Mietus25 Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Witam Panowie, Mam spory dylemat co zrobić z moim lakierem. Lakier to czarny metalic oryginał na mercedesie clk w209 (zakres mikronów od 90 do 110). Posiadam na aucie wzdłużne rysy powodujące dziwne przejścia widoczne w latarniach oraz w ostrym słońcu. Oczywiście najpierw mycie Prewash + spłukanie + tar and glue + deiron+ spłukanie + mycie na 2 wiadra shampoo pro od adbl + claysponge + lubrykant SG. Przed polerowaniem przemyte ipą 40% . Mikrofibry jakich używam to Monster Shine 1200 gsm do docierania finishu + Work stuff Gentelman 350 gsm po cuttingu. Próbowałem różnych kombinacji: - maszyna Heckmann hs900 (8mm) + flexipads wool / mikrofibra nat + 3D ACA 510 - 1 ETAP - nat żółty + 3D ACA 520 - 2 etap - tutaj wydaje mi się że dość słabo zbiera bałagan po futrze/ mikrofibrze / niebieskim padzie nata. Rysy te zostają nadal. Przy pierwszym etapie z niebieskim natem również rezultat mizerny.. Ogólnie lakier sie błyszczy i wygląda z daleka bardzo ok, ale te rysy powodują duży niedosyt jak dla mnie. Czy może inne pasty spowodują lepsze rezultaty proszę o jakieś porady. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 @Mietus25 maszyna Heckmann hs900 (8mm)[/Quote]Tu masz odpowiedź na swój problem. Na lakiery MB ta maszyna to za mało.Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 20 Lipca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 @Mietus25 po pierwsze 32 minuty temu, Mietus25 napisał: - maszyna Heckmann hs900 (8mm) + flexipads wool / mikrofibra nat + 3D ACA 520 - 1 ETAP tutaj uzywasz do ciecia pasty finishowej do tego maszyna 9mm wiec to na lakierze mercedesa nie moglo sie udac, spróbuj adbl hard cut badz 3d 500/510 i po niej dopiero 520 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietus25 Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 W poście na początku zrobiłem błąd, już poprawiłem na paste ACA 510. Być może problem jest w padach? Czy istnieje coś lepszego od futra flexipads w nie dużo wyższej cenie? Może warto spróbować niebieskim padem przejechać po wszystkim Aca 520? Czy ten pad już będzie za twardy do wykończenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 20 Lipca 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 @Mietus25 jeżeli przy pascie 510 i pro woolu nie masz zadowalajacego efektu to polecam kupic inna maszyna, to juz jest mocna kombinacja i z maszyna 9mm wiecej raczej nie ujedziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietus25 Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Czy Heckmann S21 (21mm skoku 900wat) będzie już odpowiednią maszyną do twardych lakierów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Czy Heckmann S21 (21mm skoku 900wat) będzie już odpowiednią maszyną do twardych lakierów?Nie pracowałem na nim ale parametry podpowiadają, że raczej tak. Nawet 15mm dałoby radę (choć 21mm załatwi to szybciej).Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietus25 Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Jeszcze mam pytanie o wykończenie. Używać dalej heckmana 8mm czy wtedy również 21mm? Z tego co zauważyłem ciężko pozbyć sie "mory"/hologramów po cuttingu używając ACA 520 i żółtego nata. Może zastosować inny pad? Inna paste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShiningCar Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 3D ACA 520 jest mega uniwersalną pastą, wykończenie lakieru nie powinno być problemem. Kwestia techniki i doboru odpowiednich padów. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietus25 Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Przesyłam link do filmu z jakim problemem sie borykam, na filmie widoczne są dziwne przejścia "mazy" jednak są to rysy widoczne głównie w pełnym słońcu. Może jednak miększa gąbka od zółtego nata w połączeniu z aca 520 załatwi sprawe? Aktualnie nic miększego nie mam stąd brak testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 @Mietus25 No jak widać siła tnąca była za słaba na lakier MB. Te "przejścia" czy też "mazy" to hologramy. Sprawa do ogarnięcia ACA520 na finishowej gąbce.Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryzjer Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Cześć! Poleci ktoś jakąś sprawdzoną pastę tnącą oraz pad MF/futro dla rollera 9mm? Jako finish zaopatrzyłem się w pady adbla i pastę sonaxa PF, szukam jeszcze czegoś do cięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dystrybutor ZviZZer Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Dystrybutor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @fryzjer HC4000 i Doodle Wool Pad White Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryzjer Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 8 godzin temu, ZviZZer napisał: @fryzjer HC4000 i Doodle Wool Pad White Jakie prędkości i jaką liczbę przejazdów zalecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarlosBlack Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @fryzjer tu się kłaniają umiejętności i technika pracy. Nie ma przepisu uniwersalnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dystrybutor ZviZZer Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Dystrybutor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @fryzjer Możemy się podpisać pod tym co poprzednik napisał. Nie da się określić liczby przejazdów. Pastę zawsze wypracowujemy do końca, czyli do uzyskania delikatnego, przeźroczystego filmu na lakierze. W ten sposób wykorzystamy pełnię jej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior87 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Panowie będę robił one stepa na drzwiach Audi A4 B5 i czym mogę przepolerować wnęki pod klamkami?? Załączam zdjęcie poglądowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 @Tasior87 Są taki małe stożki, nawet na wkrętarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Heja. Heckmann 801 jaki pad pod cleanery? Dodo lime prime, neoxal primer czy mckees coat prep. Coś może lekko większego miękkiego i grubszego żeby się bezpiecznie jeździło. Twardość siła między czarnym a czerwonym. Trwałe. Chciałbym żeby się wygodnie fajnie jeździło a jednocześnie przy cleanerach które mają jakąś tam siłę liznąć. Coś poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 W dniu 20.08.2022 o 12:16, analyzator napisał: Heckmann 801 jaki pad pod cleanery? czyli rotacja ? Rotacja + cleaner , ja wole DA Jak ma być do rotacji to czarna waflowa gąbka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analyzator Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 @D@ViD no komfort pracy na rotacji jest większy. Ciszej. Bez wibracji. Robota ta sama Nat olewam jakoś mi nie podchodzą i szybko się niszczą. Flexi SC380? Gąbka wygląda na otwartokomorkowa. Nie będzie to pić cleanera mocno? Da się karbowanym pracować małą ilością produktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiBlask Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 @analyzator jak chcesz jakościowo dobre pady to bierz Lake Country , Gyeon , Rupes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Partner forum Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 15 godzin temu, D@ViD napisał: czyli rotacja ? Rotacja + cleaner , ja wole DA Jak ma być do rotacji to czarna waflowa gąbka Jak ma być coś wysokiej jakości bardzo delikatnego to Lake Country CCS gold finessing pad. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nervus Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 11 godzin temu, CAR CRAZY napisał: Jak ma być coś wysokiej jakości bardzo delikatnego to Lake Country CCS gold finessing pad. Albo car pro gloss pad ? Lub lake country z serii hdo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryzjer Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Dzisiaj wrzuciłem do prania mf, ręczniki do ususzania i podkusiło mnie żeby wrzucić też pady. Co prawda były one już czyste, bo po polerowaniu wypłukałem w wodzie z apc, także wizualnie były ok, no ale wrzuciłem je do tego prania "dla pewności". Użyłem płynu z good stuffa i do płukania standardowo ocet, temp 40 i jakiś standardowy program. Czy to normalne że pady się odbarwiły? Czerwone stały się prawie brunatne, niebieski prawie zielony, a żółte mocno pociemniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi