aifeme Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Mam pytanie - za tydzień kupuję auto i w sobotę chciałbym po dekadzie wrócić do detailingu Jaki jest najlepszy szampon na nieco zmatowiały bezbarwny lakier na części maski? Kiedyś na w miarę dobry lakier używałem wiernie Meguiar's Gold Class, ale zastanawiam się nad Ultimate Wash & Wax - wosk może przykryje niedoskonałości zanim znajdę czas na pracę z Ultimate Compound. Chyba że znacie lepszy? Cena nie gra jakiejś większej roli. Po zakupie chcę od razu umyć i wyglinkować auto i w związku z tym kolejne pytanie - czy przed glinkowaniem można używać szampon, który ma w sobie wosk, czy to utrudni pracę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
przemas.p Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Mam pytanie - za tydzień kupuję auto i w sobotę chciałbym po dekadzie wrócić do detailingu Jaki jest najlepszy szampon na nieco zmatowiały bezbarwny lakier na części maski? Kiedyś na w miarę dobry lakier używałem wiernie Meguiar's Gold Class, ale zastanawiam się nad Ultimate Wash & Wax - wosk może przykryje niedoskonałości zanim znajdę czas na pracę z Ultimate Compound. Chyba że znacie lepszy? Cena nie gra jakiejś większej roli. Po zakupie chcę od razu umyć i wyglinkować auto i w związku z tym kolejne pytanie - czy przed glinkowaniem można używać szampon, który ma w sobie wosk, czy to utrudni pracę? Z góry dziękuję za odpowiedź.Jeżeli nie masz zamiaru wskakiwać z maszyną to może zrób porządną dekontaminacje chemiczną. Przed tym umyj szamponem który dobrze domyje jak ADBL pro , FX protect , auto graph neutral shampoo a na koniec zarzuc wet wax/coat który podbije połysk i zabezpieczyWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
MMCzysci Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Zmatowien żaden szampon nie zakryje. Ewentualnie przed dekontaminacją coś mocniejszego, a przed samym woskiem (ja po dekontaminacji myję dodatkowo, żeby pozbyć się resztek chemii) szampon "czysty". Z drugiej strony, pewnie i tak będziesz odtłuszczać lakier przed aplikacją, a nawet jeśli nie, to... ileż tego wosku tam jest Ważniejsza IMO jest dokładna praca glinką i/lub chemią. Szamponem aż tak bardzo się nie przejmuj, nie musisz mieć całej na początek całej kolekcji, żeby nawoskowac auto Potem przy myciu ma to jakieś znaczenie, za mocny szampon wosk osłabia, a te z dodatkami często "mulą" hydro bezpośrednio po użyciu.
aifeme Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Nie chcę się teraz bawić w oddzielne woskowanie. Póki nie przejadę Ultimate Compound - to jedynie szampon z woskiem lub odżywkami.
MMCzysci Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 W takim razie na samo glinkowanie ma to raczej zerowy wplyw.Wyryte w skale z S20 FE 5G
aifeme Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 27 minut temu, MMCzysci napisał(a): W takim razie na samo glinkowanie ma to raczej zerowy wplyw. Wyryte w skale z S20 FE 5G Dzięki za info. To w takim razie może być Meguiar's Ultimate Wash & Wax, czy znajdzie się coś lepszego?
analyzator Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 @aifeme szampon w woskiem to ślepy trop imo. Lepiej sobie kup szampon + quick detailer który trochę posiedzi. Jak chcesz u iwersal y szampon to shiny garage base. W wyższym stężeniu trochę trzepie. Zawsze możesz kupić APC i zmieszać z szamponem albo psikać pod rękawice. Qd tanie dobre siedzi wciaz sonax bsd. Lub turtle wosk hydrofobowy. Cenowo lepiej jak ten szampon. Glinkę bym sobie darował. 2 1
przemas.p Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 @aifeme szampon w woskiem to ślepy trop imo. Lepiej sobie kup szampon + quick detailer który trochę posiedzi.Też tak myślę , a szampon bez dodatków lepiej domyje Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
aifeme Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 1 godzinę temu, analyzator napisał(a): @aifeme szampon w woskiem to ślepy trop imo. Lepiej sobie kup szampon + quick detailer który trochę posiedzi. Jak chcesz u iwersal y szampon to shiny garage base. W wyższym stężeniu trochę trzepie. Zawsze możesz kupić APC i zmieszać z szamponem albo psikać pod rękawice. Qd tanie dobre siedzi wciaz sonax bsd. Lub turtle wosk hydrofobowy. Cenowo lepiej jak ten szampon. Glinkę bym sobie darował. Ok, dzięki. W takim razie wezmę Shiny Garage Base. A może poleciłbyś coś lepszego niż Sonax BSD, niekoniecznie budżetowego?
