Birkhof Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Mam pytanie do użytkowników koncentratu Cartec. Kupiłem niedawno i jak rozmawiałem ze sprzedawcą (p. Dariusz ze sklepu Primachem w Bytomiu - tylko tam kupuję Carteca, bo w @MrCleaner niestety nie ma ), ten stwierdził, żeby robić 1:1, a nie 1:5 jak radzi etykieta, bo będzie lepiej odparowywać i nie będzie mazów. I chyba miał trochę racji, bo w niedotartych miejscach zostają ślady (nie klasyczne mazy, tylko takie biało-szare ślady, że coś tutaj było), samo wypracowywanie na szybie pokrytej powłoką hydrofobową również nie należy do najlżejszych - poślizg jest znikomy. No i pytanie sensu stricto: czy ktoś z Was zaobserwował też coś takiego przy tym płynie? Bo nie ukrywam, że mój entuzjazm w porównaniu do wielu piszących w tym wątku jest umiarkowany.Ja cartec nie rozrabiam, ew 1:1 z IPA 1
darecki78 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W dniu 9.08.2019 o 18:09, Fredi88 napisał: Czy w Polsce też ktoś widział ten płyn w lidlu? Niestety w PL nie widziałem 1
QuaresmaR7 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W dniu 10.08.2019 o 12:10, Michał126 napisał: Mam pytanie do użytkowników koncentratu Cartec. Kupiłem niedawno i jak rozmawiałem ze sprzedawcą (p. Dariusz ze sklepu Primachem w Bytomiu - tylko tam kupuję Carteca, bo w @MrCleaner niestety nie ma ), ten stwierdził, żeby robić 1:1, a nie 1:5 jak radzi etykieta, bo będzie lepiej odparowywać i nie będzie mazów. I chyba miał trochę racji, bo w niedotartych miejscach zostają ślady (nie klasyczne mazy, tylko takie biało-szare ślady, że coś tutaj było), samo wypracowywanie na szybie pokrytej powłoką hydrofobową również nie należy do najlżejszych - poślizg jest znikomy. No i pytanie sensu stricto: czy ktoś z Was zaobserwował też coś takiego przy tym płynie? Bo nie ukrywam, że mój entuzjazm w porównaniu do wielu piszących w tym wątku jest umiarkowany. Powiem Ci, że ja odkąd go zacząłem używać jestem mega zadowolony, nie pamiętam jaką proporcją robiłem, musiałbym do butelki zajrzeć ale na pewno nie 1:5 a czy 1:1 coś pomiędzy strzelę na tę chwilę że jakieś 1:3 mam -> chyba nawet na pewno 1:3 w 1L Nie zostawia mi nigdy żadnych śladów. Mam taki dziwny biało-szary ślad na tylnej szybie w kąciku ale tam chyba nie czyściłem Cartec, muszę ją w końcu tam wyczyścić. Ja jak używam Carteca to psikam obficie na mikrofibrę waflową z ADBL'a albo chyba WaxPro, nigdy nie psikam na szybę, odparowuje szybko, że w zasadzie nie potrzebuje docierać, ale jednak zawsze przetrę drugim waflem już na sucho. Zawsze do tego używam rękawiczek. Co najlepsze w takim rozcieńczeniu robi mi nawet efekt niewidzialnej wycieraczki, przy prędkości 80-90km/h w deszczu kropelki super uciekają nawet nagrałem filmik.
V1RU$ Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Mam pytanie odnośnie płynów do szyb z amoniakiem i alkoholem. Niby te na alkoholu bezpieczniejsze vs. te z amoniakiem. Czym niby szkodzi ten amoniak ? Często piszą na płynach bez szkodliwego amoniaku. A innym razem wyczytałem, że te z amoniakiem to kosy. Po forum gdzieś takie przepisy na super płyny chodziły i chyba jeden był z dodatkiem amoniaku ale nie mogę go znaleźć. Ostatnio namieszałem wg. przepisu z forum: 200 ipy 200 wody destylowanej 50 octu 50 koncentrat do szyb (u mnie akurat Cartec), bo taki miałem na stanie) Płynem obdarowałem kobitki a nich testują - i jest problem nie chcą nic innego. Co w tej mieszance robi robotę ? A jak by do tego jeszcze dodać amoniaku ? Fajnie się sprawdził w środku w zaszczurzonym aucie.
rkom Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Amoniak chyba jakoś reaguje z tłuszczami, sadzami. Pożyczyłem raz znajomemu haki do wędzarni ze stali nierdzewnej nie myte z pięć lat (co najmniej milimetr czarnego osadu) i oddał mi błyszczące. Mówił, że wymoczył w wodzie amoniakalnej. Ja do mycia szyb używam mieszanki tylko tej mieszanki, Kobietom nie dawaj najlepszych fibr.
