Mikas88 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 @jelinski17 na foto zaznaczyłem, dodam że przecierałem IPA i nie schodzi@analyzator
penkus5 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 @Mikas88 IPA nic nie da. Szybciej kwaśny szampon lub APC. Niemniej czekamy na lepsze zdjęcia...
Mikas88 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 @penkus5 Ok zrobię lepsze zdjęcia i podeślę
Mikas88 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 @penkus5 próbowałem zrobić zdjęcia z lampą i wogole tego nie widac. Jedynie widoczne to jest na dworzu w dzień.
penkus5 Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 @Mikas88 Myjesz auto ręcznie czy na beztotykach? Masz w arsenale kwaśny szampon? Co posiadasz w ogóle?
Skav Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 Na ile wystarcza wam 0.5l/1l pasty 3d one? Myśle w która wielkość iść, ale średnio mam jakiś punkt odniesienia
Mikas88 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 @penkus5 myje auto ręcznie zgodnie ze sztuką raz w miesiącu lub raz na dwa miesiące, dodatkowo w między czasie bezdotyk płukanie samą wodą, z chemii używam produktów z naturalnym ph piana aktywna: gtechniq w4 oraz 4detailer, szampon: gyeon q2m bathe. Dodam że auto jest zabezpieczone powłoką ceramiczną gtechniq csl + exo v3.
jelinski17 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 7 minut temu, Mikas88 napisał(a): @penkus5 myje auto ręcznie zgodnie ze sztuką raz w miesiącu lub raz na dwa miesiące, dodatkowo w między czasie bezdotyk płukanie samą wodą, To by było rozwiązanie tych waterspotow, bo nie na każdej myjni woda jest traktowana zmiękczaczem,u mnie na mieście strasznie na tym oszukują,np myjnia na bp to jest straszna tragedia i woda jest strasznie twarda ,już było u nas głośno że zamiast demineralki jest zwykła z wodociągu
Mikas88 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 @jelinski17 wydaje mi się że nie są to waterspoty, spójrz na zdjęcie na którym widać że to ma jakieś dziwne zabarwienie
t.sienkiewicz91 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 @Mikas88 czy element był ponownie lakierowany?
Mikas88 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 @t.sienkiewicz91 nie był lakierowany
analyzator Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 Bez foto to możemy gdybać. Na tyle ile widać to może i są ws bo są wszędzie i okładają się zgodnie z wiatrem ale też mam wrażenie że mają kolor po obwódce. Nic nie wiemy
Dante05 Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 Może to być opad atmosferyczny z domieszką jakieś chemii z kominów, jakiś kwaśny deszcz. Na jakich elementach jest tego najwięcej? Jak wyglądają dolne partie auta? Polerką powinno to zejść.
dpniemczyk Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Cześć. Mam takie pytanie czy jak do pianownicy marolex zastosowałbym poniższą dyszę z końcówką to będzie działać jak opryskiwacz? Wie ktoś czy to zda egzamin? Czy lepiej kupić poprostu zwykły opryskiwacz? https://allegro.pl/oferta/marolex-dysza-kompletna-okragla-1-5mm-alka-line-12705928157
ktm950 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 @Mikas88 to są normalne waterspoty od zasychajacej deszczówki na aucie przez szereg miesięcy. Nic nadzwyczajnego. W dłuższej perspektywie nie da się tego uniknąć, zlikwidować ani powstrzymać żadnymi ws removerami. Oczywiście możesz przelecieć auto kwasem i do pewnego stopnia usuniesz je, ale naruszysz też położoną powłokę. Jedynym wyjściem według mnie jest umyć panele aqua apc sour 1:20 (uwaga na szyby i spłukujesz po umyciu każdy elemencie wodą, nie pozwalając zaschnąć) i maszynowo przelecieć auto Carpro Essence+. 4
Eidos71 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, dpniemczyk napisał(a): czy jak do pianownicy marolex zastosowałbym poniższą dyszę z końcówką to będzie działać jak opryskiwacz? Wie ktoś czy to zda egzamin? Czy lepiej kupić poprostu zwykły opryskiwacz? Przyjrzyj się, jak jest zbudowana pompka pianownicy. Rurka główna ma dodatkowy otwór, odpowiedzialny za doprowadzanie dodatkowego powietrza do wytryskiwanego roztworu, dzięki czemu m.in. powstaje spienienie. Wymiana samej końcówki nie zmieni pianownicy w opryskiwacz. Lepiej dokup sobie typowy opryskiwacz.
polll Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 @dpniemczyk pianownica będzie tak jakby "pluć" wodą, lepiej zainwestować w normalny opryskiwacz
Bapko Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Dzięki za odpowiedzi Możesz tez ta rurkę wymienic na taka bez dziurki, wyciągnąć końcowke z filcem i masz opryskiwaczPs. Śmigałem tak przerobionym marolexem Axel przez dobre 2 lata dopóki nie zostawiłem go raz na myjni
Mikas88 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 @Dante05 najwiecej jest tego na masce i w 1 miejscu na dachu. Na innych elementach tego nie ma @ktm950 @ktm950 dzięki za odpowiedź. Zaniepokoiło mnie to że lakier w tych miejscach jest taki jasniejszy. Teraz jak będę mył auto zrobię jak napisałeś
biedrona32 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Cześć!Będę zabierał się za polerke w swoich i rodziny samochodach( głównie Japończyki Mazda/Toyota).Mam polerkę rotacyjna K2 i DA Vonroc(9mm) oraz pady NAT (żółty, czerwony i czarny) oraz Flexi Pads(cutting, polish i finish).Zawsze polerowałem pastami Menzerny ale strasznie pylily i nie do końca byłem zadowolony z efektu.Szukam zestawu past które zrobią robote:)Z tego co się orientowałem to polecane sa pasty:- Ewocar - CarPro- FXprotect- KochDziekiWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
zwirek03 Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Chcę odświeżyć sakwy motocyklowe skórzane, potrzebne jest malowanie, ktoś podpowie w co muszę się kupić żeby mieć wszystko pod ręką, jakie środki, coś do szlifowania odtłuszczania i późniejszej impregnacji po malowaniu? No i jakiej firmy wybrać farbę?
grechut Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 @zwirek03 Colourlock. Możesz do nich wysłać próbkę - odeślą Ci z gotowym juz zrobionym kolorem. Dodatkowo mają wszystko do otłuszczania, szlifowania, impregnacji itp. 1
Jacak Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Szybkie pytanie dotyczące polerowania. co w przypadku bardzo dużych przetłoczeń na panelach? Polerujemy nad nim i pod nim, czy można jakoś najeżdżać gąbka bez ryzyka przetarcia? Czy np. DA nie zrobi w ogóle szkody? widzialem jakiś czas temu na forum, że jakis użytkownik właśnie przetarł taki ”schodek” na drzwiach.
turzol Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Potrzebuje ekonomicznej i skutecznej metody na pozbycie się bardzo dużej ilości lotnej rdzy Do tej pory wylałem ok 4litrów Ironx-a na auto i nie jestem nawet w połowie drogi do celu. Auto ma kosmiczne ilości rdzawych kropek na karoserii, ba nawet wnęki i wewn strony nadkoli są aż żółte od tego ustrojstwa. Polećcie coś co da mi się uporać skutecznie z tym zjawiskiem a przy okazji nie zrujnuje portfela.
Rekomendowane odpowiedzi