Moderator Domel Opublikowano 4 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 31 minut temu, Eidos71 napisał: Nigdy nie miałem problemów z trwałością Moonlight'a (przy zachowaniu producenckich wskazań aplikacji). Od piątku leży na Kudze znajomej (na Essence), więc mogę monitorować stan zabezpieczenia lakieru na bieżąco. a jaka metoda aplikujesz ? Z ciekawosci pytam
Eidos71 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 1 minutę temu, Domel napisał: a jaka metoda aplikujesz ? Dotychczas Moonlight'a aplikowałem aplikatorem MF (okrągłym z kieszonką, lub prostokątną gąbką) - pierwsze "podanie" na aplikator to 4-5 strzałów z atomizera, pózniej 3 strzały na aplikator co każdy fragment karoserii (maska dzielona najczęściej na 3 części, błotniki na raz, drzwi na 2-3 części, tył na 1-2 części, dach na 4 części). Aplikuję na element, odczekuję ok. 1-1,5 minut i docieram niezbyt grubą MF (max 380 GSM). Na Kugę przedwczoraj aplikowałem nieco inaczej (zainspirowany metodą @ghost - zamiast aplikatora MF użyłem aplikatora-kostki od Tenzi, a zamiast pryskania Moonlight'em na aplikator, nasączałem aplikator z butelki tak, jak powłoką - 3 krople i aplikacja na lakier. Docieranie bez zmian. Jedynie pierwsze w życiu - 2 lata temu - użycie Moonlight'a polegało na tym, że traktowałem go jak QD i pryskałem bezpośrednio na lakier, a potem rozprowadzałem jedną MF i docierałem drugą. Teraz wiem, że była to bezsensowna strata produktu - w szmatkę szło więcej, niż w aplikator z MF. 1
paperson Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 @Eidos71 dokładnie! Aplikacja jak qd to strata produktu. Ja aplikowałem podobnie, tj. kostka + suede od Carpro i jazda Mega wygodnie, szybko i oszczędnie. 1
Moderator Domel Opublikowano 4 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 20 minut temu, Eidos71 napisał: zamiast aplikatora MF użyłem aplikatora-kostki od Tenzi, a zamiast pryskania Moonlight'em na aplikator, nasączałem aplikator z butelki tak, jak powłoką no to byle do soboty... Dzieki. Zakupiłem Aplikatory Tenzi bo CarPro mi sie juz skończyły.
kicaj Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 53 minuty temu, paperson napisał: @Eidos71 dokładnie! Aplikacja jak qd to strata produktu. Ja aplikowałem podobnie, tj. kostka + suede od Carpro i jazda Mega wygodnie, szybko i oszczędnie. Ja aplikowałem dajac kilka kropel na aplikator kostkowy z mikrofiry. Po pierwszym elemencie aplikator jest juz fajnie "nasączony" bo powłoka jest bardzo tłusta. Arlikując typowym aplikatorem do powłok zaoszczędzimy troche na produkcie ale dłuzej się zejdzie.
Moderator Domel Opublikowano 10 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Bawiłem się dzisiaj tym top coat'em. Nie spodziewam się cudów z trwałością bo złamałem chyba wszystkie zasady i reguły opisane wyżej Aplikowałem w temp 10 stopni przy wilgotności 75% koło godziny 16:00. I auto nie będzie grzało się w garażu Bardziej chodziło żeby sprawdzić aplikację i docieranie metodą na kostkę i wyrobić sobie jakieś tam pierwsze wrażenia Gdyby tak docierał sie UNCr mógłbym aplikować go co tydzień Rewelacyjna wydajność, świetnie docieranie, szybkie odparowanie nawet w tych jesiennych warunkach. Świetnie przyciemnia plastiki, z łatwością dociera się na szybach - nie robi mazów Bardzo wysoka wydajność. Lakier na moje oko dostał fajnego szkiełka Dwa psiki na kosteczkę i można pół maski zrobić. Generalnie pierwsze wrażenia - super Na wiosnę sprawdzę go już sobie dokładniej jeśli chodzi o trwałość Ale teraz rozumiem skąd ten szał na ten produkt, przynajmniej nie biorąc pod uwagę trwałości lub efektu hydrofobowego Bo jak produkt tak łatwo się aplikuje i dociera to nawet reaplikując go częściej, robi się to z przyjemnością 2
marco80 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Wojtku w temp ok 15 st nie ma problemu z tą "upierdliwą powłoką"też sie ją dobrze kladzie, wiesz którą mam na mysli 1
Moderator Domel Opublikowano 10 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 1 minutę temu, marco80 napisał: Wojtku w temp ok 15 st nie ma problemu z tą "upierdliwą powłoką"też sie ją dobrze kladzie, wiesz którą mam na mysli jasne. wszystko kwestia praktyki inaczej by sie tak dobrze nie sprzedawała a u mnie po dwóch latach na mk1 siedzi jakbym aplikował wczoraj
Moderator BiałyGTi Opublikowano 10 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Nie wiem co ludzie maja za problem z uncr. Zachowac to co każe producent i zero problemow fakt nie kladzie sie tego jak np carpro uk gdzie mozna nalozyc i wypic 2 piwa i 4 kawy i docierac. Ale i z uncr nie ma problemow tylko naprawde trzeba zachowac te min przy aplikacji. 1 1