Arkeolowy Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2019 Moj przepis. Woda destylowana - nie zostawia kamienia. Ocet - usuwa wapienne osady, kamien. Alkohol szybko odparowuje i odtłuszcza, koncentrat plynu do szyb potęguje właściwości wcześniejszych składników. Nie pytaj tylko kombinuj, tak właśnie powstał ten przepis
inmar Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2019 9 godzin temu, V1RU$ napisał: Mam pytanie odnośnie płynów do szyb z amoniakiem i alkoholem. Niby te na alkoholu bezpieczniejsze vs. te z amoniakiem. Czym niby szkodzi ten amoniak ? Często piszą na płynach bez szkodliwego amoniaku. A innym razem wyczytałem, że te z amoniakiem to kosy. Po forum gdzieś takie przepisy na super płyny chodziły i chyba jeden był z dodatkiem amoniaku ale nie mogę go znaleźć. Ostatnio namieszałem wg. przepisu z forum: 200 ipy 200 wody destylowanej 50 octu 50 koncentrat do szyb (u mnie akurat Cartec), bo taki miałem na stanie) Płynem obdarowałem kobitki a nich testują - i jest problem nie chcą nic innego. Co w tej mieszance robi robotę ? A jak by do tego jeszcze dodać amoniaku ? Fajnie się sprawdził w środku w zaszczurzonym aucie. Jeśli nie mam koncentratu do szyb to ile zwykłego domieszać ? Mam końcówkę Shiny Garage Perfect Glass Cleaner i nawet byłem z niego zadowolony i ADBL Glass Cleaner PRO z którego chyba nie jestem zadowolony bo jest całe 500ml.
Roki2222 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 Panowie proszę o pomoc kupiłem płyn do szyb pro elite GT polecany tutaj + ze sklepu mikfrobifry dwie za 5zł takie z żółtym słoneczkiem opakowanie Psikam na szybę wewnątrz boczną w słońcu po czym wycieram szybę mokrą mikrofibrą a następnie suchą i niby git zamykam drzwi a tu jak się człowiek dobrze przypatrzy widać smugi takie jak by ten płyn został to rozmaziane.Co gorsze jeśli wezmę kolejną fibrę taką samą suchą i chce smugi dotrzeć to się nie da mimo mocnego tarcia a palcem jak przejadę smugę od góry na dół to da się rozdzielić.. a szmatka nie moze tego zebrac.Kupiłem kolejno ipę do czyszczenia optyki to samo.Kupiłem mikrofibrę jana niezbędnego też lipa bo ona tego nie dotrze.W czym problem? próbowałem szyby myć wodą z octem to samo.Czy wina jest mikrofibry którą myje na mokro szybę a potem wycieram? czy może ktoś polecić mi jaką mam zamówić mikrofibrę by umyła szybę bez smug? bo to takie smugi,że tak jak mówię zwykła mikrofibra ani Jan niezbędny nie rusza tego.To taki efekt jak by po wytarciu szybko to zaschnęło i lipa.Próbowałem papierem kuchennym to papier już dał radę ruszyć ale powodował refleksy niby ścierał a robiło się więcej tego.. a fibra za chiny ludowe nie ruszy
Moderator Domel Opublikowano 18 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 1 godzinę temu, Roki2222 napisał: wytarciu Kup dedykowany cleaner do szyb np: Sholl Ice Glass Cleaner, Shiny Garage Glass Cleaner, Temachem Glass Cleaner, Autoglyb Glass Cleaner i wiele innych. Możliwe, że masz też mocno zakamienione szyby. 1
Roki2222 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 właśnie kupiłem ostatnio ten pro elite-glass-cleaner-gt to jeszcze kolego musi coś lepszego niż on być i druga sprawa chce zamówić fibrę i czy taka fibra: https://showcarshine.pl/polerowanie-czyszczenie/microfiber-madness-cloudbuster-mikrofibra-do-mycia-szyb.html będzie ok? czy lepsza może https://showcarshine.pl/polerowanie-czyszczenie/adbl-goofer-towel-35x35cm.html ? bo mam w koszyku tą pierwszą i nie wiem czy zamówić ją.Czy ona z płynem pro elite usunie mi smugi? tzn psikam na szybę i wycieram tą madness cloudbuster potem odwraca i docieram nią całkowicie do sucha? i kolego czy szyby lepiej myć w