje dressing AUTOGLYMA do uszczelek,pachnie bardzo fajnie i jest wydajny,mambę tez możesz dawać na uszczelkiBardzo tanie i fajne rozwiązanie to sonax w sztyfcie typowo do uszczelek,napewno znajdziesz w sklepie u kolegów z forum. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 30 Listopada 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Panowie co do zabezpieczenia plastików pod maska Paweł Nowicki wspominał w swoim filmie na YT ze używa "Polytop Motor Top Finish" moze ktos używa cos innego co można aplikować na mokro i dotrzeć po paru godzinach @AreK o ile sie nie mylę ty w jakimś aucie cos stosowałeś ale nie moge znaleźć teraz w którym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 @BiałyGTi , APP M-wet wax - świetny do tego typu rzeczy , mam i używam , efekty zobacz tutaj : https://www.facebook.com/pg/EssenceOfShine/photos/?tab=album&album_id=1137525226381329 Daje piękną satynę,ładnie się rozpływa i nie trzeba niczym docierać,ale musi być położony na mokro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Lee Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 @BiałyGTi Ewentualnie CarPro Perl, który jest i tak wodorozcienczalny. Używam go na dywaniki i tak zostawiam do wyschnięcia bez przecierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałES Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Witam. Mam pytanie odnośnie konserwacji skóry w samochodzie, przeważnie e jeżdżę ja+pasażer (ale tez nie zawsze) tył jest praktycznie wogole co nie używany, 3miesiace temu były czyszczone+zabezpieczane, teraz wypada kolejna konserwacja i przednie fotele wyczyszcze cleanerem+zabezpieczenia, ale co z tyłem jesli nie jest użytkowany? Prosze o porade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posejdon Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 6 minut temu, MichałES napisał: Witam. Mam pytanie odnośnie konserwacji skóry w samochodzie, przeważnie e jeżdżę ja+pasażer (ale tez nie zawsze) tył jest praktycznie wogole co nie używany, 3miesiace temu były czyszczone+zabezpieczane, teraz wypada kolejna konserwacja i przednie fotele wyczyszcze cleanerem+zabezpieczenia, ale co z tyłem jesli nie jest użytkowany? Prosze o porade Zwróć uwagę czy wymaga czyszczenia i tyle,nie ma ścisłej reguły odnośnie konserwacji.Jeżeli była czyszczona i zabezpieczona i tak sobie trwa to nie ma sensu na siłe konserwować ponownie.Chyba że pracujesz na stoczni i masz kurz w aucie jak po piaskowaniuObejrzyj sobie tą z przodu,porównaj i zdecyduj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator BiałyGTi Opublikowano 30 Listopada 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 1 godzinę temu, Thomas napisał: @BiałyGTi , APP M-wet wax - świetny do tego typu rzeczy , mam i używam , efekty zobacz tutaj : https://www.facebook.com/pg/EssenceOfShine/photos/?tab=album&album_id=1137525226381329 Daje piękną satynę,ładnie się rozpływa i nie trzeba niczym docierać,ale musi być położony na mokro. ok dzieki zaraz bede szukał Godzinę temu, Tommy Lee napisał: @BiałyGTi Ewentualnie CarPro Perl, który jest i tak wodorozcienczalny. Używam go na dywaniki i tak zostawiam do wyschnięcia bez przecierania. nadaje sie to na komore ? silnika stosowałeś możne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Lee Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Tak nadaje się na wszelkie powierzchnie plastikowe i gumowe, a intensywność się reguluje rozcieńczeniem z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoupe Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Godzinę temu, Tommy Lee napisał: @BiałyGTi Ewentualnie CarPro Perl, który jest i tak wodorozcienczalny. Używam go na dywaniki i tak zostawiam do wyschnięcia bez przecierania. A jakie ty stosujesz rozcieńczenie do dywaników 1:3,1:4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Lee Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Ja używam 1:3 z wodą demi. i nie wycieram ich mikrofibrą, tylko pozostawiam do wyschnięcia. Nie zostają żadne zacieki i same dywaniki nie są bardzo śliskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 @BiałyGTi @AreK do zabezpieczenia plastików w komorze silnika w ostatnich swoich relacjach używał Motor Plast z KochChemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałES Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 1 godzinę temu, Posejdon napisał: Zwróć uwagę czy wymaga czyszczenia i tyle,nie ma ścisłej reguły odnośnie konserwacji.Jeżeli była czyszczona i zabezpieczona i tak sobie trwa to nie ma sensu na siłe konserwować ponownie.Chyba że pracujesz na stoczni i masz kurz w aucie jak po piaskowaniuObejrzyj sobie tą z przodu,porównaj i zdecyduj. No nie wymaga nic, zastanawialem sie tylko czy nie przejechac wilgotna fibra i naniesc jedna warste mleczka? Czy jak jest w dbd stanie to nawet rok bez ponownej konserwacji trzymac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi