Eidos71 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @Angelika26 - umyć, czy wypolerować ?
Angelika26 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 6 minut temu, Eidos71 napisał: @Angelika26 - umyć, czy wypolerować ? Polerowanie i mycie
Eidos71 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @Angelika26 - do mycia szyb jest duży wybór chemii - ze sprawdzonych np. ProElite Glass Cleaner GT, Good Stuff Glass Cleaner, Mothers ReVision, Detailer's Magic Glass Magic. Do polerowania maszynowo - tylko tlenek ceru z padem filcowym (ale to czasochłonna i brudna robota). Z bardziej "cywilnych" produktów: CarPro CeriGlass - ale tym produktem maszynowo bardziej porządnie oczyścisz szyby, niż je wypolerujesz. 1
Angelika26 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Mam ryski na przednia szybę czy to sie da usunąć ? Podejrzewam ze to sie stało od wycieraczek
keza Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Ryski możesz usunąć tlenkiem ceru, pad filcowy + rotacja. Tak jak wspomniał @Eidos71 jest to czasochłonna i brudna robota. Tlenkiem ceru pracuje się na mokro i bardzo chlapie.
mk77 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Czym i jak myć szyby na które została położona powłoka Tevo GlassGard ?
Gardor Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 56 minut temu, mk77 napisał: Czym i jak myć szyby na które została położona powłoka Tevo GlassGard ? Normalnie płynem dedykowanym do mycia szyb, nie masz się czego bać.
Rybik w Machinie Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Skończyły mi się wszystkie środki do szyb i rozważam Koch Speed Glass oraz CarPro Clarity. Ktoś korzystał z nich dłużej i się wypowie? Potrzebuję do bieżącego mycia - każdego dnia robię około 60-70km i o tej porze roku dość konkretnie dostaję po szybie czołowej owadami/olejkami z drzew etc. więc szyba szybko się brudzi. Zużyłem ADBL Glass Pro - świetnie domywał, ale czasami zostawiał "tęczowe" mazy. CleanTech Glass Cleaner był tani, mył trochę gorzej, ale zapach mi się nie podobał Dlatego rozważam albo tańszy i mniejszy pojemnościowo CarPro, albo droższego Kocha - widziałem w sieci dobre opinie, no i Koch też ma spoko APC. Chociaż Speed Glass trochę drogi, a tylko 250ml więcej. Co sądzicie?
V1RU$ Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Koch'em myłem i d..y nie urywał. Spodziewałem się lepszych rezultatów. Jest sporo tańszych i lepszych płynów. Ja ostatnio męczę Clean Glass od Grass Detail i spisuje się BDB, więc zagościł u mnie na dłużej. Jest oparty na ipie więc radzi sobie z zapuszczonymi szybami bez większego problemu. CarPro nie miałem i opinie o nim skraje. 1
daniel87 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Ja polecam od siebie tani i skuteczny ProElite glass cleaner GT. Sam robię dziennie 60km drogami wojewódzkimi, także trochę się tego na szybie nazbiera. 1
V1RU$ Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 No i tanio a dobrze Tenzi TOP GLAS GT, tego przelałem już 5 litrów.
b0l5 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Binder Glass Cleaner również świetnie sobie radzi. 1
Moderator Streat Opublikowano 16 Lipca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 16 godzin temu, daniel87 napisał: ProElite glass cleaner GT bardzo dobry płyn do szyb tylko śmierdzi okrutnie, ale również go lubie z fajnych i nie drogich płynów do szyb jest jeszcze kenotek mało popularna firma a płyn do szyb maja bardzo fajny
vlodek2532 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 Mi za to bardzo podpasował FX Protect glass cleaner - tworzy powłokę antypare, domywa dość dobrze chociaż bez rewelacji za to nie pozostawia smug i można bez docierania nim pracować.