cieniu sobie gdzie słońce nie pada czy w pełnym słońcu? bo chodzi o to,ze psikam na szybę wewnątrz płynem pro elite lub np woda z octem lub np ipa czysta taka jak do laserów i przecieram zwykłą fibrą za 2.5 zółtą i niby malina a jak słonce świeci i spojrzy się człowiek tak bardziej dokładnie to widać od strony wewnętrznej (zaschnięta plama po tych płynach co wymieniłem) i nawet fibrą trąc mocno tą plamę nie da rady tej smugi usunąć.Jedynie coś tam ręcznik papierowy dawał bo on ruszał tylko te mazy ale ruszył tu a kawałek dalej już nowe były i potem były takie refleksy po tym papierze kuchennym.Pół dnia straciłem na mycie jednej szyby i ręce opadały aż łzy miałem w oczach bo jeszcze w dodatku szyby boczne w słońcu są porysowane dosć no ale mi chodzi by umyć szybę ale,zeby mi nie zostawały mazie ''zaschnięte'' to kupiłem Jan niezbędny fibrę taką jak waflowa ona jest ale co z tego skoro po psiknięciu płynu na szybę i od razu fibrą Jana mycie to lipa totalna bo na szybie mi takie jak by nitki itp wszystko zostaje.. po zwykłej żółtej tego nie było.Ręce opadają bo nie wiem jak umyć
Moderator Domel Opublikowano 18 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 55 minut temu, Roki2222 napisał: Ręce opadają bo nie wiem jak umyć Bywasz w Katowicach ? Możemy się spiknąć i obczaić temat
Roki2222 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 oj niestety nie bo daleko mam.A odpowiesz mi te pytania pozostałe kolego? bo chciałbym zamówić coś i nie wiem czy np https://showcarshine.pl/polerowanie-czyszczenie/microfiber-madness-cloudbuster-mikrofibra-do-mycia-szyb.html + https://showcarshine.pl/5-pielegnacja-szyb/shiny-garage-glass-cleaner-500ml.html taki zestaw da sobie radę? i myć w cieniu czy w słońcu? bo tu jakiś moderator pisał,że podstawowa zasada to mycie szyb nie w słońcu i nie na rozgrzanej szybie
Moderator Domel Opublikowano 18 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 12 minut temu, Roki2222 napisał: szybie Zacznij od porządnego wyczyszczenia szyb: https://www.pielegnowacauto.pl/shiny-garage-glass-polish-pro-250ml.html https://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/akcesoria/aplikatory/flexipads-aplikator-tri-color.html A potem regularnie ProElite Glass Cleaner GT + recznik waflowy.
Roki2222 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 hmm 1. czyli pierw szyby pasuje umyć ProElite Glass Cleaner GT + myć ręcznikiem waflowym np tym co podałem niebieskim?? 2. ten preparat https://www.pielegnowacauto.pl/shiny-garage-glass-polish-pro-250ml.html pisze,że stosować na powierzchni maks 40x40cm a szyba boczna czy przednia jest o wiele większa czyli na raz bocznej szyby nie mogę nim robić? a nic się nie stanie po tej polerce aplikatorem od wewnatrz? nie porysuje mi się szyba gorzej czy coś? i ostanie dwa pytanka czy SHINY GARAGE GLASS CLEANER 500ML to jest lepsze od proelite glass cleaner? czy to to samo będzie? bo nie wiem czy warto kupować shinny jeśli mam pro elite? 3.mycie tego wszystkie czy robić to w słońcu czy robić w cieniu tak,żeby słońce nie świeciło na szyby? aha i ten aplikator tri color czy ta twarda strona nie narobi rys na szybie kolego?
Moderator Domel Opublikowano 18 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 42 minuty temu, Roki2222 napisał: szybie Nie, najpierw musisz dogłębnie doczyścić szybę z osadów, zabrudzeń - do tego możesz użyć SG Glass Polish. Mała kropka na Tricolor czarna lub żółta strona i ruchami kolistymi aplikujesz. Wycierasz szybę. I to już powinno wystarczyć. A potem regularnie myjesz szyby płynem do szyb używając walfi. Ja myję szyby w słońcu i w cieniu. Glass GT robi mi mega robotę w każdych warunkach.
