Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy kogo z Krakowa/Wieliczki i okolic możecie polecić do regeneracji reflektorów ?

Co prawda sam próbowałem je trochę "odświeżyć", ale obawiam się, że to jest jakaś grubsza sprawa bo wyczyszczenie ich z zewnątrz niewiele dało.

Różnica WetCoat a Protector Wax jest jedna zasadnicza - pierwszy gotowy do użycia (choć jest też koncentrat) a drugi to środek BARDZO wysoko skoncentrowany.

ProtectorWax wystarczy zdecydowanie na dłużej (można również nanosić pianownicą ręczną/PA) a i trwałość (ustawienie proporcji pod siebie) nie powinna być zła ;) 

Dobra, ostatnie pytania odnośnie glass polisha :) lepsze są ruchy koliste czy prostopadłe oraz czy przed wystarczy dokładnie umyć szybę mikrofibrą z płynem do szyb (czy powinno się dodatkowo odtłuścić IPA albo może glinkować)?

@Pepiko obklej wokół uszczelki taśmą, pracuj kolistymi ruchami na całej szybie, a przy rantach/brzegach prostymi równolegle do uszczelki :)

@maciejowy wskazany przez Ciebie lub "z opisu" bardziej trwały Gyeon Q2 Fabric Coat :)

• Dziękuję 1

• Moderator
2 godziny temu, Pepiko napisał:

Dobra, ostatnie pytania odnośnie glass polisha :) lepsze są ruchy koliste czy prostopadłe oraz czy przed wystarczy dokładnie umyć szybę mikrofibrą z płynem do szyb (czy powinno się dodatkowo odtłuścić IPA albo może glinkować)?

szampon, rękawica, wiaderko i porządne mycie. Potem cleaner na słoneczko i jazda. Ruchy koliste.

• Dziękuję 1

Koledzy w nadchodzący weekend będę chciał zrobić polerkę na Opel Astra H 2012r, srebrny, lakier oryginalny. Mam Menzerny 400, 2500, 4000 i cleaner Achilles Prep. Maszyna rotacja - na jakich kolorach padów NAT mogę zaatakować ten lakier żeby mu krzywdy nie zrobić?

Z góry dzieki

Dzisiaj auto umyłem i wyglinkowałem. Jutro zamierzam jeszcze raz umyć po całej nocy, później nałożyć cleaner (poorboy's world professional polish) i na koniec wosk colli 476.

Tutaj pytania,

1. Czy po cleanerze obowiązkowo IPA?

2. Czy cleaner poorboy's world professional polish można nakładać aplikatorem gąbkowym?

3. Czy ten cleaner od razu ścierać MF czy poczekać aż przelecę np. całą maskę i dopiero wtedy za jednym zamachem dotrzeć wszystko MF?

4. To samo pytanie tylko odnośnie wosku colli 476. Niby producent piszę, że odczekać 5-10 min i dopiero wtedy docierać lecz wolę się i tutaj zapytać :)

Dzięki

9 minut temu, maro112 napisał:

1. Czy po cleanerze obowiązkowo IPA?

2. Czy cleaner poorboy's world professional polish można nakładać aplikatorem gąbkowym?

1. Nie jest obowiązkowa. A wręcz używana bardziej w wyjątkowych okolicznościach gdy chcemy bardziej wyjałowić lakier / wymyć cleaner. Tym bardziej, z tego co pamiętam, Poorboys PP chyba nie zostawia wiele po sobie.

2. Można nakładać gąbkowym / piankowym / mikrofibrowym - czym komu najwygodniej. 

• Moderator
13 minut temu, maro112 napisał:

Tutaj pytania,

1. obowiązkowo nie - po co psuć całą robotę.

2. możesz, zajedziesz się ale można

3. za aplikować ruchami kolistymi i panel po panelu scierac czystą, suchą MF

4. zrobić jeden panel potem drugi i wytrzeć MF ten pierwszy. Zrobić trzeci panel i wytrzeć MF ten drugi. I tak panel po panelu.

20 minut temu, ghost napisał:

1. Nie jest obowiązkowa. A wręcz używana bardziej w wyjątkowych okolicznościach gdy chcemy bardziej wyjałowić lakier / wymyć cleaner. Tym bardziej, z tego co pamiętam, Poorboys PP chyba nie zostawia wiele po sobie.

2. Można nakładać gąbkowym / piankowym / mikrofibrowym - czym komu najwygodniej. 

Dzięki. Niestety nie posiadam aplikatora MF, tylko gąbkowy :/

19 minut temu, Domel napisał:

1. obowiązkowo nie - po co psuć całą robotę.

2. możesz, zajedziesz się ale można

3. za aplikować ruchami kolistymi i panel po panelu scierac czystą, suchą MF

4. zrobić jeden panel potem drugi i wytrzeć MF ten pierwszy. Zrobić trzeci panel i wytrzeć MF ten drugi. I tak panel po panelu.

Dzięki. 

Co do odp. 3 - panel, tzn. kawałem maski który aktualnie robię czy panel to już jest cała maska?

Oraz, czy wy czyścicie i nakładacie wosk nawet w najdalsze zakątki progów pod drzwiami(można powiedzieć, że to już podwozie - tak głęboko :) )? Dzisiaj tam glinkowałem to masakra - 2 czarne glinki i nadal nie jestem pewien czy to wyczyściłem w 100%. Mówię o długości jakieś 30-40cm od koła przedniego - bo to z niego cał syf idzie na te progi.

• Moderator
1 minutę temu, maro112 napisał:

panel, tzn. kawałem maski który aktualnie robię czy panel to już jest cała maska?

panel to jest element karoserii który możesz łatwo wzrokowo lub dotykowo "odciąć". Czyli np cała maska, cały lub połowa dachu. Całe drzwi lub połowa drzwi bo przez środek biegnie listwa ozdobna, klapa bagażnika itp itd. Twoja inwencja nie ma granic. Robisz tak jak Ci wygodnie. Musisz sam ocenić i poznać swoje auto i dobrze je "wyciąć" ;)

To trochę tak jak z kobietą. Element po elemencie pieścisz "balsamem" ;) resztę dopowiedz sobie sam ;)