V1RU$ Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 Jednym słowem ile płynów tyle opinii. Każdy ma inne preferencje i wymagania. 1
deeyw Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2020 Potrzebuję rady w kwestii zakupu kosmetyku do polerowania. Mam na szybie water spoty, których nie rusza ocet i inne specyfiki domowe, które mam (np. Frosch malinowy do kamienia). Chciałbym zakupić coś do wypolerowania szyby i usunięcia water spotów - tylko i wyłącznie ręczna aplikacji. Przejrzałem wiele wątków i polecany Autoglym CGP może być za słaby. Wpadł mi w oko Soft99 Glaco Glass Compound jako produkt z fajnym aplikatorem i bardzo dobrymi opiniami jeśli chodzi o skuteczność. Moje pytanie jest tylko takie, czy to nie są jednak różne produkty? Autoglym polecany jest też do wewnątrz, Glaco Compound akurat nie natrafiłem żeby ktoś tak używał. Glaco jak rozumiem będzie silniejszy i ma większe szanse ze starymi water spotami.
Marcin Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 no nie wiem co sie dzieje, jak tylko wyjade pod slonce to mam mazy na pzredniej szybie W dniu 4.07.2020 o 00:05, Eidos71 napisał: @Angelika26 - do mycia szyb jest duży wybór chemii - ze sprawdzonych np. ProElite Glass Cleaner GT, Good Stuff Glass Cleaner, Mothers ReVision, z tych wymienionych który najlepszy do szyby przedniej od wewnątrz ?:) albo jeszcze co innego ? - bo już mi ręce opadają (pod słonce mazy ) używałem ostatnio DETAILER'S MAGIC GLASS MAGIC i ręcznik papierowy, w garażu kryształ , wyjechałem pod słońce tragedia - mazy , jakby ktoś brudną szmatą przetarł.
Fredi88 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 6 godzin temu, Marcin napisał: DETAILER'S MAGIC GLASS MAGIC To jeden z lepszych płynów do szyb. Problemu upatrywałbym w twojej pracy a nie w płynie.
lodowa Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 Jakieś doświadczenia z @Funky Witch magic Ball? Nie znalazłem nic konkretnego na forum Na dodatek to koncentrat
Marcin Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 3 godziny temu, Fredi88 napisał: To jeden z lepszych płynów do szyb. Problemu upatrywałbym w twojej pracy a nie w płynie. W takim razie czyściwo celulozowe jest do bani, może ma cos w sobie co pozostawia mazy na szybie. Spróbuję goofera ADBL, którego mam na stanie. Jak używacie tego DETAILER'S MAGIC GLASS MAGIC z mikrofibra przy myciu szyby przedniej od środka - psikacie na mikrofibre , wycieracie i czekacie aż odparuje płyn czy druga sucha lecicie do sucha ? ?
Fredi88 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 18 minut temu, Marcin napisał: W takim razie czyściwo celulozowe jest do bani, Nie wiem. Nie używałem. Może masz mega tłuste szyby. Było palone w aucie? Spróbuj może najpierw przelecieć szybę IPA, potem płynem do szyb. Oczywiście do docierania 2 inne świeże fibry. Pamiętaj o rękawiczkach żeby tłuszczu nie przenosić i daj znać jak poszło.
vlodek2532 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 @Marcin do wewnątrz fajny jest FX Protect Glass Cleaner - robi dodatkowo film antypary. Ja go docieram gładką fibrą Sonaxa na raz i jest czysto.
D@ViD Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 4 godziny temu, lodowa napisał: Jakieś doświadczenia z @Funky Witch magic Ball? Nie znalazłem nic konkretnego na forum Na dodatek to koncentrat Robi robote ale ostatnio głównie go używam do mieszanki woda demi + ocet + ipa + FW Magic Ball 1
BlackJack1 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 W dniu 16.07.2020 o 07:31, Streat napisał: bardzo dobry płyn do szyb tylko śmierdzi okrutnie, ale również go lubie z fajnych i nie drogich płynów do szyb jest jeszcze kenotek mało popularna firma a płyn do szyb maja bardzo fajny Śmierdzi bo zawiera amoniak niestety - domywa ale do szyb fabrycznie przyciemnianych piecowo się nie nadaje
Moderator Streat Opublikowano 24 Lipca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2020 12 minut temu, BlackJack1 napisał: do szyb fabrycznie przyciemnianych piecowo się nie nadaje czemu?
Rekomendowane odpowiedzi