MMCzysci Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://kosmetykaaut.pl/topic/1170-jaki-quick-detailer/&share_tid=1170&share_fid=196328&share_type=t&link_source=appWyryte w skale z S20 FE 5G
Robak Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Ja się z tym nie zgodzę. Też psioczyłem na szampony z dodatkami a kupiłem ostatnio pierwszy taki szampon Koch Chemie Nano Magic Shampoo i robi konkretną robotę aż byłem zdziwiony. Nie wiem jaka jest trwałość zabezpieczenia ale jeśli chodzi o wygląd to petarda. Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w qd ale to czego przy procesie mycia takim szamponem nie ma to wszelkie niedoskonałości, które mogą powstać przy kryciu lakieru qdekiem na sucho czyli niedotarcia, mazańce, cienie itd. W przypadku tego szamponu lakier jest idealnie, równomiernie pokryty warstwą polimerów. Taki efekt przy qd jest trudny do osiągnięcia. Trzeba mieć dobre światło żeby pokryć idealnie qd cały samochód a jak nam się wydaje że tak już jest to wyprowadzenie auta na zewnątrz często pokazuje że idealnie nie jest. Alfa zaniedbana, nie myta i bez żadnego zabezpieczenia została umyta tym szamponem i kilka razy obchodziłem ten samochód niedowierzając że wygląda dużo lepiej niż auto po świeżym nałożeniu np. fusso coat. Zdjęcie z telefonu tego nie oddaje ale szampon daje mega look. Także dla mnie to jest odkrycie i ja bym takich wynalazków nie skreślał. Jeśli ktoś nie ma czasu i doświadczenia a chce auto odmienić szybko i małym nakładem pracy to rozwiązanie jest fajne.
analyzator Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 @aifeme na zaniedbany lakier carpro elixir. Jak chcesz taniej mniejsza trwałość i trochę machania to goodstuff show detailer. Oba kyrją rysy i poprawiają look zaniedbanych lakierów. Oba mam na półce i są fajne, więc mam na półce.
przemas.p Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 @Robak nikt tutaj nie skreślał takich szamponów. Każdy produkt ma swoje zastosowanie. Sam używam Gyeon Bath + bo nie zawsze jest czas na mizianie. Ale takie szampony działają na pewno lepiej jako uzupełnienie istniejacego zabezpieczenia. Koch nano shampoo nie używałem więc się nie wypowiem . Ale co do QD się nie zgodzę , dużo lepszy efekt i na dłużej . Wpadam z Gyeon Ceramic qd, auto zrobione bezproblemowo, piękne szkło i nie znika przy kolejnym myciu .Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Rafal9304 Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2023 Potrzebuje jakiś mocniejszy szampon do mycia przed korektą, po użyciu WSR lub kwaśnego APC, do mycia szczurów. Wcześniej miałem żółtego FX'a, coś innego wartego uwagi w podobnych pieniądzach ?
Rafal9304 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2023 Racja. zapomniałem o ludwiku Chociaż ostatnio dodaje po prostu Kocha GS do neutralnego szamponu i też jest ok
xadamx Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 W dniu 23.03.2023 o 12:43, aifeme napisał(a): Nie chcę się teraz bawić w oddzielne woskowanie. Póki nie przejadę Ultimate Compound - to jedynie szampon z woskiem lub odżywkami. Sprawdź sobie Fireball Hydro Shampoo lub Fireball Pearl Shampoo. Aby nie kupować ich na wyrost zamów sobie np. ten zestaw: FIREBALL TOP 12 MINI SET Możesz też spróbować GYEON Q2M BATHE+ Ja nie znam tych produktów ale te produkty mi przyszły do głowy. 1
Strus Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2023 Do odtłuszczania lepszy standardowo FX Protect czy może Ultracout Shampoo+. Tu mnie trochę hamuje duża różnica w cenie. A może coś innego?
zbylus Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Fireball pearl bardzo fajny szampo.Wydajny,pianka gęsta,zapach ok.Chyba faktycznie ma jakieś działanie nabłyszczające,albo tak odetkał nałożony miesiąc temu qd od gyeona. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
jedrek1980 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 A jaki poleciłby ktoś do nierządem pielęgnacji auta gdzie leży powłoka a najlepiej uniwersalny który będzie ja również odtykał?
AndrewZS Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Neoxal 737 ponoć najlepszy, ale chwilowo problemy z dostępnością. Wg mnie każdy kwaśny, ja używam Ultracoat Citrus Shampoo, Cleantle Tech Cleaner
dragster Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Pojawiły się ostatnio wpisy, że jak trzeba umyć auto na szybko, to szampon z woskiem dobrze się sprawdza. Używałem do tej pory szamponów neutralnych, z przekonaniem, że lepiej domywają, a mocny QW wytrzymywał 2 - 3 takie mycia, co było widać po kropelkowaniu. Może ktoś jeszcze podzielić się spostrzeżeniami nt używania szamponów z woskiem?
Moderator Streat Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 22 godziny temu, AndrewZS napisał(a): Ultracoat Citrus Shampoo nie znam takiego szamponu Neoxal w DH jest https://www.detailing-house.pl/neoxal-737-profesjonalny-szampon-samochodowy-5l co prawda tylko 5L ale w bardzo dobrej cenie
AndrewZS Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2023 @Streat Ultracoat Shampoo+ jest cytrusowy i pisałem z pamięci 1
Rekomendowane odpowiedzi