atomikooo Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 Witam, jaki szampon sprawdzi się na pierwsze mycie po kupnie samochodu, będę chciał całe auto wyczyścić i nałożyć wosk. Kupiłem pianę od cleantle, wosk od Dodo i zastanawiam się nad szamponem i cleanerem czy wystarczy np odtłuszczenie Ludwikiem lub ipa. Powiedzmy cena max 35zl za 500ml. Lakier Blue Misano
zeea Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 5 godzin temu, Strus napisał(a): Czy ktoś się natknął może na jakiś nowy szampon, który porządnie ściąga woski czy QW czy QD i zostawia czysty lakier? Ja tam bym zaproponował cleaner
penkus5 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 5 godzin temu, atomikooo napisał(a): Ludwik, ci pięknie odtłusci wszystko i tanio. Zatrzymałeś się w latach 90-tych?
Grzechu23 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 @Strus zerknij na Chemical Guys clean slate surface cleanser wash Podobno usuwa konkretnie, ale sam nie testowałem. Zatrzymałem się na wspomnianym zółtym Megsie i dalej nie szukam.
AudiBlask Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 @Grzechu23 Clean Slate zabezpieczenia w dobrym lub średnim stanie nie zdejmie , na dobicie czegoś umierającego jest ok. @penkus5 a co jest takiego złego jeżeli raz kiedyś umyje Ludwikiem ? Do mycia po korekcie używam go prawie zawsze. Jak dla mnie lepiej działa niż np FX Protect. 1
Strus Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 Właśnie miałem to samo odnośnie CS napisać. To kolejny słaby zawodnik w tej kategorii.
yas Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 @atomikooo a dekontaminacja to co, chcesz smole i lotną rdze woskowac ?? a szampon do odtluszczania to autoland aktywny w szarej butelce se kup i duzo czytac forum jak chcesz sie wciagnac, albo auto do studia raz na pol roku, i masz wszystko z glowy 2
atomikooo Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 15:39, penkus5 napisał(a): Zatrzymałeś się w latach 90-tych? Tradycja z pokolenia na pokolenie Czyli jednak Ludwik odpada, jako odtluszczacz? W dniu 2.12.2022 o 23:02, yas napisał(a): @atomikooo a dekontaminacja to co, chcesz smole i lotną rdze woskowac ?? a szampon do odtluszczania to autoland aktywny w szarej butelce se kup i duzo czytac forum jak chcesz sie wciagnac, albo auto do studia raz na pol roku, i masz wszystko z glowy Inaczej wyśle tu listę co kupiłem i co jeszcze mam kupić by fajnie auto umyć i wywoskować. Piana: Cleantle Citrus Foam Szampon:(tu proszę o polecenie) Owady: CleanTech Bug OFF Smoła: ADBL T&G Tar & Glue Deironizer: Cleantle Deiron Man Wosk: DJ PURPLE HAZE Wosk i do tego pomyślałem by nałożyć na to ADBL Synthetic Spray Wax Cleaner : ( czy potrzebny ?) Odtluszczazz ( jaki ? Może być Ludwik czy IPA)
analyzator Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @atomikooo bo zdecydowanie klasyki w menu wosk dodo i ssw. Są lepsze produkty.
atomikooo Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 38 minut temu, analyzator napisał(a): @atomikooo bo zdecydowanie klasyki w menu wosk dodo i ssw. Są lepsze produkty. Ja dopiero zaczynam się bawić w detaling kupowałem te produkty o których kiedyś słyszałem, a też nie chciałem na pierwszy raz kupę hajsu wydawać. Wcześniej uzywalem rr custom do swojej fiesty MK7 pięknej białej perły, ale niektóre ich produkty to masakra była, teraz zmiana samochodu na coś z wyższej półki to zaczolem się bardziej interesować właśnie detalingiem i trafiłem do Was, niestety po zakupie większości produktów
zeea Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @atomikooo jeśli masz te 2 woski już u siebie to wybierz sobie czy chcesz super naturalny look DoDo kosztem trwałości czy syntetyczny wosk od ADBL... Jeden na drugi kompletnie nie ma sensu dawać. Cleaner przed woskiem twardym wrecz wskazany jak ma byc zgodnie ze sztuką IPA jak najbardziej, tylko nie zapomnij rozcieńczyć.
