Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje porady co do kilku srodkow.

- cos do alufelg (APC?)
- szampon ktory lubi sie z woskiem
- plyn do pianownicy (mocny, niech zmywa wszystko)
- jakis preparat do skory, pradopodobniej sztucznej. Chodzi o kierownice i mieszek. Najchetniej male opakowanie, bo mam malo tej skory.
- preparat do plastikow w srodku auta - cos trwalego, co sie od razu nie zetrze

- moze jeszcze jakis preparat do czarnych plastikow na zewnatrz, ale cos bardziej przypominajacego w dzialaniu farbe, aby nie zmylo sie po pierwszym deszczu

Idealnie gdyby dalo sie to kupi w jedym sklepie, ale wystarcza mi sobie same nazwy, to juz sobie poszukam gdzie kupic.
Szukam srodkow raczej nie z tej najwyzszej polki, bo tez nie mam jakichs wybitnych wymagan. Ot chce sobie po prostu umyc auto 😉

@Marx

Re: Witam, potrzebuje porady co do kilku srodkow.

- cos do alufelg (APC?) Excede UWC
- szampon ktory lubi sie z woskiem Neoxal 737
- plyn do pianownicy (mocny, niech zmywa wszystko) Ludwik zmyje wszystko a tak poważnie to Bilt hamber AF
- jakis preparat do skory, pradopodobniej sztucznej. Chodzi o kierownice i mieszek. Najchetniej male opakowanie, bo mam malo tej skory. KECAV Light
- preparat do plastikow w srodku auta - cos trwalego, co sie od razu nie zetrze FW Gentleman

- moze jeszcze jakis preparat do czarnych plastikow na zewnatrz, ale cos bardziej przypominajacego w dzialaniu farbe, aby nie zmylo sie po pierwszym deszczu. SG Jet Black

Idealnie gdyby dalo sie to kupi w jedym sklepie, ale wystarcza mi sobie same nazwy, to juz sobie poszukam gdzie kupic. Nie robimy autoreklamy poszukaj w swoim sąsiedztwie.
Szukam srodkow raczej nie z tej najwyzszej polki, bo tez nie mam jakichs wybitnych wymagan. Ot chce sobie po prostu umyc auto. 

Nie ma drogi na skróty 

• Lubię to 1

14 minut temu, Marx napisał(a):

wystarcza mi sobie same nazwy, to juz sobie poszukam gdzie kupic

Naprawdę? Bo myślałem, że jeszcze za Ciebie poszukać w sklepach.

O każdym typie produktu masz wątki na forum. Poczytaj i wybierz leniu 😉

@Strus wlasnie chodze i szukam, ale w kazdym temacie jest kilkaset stron, to troche sie zejdzie, a chcialbym zamowic dzis, aby doszlo przed weekendem. Z gory dziekuje kazdemu kto odpowiedzial i ide czytac.

Edit: Tak, bylem na forum dawno temu, co ciekawe, czesc srodkow ktore wtedy kupilem, uzywalem potem przez wiele lat. Teraz mam drugie podejscie.

W twoim rejonie jest taki duży punkt o którym wszyscy trąbią ostatnimi czasy. Wybrać się, porozmawiać, zasięgnąć opinii. Są jeszcze punkty w Zabrzu, Piekarach śląskich, Rybniku ,... i nawet w Gliwicach przy Kłodnicy 😛

Nie po to mam internet o to forum, aby po cudzych garazach chodzic 😉
I caly czas mam wrazenie, ze to za wysokie progi. W poprzednim aucie wystarczala mi glinka, wosk, szampon, 2 preparaty do plastiku i jeden do szyb. Auto przetrwalo 12 lat. A teraz czytam ze do samych alufelg potrzeba kilka specyfikow, a gdzie reszta? 😄

2 godziny temu, Marx napisał(a):

W poprzednim aucie wystarczala mi glinka, wosk, szampon, 2 preparaty do plastiku i jeden do szyb. Auto przetrwalo 12 lat. A teraz czytam ze do samych alufelg potrzeba kilka specyfikow, a gdzie reszta?