Roki2222 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 rozumiem czyli szybę tym SG Glass Polish tylko czy mogę użyć pada od megasa tego miękkiego? bo ten tri to się trochę boje,że to porysuje mi od wewnątrz bo z zewnątrz i tak są porysowane w dół od odsuwania szyb góra dół i w boki pytanie kolego jeszcze takie czy jeśli mam ten gt płyn do płyn SHINY GARAGE GLASS CLEANER 500ML jest zbędny? czy tez potrzebny? czy tylko gt+SG Glass Polish+pad+fibra waflowa? bo mam w domu jeszcze taki preparat: https://www.deepgloss.pl/pl/p/Glass-Science-Glass-Scrub-270ml/878 tylko,że go można używać na zewnątrz z tego co pisze
Moderator Domel Opublikowano 19 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Nie wiem jak mogę prościej Ci to wytłumaczyć. Pisałem wyżej. Shiny Garage Glass Polish to produkt typu "cleaner" - służy do "dogłębnego" doczyszczenia szyb. Nie wiem jak trzeba się postarać, żeby porysować tym produktem i tricolorem szybę. No chyba, że drobinka piasku CI wpadnie pod pad. Glass Polish używasz tak: Jak już go użyjesz szyba będzie czysta. Warto to robić przynajmniej raz na kwarte. A do codziennego dbania o szybę wystarczy płyn do szyb - np Glass GT albo Shiny Garage Glass cleaner albo którykolwiek, który lubisz.
Roki2222 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 okej to spytam jeszcze o jedno kolego.Przednią szybę będe na wiosnę wymieniał nową ale nie wiem co zrobić z bocznymi czterema..bo jak świeci słońce od wewnatrz tego praktycznie nie widać ale z zewnątrz patrząc pod kątami różnymi to szyba kierowcy i pasażera bardzo porysowana raz ze rysy góra dół od ''opuszczania szyby'' to i w bok od pewnie wycierania tylko nie zwracałem na to uwagi nigdy a teraz mnie mania taka dopadła i człowiek uczepił się szyb czy w zakładach gdzie wymieniają szyby są w stanie przepolerować mi z zewnątrz 4 boczne szyby? czy to tylko samemu trzeba?
MMCzysci Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Nie wiem jak mogę prościej Ci to wytłumaczyć. Pisałem wyżej. Shiny Garage Glass Polish to produkt typu "cleaner" - służy do "dogłębnego" doczyszczenia szyb. Nie wiem jak trzeba się postarać, żeby porysować tym produktem i tricolorem szybę. No chyba, że drobinka piasku CI wpadnie pod pad. Glass Polish używasz tak: Jak już go użyjesz szyba będzie czysta. Warto to robić przynajmniej raz na kwarte. A do codziennego dbania o szybę wystarczy płyn do szyb - np Glass GT albo Shiny Garage Glass cleaner albo którykolwiek, który lubisz.Mam takie pytanie: załóżmy, że ktoś mi podstawi samochód z mega zaszczurzonymi szybami - osad, zacieki, tłuste paluchy... jest sens do tego podchodzić z płynem i waflem, czy może dla świętego spokoju oblecieć szyby tylko Glass Polish?Nie lubię myć szyb, nie wychodzi mi to (inna sprawa, że nigdy nie miałem zbyt dobrej mikrofibry) i o ile u siebie mogę sobie pozwolić na niedoskonałości, o tyle nie chciałbym u kogoś zawalić roboty.Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 19 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 12 minut temu, MMCzysci napisał: czy może dla świętego spokoju oblecieć szyby tylko Glass Polish? Tak na prawdę wszystko zależy od tego co na tych szybach siedzi. Może hardcorowe waterspoty, żywice i smoła. Podchodzimy do tematu indywidualnie. Ale Wszelkie Glass Polishe śwetnie czyszczą szyby.
MMCzysci Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Czyli mimo wszystko warto kupić, żeby mieć "ostatnią deskę ratunku"? Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 19 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 6 minut temu, MMCzysci napisał: Czyli mimo wszystko warto kupić, żeby mieć "ostatnią deskę ratunku"? Oczywiście. Prędzej czy poźniej będziesz mieć szybę nawet od wewnątrz tak "tłustą", że cleaner zrobi to lepiej niż płyn do szyb. Pamietajmy, że do każdego tematu podchodzimy indywidualnie
MMCzysci Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Dzięki za pomoc, kupię, będzie się czym wesprzeć, jak już wszystkie środki zawiodą Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 19 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 10 minut temu, MMCzysci napisał: Dzięki za pomoc, kupię, będzie się czym wesprzeć, jak już wszystkie środki zawiodą Kilka postów wyżej, pisałem że jest kilka produktów do wyboru U mnie każdy z tych 4 się sprawdza bez problemów.
Rekomendowane odpowiedzi