Eidos71 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 23 minuty temu, menior napisał: jaka trwaloscia sie cechuje samodzielnie nalozony troche zapomniany DG951 DG Aquawax nie jest tak trwały, jak twierdzi producent. Miałem dotychczas dwie butelki tego QD (ostatnią skończyłem chyba 1,5-2 lata temu), ale nigdy nie traktowałem go jako samodzielne zabezpieczenie lakieru. To typowy quick detailer - łatwy w aplikacji, podbija trochę połysk. "Na czuja" mogę określić, że jego trwałość wynosiła w sezonie detailingowym, na "daily car" ok. 1,5-2 tygodni (czyli mniej więcej od mycia do mycia) - po tym czasie wzrokowo wygląd lakieru i stan bazowego zabezpieczenia wracały do stanu sprzed aplikacji tego QD. Nie dłużej wytrzyma pewnie zaaplikowany solo. Jest to jednak ocena subiektywna i niedokładna, z uwagi na to, że już od 1,5-2 lat nie posiadam tego QD na stanie. 1
rkom Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 @menior Eidos71 ma rację. Stosuję tego QD-eka do dziś, bo po prostu robi co ma robić i jest bezproblemowy i na moim lakierze daje fajny look. Trzy tygodnie to max. 1
MaArek77 Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 Tak bardzo chwala wszyscy Finish Kare 425. Mnie zle sie zaprezentował. W instrukci jest spryskać lakier, przetrzeć i wypolerować. To znaczy rozsmarowac szmatką czyli zetrzeć, wytrzeć, usunąć środek? Po naniedieniu można jakimś padem rozprowadzić i ... czekać aż przeschnie czy polerować mokry? W tym mam problem. Wolę Porboys'aDiamond.../ Black... bo normalnie nanosimy emulsję i po wyschnięciu polerka Avten Finish to jak płyn do szyb. Poradzcie bo zsniechałem prób i nawodkowałem w zamian auto
paperson Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 @MaArek77 psikasz na suchy lakier, jedną stroną fibry rozprowadzasz, zaś drugą docierasz. Produkt momentalnie odparowuje. FK425 jest banalnym w obsłudze produktem, więc dziwią mnie Twoje problemy z tym qd.
drufi Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 @MaArek77 Czy Ty oczekiwałeś po QDeku takiego efektu jak po ww. gleazach?
MaArek77 Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 1 minutę temu, drufi napisał: @MaArek77 Czy Ty oczekiwałeś po QDeku takiego efektu jak po ww. gleazach? No cóż chyba tak. Niewiedza ... kolega może mnie oświeci to już nie popełnię błędu
drufi Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 @MaArek77 W takim razie sprawdź Good Stuff Show Detailer.
Moderator psemo Opublikowano 24 Września 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 W dniu 15.09.2019 o 15:14, menior napisał: Ktos wie jaka trwaloscia sie cechuje samodzielnie nalozony troche zapomniany DG951 ? Nie przez wszystkich zapomniany Ja stosuję go namiętnie. Dla mnie jeden z lepszych siuwaxów w płynie. Samodzielnie nałożony sprawdza się średnio. Położony na osłabiony wosk daje niezłego kopa. Charakterystyczne cechy: łatwy w aplikacji - PPZ, świetny połysk, ładne kropelkowanie, mega śliskość - lakier w dotyku jest taki "aksamitny" jak po "woreczkowym" wosku. 2
Forest Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 Jaki polecacie QD dla jasnego lakieru na którym siedzi Soft99?
ghost Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2019 4 godziny temu, MaArek77 napisał: Tak bardzo chwala wszyscy Finish Kare 425. Mnie zle sie zaprezentował. W instrukci jest spryskać lakier, przetrzeć i wypolerować. To znaczy rozsmarowac szmatką czyli zetrzeć, wytrzeć, usunąć środek? Po naniedieniu można jakimś padem rozprowadzić i ... czekać aż przeschnie czy polerować mokry? W tym mam problem. Wolę Porboys'aDiamond.../ Black... bo normalnie nanosimy emulsję i po wyschnięciu polerka Avten Finish to jak płyn do szyb. Poradzcie bo zsniechałem prób i nawodkowałem w zamian auto Ja rozumiem, że nie każdy od razu posiada wiedzę tajemną. Ale takie posty są szkodliwe dla osób czytających. Przychodzi początkujący, i zaczyna powielać w nieskończoność głupoty. Np. Tygodniowo stos osób nie potrafi odróżnić cleanera od ipy. Dlatego warto by było jednak najpierw dowiedzieć się, czym różni się politura(glaze) od QD. Na youtube masz tysiące filmów z używania quickdetailerów różnych firm. Obejrzyj sobie odcinek, zobaczysz przykłady jak tego używać i ułożyć sobie w głowie po co to w ogóle jest. 1
analyzator Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 Zacne grono TURTLE WAX ICE WOSK SYNTETYCZNY HYDROFOBOWY już używało ? Zamówiłem przy okazji innych zakupów za niewygórowaną cenę 27zł.