Ari Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Nie wiem co ludzie maja za problem z uncr. Zachowac to co kaze producent i zero problemow fakt nie kladzie sie tego jak np carpro uk gdzie mozna nalozyc i wypic 2 piwa i 4 kawy i docierac. Ale i z uncr nie ma problemow tylko naprawde trzeba zachowac te nim przy aplikacji. Ta jasne... Na przestrzeni 2 miesięcy położyłem UNCra na 6-7autach. Jeden przykład: cała nowa salonowa S klasa zrobiona, nowe fibry, została maska i zajęło nam z kumplem to tyle samo czasu jak pozostałe elementy auta razem wzięte. Polerowane, odtłuszczane PW Gtechniq i nawet McKnees coating prep poszło i mega mazy na całej masce. Wyjęliśmy Gtechniq Platinum i maska skończona. Za 2 dni ta sama buteleczka obleciała bezproblemowo kolejne auto. Gdzie szukać przyczyny problemów? Jest wiele innych powłok o podobnych właściwościach mniej upierdliwych... Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka 2
Moderator BiałyGTi Opublikowano 11 Listopada 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 @Ari kazdy ma swoje zdanie i szanuje twoje jak i innych którzy mieli problemy z aplikacja i dotarciem. Z gtechniq nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiadam ja osobiscie lubie uncr i dlamnie to jest TOP w powłokach. I tak jak napisal kolega marco80 w 15 st w pomieszczeniu uncr staje sie calkiem inny w aplikacji. No ale nie robie juz OT w temacie 1
marco80 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Jezeli kładeś i nie było problemu na całym aucie a maska była "jako ostatnia" być może fibry były juz zapchane i stąd problem i mazy, warto jezeli juz nie czesto zmieniać fibry to przynajmniej je obracać -nie twierdzę ze to przyczyna (nie było mnie przy aplikacji)
Michał126 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 W dniu 1.11.2018 o 20:13, Domel napisał: hehehehe już nie raz pisałem że Śląsk to jest prawdziwy poligon doświadczalny dla wszystkich produktów Przetrwa tu = przetrwa 2x dłużej wszędzie indziej Sprawdzimy u mnie wkrótce A jak przetrwa w Zagłębiu, to gdzieś indziej przetrwa 4x dłużej
Ari Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 8 godzin temu, marco80 napisał: Jezeli kładeś i nie było problemu na całym aucie a maska była "jako ostatnia" być może fibry były juz zapchane i stąd problem i mazy, warto jezeli juz nie czesto zmieniać fibry to przynajmniej je obracać -nie twierdzę ze to przyczyna (nie było mnie przy aplikacji) Napisałem, że nowe fibry. Na każdą powłokę używam fibr tylko nowych. Zmiana co kilka sekcji.
PiterG Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2018 Wypowie się ktoś na temat aplikacji na lakier tylko odtłuszczony ? Względem aplikacji na CP essence ? Trwałość look w przypadku lakierow po korektach.Kolejna kwestia, po nałożeniu essence czekacie 12h czy jednak skracanie ten czas. Ja ostatnio kładłem u kolegi po 4 godzinach. Jakie są wasze spostrzeżenia względem trwałości ? Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
czakisek Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2018 Od siebie moge dodac ze ostatnio kladlismy z kolega @Adamczqk Moona na aucie po antiholo z wymyciem. Auto ogolnie wyciete jest na 85% i moon bardzo duzo wniosl do looku. 1
Gardor Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 No i jak panowie Wasze moonlighty na lakierze :D?
Eidos71 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 W miniony weekend miałem styczność z Kugą (Moonlight położony 2.11) i jej właścicielką. Połysk i kropelki na lakierze jak w dniu aplikacji. Właścicielka zachwycona - stwierdziła, że auto prawie się nie brudzi, a ten znikomy brud, który jednak osadza się na lakierze, zmywa się samą wodą na bezdotyku... Nie jest detailerem, więc nie wyprowadzałem jej z błędu co do efektu czyszczenia lakieru wodą na brzdotyku... Najważniejsze, że jest zadowolona
gurtaz Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2018 U mnie kropelkowanie pogarsza sie po 4-5 dniach jazdy. Teraz na szybkie akcje SG citrus i krople wracają do stopnia jak po aplikacji.
paperson Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zrzut wody po 3 miesiącach od aplikacji 1
Moderator Domel Opublikowano 7 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2018 13 minut temu, paperson napisał: Zrzut Ale to jest top coat czy prime coat ? masz coś pod nim ?
paperson Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2018 15 minut temu, Domel napisał: top coat czy prime coat ? Lakier po korekcie "przeleciałam" maszynowo CP Essence.
Moderator Domel Opublikowano 7 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2018 12 minut temu, paperson napisał: Lakier po korekcie "przeleciałam" maszynowo CP Essence. No to elegancko. Ja nalozylem na UNCR wiec dupe urywa - tylko nie wiem czy ML czy UNCr :P hahaha Byle do wiosny, byle do wiosny ;)
paperson Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2018 @Domel wrzucaj tu co jakiś czas info dot. tego nowatorskiego mixu. Czad
Rekomendowane odpowiedzi