penkus5 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2022 @atomikooo Do odtłuszczenia IPA w rozcieńczeniu, lub K2 Klinet Pro, jeśli ma być tanio i dobrze. Cleaner powinien być, choć moim zdaniem jeśli zrobisz polerkę, to możesz ten krok pominąć. Szampon to już masz ogromny wybór, poczytaj sobie na forum i wybierz (postaw na neutralne PH). Jeśli cena nie jest przeszkodą to polecę Neoxal 737. Woski jeśli już koniecznie chcesz kłaść 2, to w odwrotnej kolejności SSW posiedzi dłużej niż DJ PH, a ponadto DJ nada lepszego wyglądu niżeli SSW . Połóż sobie ze dwie warstwy DJ, a SSW zostaw na okolice zimy.
atomikooo Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2022 5 godzin temu, penkus5 napisał(a): @atomikooo Do odtłuszczenia IPA w rozcieńczeniu, lub K2 Klinet Pro, jeśli ma być tanio i dobrze. Cleaner powinien być, choć moim zdaniem jeśli zrobisz polerkę, to możesz ten krok pominąć. Szampon to już masz ogromny wybór, poczytaj sobie na forum i wybierz (postaw na neutralne PH). Jeśli cena nie jest przeszkodą to polecę Neoxal 737. Woski jeśli już koniecznie chcesz kłaść 2, to w odwrotnej kolejności SSW posiedzi dłużej niż DJ PH, a ponadto DJ nada lepszego wyglądu niżeli SSW . Połóż sobie ze dwie warstwy DJ, a SSW zostaw na okolice zimy. Ok, dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi chodziło.
Moderator Eryczek Opublikowano 31 Grudnia 2022 Moderator Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 Panowie, Chce sobie kupić egzotyczny (jak dla mnie) szampon. Mam dwa typy: - Binder Premium Car Shampoo - Fireball Emerald Shampoo Wiadomo że oba dobrze myją, są podobnie skoncentrowane i nie zaburzają hydro. Pytanie do osoby która testowała obu: który wybrać i dlaczego:) 1
damiano2007 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 2 godziny temu, Eryczek napisał(a): Panowie, Chce sobie kupić egzotyczny (jak dla mnie) szampon. Mam dwa typy: - Binder Premium Car Shampoo - Fireball Emerald Shampoo Wiadomo że oba dobrze myją, są podobnie skoncentrowane i nie zaburzają hydro. Pytanie do osoby która testowała obu: który wybrać i dlaczego:) Mam oba oraz Pearl z fireballa Polecam wszystkie trzy fireball ma dwukrotnie lepszą koncentrację.
alexander.p Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 SzacunekWysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka
Moderator Eryczek Opublikowano 31 Grudnia 2022 Moderator Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 @damiano2007dzięki za pomoc. zdaje sie ze zle doczytalem z tym dawkowaniem. Napiszesz mi ile lejesz tych szamponow na 10 l wody? I jeszcze mozesz napisac co daje ten dodatek perly w szamponie Fireballa?
damiano2007 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 @Eryczek emeralda leje 10ml, bindera max 20ml. Perła leje jeszcze mniej - kieliszek 8mm. Nie wiem co daje ten ekstrakt 1
Moderator Eryczek Opublikowano 4 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 @damiano2007pytanie do Ciebie jako do ekspera od szamponów Fireballa:) Pearla już przetestowałem i zostaje ze mną na dłużej. Teraz chciałbym jeszcze kupić Emeralda. Różnią się te szampony jakimiś właściwościami czy tylko kolorem i zapachem? Pytam bo z mycia Pearlem jestem bardzo zadowolony. Chcę dokupić dla urozmaicenia Emerala tylko się zastanawiam czy będzie miał równie dobra pianę i właściwości co Pearl. 1
damiano2007 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 @Eryczek właściwości te same - inny, delikatny, nienachalny zapach. Ciut gorsze ratio rozcieńczania. Tego też polecam 1
Moderator Streat Opublikowano 5 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 widze ze nie tylko mi Pearl sie spodobał Ten szampon ma tylko jedna wade, wystepuje w 500ml... 1
Moderator Eryczek Opublikowano 5 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 @Streatno właśnie ta wada występuje tylko w Polsce. Wczoraj znalazlem we francuskim sklepie bańkę 4 litrową:) 1
Moderator Streat Opublikowano 5 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 @Eryczek ile z ciekawoście kosztuje? Znalazłem na niemieckim portalu za 93euro
Moderator Eryczek Opublikowano 5 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 Podobnie. 89,99 euro. Plus transport. Wyjdzie prawie ba to samo co u nas pół litrowe butelki.
Moderator Streat Opublikowano 5 Lutego 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 @FIREBALL myśleliście nad wprowadzeniem 4L opakowań Pearla? Jak by był w granicach 400 zł to fajny szampon by był i z taka knocentracja wart zakupu
Rekomendowane odpowiedzi