ghost Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 10 minut temu, BiałyGTi napisał: to producent zaleca do PA 1:20 ?? tu masz interesujące info z testem i dawkowaniem http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=400542 2
Tommy Lee Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 2 godziny temu, Michał126 napisał: Ale Panowie, to jest 1:20 w PA... a większość pian jak robicie? 1:9? 1:10? Pewnie coś takiego. A choćby ADBL Yeti w 1:10 pieni się super, tzn. robi mega śnieg - tylko co z tego, jak zaraz spływa (co niby jest działaniem zamierzonym przez producenta), więc zwłoka z jego spłukaniem też jest niewskazana. Zaraz pewnie dojdziemy do tego, że tylko Magifoam ma rację bytu.. Słuszne stwierdzenie, też lubię Yeti, ale to szybkie spływanie z karoserii jest co najmniej irytujące. Piana VP NSF jest fajna bo daje też super efekt śniegu i leży dłużej niż ADBL, ale z kolei jest słabsza jeżeli chodzi o ruszanie większego brudu. @rygryss po obejrzeniu filmiku miałem wrażenie że BH dość długo w tej formie siedział na lakierze, mógłbyś to porównać do ADBL i SG?
DZIADZIA Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 yeti nie mam, ale z SG mogę porównać
DZIADZIA Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 @Tommy Lee, obejrzałem filmik bez przyśpieszenia i BH siedziało dokładnie 5min
Moderator BiałyGTi Opublikowano 18 Grudnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 kurde no tak patrze, zaglądam, oglądam i nie wiem co mam myśleć. Niby domywa fajnie wiec robi co ma robić ale te mleko mnie jakoś odrzuca (bardziej dla oka odpowiada mi piana) jak bys kiedyś ja jeszcze używał to zobacz czy 1:10 tez mleko wychodzi
Michał126 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 42 minuty temu, rygryss napisał: obejrzałem filmik bez przyśpieszenia i BH siedziało dokładnie 5min No to w porządelu - jeżeli na aucie są jeszcze mokre resztki piany, a nie przysychające prześwity (nawet w temperaturze jak teraz), to jest moim zdaniem dobrze. Jeszcze tego kupię zamiast Yetiego
DZIADZIA Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 @BiałyGTi , też wolę gęściejszą dla oka, ale na tej widać jak ciągnie brud ze sobą i kolejna niedogodność dla nosa, zapach chemiczny następny filmik lizne 1:10.
ktm950 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 @BiałyGTi podane przeze mnie stężenie dotyczyło oprysku z opryskiwacza. Ale nawet przy 1:5 bedzie gęste mleko. Jeśli więc ponad domywanie stawiasz efektywność - to rzeczywiście możesz być zawiedziony 😋
Arkeolowy Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 na DW jedna z lepszych pian. Domywa jak Magi z zapachem podobnie. Niestety, ale bitej śmietany z tego nie zrobicie - ma za zadanie zmyć brud, a nie wyglądać i pachnieć. Osobiście już wyrosłem z tych kolorowych, pachnących pian, które tak na prawdę nic nie robiły z brudem Jak ktoś lubi coś co siedzi na lakierze dłużej + domywa to tylko Magi, jak efekty to SG/Yeti
Moderator BiałyGTi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 @ktm950 z checia bym odkupił 500 ml i sprawdził sam opcja z opryskiwacza mi srednio pasuje wole PA.
nisensai Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2017 hehe, czy ktokolwiek czytał test z linku kolegi @ghost ? Ta piana genialnie odmywa w rozcieńczeniu 4% (czyli np 4ml środka, 96m wody, a nie 4 do 100). Tyle że ładowanie tego na lakier przez PA daje duuużo większe rozcieńczenie niż zaleca producent.
Michał126 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2017 @nisensai, w przypadku większości pian rozróżnia się stężenie dla pianownic ręcznych i tych w typie PA - np. 1:30 dla ręcznej, 1:10 dla PA. Chyba dla tej można zastosować podobne proporcje, skoro wiadomo, że dla pianownic ręcznych dobre jest 4%, czy się mylę? Co do różnicy 4:100 vs. 4:96 - 4:100 to 4,17%.
ktm950 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2017 @Michał126 nie do końca. W PA roztwór z butelki dodatkowo jest rozcieńczany przez wodę pobieraną przez myjkę. BH zaleca roztwór docelowy 4%. Uzyskanie takiego stężenia w ręcznym opryskiwaczy to proscizna, ale w PA trzeba zobaczyć ile wody pobierze dodatkowo myjka przy opróżnianiu butelki z roztworem.
V1RU$ Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 Czy ta piana występuje w mniejszych pojemnościach niż 5l. Dostałem próbkę i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Może wizualnie wypada słabizna, ale domywanie na wysokim poziomie. Yeti i White Bear wypadły przy niej słabiutko. I chyba porzucę dotychczasowe piany przymykając oko na aspekty wizualne.
DZIADZIA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 osobiście nie widziałem w pojemnościach 1L, a co do piany za te cenę, jak dla mnie nie ma konkurencji na chwilę obecną...
paperson Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 @V1RU$ występuje tylko w 5 i 25-litrowych baniakach (info na stronie producenta). Lecz jeśli Ci podpasowała, to na pianę nie jest to jakaś mega ilość. Takie produkty przy regularnym stosowaniu stosunkowo szybko schodzą. Zawsze możesz połowę wystawić na giełdzie
V1RU$ Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Witam. Jak by kogoś interesowało robiłem oprysk z BH - 50ml na litr wody ciepłej. Działa równie dobrze jak SGC w tym samym stężeniu. Co ciekawe po BH nie mam kropek czy zacieków jak po SGC. Mimo, że zawsze bardzo dobrze wymyję myjką. Ciekawe czy w opcji dotykowej rękawicą i piana, BH by zjadł wosk ? Sprawdzał ktoś taką możliwość, 1
PiterG Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Już dawno stosuje BH jako oprysk. Świetnie się spisuje. Na DW już dawno widziałem test BH... Fajny materiał na temat tego produktu.
V1RU$ Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 2 godziny temu, SylPio napisał: Już dawno stosuje BH jako oprysk. Świetnie się spisuje. Na DW już dawno widziałem test BH... Fajny materiał na temat tego produktu. A próbowałeś zobaczyć czy w opcji oprysk piana i pomoc rękawicą czy usuwa zjada wosk ? Bo jak skończę SGC to już chyba tylko będę używał BH. Z PA piana może nie jest za piękna tylko mleko - ale domywanie super. Aczkolwiek w weekend przetestuję coś co może i BH zdetronizować u mnie
PiterG Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Nie sprawdzalem bo nie miałem takiej potrzeby.
V1RU$ Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Nic zobaczę na wiosnę Czy ubije FK1000 po zimie. Bo puki co trzyma się świetnie.
Syrio Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dzięki za test. Kolejny kamyczek do ogródka pian o PH koło 10 w roztworze - one zmywają bród efektywnie a nie robią efektowny śnieg na aucie jak te neutralne.
Arkeolowy Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2019 Generalnie jest to moja ulubiona piana na obecną chwilę, jeżeli chodzi o efektywność. Jak ktoś szuka zapachowej i bitej śmietany to nie jest dla niego. Tylko ta piana została stworzona by domywać, a nie robić zdjęcia na fejsbuki. Zresztą każdy produkt Bilt Hambera jest udany
PiterG Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2019 Chciałbym tutaj dodac, do wypowiedzi[mention=15508]Arkeolowy[/mention] że produkty BH mają rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Uwielbiam tą pianę z oprysku. Mój numer 1.
Rekomendowane odpowiedzi