Nie potrzebujesz jakiegoś arsenału, aby zadbać o auto. Tak, jak napisałeś - szampon, glinka, wosk, płyn do szyb i APC, oraz dressing do opon / elementów z tworzywa sztucznego wystarczą. Ale jeśli dorzucisz do tego środki do dekontaminacji chemicznej (deironizer i tar & glue), będziesz mógł je wykorzystać zarówno do lakieru, jak i do felg, a glinka będzie miała lżej i lakier również. Dobre APC zastąpi Ci (przynajmniej w jakimś tam stopniu) dedykowany preparat do czyszczenia opon. Każdy wosk z czasem ulega degradacji fizycznej i chemicznej - a więc przydatnym będzie posiadanie też QD. Uważam, że dopiero taki zestaw stanowi to niezbędne minimum do opieki nad autem. Minimum, bo nie będziesz tym w stanie skorygować wad lakieru, które (co normalne) pojawiają się podczas użytkowania auta. Niestety - im głębiej wchodzisz w temat detailingu, tym bardziej rosną Twoje "niezbędne" potrzeby produktowe i sprzętowe... 🙂

• Lubię to 12

Będę chciał poprać trochę w domu i dodatkowo w aucie znajomego (gastro - powylewany tłuszcz i takie tam). Trochę zasięgnąłem wiedzy i padło na Maxify TYLKO… na pewno potrzebuję „symphony” do zabrudzeń organicznych do auta, ale oprócz tego która kombinacja z ich produktów i w jakiej formie się Wam najlepiej sprawdziła? Który prespray, która płukanka, proszek? liquid?

P.S. Podbijam pytanie o wulkanizacje w Trójmieście, która nie narobi szkód na felgach przy wymianie opon

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

@przemas.p na zagranicznych stronach też znalazłem. Z tego zdjęcia co wlepiłeś od razu widzę, że to pod stare złącze Lavora (u mnie jest nowe). Czekam jeszcze na odpowiedź z Techkaru, ale sam też mam pewien pomysł. Mógłbym wykorzystać adapter do Lavora ze starej pianownicy P.A. Z jednej strony jest gwint w rozmiarze 1/4 i połączyłbym to z gniazdem szybkozłącza 1/4. Połączenie gwintowane oczywiście uszczelnione taśmą PTFE. Powstanie wtedy to czego potrzebuję. Ma to szansę zadziałać?

xxx.jpg

xxx2.jpg

Moją Lubą z obu stron zderzaka „zaatakował krawężnik” i drama jakich malo

Znalazła jakiegoś lakiernika niby z polecenia do którego pojechała i wycenił jej lakierowanie zderzaka z demontażem na 1200zl

I się tak zastanawiam, ze zważywszy ze to jest w dość newralgicznych miejscach i nie wykluczone za zaraz znowu będzie zarysowane to ma sens malowanie całego elementu? Wg mnie noe bardzo ale… mimo wszystko można by pomalować jakoś miejscowo i to zgubić na załamaniach?
Jakieś miejscowe zaprawki?
Trzeba by zeszlifować bo jest nierówne.
Co byście radzili?
Macie kogoś polecanego w Krakowie?
Zdjęcia fdb2ba2ee254a4971b2231e238ddb68c.jpg
15b9baabbe14678de6a3af1594513c6e.jpg

@Bapko Poszukaj usługi na Fixly - ja ostatnio szukałem na wymianę oleju i filtra, jak się dowiedziałem że w ASO sobie 299 zł samą usługę cenią (filtr i olej moje). Na Fixly znalazłem gościa co mi za 100 wymienił...

Kupiłem adbl Perfect Polish bo czemu nie. Chcę sobie tym liznąć lakier na lato. Mój miękki ford. Da 15. Pady pewnie czarny adbl lub czerwony supershine. Jest gdzie na forum wątek o tej paście? Szukam praktycznej opinii o pracy.