Eidos71 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 1 minutę temu, analyzator napisał: Zacne grono TURTLE WAX ICE WOSK SYNTETYCZNY HYDROFOBOWY już używało ? Używało i używa sporadycznie - od czerwca
analyzator Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 @Eidos71 dobre to to? taki ssw tylko śliski? look/trwałość?
Eidos71 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 11 minut temu, analyzator napisał: dobre to to? taki ssw tylko śliski? look/trwałość? Przez nieco ponad 2 miesiące wytrwał położony "sprawdzająco" na przednich drzwiach i dachu "daily car" - potem usunąłem go, gdyż wskoczyła na samochód powłoka, więc realnej trwałości nie sprawdziłem. Lakier po aplikacji staje się śliski, ale nie w jakiś spektakularny sposób. Look.... Również nic spektakularnego - na w miarę zadbanym lakierze podbija połysk, ale nie w jakiś super sposób. Wg mnie to kolejny (po BSD, SSW i niedostępnym u nas WoWo's Crystal Sealant) płynny sealant, który - dzięki przeładowaniu polimerami - oferuje świetną trwałość i (w miarę - dot. WoWo's) prostą aplikację za niską cenę. Ale nie określiłbym tego sealantu jako rewolucyjny Teraz sprawdzam jeszcze czwarty taki produkt - CarPlan No1 Super Gloss. 1
analyzator Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 @Eidos71 Dzięki. Czyli będzie kolejny raczej na osłonięte części karoserii
Eidos71 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 8 minut temu, analyzator napisał: Czyli będzie kolejny raczej na osłonięte części karoserii Albo na okres zimowy dla osób, które mają możliwość myć ręcznie auto zimą i (korzystając z ogrzewanego garażu) w miarę szybko zaaplikować kolejną warstwę płynnego, trwałego syntetyka.
analyzator Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 @Eidos71 no tak ale jak mówisz że look nic specjalnego to pewnie skończę z watergoldem czy elixirem na topa.
Eidos71 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2019 2 godziny temu, analyzator napisał: look nic specjalnego to pewnie skończę z watergoldem czy elixirem na topa Elixir i Water Gold dają o wiele lepszy połysk. TW Ice WSH oferuje trwałość zabezpieczenia w niskiej cenie.
asaledr Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Czy prostaff cc water gold jest quick detailerem z serii prostych w aplikacji (pryśnij, przetrzyj) czy to raczej taki do długiej zabawy żeby dobrze dotrzeć i usunąć każdą smugę jak np. Show Detailer GF?
wanraf89 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 CC water gold najprostszy Qd-ek z jakim pracowalem. Prysnij przetrzyj i finito 1
asaledr Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Łatwy w aplikacji, świetnie podbija look podobno to już chyba wiem co tym razem trzeba kupić:) Dzięki
jedrek1980 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 @asaledr podbija i to konkretnie 1
asaledr Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 A dobrze rozumiem, że QDekami można osiągnąć dwa efekty, jeden to efekt lustra jak u Ciebie @jedrek1980, ale są też QDeki które bardziej robią taki też efekt ziarna i błyszczenia tego lakieru, przyciemnienia czy jak to ująć. Prostaff CC jest efektem lustra, a są też QDeki od wyciągania ziarna i wetlooku czy jestem w błędzie i to tylko zależy od tego jaki jest lakier na samochodzie?
Arkeolowy Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Źle myślisz. To co przyciemnia automatycznie tłumi ziarno i jest gorzej widoczne. Fakt QDki można podzielić jak i inne środki na te które mocno przyciemniają i dają efekt mokrego lakieru albo plastikowy look czyli szkło/połysk. Jak dany środek mocno przyciemnia automatycznie lakier traci na połysku.
jedrek1980 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2019 Może się mylę ale żeby wyciągnąć ładnie ziarno to raczej coś na bazie naturalnej carnabudy.Nic co jest ma w składzie SIO2 nie wyciągnie tego lecz raczej przyćmi tworząc właśnie efekt lustra.
Rekomendowane odpowiedzi